14.06.2026 11:58
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
110 litara - Zander
zander
Danas sam rasformirao staru postavku
lh4.googleusercontent.com/-hoe-dt1DYzo/UYl7maexOBI/AAAAAAAABQA/Jzho-5NUj_E/s800/Disbalance4.jpg

... i pokrenuo skoro sve iz pocetka.

lh3.googleusercontent.com/-C6uDR-hoBIo/Uavi4ho5dzI/AAAAAAAABTs/LzmWuQeTYm8/s800/5359resize.JPG

lh3.googleusercontent.com/-wizX91wlMAA/Uavi5CarsMI/AAAAAAAABTs/crYaoIF3kbI/s800/5360resize.JPG

lh4.googleusercontent.com/-spM9SKQPi5Q/Uavi6FCAcdI/AAAAAAAABTs/Oe5v5WyQ1qY/s800/5362resize.JPG

Ovaj put sam se odlucio za podlogu sa zemljom za cvece (5 litara Carobne zemlje i preko toga sljunak).
Od biljaka stavljam Eleocharise (palustris i parvulu), Cryptocorine, Cypreus H. kojima mislim da ce odgovarati ovakva podloga i Microsorume i nesto malo mahovine...

Ovako je teklo rasformiravanje i ponovno formiranje... Trebalo mi je oko 3 sata da sve odradim, jedino sto nisam prao filter, ni staklo ni sljunak, to bi me zadrzalo jos minimum sat vremena.... Sve je odradjeno da bude sto pre gotovo I don't know
Zemlju sam sipao direktno iz kese.

lh3.googleusercontent.com/-gMgL0TxP8Wg/Uavi7z60DTI/AAAAAAAABTs/R2vNV6tmlrw/s800/5363resize.JPG

zander
Sljunak sam stavio preko zemlje bez ikakvih mrezica.
Ovi panjevi su vec bili natopljeni, samo sam ih postavio kako mi se ucinilo najbolje i dodao Microsorum "needle leaf" preko njih.
Ovaj put nisam koristio PPP sistem.

lh3.googleusercontent.com/-93GE7hZlVFs/Uavi8DxzjVI/AAAAAAAABTs/tH-HVgWeLkc/s800/5365resize.JPG

Eleocharis palustris i cypreus helferi za zadnji plan
lh4.googleusercontent.com/-1SbgEuENIk0/Uavi-LrEcxI/AAAAAAAABTs/WwRxG_BffpI/s800/5367resize.JPG

Dok jos nije bilo vode u akvarijumu namestio sam Microsorume
lh6.googleusercontent.com/-TLitMIl1RLA/Uavi9GjCvfI/AAAAAAAABTs/W94gUtgSubI/s800/5366resize.JPG

Punjenje vodom...
lh5.googleusercontent.com/-Km6QikCoqMk/Uavi-xmOiaI/AAAAAAAABTs/i9ncFP5SmAw/s800/5368resize.JPG

zander
I ovo bi bila zavrsna fotka Smile Za danas Wait

lh3.googleusercontent.com/-zOXft00euJo/Uavi_UN62gI/AAAAAAAABTs/WGDIC5gVg40/s800/5369resize.JPG

zander
Sutra vracam ribe i cistim filter koji je od predhodne postavke.
U predji plan sadim eleocharis parvulu koju sam predhodno razmnozio u drugom akvarijumu u jednoj posudici i to bi bilo to... Smile
Beer

Mandic
Koja ti je to postavka po redu ove godine? Grin

Lepo si sredio Thumb up
Ono čudo na levom bočnom staklu se super uklopilo Smile

Primećujem da vie ne dri crvene biljke... Ima li neki poseban razlog za to...?

zander
Od crvenih sam jedino sacuvao R.wallichii 'long leaf' i R.macrandru i to u drugom akvarijumu. Jedino sto cu jos od crvenih opet da nabavim je ona Persicaria i to je to.

Ovde cu mozda izbaciti jedan zbun ovog krupnijeg microsoruma ili mozda i oba, i ostaviti samo M.needle leaf i Eleocharise i tu jednu Kriptu i ne znam ni sta bi se tu jos moglo uklopiti od biljaka. Sto prostije da bude.

