|
Igra u pesku
|
| Atanas011 |
Posted on 10.11.2013 20:28
|

član
|
Pozdrav svima.
Evo, da i ja (konačno) predstavim svoj novi aq, koji je uz vau (i Boju ) pomoć proradio.
Staklo je d85 x 40 x v36cm / 8mm.
Filtracija: Eheim Classic 2213 (keramika, sunđer, lava-granule, bio kugle, perlon-vata) + Atman f-102.
Rasveta: T5 2 x 39W Aquamedic, sa odsjajivačima (u isto vreme i greju vodu , čak previe - temperatura je 26-27*C), 10h/dan.
CO2 iz boce, preko atomizera, non-stop.
Podloga: rečni pesak (nula) do 2-3cm.
Izmereni parametri vode: KH > 19, pH 6-7.
Đubrenje: Rainforest-ovi makro- i mikroelementi, svaki dan, prema uputstvu. Zamena vode oko 20-25% nedeljno.
Dekoracija: panjić loze (nikako da potone ) i hrastovo liće.
Biljke: M. pteropus (moda i par primeraka M. p. undulata), M. p. Windelov, Anubias nana i jedan primerak A. b. angustifolia (pretpostavljam), Bolbitis heudelotii, sve na lava kamenu i Cladofora.
ivuljke: 20 x Corydoras panda i 2 x Ancistrus (uskoro će da stignu i 20 x Hyphessobrycon flammeus i 2 para A. cacatuoides).
Postavka je aktivna par nedelja.
Da pomenem da ovo nije ba scaperski poduhvat (mada ću se potruditi), već vie pokuaj stabilnog ekosistemčića i eksperimenAt - da ispitam ta se moe na pesku napraviti (i, prvi put, uz adekvatnu opremu).
Zahvaljujem se svima koji su svojim savetima doprineli ovoj postavci.
Evo i par slika: |
| |
|
|
| Atanas011 |
Posted on 10.11.2013 20:42
|

član
|
...
|
| |
|
|
| Atanas011 |
Posted on 10.11.2013 20:43
|

član
|
Ovako je sve počelo, sa biljkama (i algama) iz prethodnog aq. |
| |
|
|
| Atanas011 |
Posted on 10.11.2013 20:46
|

član
|
...
|
| |
|
|
| Atanas011 |
Posted on 10.11.2013 20:49
|

član
|
Izvinjavam se zbog slabog kvaliteta slika 
A sada izgleda ovako: |
| |
|
|
| Atanas011 |
Posted on 10.11.2013 20:51
|

član
|
...
|
| |
|
|
| Atanas011 |
Posted on 10.11.2013 20:56
|

član
|
U planu je da razapnem kladofore na panjić i lavu (jer ne miruju - stalno su na povrini) i da malo obojim vodu pomoću jovinih iarica (kad ih budem naao). |
| |
|
|
| Atanas011 |
Posted on 10.11.2013 20:59
|

član
|
Zaboravih da dam naslov temi, pa molim nekog od moderatora da je imenuje: Igra u pesku |
| |
|
|
| Atanas011 |
Posted on 11.11.2013 00:38
|

član
|
Svaki komentar je dobrodoao  |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 11.11.2013 07:38
|

Administrator
|
Ovde za sada nema postavke posto pola pliva, a pola deluje privremeno postavljeno na kamenju lave. Uneo si dosta algi iz predhodne postavke i to je ono na sta se treba bazirati u pocetku. Jos neki algari bi svakako dobro dosli, a treba poraditi i na uspostavljanju stabilnosti akvarijuma. Samo pesak nula u podlozi moze praviti ozbiljan problem obzirom da vremenom betonira, a i nije najpogodniji za sadnju (ukoliko se kasnije odlucis da u akvarijum stavis i neke biljke koje se sade u podlogu). Za sada je sigurno da si krenuo sa pretankom, preinertnom i previse sitnom podlogom za sadnju.
Ja ne bih urio sa ubacivanjem listova hrasta i bojenjem vode dok se ne postigne stabilnost akvarijuma. Jo kamenja lave sa vezanim mahovinama i manjim biljkama rizomskog tipa zvuči mi kao dobra ideja za dekoraciju ovog akvarijuma, a ujedno kao i dobar filter materijal za naseljavanje korisnih bakterija unutar akvarijuma. Porazmislio bih i o stavljanju i sirenju clodofore po kamenju. |
| |
|
|
| Mandic |
Posted on 11.11.2013 10:02
|

