14.06.2026 06:06
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Rasveta
 Print Thread
Predlozi za rasvetu
zicbon92
Vec neko vreme imam u planu jedan iwagumi u akvarijmu dimenzija 80*30*30. Pre nego sto se upustim u tu pricu hteo bih prvo da se sredim sa rasvetom a tu ce mi vasa pomoc i saveti biti od velike koristi. Do sada sam uglavnom koristio stedljive sijalice u akvarijumima do 50l i nemam nikakva iskustva za vece litraze, doduse ni ova nije nesto velika ali naspram tih je duplo... Znaci planiram da mi akvarijum bude dosta ubiljen, e.parvula i HC bi trebalo da cine taj tepih, Mozda neki HM stavim pozadi i to bi bilo to. Stavljao bi CO2, hranljiva carobna zemlja, mikro i makro. Rasveta bi bila udaljena od vode oko 12-13cm. Eto na osnovu tih nekih stvari ako moze neki predlog sta kako, pa da imam smernicu kako dalje da se edukujem. Please

zander
Duzina akvarijuma od 80cm je malo nezgodna za t8 i t5 cevi, pa ti onda opet preostaju stedljive sijalice, ili opet kombinacija stedljivih i t8...
A mozda, ako ces da pravis neku elegantniju i tanju haubu dodju u obzir i diode, a i njih mozes da kombinujes sa t8... Tako da sve zavisi kakve su mogucnosti i sta si zamislio. Akvarijum nije dubok pa ti ni ne treba nesto specijalno jaka rasveta.

zicbon92
Sto se tice mogucnosti tu oko 3000din bih izvdojio za rasvetu, a sto se tice same haube, ako treba napravicu i novu, hocu da je uradim ljudski da se vise ne njakam sa rasvetom...

Moze i ta kombinacija led dioda i t8, ali opet ako moze predlog kakve led, koja jacina, tu mi je u sustini najveca konfuzija...

biobiofizicar
Za te novce ukljucujuci lampe i sijalice ostaje ti kombinacija stedljivih sa jednom, max dve T8 ili T5.

Mozes naravno probati i sa DIY LED rasvetom, ali to je jos uvek neistrazeno podrucje u biljnoj akvaristici. Sve vise je raznih DIY LED projekata na netu po raznim forumima.

Evo setih se i trece mogucnosti za te novce. Uticaj na akvarijum neznam, spektralne karakteristike takodje, ali znam da svetli kao ludo. Kupio sam u nekom od ovih Sega mega marketa namenjenih opremi za baste i kucu dva bastenska LED reflektora od 9W belog svetla zatvorena u hermetizovana kucista. Znam da mi travnjak ispred kuce (1-2ara) osvetljavaju kao ludi tako da mogu da se "suncam" u ponoc. Uklapaju se u tvoje cene. Sada na zimskim akcijama su oko 10eur komad.
Kupis za terasu ili bastu, a sada dok je zima probas iznad akvarijuma. Eto pade mi ideja pa cu i ja tako da probam kod sebe....Surprized

zicbon92
Sto se tice dvorista, imam vec neku sijalicu jedno 2000w tako da ne bi bilo prostora za takvo ekperimentisanje, tako da ne ginu mi stedljive sijalice. Smile Neka varijanta dve T5 ili jedna, uz kvalitetnije stedljive pa nek ide zivot Smile

Slovenski1000
Biobio predlog je extra sad jos kad bi se prihvatio, bilo bi ludilo. Sa tim reflektorima ribe bi plivale sa naocarima za varenje. Ali samo da znas da rihta. Ja video mojim ocima. Pozdrav kolege

zicbon92
Pa sad i naocare da im kupujem, nemam toliko kesa Smile ...a i jako kratko sam u akvaristici, oko pola 6 godine, da bih sada izvodio tu neke egzibicije, pusticu to vama iskusnijim pa cemo mi manje iskusni da krademo fore ako se pokaze kao dobro Smile

Mandic
Te LED reflektore ima edison, samo to su u kombinaciji sa nekim neonkama, kako boje ivog sveta u akvarijumu ne bi bile ''sterilne''. Uz njih, boje su fenomenalne, biljke luduju, alge nisam primetio, a i ribama ne trebaju naočare. Cool

Moji predlozi za tvoj (nekada moj Smile ) akvarijum, jesu sledeći:

1) 3 x T8 neonke.
Ovo je, po meni, najbolje, iz razloga to moe da kombinuje cevi i nije skupo (uklopio bi se u 3.000 'ladno). Mana ovoga je ta to ne znam da li mogu neonke od 60cm da upadnu u taj ''pleh'', tj. haubu koja je 70cm. U sutini, mislim da bi mogle, samo treba potraiti odgovarajuće nosače za cevi.

2) 2 x T5 neonke.
Haubu sam i pravio tako da mogu T5 HO cevi da stanu, a da se ne rasipa mnogo svetlo i zato je tako tanka. Kod mene haube nisu dočekale T5 HO cevi, ali kod tebe moda i hoće. Smile uglavnom, to ti je neto skuplja varijanta, ali dosta bolja.

