14.06.2026 04:52
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Podloga
 Print Thread
Priprema podloge za akvarijum
daweed
Korak 1

Otvorite kesu sa zemljom i sipajte je u kontejner po vaem izboru za svrhu natapanja. Ja koristim veliki Plasticni kontejner koji je lako dostupan u bilo kom mega-marketu. Trabamo izbegavati zemlju koja u sebi ima aditive poput raznih gnojiva.
Ispunite kadicu vodom tako da nivo vode bude nekoliko centimetara iznad vrha zemlje. Ja volim da to promeam malo kako bi razbio velike grumenove i ravnomerno rasporedio vodu. Ostavite ga da se natapa dan ili dva. Vratite se i polako isipite vodu s vrha. Zatim dodajte ponovo novu vodu, tako da je zemlja dobro pokrivena. Ovaj proces menjanja vode pomae da se "ispere" zemlja od mogućih gnojiva ili drugih tetnih topljivih hemikalija.

Korak 2

Prelijte viak vode iz kadice kao to ste to uradili prilikom menjanja vode. Rasprostite veliki plastični najlon, po mogućnosti na direktnoj sunčevoj svetlosti. Izvadite muljevitu zemlju i rairite je na najlon u tankom sloju. Pustite je da se potpuno osui. Ovo moe potrajati dan ili dva, i uveliko zavisi od toga koliko je visoka temperatura tamo gde suite zemlju. Ovaj deo procesa bi mogao biti učinjen u zatvorenom prostoru. Iako zbog svoje prirode, predlaem da to uradite vani ako je moguće. Kada je zemlja potpuno suva, sipajte je natrag u posudu za natapanje.
Proces suenja je deo koji omogućuje da mikrobi u zemlji započnu mineralizovanje hranjivih stvari. Izlaganjem vazduhu oksidiramo zemlju.

Korak 3 Ponovite process ispiranja i susenja

Ponovite korake 1 i 2 tri do četiri puta. Ponavljanje koraka je potrebno da bi dodatno mineralizirali zemlju i izbacili bilo koja zaostala gnojiva. Zemlja se najvise mineralizuje u vreme dok je jo vlaan i izloen vazduhu na velikom najlonu. Kvasenjem ga iznova vlazimo sto je potrebno za ovaj proces. Kada se zemlja skoro potpuno mineralizuje dobice sivkastu boju. Drugi način da prepoznamo da je zemlja spremna je po mirisu. Zemlja će biti gotovo bez mirisa nakon to je mineralizovana

Korak 4 (nije obavezan) - sejanje zemlje

Sejanje zemlje moe pomoći u uklanjanju bilo kakvih velikih organskih materijala koji se procesom mineralizacije nije uspeo otkloiti. Pronasao sam da dodavanjem ovog procesa se smanjuje mogucnost pojavljivanja algi u novo formiranim akvarijumima. Moete koristiti drveni okvir sa icom za kaveze zaheftanu za četiri strane. Postavite nekoliko punih saka zemlje na vrh mreze i lagano je gurajte preko povrine. Pobrinite se da stavite spremnik ispod kako bi uhvatiti prosejanu zemlju. Ispod je slika tapova, liće i kamenje koje se mogu ukloniti tokom ovog koraka. Rezultat je prosejana zemlja koja će se osećati kaovazdusasti pesak.

Korak 5 - Dodajte Glinu

Sada kada imate mineralizovanu zemlju za koritenje kao podlogu, zelecete da dodate gore pomenutu glinu. Procenite koliko gline ce vam trebat da bi na taj način dobili meavina zemlje i gline gde je oko 5% do 10% gline. Ukoliko preferirate merenja ja sam koristio oko ¼ do pola kilograma gline po kvadratnoj stopi dna akvarijuma.
Za dodavanje gline potrebno ju je potopiti u posudu za vodu kako bi ga emulgovali i na taj nacin olakali sjedinjavanje sa zemljom. Druga mogućnost za dodavanje gline je susiti je na otvorenom prostoru, a zatim je zdrobiti u prah pa dodati u zemlju. U oba slučaja ćete eleti da na kraju dodate dovoljno vode da bi smesa formirala lepo curece blato .

