14.06.2026 05:41
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Kockica 27l
zicbon92
Da predstavim jos jedan akvarijum, u pitanju je akvarijum 30*30*30. Od biljaka imam marisela hirusta, rotala, ludwigia rapens, proserpinaca palustris cuba, hm, neku patuljastu kriptu, hygrophila polyserma, limnophila sessiliflora, i 3 vrste mahovine, ali za sada ne znam koje Smile Svetlo 20w 6400k i prihrana hranljiva poldoga carobna zemlja, od danas poceo sa co2 i krenem sa tecnim djubrivom uskoro. Dole su fotografije, prva je 1. dan, 2. i 3. su oko nedelju dana i poslednja 15.dan. Biljnom akvaristikom se bavim jako kratko, tako da mi je svaki savet oko postave i svega ostalog dobrodosao Smile
zicbon92 attached the following images:
img_7148_1.jpg img_8507_1.jpg img_8510_1.jpg

Edited by zicbon92 on 10.11.2013 18:48

zicbon92
.
zicbon92 attached the following image:
img_8537.jpg

Vlada991
Hehe, moram priznati da je jako lepo uklopljeno sve. Najvise mi se svidja kako je marsiela zauzela prostor. Ako je ovo tvoj prvi biljni akv, reci cu ti da je jedan od najboljih pocetnickih koje sam video za ove dve godine. Grin

Jako brzo ces zazeleti vece staklo, ovo ce se popuniti za mesec dana i trazices jos mesta za igranje! Samo napred. Thumb up

EDIT: Pripazi oko CO2, prati kozice. One ce ti najbolje pokazati kada ga ima previse. S obzirom da je mali akv, ja bih vadio CO2 nocu... Mada, ja sam previse safety freak i ne mora da znaci, ali eto, tako bih ja uradio. Smile

zicbon92
Pa hvala, dobro je za pocetak sto kazes Grin Nije prvi imao sam vec neke pokusaje, ali ajde da kazem da je prvi sa kojim cu ici "do kraja" Smile

Danas ceo dan oblecem oko akvarijuma gledam jesu li u redu, brojim ih itd, valjda ce preziveti. Smile)) Jel ok varijanta da nocu dodajem O2 preko vazdusne pumpe bez gasenja CO2, citao sam nesto ovde na forumu da moze da se smanji nivo co2 i postavio pitanje na toj temi ali tamo nisam dobio odg, pa ako si vest daj ga ti Smile I malo mi je komplikovano da vadim difuzor svako vece a sistem mi je takav ili da vadim difuzor ili da otvorim flasu, pa jel moze varijanta da jednostavno otvorim cep na flasi, ili bar otpustim do te mere da ne ulazi u akvarijum, nece izlapeti, pre se potrositi itd.?

Vlada991
Nisam ni ja bas toliko strucan, ja sam takav da ucim na sopstvenim greskama... Grin Imam dosta veci akv i ne mogu ti pricati iz iskustva, ali ti mogu reci da bih ja, ukoliko nije u sobi u kojoj spavas, pustio najslabiji protok O2, cisto malkice da umiri tu bubicu o pomoru koza. Ponavljam ja sam safety freak. Grin

Ako nista drugo, malkice odvrni cep i resen problem. Smile

EDIT: Sad primetih da si pocupao cryptu, koja je bila u pitanju? Mislim da nisi trebao, lepo bi legla tu, pod uslovom da je patuljasta. Smile

ZoSo
Ako sam dobro svatio koristi ečer i kvasac za co2...
E sada kada to jednom zamuti, to traje dok traje, sasvim je svejedno da li će ga putati u akvarijum ili u svoju sobu, reakciju neće zaustaviti odvrtanjem čepa.
Dodavanje kiseonika u akvarijum ti ne bi kodilo nikako, pogotovo ne kozicama.
Mali off: Vlado nemoj insistirati na tome to si početnik i ta ti ja znam, ako si naučio neto na ovom forumu i spreman si to preneti i drugima, samo napred, aktivni članovi mogu samo koristiti svakom forumu Yes

Mandic
Odlično! Smile
Ovaj akvarijum pratim jo od kad je bio u planu Grin

Paljivo sa CO2. Sve je i dalje svee i podloga je jaka...
Evo ZoSo me preduhitrio, a ba sam tako neto hteo da napiem Smile

Dodao bih jo da dodavanjem O2 ne smanjuje koncentraciju CO2 u vodi.

