14.06.2026 09:50
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Rasveta
 Print Thread
pomoc oko rasvete za nov akvarijum
milan85bgd
Napravio sam akvarijum DxSxV 90x40x50,zavrsio sam i postolje,hauba je pri kraju ali me koci osvetljenje...korisna povrsina haube u koju mogu da stavim osvetljenje je DxS 86x40.Kao prvo ne planiram neko extra zahtevno bilje da drzim pa me zanima da li bi bilo dovoljno da uzmem 5 kom. t8 duzine 60 cm od 18 w ( a stavio bi i moonlight od 80cm) ?Kao drugo video sam slucajno na buvljaku armature za t8 od 18 w i kostaju oko 400 din,da li je to ok posto sam upravo dobio informaciju da to nista ne valja,da moze da crkne i posle 2 dana i da su to bacene pare posto one imaju neke rupe kroz koje ulazi vlaga i brzo pregore a to se resava silikonom pa se to zacepi ali opet onda nema hladjenja pa opet crknu.Pomozite mi molim vas...trebao sam vec da zavrsim sa haubom ali ne znam sta da radim,ne znam ni kako da stavim osvetljenje a ni koje Sad Sad hteo sam da idem da sam stavljam prigusnice i te stvari ali opet ne znam da li je to ok a niti znam kako se to spaja.Zanimaju me vasa misljenja,saveti,iskustva...ne bi da dam neku odredjenu sumu novca a da onda budu bacene pare...pocetnik sam i imam zelju da to sve bude kako treba ali opet nemam para za bacanje.

Marinjo
zasto ne probas sa stednim sijalicama ? one su lake za povezivanje,malo mesta zauzimaju,nisu skupe i dosta uspesnih aq na ovom forumu i uopste je osvetljeno njima. trazi one od 6500 K.

Slovenski1000
Marinjo ti je dao pametan predlog, ali ni onaj buvljak predlog nije los. Kod mene ta varijanta sa buvljaka radi vec tri godine. Hauba je zatvorena, jedan komad nakon nedelju dana je prestao da radi, bacis ga jednostavno. Montaza je laka a 400 din nije neka velika stavka. Na kraju, to je malo i stvar licnog opredeljenja. Pozdrav

Moke
MH samo, pa si miran sto se tice svega Thumb up sijalica traje meni evo vec druga godina, kako sam ih navrno tako i stoji..imas jednolican intenzitet svjetla i raste sve zivo pod njom, samo je treba ispratiti sa dobrim CO2 i nemas frke.. sta sam bilo drugo koristio, sve mi je bilo privremenog karaktera, sijalice stedljive su skupe, da bi postigao dobar kvalitet treba i mnogo, i treba ih cesto mijenjat npr, 6 sijalica kosta kao 2 MH od 150W, to isto vazi i za T5, sad sve baci na papir i sracunaj za godinu dana i vidjeces da si na gubitku...zato malo vece ulaganje u pocetku kasnije se stostruko vratiThumb up

zander
Ja sam do 'skoro' koristio samo T8 sijalice i philipsove stedljive od 18,23,33W. I to mi je bila skroz OK varijanta, sijalice nisam nikad menjao pre nego sto prestanu da rade.

Kasnije sam u jednom akvarijumu presao na T5 i to je isto ok varijanta samo sto po meni ne treba preterivati sa brojem sijalica tj sa watt-ima (lumenima) ako hoces da imas akvarijum koji ce ti svetliti bar 9-10 sati dnevno.

Ako ces T8, onda bi bilo dobro da uzmes elektronske prigusnice i da sam to spojis, to je prilicno jednostavno za povezivanje...

Ako bas ne budes znao mozemo iskopati neki link/sliku ili ti ovde u temi pomoci oko toga...

Ako ces T5 rasvetu, mislim da sijalice od 39W mogu da stanu u tvoju haubu (85cm) i tu bi ti preporucio 3 sijalice i moze da prodje i bez reflektora. Ne znam da li je jos uvek problem pronaci prigusnice za T5 rasvetu... Ova varijanta je malo skuplja od predhodne ali eto cisto da napisem i to. Sijalice od 39W su oko 1700dinara (u aquashopu)

Ja recimo sledeci akvarijum kada bi pravio izabrao bi opet T5, otvoren akvarijum i tanku (diy) haubu koja visi iznad akvarijuma...

