Zdravo svima,razmiljam ta i kako oko hranljive podloge...
Mogu da biram ta elim.Inače bilje će biti i slabo zahtevno,i srednje zahtevno i dosta zahtevno (npr. Althernathera)...Uz to svakako i Co2 I dobro svetlo...
E sad,pitanje je ta izabrati...
Nekada sam koristila RF Mix sa dodatkom gline i osmokot,bila sam prezadovoljna (biljke su bile srednje zahtevne)
I sada sam razmiljala o tome ali vidim da ima i drugih reenja osim zemlje.Najvie me interesuju vaa iskustva i koliko dugo traje ta hranljiva podloga.Inače bih dodala osmokot uz hranljivu podlogu svakako.
Dakle izbor je :
RF Mix Treseta
Complete Substrate
Dennerle hranljiva podloga
Sera floredepot
Tropica substrate
Vulkanit hranljiva podloga
HTP 10
ta vi mislite da je najbolje,koliko boji vodu,i naravno,koliko traje?
Hvala svima unapred
Prvo pitanje koje treba sebi postaviti je sta ti zelis.
Zelis li da eksperimentises ili da ides na sigurnu, vec proverenu kombinaciju?
Sve navedene podloge su relativno dugotrajne i svakako uz adekvatno i pravilno odmereno djubrenje kroz vodenu kolonu mogu obezbediti visegodisnji rast biljaka u akvarijumu. Meni, na primer, to obezbedjuje i skoro inertna podloga u periodu od vise od 3 godine. U zrelijoj fazi akvarijuma podloga se definitivno isposcuje, ali sa druge strane korenov sistem biljaka je bolje razvijen, podloga (ako je od starta dobro izbalansirana debljina i struktura) dobija mikrobiolosku stabilnost, ulazi u balans sa vodenom kolonom iznad, itd, itd,...
U mom slucaju Complete Substrate se pokazao kao proverena prica donjeg sloja - umerena podloga koja u mojim akvarijumima nije pravila prevelike probleme u pocetnoj fazi akvarijuma - kada je najosetljiviji na disbalanse.
Tropica substrate je svakako visokokvalitetna brendirana podloga i mnogima su usta puna hvale ove podloge. Ja licno nemam iskustva sa njom, ali jedna kesetina ceka da bude ubacena u neku moju novu postavku.
To su neka moja 3 predloga kako bih ja postupio: ili provereno, ili umereno, ili ako hocu nesto novo meni nepoznato, ali od mnogih hvaljeno.
To svakako ne zatvara vrata i ostalim podlogama sa liste.
Eto ako ti ista znaci, ja u prvi sledeci akvarijum planiram za probu hvaljenu Tropicu o kojoj pojima nemam. U predhodnih 5 godina i nisam osecao potrebu za preteranim eksperimentisanjem sa podlogom (zadovoljavala me umerenost i sigurica), ali i nisam bio poznat kao neki narocit podvodni bastovan, nego vise kao kameno-drveno slagac.
Samo u vezi Tropica podloge, prva hranljiva podloga koju sam stavio u akvarijum, koji je primio Diskuse kao stanovnike. Već preko 6 godina je u tom akvarijumu. Problema nikakvih od početka do sada. Hranljivo dejstvo je nekih 6-8 meseci. Pozdrav