Vlada991 wrote:
ja sam previse safety freak

Potpisujem! Grin Grin Grin

branimir ok
Bilje dobro napreduje .Prema izgledu bilja trebao bi da pocnes da dodajes mikro elemente .A sto se tice kiseonika slobodno mozes da ga pustis nocu ako brines za kozice .Nocu itreba da se smanji CO2 iz vode .Mozes vazdusnu pumpu da zakacis za neki tajmer da ti bude lakse.

zicbon92
Odvrnuo sam malo cisto da ne ide kroz difuzor. Bila je patuljasta, tj.dve ali sad je ostala samo ona sa leve strane, ovu sam izvadio da imam gde staviti casu kada menjam vodu, a bice vracena kada prodje ovo ucestalo menjanje vode 40-50%...

Mandicu, hvala hvala Smile

Krenem sa mikro elementima nakon mesec dana, tako sam negde procitao pa se drzim toga, a i u prvom akvarijumu sam sve krenuo od prvog dana i nastao je haos, pa mi to dodje kao neko iskustvo koje je vlada991 spomenuo, ako gresim i haos nije bio zbog toga cekam ispravku Smile

zander
Sve si po meni dosta lepo uradio za pocetak i ocekujem da ce ovo da bude akvarijum gde ce bas lepo da rastu biljke, videcemo Thumb up
Pazi samo da ne preteras sa CO2 na DIY secer-kvasac, jer reakcija moze da bude u prvim danima dosta jaka.
Izvestavaj redovno kako napreduje, bas me zanima Thumb up

zicbon92
Biljke za sada rastu super bez ijedne alge, da kucnem u drvo. Stavljacu update na svakih 7 dana, pa zajedno ispratimo desavanja Smile

zicbon92
Evo mali upadete, nedelju dana nakon ubacivanja CO2. Od danas sam krenuo za mirko i makro elementima, konkretno koristim mikro i makro koje prodaje rainforest, na upustvu pise da ide 1ml na 10 l, ali sam dobio par saveta da doziram 1ml na 30l i ne svaki dan, vec jedan dan mikro jedan makro, da li neko moze da prokomentarise to i da ako smatra da ne treba tako napise kako? Uz to moze i savet za preporucljivu dozu koja ne bi stetila kozicama?
zicbon92 attached the following image:
img_8600.jpg

Mandic
Mislim da će im mikro smetati, ma koliko stavljao...
Ukoliko bude malo makro stavljao, biljke će patiti, a ukoliko pretera, alge će uivati. Mada se sa tim teko moe preterati.

zicbon92
Preporucljivo u ml?
A neka varijanta da mirko stavljam 1ml na svaka 3 dana, a zamena vode ce svejedno ici jednom nedeljno 30%, pa na taj nacin da odrzim pristojan nivo koncetracije bakra u vodi?

Mandic
I dalje mislim da će im ti mikroelementi smetati, ma koliko ih stavljao...
Moda je neko imao pozitivnog iskustva sa tim i sa kozama, pa će se javiti.

kisleon
Ja sam probao samo malkice da doziram mikro koji je sadrao bakar pa sam imao uginuće dok nisu svi crkli u tom akvarijumu. Prvo su crkavale enke koje su bile pune ikre, kasnije odrasli muijaci, mlade kozice su ostajale dosta dugo. Kad dozira mikro koji sadri bakar onda uginuće kozice često moe da zatekne negde na otvorenom kao da izlaze da bi dobile kiseonik ili nemaju orijentaciju ili nemaju potrebe za dalje sakrivanje, i dok crkava uglavnom je oamućena i nekontrolisano se kreće iako izgleda mlado i zdravo. Sve to dosta tuno izgleda, ja nebi stavljao bakar u akvarijum gde elim da kozice budu zdrave i velike i da ih imam u dovoljnoj količini. Probao sam, meni nije uspevalo.

zicbon92
Znaci onda samo makro elementi i co2, uz hranljivu podlogu bice im dosta. Ne bih da rizikujem, a imam u planu da ubacim i neke egzoticnije vrste kozica pa onda bi bilo i sulodo da rizikujem. Hvala na odgovoru Smile

kisleon
Ja sam probao pa moje kozice nisu dobro prole, zna kako je, dok ne proba ne zna, a i kad oseti na svojoj koi brzo kapira... Ma da, zamisli da si kupio neke od 8 evra po komadu pa da nisi znao da bakar kodi... počupo bi sebi kosu, ali sva sreća tu je ovaj forum pun takvih informacija i proverenih stvari.
Edited by kisleon on 17.11.2013 20:11

zicbon92
Najlakse se uci na tudjim greskama Smile Tako da ne treba izmisljati toplu vodu vec poslusati savete onih kojih su vec imali iskustva sa tim, tako da od mikro elemenata u ovom akvarijumu nista, nace vec gde ce se potrositi Smile

kisleon
Ima da se kupe mikro elementi i bez bakra, tee ali ima.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,208 jedinstvenih poseta