14.06.2026 10:39
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
Urea
zander
Urea ili drugi naziv 'karbamid' je organsko jedinjenje sa hemijskom formulom: CO(NH2)2

Od svih mogućih čvrstih đubriva za optu upotrebu Urea ima najveći procenat Azota (N = 46,7%).
Ovo đubrivo je lako i brzo rastvorljivo u vodi. Ovako izgleda hemijska jednačina:

CO(NH2)2 + H2O -> 2NH3 + CO2

Od jednog molekula Uree rastvorenog u vodi dobijamo dva molekula amonijaka i jedan molekul CO2.

Na mnogim đubrivima, hranljivim podlogama u diy varijanti koje koristimo (zemlja za cveće na primer) ili čak i kupovnim i jako kvalitetnim (skupim) podlogama pie ponekad količina Azota (N). Tu je samo pitanje koliki je deo tog Azota, procenat, u Nitratnom ili Amonijačnom obliku.
Pored toga, i ako znamo sastav jako je veliko pitanje kojom se brzinom amonijak iz takvih diy varijanti oslobađa.

Bitno je napomenuti, opet da je Amonijak najtoksičnije jedinjenje Azota. I samim tim treba biti oprezan sa tim stvarima. U vodi, on prelazi u amonijum jon (NH4) ali tu veliku ulogu ima pH vode.
Zato bi bilo bitno napomenuti da dodavanje ovog đubriva moe da bude opravdano u akvarijumima sa jakim svetlom, to za sobom povlači i dodavanje CO2. Da je sve usko povezano i sa drugim faktorima, pored pH, u akvarijumu ne treba moda ni naglasiti, ali čisto da spomenem KH, temperaturu vode, količinu biljaka...

U akvarijumima sa slabijim svetlom i drugim akvarijumima gde sve funkcionie kako treba i ako ste zadovoljni, ovo ne treba ni dodavati, (zavisi i od podloge koju imate) osim u slučaju ako elite na ovaj način da započnete cikliranje akvarijuma.

Ima sigurno jo dosta stvari o kojima bi mogli na ovu temu. Interesanto bi moda bilo spomenuti da sam se nekih algi upravo reio sa dodavanjem Uree (iako sam dodavao sve kako treba, mikro, makro, CO2... jednostavno to je ono to je falilo) onda su mi tek neke stvari bile malo jasnije...

paleoglodit
CO(NH2)2 + H2O -> 2NH3 + CO2
Zander,
iz ove reakcije se vidi dobitak dodatnog CO2 sto bi mozda bio jos jedan razlog koji umanjuje problem sa algama.

Sta mislisč
Edited by paleoglodit on 03.09.2009 22:30

zander
Mislim da je to jako malo CO2, skoro da je zanemarljivo Smile Jer Urea se dodaje u jako maloj količini (za ono to nama treba), primera radi KNO3 rastvaram 60-70 grama
u flai od pola litre, a Uree sam stavio samo 1,3 grama na pola litre a i jednog i drugog sipam po 10ml, ureu svaki dan a KNO3 svaki drugi... Ali nebitno, iz tako male količine uree dobije se i jako malo CO2 jer ograničavajući faktor je ipak NH3. Ali ipak Thumb up

strujas
zander je napisao:
a i jednog i drugog sipam po 10ml,

Zander, na koju kolicinu vode stavljas 10 mlč

Dusan79
Sve je to lepo, ali jos uvek mi nisi odgovorio, kako meris te j;beno male gramaze Grin
Ma ima da te proganjam dok mi ne odas tajnu Smile

Beer

paleoglodit
Reci cu vam ja. Ima preciznu vagu a ja koji nemam odem u apoteku i zamolim mog apotekara da mi odmeri doze. I on mi to uradi besplatno.
Edited by paleoglodit on 16.11.2009 20:25

dexter
Dusan79 je napisao:
Sve je to lepo, ali jos uvek mi nisi odgovorio, kako meris te j;beno male gramaze Grin
Ma ima da te proganjam dok mi ne odas tajnu Smile

Beer

Evo sa ovim Thumb up
dexter attached the following image:
1_136.jpg

www.aquaplants.org
zander
Pa ako moe da nabavi negde digitalnu vagicu.
Na najlon pijaci npr u NS je mislim 800-1000din a moguće je da ima i na limundu, tj ima evo sad gledam cena je 1200din
Eto, Dex je već i sliku postavio Thumb up
Edited by zander on 16.11.2009 20:10

paleoglodit
Auuu pa za takvu ovde traze 100 evra na svilenoj pijaciShockThrough wall

Dusan79
E pa druze svila i najlon!!! Hvala vam drugari!

kgakva
Evo dule imas na limudu da biras!

http://www.limund...OVO-740010
Edited by paleoglodit on 16.11.2009 22:17

http://www.svetakvaristike.com/
zander
Da se vratimo na Ureu Wink
Pored svega toga moe da se koristi za cikliranje akvarijuma, uz malo vode iz 'starog' akvarijuma. Mnogo efikasan način Thumb up

kgakva
zander je napisao:

Pored svega toga moe da se koristi za cikliranje akvarijuma, uz malo vode iz 'starog' akvarijuma. Mnogo efikasan način Thumb up

Kako se koristi urea za cikliranje akvarijumačGrin

http://www.svetakvaristike.com/
zander
O cikliranju akvarijuma je mnogo pisano po svim sajtovima, pročitaj malo o azotnom ciklusu ili kruenju azota u prirodi, akvarijumu itd i biće ti sve jasno Wink
Ili koristi pilot ribe... malo da se i ja nasmejem Grin
Edited by zander on 16.11.2009 22:35

krcko
A ako ti je ao pilota , ubaci komad kupljene ribe iz ribarnice , ja neću da se smejem poto offujem , nego sebi Red card . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
zander
Po prvom sipanju vode u akvarijum i dodavanjem Uree dobija odma amonijak. CO(NH2)2 + H2O -> 2NH3 + CO2

U tome ima mala razlika, to ubacivanjem nekog organskog otpada, npr to to kae Krcko parčeta ribe iz ribarnice mora jo koji dan da pričeka da to krene da se raspada i njenim raspadom ne dobija se samo amonijak

zander
Da li je neko koristio ureu na primer na kampovanju da rashladi pivoč Wink
BeerGrin

Miti
Koristili ranije seljaci na vasaru Beer
mogu da te naucim nesto drugo da pravis sa ureom !

srda
Da osvezimo malo ovu temu Zander na koju kolicinu vode stavljas 10 ml

zander
Tada sam racunao da je to bilo za akvarijum od stvarnih 150 litara.
10ml tog rastvora je po tom proracunu trebalo da podize NH4 za 0,1ppm.
Takav rastvor sam nekada i po 3, 4 pa i 5 puta u toku dana dodavao u akvarijum, svaki dan.
Tri puta kada dodas po tako malo ako bi preracunao NH4 u NO3, bilo bi to samo negde oko 1ppm NO3.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,953 jedinstvenih poseta