Koja ti je to postavka po redu ove godine?
A taman sam mislio da predstavim i drugi akvarijum koji sam rasformirao pre koji dan, sad cu ipak sacekati malo Grin

Biohazard
Dobro izgleda. Mislim da su microsorumi najzahvalnije biljke. Kad jos posadis to sto si planirao naprijed bice ko bombona. Gdje si planirao mahovinu, na kamenje ili grane?

zander
Mahovinu sam planirao na onoj desnoj grani, ustvari na svim tim grancicama sto vire iz zbuna Thumb up
Ovaj microsorum needle leaf je super za malo vece akvarijume... Za srednji plan odlicna biljka Wink

pedja
odlicno osmisljeno,jedino si mozda trebao staviti mrezicu da odvojis zemlju od kamencica.vecina biljaka koje planiras(sem parvule)imaju poprilicno razvijen korenov sistem,i bojim se da ce ti praviti problem,to jest mesati i podizati zemlju pri presadjivanju i premestanju biljaka.
ja sam stavljao istu podlogu u jedan od manje zahtevnijih akvarijuma(pokazala se super)ali i posle skoro 2 godine kad premestam biljke,podize mi zemlju sa korenom i poprilici zamuti vodu.
ali posto si ti dosta iskusniji ,ispraticu temu pa cemo videti kako se stvari odvijaju Thumb up

pozdrav

zander
Jeste izadje sa korenom i malo zemlje ali mi to osim sto na neko vreme zamuti malo vodu nije nikad pravilo neki veci problem.

Sa istom zemljom sam pre neki dan rasturio jedan akvarijum koji je bio star tu negde oko 1,5-2godine, pored nje sam imao i ppp sistem a moglo je to jos da traje nego se podloga tj krupan sljunak vec napunio previse i vise to nije bilo to.

Videcemo kako ce funkcionisati sve to, predstavljacu u temi... Thumb up

Danas bi trebalo vratiti ribe i kozice nazad i pobockati Eleocharis parvulu...

Rasta
Bane ala si vredan svaka cast Thumb up bas me interesuje kako ce se ovo razvijati sa zemljom za cvece..jer sam i sam slicno uradio Flower

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
zander
Pokvarila mi se postavka danas, od perlanja su microsorumi iako su vezani na neke grancice izasli na povrsinu AngryGrin
Vratio sam odprilike kako je i bilo... Dobra stvar je sto srednji plan i ti microsorumi mogu da se okrecu na razne nacine, pa kad mi dosadi eto nove postavke Wink

Parvula posadjena, videcemo kako ce da gura to sve...
Daj slike Rasta da vidimo sta si napravio Beer

kisleon
Super, smo napred!
I ja sam uzimao tu zemlju, dobra je.

Slovenski1000
Prvo svaka cast za postavku. Drugo gde je resto od eurokrema. Grin Mala sala. Hteo sam da te pitam PPP ??? Ima li neki razlog poseban ili jednostavno nisi hteo da je primenjujes? Beer

zander
Hteo sam da ostavim PPP ali mi je falila jedna stvarcica (neka mrezica, tj filter od aspiratora sam planirao da stavim) to vece kako bi preko nje mogao da stavim zemlju a da ne propadne kroz resetke, i onda sam odustao i ostavio PPP sistem sa strane za neki drugi put.

Ovog puta cu ici na varijantu da ne menjam cesto vodu.
Mericu provodljivost vode koliko ce se povecavati pa kada dodje do neke granice gde primecujem problem onda cu menjati vodu... Ako uopste i bude bilo nekih skokova...
Za dva dana je do sada poraslo za samo 30 microsimensa i to uz jedno blago djubrenje sa wuxal Fe preko vodene kolone... Da ne davim previse...

Posadio sam Eleocharis parvulu... Photo

lh3.googleusercontent.com/--IPSGqVBBfU/Ua4sDT9_ZzI/AAAAAAAABUI/rRybuIFAfGA/s800/5374resize.jpg

zander
Ovde nikako da napravim update i da osvezim malo temu sa slikama. Sada kad pogledam ove slike sa pocetka i trenutno stanje primecujem jedino da je microsorum needle leaf prilicno popunio ceo ovaj akvarijum i da cu morati da ga redukujem malo...
Uslikacu ovih dana akvarijum nadam se, mada se nema sta posebno videti osim microsoruma...

zander
Malo zapusteno, ali nadam se da ce me ovaj update i ova slika naterati malo da sredim akvarium WaitGrin

Microsorum je zaklonio svetlo E.parvuli i ova sada u polusenci dosta sporo napreduje...
Trebalo bi izbaciti jedno 90% Microsoruma pa da vidim sta dalje.
zander attached the following image:
110l_1.jpg

Biohazard
Wow kakav grm. Bas je poklopio sve sto se tice svjetla, neda mu ni malo da probije dole. Makaze u sake i opleti, mislim da je krajnje vrijeme da se uozbiljis Grin
Thumb up

deanjmi
Bas tako kako bi ga preselio kod mene mnogo volim mikrozorume sve ali sve.Pa iovako izgleda lepo ali sad ces tito u tri koraka da sredisBeer

zander
Izbacio sam dosta Microsoruma, velik je i progutao je akvarijum.
Sada mogu i ostale biljke da stignu malo do svetla. Wink
Evo trenutnog stanja...
lh4.googleusercontent.com/--Hx5CPOEHfE/UfaJUZe8eSI/AAAAAAAABX4/z6nxmbH2Nio/s800/110la1.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,071 jedinstvenih poseta