Korak 6 Kreirati okvir

Sada dolazi zabavan deo postavljanja akvarijuma. Dodajte ljunak po Vaem izboru samo uz prednje i bočne rubove dna akvarijuma. Nakvasite ga dovoljno da bi se zadrzao uz staklo i pritisnite ga prema gore. Ovim korakom osiguravamo se da se neće videti različiti slojevi supstrata kad gledate akvarijum od napred i sa strane.

i30.tinypic.com/dpzvis.jpg

Korak 7 dodajte dolomite

Bacite malo prasinu dolomita na dno akvarijuma ali toliko da se dno I dalje providi.

Korak 8

Dodajte mineralizovano blato

i31.tinypic.com/27zew6q.jpg

Korak 9 Ovo ja dodajem

Izmedju mineralizovanog blata I ostatka sljunka koji ce te dodati preko postavite neku mrezicu. Mozete koristiti mrezicu za komarce ali je ona previse gusta pa je bolje da koristite mrezicu za stiropor.

i30.tinypic.com/2466hvt.jpg

Tekst Aaron Talbot-a preveo sa engleskog Daweed
Slike Daweed
Edited by daweed on 15.09.2009 20:14

http://daweedaqua.tk
paleoglodit
E hvala za ovaj prevod. Thumb up
Nego reci nam koju si glinu koristio i tako neka odstupanja u vezi tvog konkretnog slucaja.

zander
Thumb up

zander
Skupa zemlja ima aditive koje bi trebali da izbegnemo poput raznih gnojiva.

Znači treba izbegavati Florabelu i te "kvalitetnije" supstrate jer su dobro napricani hemijom.
A pored toga treba obratiti panju na odnos organske materije u supstratu, trebao bi da bude manji procenat organskog porekla. Onaj drugi deo na čega odpada je verovatno neki humus, kompost (biljna masa), pepeo, ugalj i svata jo, zavisi od supstrata, niko to neće da kae ta tačno ima... Juče sam malo gledao po poljoprivrednim apotekama sastave...
Uglavnom odličan tekst Thumb up

daweed
Sta oni podrazumevaju pod skuplju ili jeftiniju zemlju je stvarno tesko utvrditi... Npr. kod nas jeftinija varijanta bi bila neka bela kesa sa odstampanim imenom bez sastava i tako to, koja bog zna sta ima sve u sebi. Sto npr u inostransvu nikada ne bi moglo da se prodaje... Ime zemlje koju sam ja koristio stvarno ne znam, neka Austrijska, ali kada sam video da je odstampan pun sastav i ph u vodi, uz to da je skoro cela treset uzeo sam nju... Primenio kompletan proces mineralizacije (trajalo 2 nedelje). Dolomit nisam koristio nisam nasao. Koristio sam onu crvenu glinu za pecenje ali i to u vrlo maloj kolicini jer sam i toliko jedva nasao...
Edited by daweed on 15.09.2009 15:04

Panco
Primenio kompletan proces mineralizacije (trajalo 2 nedelje)

Ovaj opisan proces moe nazvati ispiranje ali nikako "minaralizacija"
poto si isprao sve to voda moe da rastvori.Wink
Osim ovog zadnjeg kad si dodao glinu.:p
Edited by Panco on 15.09.2009 19:01

daweed
Panco ti nisi lepo procitao ocigledno... Ovo je prevod teksta Aaron Talbot-a tako da je on to nazvao mineralizacija, pa je samim tim nazivam i jaWink... Takodje nisi procitao zasto on to naziva mineralizacija: "Proces suenja je deo koji omogućuje da mikrobi u zemlji započnu mineralizovanje hranjivih stvari" A naravno da sam zeleo da isperem sve moguce fertilajzere i otrove koje koriste prizvodjaci zemlje kako bi je obogatili i ubili eventualne nezeljene organizme...Wink

Panco
Ko god da je napisao, na srpskom jeziku opisan proces se ne moe nazvati mineraralizacija.Osim kada dodaje glinu.A proces koji se deava izmedju vlaenja i suenja uz pomoć kiseonika, kada organska materija prelazi u neorgansku moemo nazvati mineralizacija organske materije, ali to je mnogo duzi proces od ovde opisanog.I kod nas poznat kao pravljenje komposta i traje zavisno od sirovina i uslova.

