14.06.2026 13:13
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Des'tai
Vlada991
Pozdrav svima. Imao sam 2 potpuno slobodna dana pa resih da rasturim sve i sklopim nesto vredno komentara. Da ne duzim mnogo, iskreno posle 8sati rada danas i nisam nesto raspolozen za piskaranje. Shock

Rasveta: MH 150W 6400K.
Filtracija: Eheim 250.
Podloga: carobrna zemlja, preko toga JBL Manado.
Hard: Kamen sa Morave.
CO2 DIY za sada, prihrana mikro/marko elementi RainForesta nakon 2 nedelje.

Sto se tice biljaka, trenutno imam hc cuba, glosso, staurogyn, h verticilata, crypt becketi petchi, bolbitis heudolti, microsorum narrow, althr mini, microsorum windelow, h dissecta, eleocharis palustris, parvula, fissidens fontanus.

U levom uglu, sam planirao bolbitis sa mocrosorumima na jednoj maloj grani.

Saveti, predlozi su dobro dosli. Sadjenje sutra u toku dana. Typing
Vlada991 attached the following images:
rsz_img_2497.jpg rsz_img_2558.jpg rsz_img_2559.jpg rsz_img_2560.jpg

Vlada991
Smile
Vlada991 attached the following image:
rsz_img_2563.jpg

Vlada991
Tako nesto je u planu. Smile
rsz_img_2567.jpg rsz_img_2566.jpg rsz_img_2565.jpg rsz_img_2564.jpg finley3.jpg

Vlada991
Smile
rsz_img_2570.jpg rsz_img_2568.jpg

biobiofizicar
Veliki oblutci izgledaju jako mocno, ako se dobro uklope sa biljkama. Njima se iscrtavaju potpuno drugaciji scapeovi od klasicnih sa kamenjem reljefne povrsine, nepravilnog oblika i arama po sebi. Pitanje je da li ubacivati korenje i grane u ovaj scape. Pored ovih par velikih nabavi i manje da popunjava detalje u scape-u.
Ovo poslednje je dobro sloeno.
Pratimo...

Vlada991
Sadnja je zavrsena juce, cekao sam da se biljke "usprave" i opalio par fotki. Nadam se da ce liciti na nesto kada biljke pocnu sa rastom.

U pocetku necu djubriti, nekih 20tak dana. Razmisljam da foto-period bude iz dva dela, recimo, 10am - 13pm : 16pm - 19pm. Sve to da bi se sprecila pojava algi, da ce to imati efekta ili...?

Pozdrav. Smile
rsz_1img_2575.jpg rsz_img_2578.jpg rsz_img_2577.jpg rsz_img_2576.jpg

pedja
bice to odlicno kad se razraste..jedino bih prebacio althernatheru mini ispred tog kamena(gde je verticilata)mozda bi tu vise dosla do izrazaja.

Thumb up

Vlada991
Vimeo Video

Altherna je nisko posadjena, mislim da ce prerasti kamenje. Ako ne, ide ispred. Smile

Mandic
Vrlo dobro! Ovaj raspored kamenja mi se najvie sviđa.
to se samog uređenja tiče, tu te ja ne mogu mnogo savetovati, ali mi se čini da toj grani tu nije mesto... Palustris kad se razraste, bilo bi lepo da bude dominantna biljka.
Je l' si imao probleme sa sađenjem biljaka koje imaju kratak koren? Ja sam takve biljke uglavnom posle par dana nalazio na povrini vode. E, sad, da li su ih malezijci pogurali ili su ih neke ribe čupkale, pa ičupale, ne znam... Ono to sam skontao jeste da ne treba imati puno komunalaca, koji se motaju po dnu, naročito u prvih nekoliko nedelja, dok biljke jo nisu ukorenjene.

drina
Lepo, a tek ide sve ka boljem i boljem Applause

Vlada991
Hvala gosn Mandicu, drina, trudim se. Sto se tice grane, ostavicu je jos neko vreme, mozda se uklopi kada porastu microsorumi i fissidens, ako ne leti napolje. Smile

