14.06.2026 03:43
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Levi i Desni
Mandic
Nisam znao kako drugačije da ih nazovem, ali znam kako ih razlikujem, pa neka im to budu ''imena'' Smile
Uglavnom...
Oba imaju iste dimenzije 80*30*30cm, takođe, oba imaju staklene prelivne filtere i to je jedino to imaju isto. Sve ostalo je različito. Smile

Ovo je Levi:

i1299.photobucket.com/albums/ag72/BaneMandic/Levi_zpsead3c598.jpg

U njemu se trenutno nalaze skalari koji ujedno slue i za cikliranje.
Planiram jo skalara da ubacim i to neke ''divljake'', a uz njih zaplivaće i Green neon tetre (Paracheirodon simulans), kao i po koji algar, a moda i neka apistograma.
Uređenje je takvo kakvo jeste, zato to se grane jo nisu napile vode, a kad se napiju, biće promena. Neke grane su sa Dunava, a neke su i iz bate (loza).
Pesak je tzv. separacija sa ljunkare, ali prosejana kroz sito i ono sitno je tu, a ono krupno je u Desnom.
Rasveta je LED, trake, toplo bela boja, nekih 2500-3000K u tri reda po 70cm.

Ovo je Desni:

i1299.photobucket.com/albums/ag72/BaneMandic/Desni_zps1d9b5fe6.jpg

E, zbog njega sam se i upustio u sve ovo Smile
Biće, naravno, primarno biljni. Podloga je ''Čarobna zemlja'' (koju sam natapao/ispirao par dana) i preko je posuto ono to je ostalo od Levog. Ubacio sam i osmocote i zeolit u podlogu. Otprilike po aku od jednog i od drugog. Kamenje je doneto iz Like, tačnije iz Bunića.
Tu je i neko korenje sa Dunava i jo jedan veliki panj koji se super uklopio. Zanderu Beer
Rasveta je T5, ali ne ''ona akvaristička'' HO, već ''ona obična'' HE. To je privremeno. Kad bude para, biće i HO (nadam se u skorije vreme, kako ne bi dolo do disbalansa u akvarijumu usled neodgovarajuće rasvete u samom startu). Ako nita drugo, ubaciću jo dve tedljive, pa onda ne bi trebalo da bude problema.
to se riba tiče, već su rezervisane Pseudomugil furcate Cool
Biljke su sve prebačene iz onog malog akvarijuma koji je pre rasturanja izgledao ovako:

i1299.photobucket.com/albums/ag72/BaneMandic/malipre_zpsd35971b2.jpg

...a sada izgleda ovako:

i1299.photobucket.com/albums/ag72/BaneMandic/mali_zps8fe7c93f.jpg

I evo, ovako izgleda sve:

i1299.photobucket.com/albums/ag72/BaneMandic/LeviiDesni_zps6fc61fae.jpg

Samo bih dodao jo...
to se tiče viseće rasvete koju sam pravio...
Planirao sam da otvorim temu u kojoj bih prikazao izradu ''step by step'', ali... Ne bih to radio iz razloga to se meni neke stvari ne sviđaju i to nije odrađeno onako kako sam planirao. Jeste to lepo za oko i funkcionalno, ali moe i bolje. Lim sam uzeo predebeo, pa samim tim i preteak. Sajle su super, ali preveliko je cimanje oko spajanja, pa ne bih da preporučujem drugima to isto. Nosači (koje sam odradio od stare stolice na rasklapanje) se nalaze u ''sendviču'' između zida i akvarijuma, uz nekoliko rafova koji ih dre za donju dasku... I eto to su neke sitnice zbog kojih ne elim da otvorim novu temu, pa da piem kako ne treba, nego, lepo kad odradim kako treba-onda ću. Ovako, samo slika:

i1299.photobucket.com/albums/ag72/BaneMandic/rasveta_zps9190c220.jpg

I eto to je to Cool ba sam se raspisao...

Biohazard
Ma nisi se ti raspisao nego si se naradio izgleda i to kvalitetno Grin
Dobro si ih sredio i fino izgledaju jedan pored drugog. Vise mi se svidja desni jer nekako ima bistriju vodu i ljepse sjetlo ali vjerujem da ce i lijevi nadoci u voznji Smile
Sve u svemu odlicno je ispalo a i haube su na zavidnom nivou bez obzira sto ti mislis da to nije fino ovako izgleda pravo dobro Thumb up
Sretno Wink

runner
Jel to levi planiran kao neka varijanta "black water"? Smile

ZliBrka
Oba akv izgledaju lepo!

