14.06.2026 13:13
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Rasveta
 Print Thread
Dui fotoperiod
WoodyAllen
Pozdrav svima.
Imam akvarijum 3 meseca i danas sam se registrovao na ovom forumu pa bih zatraio par saveta
Akvarijum je jako ubiljenji 100 litra
Osvetljenje 4x18 , 2 neonke su crvenkaste boje
Kupljeni co2 sistem (mogu da ga palim i gasim noću)
Koristim i RF prihranu, Easy Life Carbo i profito

Fotoperiod je 4-2-4 to mi je mnogo malo. Hteo bih 12h, ili bar 10h pa bih vas zamolio da me posavetujete kako da to iskombinujem a da mi toliki fotoperiod ne stvori problem sa algama.
U mogućnosti sam da upalim samo 2 neonke a onda kasnije sve 4. Koliko sati da upaljene drim 2 a koliko sve 4 neonke? Da li da smanjim, ili pojačam ubrizgavanje co2 (sada je 1.3mps) I ne znam da li da nastavim da koristim Easy Life Carbo i Profito poto sam nedavno počeo sa RF prehranom.

I jo jedno pitanje. Da li su mi stakla ispod haube ba neophodna. Ako im je svrha da produe vek neonkama, stakla ću rado ukloniti i malo čeće menjati svetla.

zander
Ako vec imas tu mogucnost da odvojeno gasis 2 cevi onda probaj na primer ovako:
2x18 - 3sata
4x18 - 6sati
2X18 - 3sata
Stim da ne pravis nikakve pauze u osvetljenu. Ako hoces tako, a mislim da sa toliko svetla (0,7-0,8W/l) ti mozes bez problema ici i na full rasvetu od 10 sati, pogotovo sto ti verovatno te dve crvenkaste sijalice daju dosta manje svetla od ovih belih.

Sto se tice prehrane, to mozes da vidis na ovom forumu po temama gde su predstavljani akvarijumi, kako neki akvaristi prihranjuju biljke. U osnovi od djubriva su ti potrebni KNO3, KH2PO4 i mikroelementi, ako se dodaje KNO3 onda ti nije neophodan K2SO4 mada mozes i njega nabaviti. To je neka osnova, a pored toga mozes dodavati posebno gvođe ukoliko mislis da je potrebno tim biljkama koje dri...

Stakla ispod haube su ti potrebna kako bi sacuvala haubu od vlage, ako imas neki ventilator na haubi koji bi radio non stop i izvlačio vlagu iz haube, onda bi mogao da skine stakla. Ne znam tacno o kakvoj je haubi rec i od kakvog materijala...

biobiofizicar
Pozdrav Woody i dobrodosao.

Razlicita su iskustva i u vezi rasvete i prihrane.
Kod promena rezima u akvarijumu sve je stvar nekog licnog iskustva i odgovora akvarijuma na promene koje vrsis - bilo to svetlo, bilo to djubrenje, bilo promena u koncentraciji CO2.
Pitanje je kakvo je trenutno stanje u akvarijumu i da li si zadovoljan njime. I po pitanju algi, i po pitanju rasta i izgleda biljaka.

Sta god radio radi postepeno na jednom od gore navedena 3 osnovna parametra i prati desavanja u akvarijumu - posebno ako je trenutno stanje u akvarijumu fit. Vece promene bilo kog od navedenih parametara svakako pratis i sa odgovarajucom promenom ostala dva.
Ako stanje nije zadovoljavajuce - svakako nesto treba menjati.

Naravno da moze i duzi foto period. Osvetljenje prilagodjavas kako biljkama, tako i samome sebi: da ti akvarijum bude osvetljen u periodu kada si najvise pored njega.

Tvoj rezim osvetljenja sa dvosatnom siestom vazi za dobar u prevenciji algi. Ipak mislim da ga trenutno koristi manje od 20% biljnih akvarista.
Kada imas mogucnost razdvojenog paljenja lampi i paljenja i gasenja CO2 mozes ici slobodno i na 12h cistog svetla.
Za pocetak probaj recimo da u toku par dana izadjes na rezim
30min 2 lampe + 4h30min 4 lampe + 2h siesta + 4h30min 4 lampe + 30min 2 lampe
Kada su ti vec biljke naviknute na siestu, a to bi bilo 10h cistog svetla.
Ako si i do sada koristio mogucnost gasenja CO2 nocu samo napomena da ga palis oko pola sata do sat pre jutarnjeg paljenja svetla i gasis oko pola sata pre vecernjeg gasenja svetla.

Pre svega ovoga jos jedna napomena. Unutrasnje staklo nije neophodno. Tu je da zastiti i lampe i ostatak elektrike i elektronike od kondenza i da smanji isparavanje, a ako je to u haubi dobro reseno zastitom ili ventilaciom onda je OK. Ono ima i nedostatak sto usled zaprljanosti ili kondenza na njemu znatno smanjuje kolicinu svetla u akvarijumu - moze i do 30%.

Ako ti je sve u haubi OK za pocetak skloni staklo, ako ti bas smeta i prati sta se desava. Zatim se poigraj sa produzavanjem fotoperioda.