Najvise me bilo strah malih biljaka, tj cube. Na moju veliku radost, nisam imao problema sa sadjenjem cube, ali to ne znaci da necu imati u buduce. Mislim da cu morati redovno drzati makazice u rukama i sisati travu, kako ne bi isplivala. Za sada, danas je treci dan, nista nije isplivalo. Stanovnici su vise nego dobri, furkate su previse zauzete svojim ljubavnim plesom i sepurenjem a helene pretrazuju dno u potrazi za malezijcima, ali nece ih naci. Grin

Da li neko moze da odgovori na pitanje u vezi foto - perioda? Smile

biobiofizicar
Fotoperiod sa siestom se koristi da spreci alge. Obzirom da akvarijum przis MH rasvetom budi oprezan u startu i sa fotoperiodom. Moze to i krace prve nedelje na 2x3h sa 2-3 h pauze. Redovno menjaj vodu, odrzavaj higijenu i prati desavanja (eventualnu popjavu alge i rast biljaka).
Ako imas C, demersuma baci ga da pliva po povrsini za prvo vreme: em pravi dinamicku senku dole (pa fotoperiod moze da bude i duzi), em je dobar balansera viskova nutrijenata u vodenoj koloni...

Vlada991
Hvala puno na odgovoru. Foto period je postavljen bas tako, a sto se tice plutajucih biljaka, pokusacu ili tu ili pistiu da nabavim. Ovaj fotoperiod ce raditi prvih 10 dana. Videcemo nakon toga... Smile

Vlada991
Prvi ples u akvarijumu. Photo

YouTube Video

Musik

Slovenski1000
Bas su lude ribice. Prelepo. Applause

Vlada991
Vezbao sam malo fotkanje danas. Od toliko slika, samo par slika riba mogu da izdvojim, mada i one nisu nesto... Kako se vama cini? Smile
rsz_img_2619.jpg rsz_img_2615.jpg rsz_img_2614.jpg rsz_img_2613.jpg rsz_1img_2673.jpg

Vlada991
Smile
rsz_img_2677.jpg rsz_img_2676.jpg rsz_img_2662.jpg rsz_img_2637.jpg rsz_img_2636.jpg

Vlada991
#3 To je sve za danas. Aparat je Canon PowerShot SX150IS.

Najvise su me namucile ribetine, nisam uspeo da ih ispratim, ko sto rece Slovenski lude. Smile
rsz_img_2598.jpg rsz_img_2599.jpg rsz_1img_2620.jpg rsz_img_2635.jpg rsz_img_2638.jpg

Mandic
Odlično! Vidi da uz malo truda i vebanja, taj aparat moe super fotke da odradi...
Makro fotke mi se ba sviđaju i ići će u galeriju. Wink
...a fotke zdepastih furkata je dobro to nisu bolje. Grin Kako sada stoji sa brojem riba? Imaju li furkate probleme sa disanjem?

Za one koji nisu upućeni, Vlada je dobio ove ribe od mene, a ja od čoveka koji ih je drao u loim uslovima, dok su bile male, pa su se otrovale i imaju trajno otećenje krga, pa samim tim i ceo organizam ne fukncionie kako treba i zato su tako zdepaste. Nas dvojica (Vlada naročito i to javno pohvaljujem!) nismo dozvolili da ove ribe zavre u ustima oskara, pa su se nale u naim akvarijumima. Sad Vlada ima njihove potomke, koji će biti potpuno zdravi ! Wink Beer

Vlada991
Practice makes perfect... Drago mi je da su slike dovoljno dobre za galeriju, iako su helene malo prljave. Grin

Sto se tice riba, 6 odraslih furcata jurca po akvarijumu, tu su i 3 malca (7-8mm) koji su vecinu vremena provodili na povrsini. Zadnjih par dana plivaju dosta slobodnije, po sredini akvarijuma. Smile Sad primetih da zenkica, koja je okotila male, i nije nesto zivahna kao pre par dana. Mirna je i pliva po povrsini... :S

Kada sam pocinjao sa akvaristikom sasvim slucajno sam "spasio" par helena koji su mi kasnije podarili veliko potomstvo, sto je najbolji poklon. Nadam se da ce furcate provesti ostatak zivota kod mene u miru i ko zna, mozda povecati "stado". :-)

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,156 jedinstvenih poseta