Svidja mi se i kako si napravio rasvetu. Thumb up

Predlazem ti da u Levi ubacis malo hrastovog lisca (suvog) i neku plutajucu biljcicu, tipa pistie ili jos bolje limnobium laevigatum. Uzivat ce te vise i ribice i ti. Smile

Uglavnom, pratim...

Mandic
Zahvaljujem. Smile
Da, biće to neki ''black water'' Wink
ZliBrko, hvala na predlogu! Ba bih mogao to da odradim. Imam i treseta, kojeg ću malo ubaciti, čisto radi boje.
Oba akvarijuma su pre neki dan formirana, tako da će biti tu svakojakih promena Smile

Slovenski1000
Akvarijumi vec sad izgledaju super, a tek ce biti. Vidim da si stavio i led svetlo, pa ako imas vremena da malo napises koje trake si koristio. Pitam te iz razloga sto su sad vec relativno dostupne sto se cena tice, i licno mislim da je to jako dobra varijanta, ali sto se svega ostalog tice to je jos dosta nepoznanica. Beer

Vlada991
Bravo Mandicu, sve odradjeno sa puno ljubavi... Ja i ti smo nekako u isto vreme krenuli sa tim nekim tehnickim izmenama. Sada je red da se pokaze i ona druga strana, ona najlepsa strana... Smile

Samo napred! Beer

zander
Super, moram doci da vidim to uzivo BeerSmile

Sto kaze ZliBrka, hratovog lisca malo ili mnogo ili ceo badnjak i da vidis Smile A u filter malo treseta da oboji vodu... Tako nesto ja imam sa onim mojim CRS i cak im ni vodu ne menjam evo vec 3-4 meseca, odlicna varijanta jedino ta boja vode...

Thumb up

ZliBrka
Da se mene pita stavio bi puno hrastovog lisca, par apistogramica i obavezno vece jato corydorasa. Mozda cak da razmislis o nekim olovcicama...

Mandic
Uh, 'ajmo redom Grin
Drago mi je da vam se sviđaju akvarijumi.

Led trake sam koristio one koje je komija hteo da baci Grin Nemam pojma koje su i kakve su im karakteristike. Bilo mi je bitno da imam duinu. Boja mi se naročito sviđa. Nisam hteo čisto belu, poto je takav Desni. Biljkama se ovo sviđa, dodue samo su anubie tu i valisneria i kripta neka, tako da mislim da se neće mnogo buniti...

Vlado Beer

Zanderu, video sam gde ima hrastova, pa ću ići malo da istraujem ispod njih. Znam da nije ba pravo godinje doba za to, ali moda i nađem neto. A moda nađem i stari badnjak Smile

Apistograme-prve na koje naletim i da mi se pritom sviđaju-uzimam Grin biće i korija, vidi, njih sam potpuno zaboravio. Za olovke ne znam hoće li biti mesta Grin

krcko
Liće sakupi dok je jo zeleno, na drvetu, pa isperi i, neka se sui. Sve korisno u listovima drveta je dok ga drvo ne potroi, tj. sasui se na njemu. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Mandic
krcko wrote:

Liće sakupi dok je jo zeleno, na drvetu, pa isperi i, neka se sui. Sve korisno u listovima drveta je dok ga drvo ne potroi, tj. sasui se na njemu. Pozdrav

Hoću. Hvala!

