Pozdrav svima. Imao sam 2 potpuno slobodna dana pa resih da rasturim sve i sklopim nesto vredno komentara. Da ne duzim mnogo, iskreno posle 8sati rada danas i nisam nesto raspolozen za piskaranje.
Rasveta: MH 150W 6400K.
Filtracija: Eheim 250.
Podloga: carobrna zemlja, preko toga JBL Manado.
Hard: Kamen sa Morave.
CO2 DIY za sada, prihrana mikro/marko elementi RainForesta nakon 2 nedelje.
Sto se tice biljaka, trenutno imam hc cuba, glosso, staurogyn, h verticilata, crypt becketi petchi, bolbitis heudolti, microsorum narrow, althr mini, microsorum windelow, h dissecta, eleocharis palustris, parvula, fissidens fontanus.
U levom uglu, sam planirao bolbitis sa mocrosorumima na jednoj maloj grani.
Saveti, predlozi su dobro dosli. Sadjenje sutra u toku dana.
Veliki oblutci izgledaju jako mocno, ako se dobro uklope sa biljkama. Njima se iscrtavaju potpuno drugaciji scapeovi od klasicnih sa kamenjem reljefne povrsine, nepravilnog oblika i arama po sebi. Pitanje je da li ubacivati korenje i grane u ovaj scape. Pored ovih par velikih nabavi i manje da popunjava detalje u scape-u.
Ovo poslednje je dobro sloeno.
Pratimo...
Sadnja je zavrsena juce, cekao sam da se biljke "usprave" i opalio par fotki. Nadam se da ce liciti na nesto kada biljke pocnu sa rastom.
U pocetku necu djubriti, nekih 20tak dana. Razmisljam da foto-period bude iz dva dela, recimo, 10am - 13pm : 16pm - 19pm. Sve to da bi se sprecila pojava algi, da ce to imati efekta ili...?
Vrlo dobro! Ovaj raspored kamenja mi se najvie sviđa.
to se samog uređenja tiče, tu te ja ne mogu mnogo savetovati, ali mi se čini da toj grani tu nije mesto... Palustris kad se razraste, bilo bi lepo da bude dominantna biljka.
Je l' si imao probleme sa sađenjem biljaka koje imaju kratak koren? Ja sam takve biljke uglavnom posle par dana nalazio na povrini vode. E, sad, da li su ih malezijci pogurali ili su ih neke ribe čupkale, pa ičupale, ne znam... Ono to sam skontao jeste da ne treba imati puno komunalaca, koji se motaju po dnu, naročito u prvih nekoliko nedelja, dok biljke jo nisu ukorenjene.
Hvala gosn Mandicu, drina, trudim se. Sto se tice grane, ostavicu je jos neko vreme, mozda se uklopi kada porastu microsorumi i fissidens, ako ne leti napolje.
Najvise me bilo strah malih biljaka, tj cube. Na moju veliku radost, nisam imao problema sa sadjenjem cube, ali to ne znaci da necu imati u buduce. Mislim da cu morati redovno drzati makazice u rukama i sisati travu, kako ne bi isplivala. Za sada, danas je treci dan, nista nije isplivalo. Stanovnici su vise nego dobri, furkate su previse zauzete svojim ljubavnim plesom i sepurenjem a helene pretrazuju dno u potrazi za malezijcima, ali nece ih naci.
Da li neko moze da odgovori na pitanje u vezi foto - perioda?
Fotoperiod sa siestom se koristi da spreci alge. Obzirom da akvarijum przis MH rasvetom budi oprezan u startu i sa fotoperiodom. Moze to i krace prve nedelje na 2x3h sa 2-3 h pauze. Redovno menjaj vodu, odrzavaj higijenu i prati desavanja (eventualnu popjavu alge i rast biljaka).
Ako imas C, demersuma baci ga da pliva po povrsini za prvo vreme: em pravi dinamicku senku dole (pa fotoperiod moze da bude i duzi), em je dobar balansera viskova nutrijenata u vodenoj koloni...
Hvala puno na odgovoru. Foto period je postavljen bas tako, a sto se tice plutajucih biljaka, pokusacu ili tu ili pistiu da nabavim. Ovaj fotoperiod ce raditi prvih 10 dana. Videcemo nakon toga...
Odlično! Vidi da uz malo truda i vebanja, taj aparat moe super fotke da odradi...
Makro fotke mi se ba sviđaju i ići će u galeriju.
...a fotke zdepastih furkata je dobro to nisu bolje. Kako sada stoji sa brojem riba? Imaju li furkate probleme sa disanjem?
Za one koji nisu upućeni, Vlada je dobio ove ribe od mene, a ja od čoveka koji ih je drao u loim uslovima, dok su bile male, pa su se otrovale i imaju trajno otećenje krga, pa samim tim i ceo organizam ne fukncionie kako treba i zato su tako zdepaste. Nas dvojica (Vlada naročito i to javno pohvaljujem!) nismo dozvolili da ove ribe zavre u ustima oskara, pa su se nale u naim akvarijumima. Sad Vlada ima njihove potomke, koji će biti potpuno zdravi !
Practice makes perfect... Drago mi je da su slike dovoljno dobre za galeriju, iako su helene malo prljave.
Sto se tice riba, 6 odraslih furcata jurca po akvarijumu, tu su i 3 malca (7-8mm) koji su vecinu vremena provodili na povrsini. Zadnjih par dana plivaju dosta slobodnije, po sredini akvarijuma. Sad primetih da zenkica, koja je okotila male, i nije nesto zivahna kao pre par dana. Mirna je i pliva po povrsini... :S
Kada sam pocinjao sa akvaristikom sasvim slucajno sam "spasio" par helena koji su mi kasnije podarili veliko potomstvo, sto je najbolji poklon. Nadam se da ce furcate provesti ostatak zivota kod mene u miru i ko zna, mozda povecati "stado". :-)