Za pocetak mozda i najbolje da krenes sa stedljivim ili kombinacijom njih i T8. Ako je zatvorena hauba dobro bi bilo da odma stavis jedan mali ventilator, zbog vlage i temperature u haubi.

Biohazard
Ako ces ici zatvoreni tip akvariuma sa poklopcem onda MH otpada sto je po meni isto najisplativije i najbolje rijesenje ali samo ako je otvoreni tipo akvariuma. Malo poskupo ali je prava stvar na duge staze.
Zatvoreni je najbolje kao sto rece zander da uzmes T5 neonke. Ja dok sam ih koristio bio sam prezadovoljan. Gledaj da izbjegnes T8 lampe jer za njihovu cijenu mozes uzeti i T5 sto je puno bolje.

dosen
TypingGde ima da se kupe fluo cevi T5 ,18W ili 24 W u bgdu da nisu mnogo skupe. Nasao sam prigusnice za t5 nove za 1200 din. mogu da teraju 4 po 18w ili 3 po 18 ili 21 w . Cujem da ove cevi od 24w mogu na izlaz od 21w. Covek ina jos par komada prigusnica ako nekom treba neka mi pusti poruku.

milan85bgd
ne mogu te t5 da stavljam zato sto su one 85 cm a ja imam korisan prostor u haubi 86cm...ici cu na t8 varjantu i u planu mi je da stavim 6 kom. t8 18w od 60cm.Verovatno cu sam da to radim sa prigusnicama ali ne znam kako cu posto nikad to nisam radio i nemam iskustva s tim.Sta je bolje elektronska ili magnetna prigusnica i u cemu je razlika....znam da elektronska manje greje i za nju ne trebaju starteri.E sad danas sam bio do merkura i video neke t8 fluo cevi od 18 w i mozete li mi reci da li njih mogu da koristim za akvarijum i neke vase komentare i predloge koje bi sve mogao da kombinujem u tih 6 fluo cevi sto planiram.A evo i slika fluo cevi koje sam danas video u merkuru:
milan85bgd attached the following images:
5_960_x_720.jpg 4_960_x_720.jpg 3_960_x_720.jpg 2_960_x_720.jpg 1_960_x_720.jpg

kisleon
Ove od 6500K obavezno stavi, moe i ove cool daylight, ove dve vrste će ti obezbediti brz rast bilja. Ako bude eleo pribliniji spektar sunčevim svetlom, da ne bude toliko "hladan" onda moe staviti 2-3 neonke crvenijeg spektra, neto je stvar ukusa, a neto je stvar zahteva biljaka.

milan85bgd
da li sylvania gro lux od 18w ima nizi spektar...koliko sam ja ruzemo ima...planirao sam nju da kombinujem sa nekim od ovih..da li je to ok?Ne znam kojih 6 je najbolje da ikombinujem.

kisleon
Gro Lux lampe imaju dosta irok spektar boja, imaju 8500K, plavi spektar dominira i to tu negde oko 430 i 450nm, to je dobro za biljke.

milan85bgd
znaci nisam bas u pravu....juce sam video sylvania gro lux na buvljaku ali na njoj nije nista pisalo ni na kutiji ni na njoj..nista sto se tice kelvinaze.Pa da li bi nju mogao da kombinujem sa ovim ostalim.

kisleon
Postoji i kopija Sylvanije koja nije ni za ta. Uglavnom kupim u nekoj specializovanoj ranji za osvetljenje, kupim ta imaju, ako nemaju nita to je dobro za bilje onda pitaj dal moe da naruči pa da ti stigne kad oni vre trebovanje, ako nisi siguran, zapii na papir kakvu si video u radnji pa pogledaj specifikacije lapme na netu. Imao sam svakakvih t8 neonki, ako bi naao philips lumilux, ja bi te stavio.

milan85bgd
evo upravo sam bio u jednoj radnji u boku 45 i kupio sam tri prigusnice od po 2x18w-za 6 fluo cevi,6 para nosaca i za sada dve t8 od 18w a u pitanju su Osram-lumilux skywhite.Da li su ok ove fluo cevi,jel se nisam zeznuo i koje 4 jos da ukombinujem sa njima...pomozite mi to da nekako uklopim posto sam pocetnik u celoj ovoj prici.A evo i slika:
milan85bgd attached the following images:
picture_018_568_x_426.jpg picture_013_568_x_426.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,894 jedinstvenih poseta