3) kombinacija dve tedljive od po 20W i jedna neonka T8 (sa T5 mislim da bi bilo već previe svetla)
Ovakvu sličnu kombinaciju sam imao u onom drugom akvarijumu i dosta dobro je funkcionisalo. Dve tedljive, usmerene od sredine ka bočnim stranama, pokrivale su svetlom ceo akvarijum. Ako ovako bude pravio, gledaj da uzme kvalitetne cijalice (Philips ili Volta). Neonka koja bi ila u kombinaciji sa njima imala bi ulogu u promeni boju svetla, jer bi same tedljive davale monotonu boju. Ovo ti je i najjeftinije reenje. Ono to se meni nije sviđalo jeste rasipanje svetla. Sijalice su dosta debele (one uvijene), ali postoje tanje i due varijante, koje bi se moda i dobro uklopile.

zicbon92
Hauba nije problem, ili cu jednostavno novu da napravim ili cu produziti nekako sa lepljivom folijom, cisto da se svetlost ne raspita...

Najvise mi se dopada prvi predlog, a neonka cu upasti, vec ima jedna ljubicast T8, a i mislim da ce se naci mesta za tri ako bi nasao neke dobre drzace...
Za drugi predlog kazes skupo ali najbolje. Koliko je to skupo, koliko bi meni cevi trebalo? Mozda se i nadje neka para viska Smile
Treci predlog je alternativa, dosta bolje mi zvuce ova dva Smile

Mandic
zicbon92 wrote:
Za drugi predlog kazes skupo ali najbolje. Koliko je to skupo, koliko bi meni cevi trebalo? Mozda se i nadje neka para viska Smile

Tu bi ti vie mogli pomoći oni koji imaju takvu rasvetu, mada ima već dosta tema u kojima se pisalo o istoj.
Bilo bi skuplje moda 30%, zato to bi ti bilo dosta dve, a ne 3 cevi, kao to bi bio slučaj sa T8...

Slovenski1000
Ja cu ti napisati kako sam ja to uradio(ne tvrdim da je to recept). Kupio sam gotove letve za T8 neonke sa elktronskim starterom i prigusnicom (nema zezanja oko uvezivanja direkt na 220V) model PFL77 cena 600 din komad. Neonke Silvania aqva star kom. 2 cena 800 din kom. 2 led tube cena 1260din kom. Saberi pa ces videti. Pre su bile stedljive sijalice i radile su svoj posao sasvim ok. Crv neda mira kad se jednom inficiras pa to ti je. Nadam se da sam ti makar malo pomogao u nedoumici. Pozdrav.

zicbon92
Pomogao si mi i hvala, a mozes mi i jos pomoci tako sto ces mi reci kako ti se ponasala parvula itd. jer ako si procitao moj prvi komentar upravo nju zelim u akvarijumu?
Sad sam protrcao kroz tvoju temu vezanu za led, pa ako mozes da kazes kako ti se pokazala ta kombinacija, i kakvo svetlo daje, tj. da li lepo izgleda akvarijum ili je previse bled(ako me razumes), alge, vek trajanja itd.?

biobiofizicar
Puno dobrih predloga koji se uklapaju u budzet.

Posebno mi je drago da sam dobio informaciju da je neko vec probao sa ovim bastenskim LED reflektorima i da kombinacija sljaka. Odoh ovih dana do placa da ih pokupim i probam u akvaristickoj varijanti.

I mali off
Sto se tice dvorista, imam vec neku sijalicu jedno 2000w tako da ne bi bilo prostora za takvo ekperimentisanje, tako da ne ginu mi stedljive sijalice. Smile

Ma imao sam i ja kilowate osvetljenja u basti na placu i Na Hg i MH i stedljivih, ali racunica se pokazala jasna u korist LED reflektora. Odnos u Watima (ujedno i dinarima) za istu kolicinu svetla je skoro 1:100.

Slovenski1000
Sto se izgleda akvarijuma (boje svetla)to je stvar ukusa. O tome sene raspravlja. Iskreno ja sam zadovoljan izgledom. Sad sto setrajanja tice pise 50000 sati ja tipujem na pola i dosta. Biljke pa i parvula napreduju. Stauarogyne i alternantera nemaju stada traze u toj postavci ali sam ih ubacio samo kao indikatore davidim kako sve to ide, (i one zahtevaju jakosvetlo). Alge da zlo necuje. Imao sam nastaklu braon, sad se povlaci. E sad imas neku sliku pakako ti volja.

Slovenski1000
Biobio ja sam se iskreno dvoumio oko reflektora led i ovih tuba. Imao sam one letve pa reko da se iskoriste letve, sa reflektorima bi trebala i nova hauba. Inace i reflektori su bassssss basss.

zicbon92
Da ne otvaram novu temu pisacu ovde. Akvarijum dimenzija 40x40x35, radim zatvorenu haubu i odlucio sam se za t5 rasvetu u kombinaciji sa led reflektorom. 2 t5 8w ukupno 16w i led reflektor 10w, da li je to dovoljno za tu litrazu?

Slovenski1000
Mislim da ces pozitivno iznenaditi. Samo napred. Wink

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,286 jedinstvenih poseta