Igra, igra, igra,....Beer

Naknadni edit:
Evo dok sam pisao javio se i Zander.Potegao je za nijansu brze od mene....Grin
Kao sto vidis slicni predlozi i sugestije: opcija je mnogo, a ti biras ono sto se na tvom akvarijumu pokaze kao najbolje

WoodyAllen
OK. Tnx. Povećaću fotoperiood na 10h za početak sa paljenjem svih 4 sijalica negde po sredini fotoperioda. Smile
Narednih 10 dana pratim situaciju, i ako ne bude algi probaću sa zenderovim predlogom.
Stakla ću ukloniti jer za 2-3 meseca prelazim na t5 rasvetu pa i ako otećujem elektroniku nema veze.

photoivek
moe uvek odloiti vreme uključivanja rasvete...
ja sam kod mene (dok sam drao holandezera sa jakom rasvetom) imao tajmer nameten na ne pre 10h tako da je uveče kada padne mrak jo uvek ima svetla, a ujutro ga svakako vidi jer se razdanilo, a pogotovo ako ide na posao tada ga ni nemoe gledati...

https://minepi.com/photoivek
WoodyAllen
Kako ste vi namestili vae fotoperiode?

Mandic
WoodyAllen wrote:

Kako ste vi namestili vae fotoperiode?

U biljnom na 8h, a u akvarijumu u kojem su nane, kripte i sl.-skoro non stop radi neonka. Ugasim svetlo kad se setim Grin

biobiofizicar
Toliko je mnogo raznih ema. Zavise od tipa i jaine rasvete, ubiljenosti, visine vodenog stuba količine djubrenja i dodavanog CO2, itd,... Sa sijestom, bez sijeste, od 6 do 14h...
Ima biljaka koje se otvaraju i zatvaraju u toku dana. Njima je svetlo potrebno dok su otvorene i same ti kau. Najbolje za uivanje je da je svetlo u akvarijumu upaljeno dok si ti najvie pored njega. Tada uivate i ti i biljke u njemu.

kisleon
Ba kako Biobio kae, od mnogo stvari zavisi. Najbolje da proba kako bi voleo (Zander i Biobio su ti dali ideje kako bi mogao da proba) i vidi dal to odgovara bilju, gleda boju i veličinu lista, pa gleda koje alge su ti se pojavile i u kojoj količini ih ima, pa tako dozira hranu biljkama, nameta svetlo...

Ja sam gledao na početku manje svetla da dajem oko 8 sati, kasnije kad malo naraste bilje i krene da jede onda malo povećam na 10-11, pa kasnije kad počenm sa ianjem onda smanjim na 9. Usput gledam bilje, menjam metod prihrane, u početku menjam vie vode a kasnije manje.... Tako da to je igra balansa vie stvari.

Sa takvim osvetljenjem koje moe posebno da se uključuje moe oputeno da se nađe način da svetli i 12 sati, samo na početku paljivo. Srećno sa balansiranjem!

WoodyAllen
zander wrote:

Ako vec imas tu mogucnost da odvojeno gasis 2 cevi onda probaj na primer ovako:
2x18 - 3sata
4x18 - 6sati
2X18 - 3sata

Da li bi biljkama smetalo da 2x18 palim bez ikakvog reda tj. kada nisam kući upalim samo 2x18 a kad jesam 4x18. Znači odem u etnju, ostavim samo 2x18, kada dođem 4x18 pa opet odem 2x18 i tako vie puta...Smile

biobiofizicar
To opet zavisi od biljaka koje imas u akvarijumu. Odedjena doza proizvoljnosti u reimu osvetljenja je svakako dozvoljena, posebno u akvarijumima sa manje zahtevnim biljkama koje su osvetljene u low-medium -light reimu (kao to je slučaj kod tebe).
I u prirodi ima oblečnih dana sa manje sunca, senki od drveća na obali, senki od visokih biljaka pod vodom koje zaklanjaju one nie...

Svakako ako ide u etnju 2-3 puta dnevno u proizvoljno vreme na proizvoljni period glupo bi bilo svaki put paliti i gasiti deo svetla. Neki bazični ritam osvetljenja treba da postoji, ali dnevne varijacije +/- nekoliko sati su dozvoljene isto kao i varijacije u intezitetu osvetljenja u toku tog perioda.
Na primer anubijama i kriptama je dovoljno i tih 2x18w u većini vremena, a povremeno moe da ih prne i sa punim osvetljenjem u nekom delu dana u trajanju od par sati. Sa druge strane ima biljaka koje predveče zatvaraju listove i glupo ih je maksimalno priti na kraju fotoperioda kada se one fizioloki pripremaju za "spavanje".

Ja lično ni na jednom mom akvarijumu nemam tajmer za svetlo tako da mi je reim paljenja i gaenja svetla poprilično uslovljen mojim reimom ustajanja i leganja. Na taj način sam i sebi zadao obavezu da se akvarijumima posvetim po par minuta ujutru i uveče, ako nita bar da im kaem dobro jutro i laku noć...Grin

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,159 jedinstvenih poseta