http://www.svetbi...pic&t=1065

http://sr.wikiped...el/Kompost

daweed
Pa naravno da ne moze da se zavrsi za 2 nedelje, zato je on i napisao da "mikrobi pocinju mineralizovanje hranljivih stvari", ne da je taj proces u potpunosti i obavljen... Mada sam naziv odvijanja procesa i nije toliko bitan koliko sam proces... Medjutim ja sam se lose izrazio pa napisao da sam izvrsio potpun proces mineralizacije a time sam mislio na ona prva tri koraka, da sam ih ispostovao u potpunosti... Nismo se razumeli...Smile A sto se tice komposta dobro znam sta je, pravim ga u dvoristu od pokosene trave raspadnutog drveta i raznih otpadaka voca i povrca...WinkSmile

zander
"Proces suenja je deo koji omogućuje da mikrobi u zemlji započnu mineralizovanje hranjivih stvari"

Po meni ste u pravu i jedan i drugi. Ovaj način je ustvari ispiranje zemlje, zajedno sa njim počinje i mineralizacija, kada ovaj autor teksta sui, provetrava, sunča itd (naseljavanjem aerobnih bakterije u prisustvu kiseonika one kreću da razlau organsku materiju i to se naziva mineralizacija), ali to razlaganje mora da se nastavi i u akvarijumu inače će da nastane haos. Pa je moda i pitanje da li proces mineralizacije izazvati van akvarijuma ili u akvarijumu.

Supstratu, naročito onom sa velikom količinom organske materije je potrebno jako puno kiseonika, bukvalno bakterije otmu sav kiseonik iz vode da bi amonijak koji je jedan od procesa razlaganja organske materije preao u NO2 i kasnije u NO3, ako je organske materije u supstratu mnogo, naravno naspram vode. Mineralizacija takve podloge mora da traje u akvarijumu od početka do kraja. U takvom slučaju ne sme da nam zakae filter, protok vode, rasveta...
Biljke svojim korenom dostavljaju kiseonik podlozi i omogućavaju dalji rad bakterija. Pa iz tog skoro, ali ne bukvalno treba zaključiti da moramo imati jako svetlo u akvarijumu i dosta biljaka sa korenom da bi dostavljala kiseonik dole!
U suprotnom ovakva podloga (sa bar malo organske podloge) u slabije osvetljenim akvarijumima jako brzo napravi haos.

Sunčeva svetlost isto tako pomae oksidaciji amonijaka ili njegovih soli. Pa je autor ovog teksta to iskoristio, to kae za mineralizaciju, ustvari nasljevanje bakterija koje od organskog daju mineralno đubrivo, al svakako taj proces mineralizacije se mora nastaviti i u akvarijumu!

Da ga je isprao dobro isprao ga je, jer čega tu sve ima u takvim supstratima, ko će ga znati. Vidim da neki koriste i supstrate sa jako velikim nivoom P2O5, za sve ovo je ovaj tekst jako dobra prevencija. Thumb upThumb upThumb up
Znači ispiranje kao broj jedan Thumb up
Edited by zander on 15.09.2009 21:27

daweed
Thumb upThumb upThumb upSvaka cast, Zander... Vidi se ko ovde najvise zna...GrinGrinThumb upThumb upThumb up

zander
Ko zna taj napravi haos kod sebe u akvarijumu GrinWink
To su samo stvari koje sam pročita neto malo iz iskustva i neto to sam video da se deava kod drugih u akvarijumu itd. Zna sve to i Panco al ne zna da koristi dobro tastaturu, pa ga valda mrzi dugo da pie Grin

Panco
Thumb up

nikola34
Pitao bih jednu stvar a da se ne udaljim mnogo od tematike!!
Pocetnik sam, pa mi ovo ovde pomaze mnogo, ali me muci par stvari i treba mi pomoc!
Posle zavrsenog kompletnog postupka spravljanja podloge, kako je gore objasnjeno, i posle postavljanja mrezice, mene muci pitanje sta dalječč
Sta staviti preko mrezice, tj, cime to sve pokritič
Da li pesak pa sljunakčThrough wall
Da li direktno sljunak odredjene granulaciječThrough wallThrough wall
Jednostavno stao sam kod mrezice i ne znam kako dalje!!Sad
Ako odgovori na ova pitanja postoje vec u nekoj temi, molim vas usmerite me, ili dajte link!
Hvala na pomoci unapred!

