14.06.2026 08:25
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve Å”to ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Å ta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Jošanica
HORUS
Krenuo bih sa novom postavkom koju posvećujem Jošanici. Postavio sam hard na suvom, pa me interesuje vaše mišljenje. Otvaram diskusiju. Smile Evo fotke.
HORUS attached the following image:
p1010024_1.jpg

HORUS
Zaboravih da napomenem da će podloga biti svetli kvarcni šljunak.

Mandic
Pa aj' da diskutujemo Smile
Mislim da fali još harda... Sve mi deluje kao do pola popunjeno. Ta kamenčuga je višak. Lepa je boja ovog peska i boja kamenja. Probaj još nekoliko kombinacija da odradiš i uslikaš...

ZoSo
Ne bi bilo loše za početak da napišeš i planiranu dimenziju stakla.
I ja mislim da bi za podlogu bila bolja ova nijansa, a ne bela što planiraš.
Kamenje ima lepu boju, ali mi oblik nekako bode oči, tu pojma nemam šta bi ti znao reči....., možda kako Mandić kaže da izbaciš tog velikog i umesto njega naguraš još grančica, da na njih padne naglasak I don't know
Naravno ne možemo znati ni kakve si biljke tu sve planirao, ako se i to lepo ne ukomponuje sa hardom, onda sada đaba krečimo Smile
Mada, vidim da tu kod tebe nema žurbe, pa se sve to može lepo smisliti i skockati, probaj, pa slikaj opet, čisto da se može uporediti.....
U međuvremenu možda dobiješ i neke pametnije savete, ili i sam smisliš nešto Beer

HORUS
Dimenzije stakla su te kako sam daskama i stiroporom ograničio prostor. Šta znam, mislio sam da uradim ovako nešto slično. Ja sam hteo da baš fokusna tačka u akvarijumu bude ta kamenčuga. Kamenje u rekama nije onakvo kakvo akvaskejperi ubacuju u svoje akvarijume. Akvaskejperi pokušavaju da imitiraju kopnene fotografije. Recimo, meni se pepijev akvarijum nimalo ne dopada. Gde ti u vodi imaš kaktuse i meksičku pustinju. Molim vas da napravite razliku između akvaskejping i natura stila. U rekama nema planina, krošnji drveća, pustinja, prerija... Što se tiče biljaka, mislio sam da iza kamenja ubacim Microsorum Narow. U levom uglu ubacio bih neke niskorastuće kripte, a prednji plan bih ostavio za biljke prednjeg plana. Želim nezahtevni akvarijum, sa mnogo slobodnog prostora za plivanje. Morate imati u vidu da ovo nije akvaskejperski akvarijum. Zato ga nikada ne stavljam u deo za akvaskejping. Možda nedostaje neka grana u desnom uglu. HM?
images_3.jpg

HORUS
Hm, možda bih mogao da ubacim još neki kamičak. Bojim se da ne pretrpam. Taj pesak sa fotografije je najobičnija četvorka za malterisanje. Uh, muke, ali slatke. Grin

HORUS
Pokušaću da ceo hard izdignem. Za to će mi biti potrebno još kamenja. Takođe, mislio sam da u desni ugao ubacim još grana. Sutra pravim izmene, fotografišem, pa opet diskusija. Hvala vam na komentarima.

Mandic
HORUS wrote:

Dimenzije stakla su te kako sam daskama i stiroporom ograničio prostor.

Pa koje su to dimenzije? Smile

HORUS wrote:

Kamenje u rekama nije onakvo kakvo akvaskejperi ubacuju u svoje akvarijume. Akvaskejperi pokušavaju da imitiraju kopnene fotografije. Recimo, meni se pepijev akvarijum nimalo ne dopada. Gde ti u vodi imaš kaktuse i meksičku pustinju. Molim vas da napravite razliku između akvaskejping i natura stila. U rekama nema planina, krošnji drveća, pustinja, prerija...

Ako je tako, zašto ne probaš da urediš neki biotopski akvarijum? Već ''vučeš'' na tu stranu da ne bude striktno biljni, kao i da ne bude neki detalj sa kopna, pa sve to pomalo asocira na biotop reke ili jezera...

HORUS
Dimenzije su 80x30x40cm. Ne bih išao sa pravim biotop akvarijumom, jer sam onda ograničen ribicama i biljkama koje mogu da ubacim u akvarijum. Ja zapravo želim da moj akvarijum izgleda kao podvodni svet neke reke. Kada sam već tu, da te pitam... da li smem da stiropor ubacim u akvarijum? Mislio sam da ispod ovog kamenja ubacim parče stiropora.

krcko
Stiropor možeš da staviš, mada nema potrebe, ali ako si tako mirniji, zbog kamenja...Pozdrav

http://www.adsrs.org/
HORUS
Zapravo, hteo bih da celu postavku malo izdignem, a ne bih voleo da, zbog težine, ubacim još mnogo kamenja. Zahvaljujem na brzom odgovoru u pola osam ujutru. Thumb up

deanjmi
Ja cu samo da te podrzim posto nisam neki skejper da te savetujem.Meni tako izgleda skroz ok.

HORUS
Nemojte pogrešno da me shvatite, ali ja zaista ne bih voleo da izazivam podele na skejpere i neke druge. Samo sam razmišljao o tome da će više glava biti pametnije nego jedna, pogotovo ova moja luda i tvrdoglava. Danas ću se malčice igrati u pesku, a onda slede fotke. Grin

Mandic
HORUS wrote:

Zapravo, hteo bih da celu postavku malo izdignem, a ne bih voleo da, zbog težine, ubacim još mnogo kamenja.

Zalepi stiropor silikonom za dno...

HORUS
E društvo, jutros se matorac malo igrao u pesku. Ovo je produkt te moje igre. Kako vam sedopada?
p1010026.jpg

Mandic
E ovo već liči na nešto Thumb up

HORUS
Hvala druže. Musik

Vlada991
Lepo je ovo okruglo kamenje. Lepo slozeno, tezi deo dolazi. Igranje biljkama... Mozda mi je promakao deo o rasveti, o kojoj vrsi rasvete se radi?

Pozdrav. Smile

ZliBrka
Puno lepse slozeno nego na pocetku. Thumb up

deanjmi
Po meni je mnogo bolje sada samo da biljke neprekriju hard naravno ako ovako ostavis i ubacis u akvarijumBeer

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново раГи биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,724 jedinstvenih poseta