Super Administrator
|
Prvo i najbitnije pitanje: Je l' to ona kartonska rasveta? 
Lepa zamisao, samo to meni vie liči na ciklidni akvarijum, nego na biljni. Moglo bi tu da se ubaci jo vrsta koje se ne sade, već se vezuju/plutaju. Neke sitnije, kao to su A. nana petite, Microsorum "needle leaf", mahovine razne... Kripte, recimo, mogu lepo da rastu u pesku, zato to imaju jak korenov sistem, a to će dobro uticati na podlogu da se ne zacementira.
Granje i kamenje bi moglo da popuni te prazne prostore. |
| |
|
|
| Atanas011 |
Posted on 11.11.2013 11:26
|

član
|
biobiofizicar wrote:
Ovde za sada nema postavke posto pola pliva, a pola deluje privremeno postavljeno na kamenju lave. Uneo si dosta algi iz predhodne postavke i to je ono na sta se treba bazirati u pocetku. Jos neki algari bi svakako dobro dosli, a treba poraditi i na uspostavljanju stabilnosti akvarijuma. Samo pesak nula u podlozi moze praviti ozbiljan problem obzirom da vremenom betonira, a i nije najpogodniji za sadnju (ukoliko se kasnije odlucis da u akvarijum stavis i neke biljke koje se sade u podlogu). Za sada je sigurno da si krenuo sa pretankom, preinertnom i previse sitnom podlogom za sadnju.
Ja ne bih urio sa ubacivanjem listova hrasta i bojenjem vode dok se ne postigne stabilnost akvarijuma. Jo kamenja lave sa vezanim mahovinama i manjim biljkama rizomskog tipa zvuči mi kao dobra ideja za dekoraciju ovog akvarijuma, a ujedno kao i dobar filter materijal za naseljavanje korisnih bakterija unutar akvarijuma. Porazmislio bih i o stavljanju i sirenju clodofore po kamenju.
Postavka je tek u najavi, da i privremena
Ideja je da biljke ostanu na lavi (samo bih umesto ovih malecnih kamenčića ubacio nekoliko dombi), a neke na panjiću (dodaću jo koji).
Alge su nastale u "tranzicionom" periodu - stari aq sam ispraznio dok novi jo nije bio formiran. Biljke su bile bez algi, ali neadekvatna rasveta, manjak CO2 i đubriva su učinili svoje. Radim na tome. Većinu algavih i propalih listova sam uklonio (aq izgleda kao na poslednje dve slike), a i ancistrusi su prilično vredni.
ta biste Vi savetovali da ubacim jo od algara?
Radim i na stabilnosti, naime voda je sačuvana iz starog aq kao i mali filter. Da li bi moda trebalo da pravim veće nedeljne izmene vode?
U pogledu peska - pri svakoj izmeni dela vode pročačkam ga sifonom do dna i usisam talog, pa se nadam da se neće zabetonirati. Ne bih nita sadio u podlogu, već bih se poigrao sa biljkama na lavi i panjićima (ako se to moe nazvati postavkom). Sipao sam tanak sloj (svega 2-3cm) tek da ne bude golo staklo i da korijima bude prijatnije (uivaju kao deca u pesku ) Inače, taj pesak je proao kroz dosta sone kiseline, da se oslobodi od krečnjaka - itao je satima.
Prihvatam i sugestiju za jo biljaka na lavi i drvetu (zapravo, otkako sam "otkrio" lavu, oduevljen sam njome i reio sam da će biti prisutna u svakom mojem aq).
Sa bojenjem vode ću da sačekam, a listovi su tu vie zbog ribica - vole da ronđaju po njima.
Hvala najlepe za procenu i sugestije |
| |
|
|
| Atanas011 |
Posted on 11.11.2013 11:37
|

član
|
Mandic wrote:
Prvo i najbitnije pitanje: Je l' to ona kartonska rasveta?
Lepa zamisao, samo to meni vie liči na ciklidni akvarijum, nego na biljni.  Moglo bi tu da se ubaci jo vrsta koje se ne sade, već se vezuju/plutaju. Neke sitnije, kao to su A. nana petite, Microsorum "needle leaf", mahovine razne... Kripte, recimo, mogu lepo da rastu u pesku, zato to imaju jak korenov sistem, a to će dobro uticati na podlogu da se ne zacementira.
Granje i kamenje bi moglo da popuni te prazne prostore.
Nije, naalost Nisam uspeo da nađem adekvatan karton, a stara je bila kratka. Ova je od table stirodura. A fluo-cevi stoje ukoso jer je polica kraća od njih za pola cm.
Biće biljno-ciklidni aq, kad stignu Apistograme 
Granje, panjići, lava i biljke na njima - sve je u planu.
Mahovine, takođe, ali ih jo nisam ubacio jer sam imao loeg iskustva sa njima u nestabilnom sistemu - alge su ih upropastile.
Hvala za ideje. |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 11.11.2013 11:58
|

Administrator
|
Otocinclusi su uvek dobar izbor, a ako zelis nesto atraktivnije tu su i stiphodoni ili recimo farowele...
Da bas uvek ne akcentiramo samo one standardne algare... |
| |
|