Koju ribicu preporučujete za čićenje dna? U hobističkim akvarijumima se koriste koridorasi u raznim varijetetima. Međutim, koridorasi znaju da preoravaju podlogu. Pretpostavljam da je u akvaskejpingu vaan izgled podloge, pa me interesuje koje se ribice preporučuju. Takođe, interesuje me da li koristite ancistruse za čićenje stakla i harda? Znam da koristite otocinkluse i leteće lisice za čićenje biljaka, ali me interesuje koju vrstu koristite za staklo i hard.
Postoje i manje vrste iz roda Corydoras, koje jednostavno svojim telom ne mogu da iskopavaju biljke. C. panda, C. pygmeus, C. axelrodi, C. nanus, C. duplicareus, C. elegans, C. habrosus, C. trilineatus, C. julii, C. adolfoi, itd. To su, recimo, neke sitnije vrste. Mada, pored ''korija'', istu ulogu imaju i kuli-kuliji. Evo jednog korisnog sajta LINK
to se tiče algojeda, ne moraju to biti ribe. Kozice i puevi vrlo dobro čiste akvarijum. Nerite su savreni algojedi.
I ne, ne koriste se Otocinclusi i ''leteće lisice'' samo za čićenje biljaka. Nije njima problem da se zakače za staklo ili komad drveta i da ga očiste, ukoliko ima ta da se čisti. Ancistruse (odrasle) mislim da ću izbegavati u narednim postavkama, zato to su suvie grubi i glomazni, te lako svojim telom pomere podlogu i ičupaju biljku. Otocinclusi su savreni. Evo, biobio je pomenuo Stiphodone, koji su jako interesantni, mali, imaju lepe boje, a i dobri su ''komunalci''...
Jo bih neto dodao... Svi dobro znamo za onu poslovicu ''Bolje sprečiti, nego lečiti''... To se moe primeniti i u ovom hobiju, konkretno u ovoj problematici. Hoću da kaem da, ako bude imao manji broj riba u akvarijumu i to nekih sitnijih, ''muljai'', da ne kaem ''čistači'', ti neće ni biti potrebni. Isto tako, alge na staklu i na hardu se mogu pojaviti i opstati i sa i bez algojeda u akvarijumu...
Kozicama bih samo nahranio moje barbuse. Imam jednu kuli-kuli. Verovatno ću pojačati sa jo nekom. Dobro je to sada ima na tritu otocinklusa. Jedno vreme ih nije bilo. Sa ancijem sam ranije imao problem. Imao sam dva gigatska ancija, i jedva sam ih uhvatio, jer su se zavlačili u upljine panja. Pritom, polomili su mi sve po akvarijumu. Znači, otocinklus, nerite, kuli-kuli (eventualno stiphodon). Hvala.