ZliBrka
Imam ja neke svoje stare zalihe hrastovog suvog lisca, pa cu ti poslati malo. Detalje ti posaljem na pp.
Kupim ga kad otpadne sa drveta i nikad nisam imao problema, nego naprotiv. Apistogramice su se mrestile i uzivale u akv.
Doduse, nikad nisam probao ovo sto kaze krcko, ali na svim apisto-forumima se nikako ne preporucuje branje i susenje lisca, vec naprotiv obavezno se naglasava da se ono sakuplja kad otpadne sa drveta, tako da sam ja sledio tu metodu.
Isto tako, kod sakupljanja lisca, pazi da to lisce i drvece nije tretirano sa necim.

krcko
Sve zavisi ta hoćemo da postignemo. Ako uzimamo liće sa drveta iz ume, tretira ga samo kia i, ono to pokupi iz atmosfere. Malo prisećanje iz Botanike, ukazuje na to da se sve korisne materije nalaze u zelenom listu, koje pri suenju i opadanju list gubi. Za one koji uzgajaju kozice, listovi Oraha su veoma poeljni( Jod). Pozdrav

ZliBrka
Bas to sto kazes - zavisi sta hocemo da postignemo. Nisam ulazio u detalje, ali argumenti onih koji kazu da je bolje (za ribice) suvo lisce su otprilike ti da u zelenom liscu ima supstanci koje pri branju zelenog lisca ne budu potrosene iz istog i samim tim ostaju na listu i stete ribicama, pa cak ih i ubijaju u krajnjem slucaju.
Najbolje bi bilo testirati. Smile
U svakom slucaju Mandicu Levi ce ti (po meni) puno bolje izgledati sa liscem. Thumb up

krcko
Nismo se ba sporazumeli, napisao sam da liće treba ubrati sa grana, isprati i ostaviti da se osui, pa potom u akvarijum. Pozdrav

Mandic
Mali update posle skoro mesec dana...

Evo kako izgleda Levi:

i1299.photobucket.com/albums/ag72/BaneMandic/101_5541_zpsc29d1eb4.jpg

Stiglo hrastovo liće od člana ZliBrka, kojem se jo jednom zahvaljujem Thumb up
Ubacio sam jo 8 ''divljih'' skalara i neto plutajućeg bilja.
Fotografije tog akvarijuma su generalno sve loe zbog slabijeg osvetljenja, koje planiram da malo pojačam, ali ko zna kad će to doći na red...

Ovako izgleda Desni:

i1299.photobucket.com/albums/ag72/BaneMandic/101_5722_zps7313b744.jpg

Tu se nije mnogo toga promenilo. Ono to je novitet jesu tri primerka Apistogramma agassizii, dve enke i jedan baja Smile

i1299.photobucket.com/albums/ag72/BaneMandic/101_5659_zps7b87ee43.jpg
i1299.photobucket.com/albums/ag72/BaneMandic/101_5648_zps4742c96c.jpg

Te ribe će verovatno biti prebačene u Levi, ali sam ih tu stavio zato to mi je taj akvarijum u vreme njihove nabavke bio nekako stabilniji.
Inače, u tom Desnom imam problem sa svim algojedima. Sve dunavske nerite su mi uginule nedugo nakon ubacivanja (bile su pre toga u karantinu i polako prilagođavane na novu vodu), a i dva ancistrusa su uginula u veoma kratkom vremenskom periodu. Treći je počeo da kilavi, pa sam ga prebacio, radi predostronosti... Ne znam ta bi mogao biti problem... Verovatno, opet, neke grane sa Dunava (te tanke crne grančice). Sve ostale ribe su ive i zdrave, jedino te ivuljke koje ''uljaju'' su mi kritične. Kozice su, recimo ostale ive. Njih sam stavio čisto kao test i opstale su i u jednom i u drugom akvarijumu, to me raduje.

biobiofizicar
Oba mi se svidjaju...
Izvestavaj kako ti se ponasa suvo hrastovo lisce u akvarijumu i koji mu je period poluraspada....

ZliBrka
I meni se oba svidjaju. Thumb up

U Levi bi svakako prebacio apistogramice, jer bi tamo vise uzivale. Isto tako bi im stavio jos lisca i neku kokosovu ljusku bi negde sakrio . Mozda cak i dve (za obe zenke).
Gde si nabavio apistogramice i za koliko love, ako nije tajna. Moze i na pp.

Koliko pamtim lisce se raspadne za cca 1,5-2 meseca. Ja ga nisam vadio vec sam samo dodavao jos lisca.
Evo link na moj prosli apisto-biotop akv:
http://www.akvari...ic=71910.0

runner
da, sa levim će morati da smisli neki način za fotkanje sa malo svetla Smile
Meni se kod desnog mnogo dopada kamenje!

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,630 jedinstvenih poseta