ZoSo
Nikola,nisam ekspert ali pesak NIKAKO!
Naj optimalnije bi bila neka podloga granulacije recimo 1-4mm(ako si moda mislio na neki pesak preko 1mm,onda je to neto drugo,to bi moglo)!
Nadam se da sam malo pomogao,pozdrav !
EDIT: Trebao si ipak otvoriti novu temu sa svojim pitanjem,da ne kvarimo ovaj Daweed-u,ali mogu to i admini da premeste Wink
Edited by ZoSo on 17.09.2009 17:47

zander
Ja bi stavio isto tako to kae ZoSo. 1-4mm a imao sam u sličnom slučaju 2-5mm bez peska, njega nebi stavljao. Mada sačekaj jo daweed-a

Kad krene, kako god da bude javljaj nam ta se deava Thumb up

paleoglodit
I naravno racunaj da ces saditi samo do mrezice pa zato stavi dovoljno sljunka da ne bude tanak sloj iznad mrezice pa da ne mozes posteno zasaditi biljke.
Pazi moze da te prevari ukupna debljina pa zato bolje da postoji visak nego manjak sljunka.Wink
Granulacija nikako manje od 1 mm a idealno 2-4mm. To je radi cirkulacije vode kroz podlogu.

daweed
Pozdrav Nikola, evo i mene. Sto se tice peska ili sljunka, svako ce ti reci pa i ja zasto je bolji sljunak od peska... Pre svega bolja cirkulacija vode kroz podlogu koja je neophodna, nece se praviti vazdusni cepovi, biljni korenov sistem ce se bolje razvijati itd. Medjutim ja u mom slucaju sam koristio pesak, ne onaj bas "bas" sitan, koji je sejan u tu ispod "1mm" granulaciju vec onaj mesani krupniji... Znaci nisam ga ni ja sejao niti "merio" granulaciju jednostavno sam ga ispirao dok nisam isprao svu prljavstinu a sa njom i onaj najsitniji pesak. Pa sam na kraju ispiranja dobio skoro upola manje "peska" negoli kada sam poceo s ispiranjem. Dakle ako imas odredjenu granulaciju nju stavi i nemoj posipati sitan pesak preko mrezice odnosno izmedju. A ako nemas i mrzi te (kao mene) da to sejes mozes i bez toga. Bar u mom slucaju to radi posao. Bilje se za sada ne buni I da poslusaj Paleo-a obavezno stavi dovoljno sljunka preko jer ispod mrezice ne mozes saditi...

Edit: Nemoj preterati s kolicinom supstrata, bolje stavi manje nego da preterasWink
Edited by daweed on 18.09.2009 02:19

nikola34
Hvala vam puno na informacijama, ovo su saveti koji su mi trebali!!
Inace aq koju spremam je od nekih 25l i kao da sam znao nabavio sam kvarcni pesak granulacije 1 mm, ali i pesak granulacije 4-5mm. planiram da stavim prvo krupniji pa sitniji i to debljine ne ispod 3 cm!
Posto je ovaj moj aq pocetnicki, otvoricu novu temu i okacicu slike, pa se nadam da mogu racunati na vasu dalju pomoc!!
Necu vise da kvarim temu i tacka!Wink
Jos jednom hvala!!!:p

caba
Ovako ,početnik sam u akvaristici pa ću vam postaviti jedno banalno pitanje.
Poto se na sloj zemlje stavlja mrea zanima me dali će korijenje biljaka zapinjati u tu mreu,odnostno kako ću vaditi bilje iz akvarija kad mu se korijen zaplete u tu mreuč Smijeno je pitanje ali upočetku je sve problemThrough wall

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,894 jedinstvenih poseta