14.06.2026 11:58
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Isnogood - eksperiment
zander
isnogood je napisao:
photoivek je napisao:
...brzina rasta biljaka pri ovom načinu gajenja biljaka koja je stvarno nesnosna i često je potrebno orezivanj biljaka...

E jedva cekam da ja kazem ovo Smile

Evo sta cu da probam: 5 litara akvarijum, hi-light, a za pocetak low tech.
Kad kazem low tech to znaci da osim svetla nece biti nicega. Da vidim kako se biljke ponasaju.

Izvor svetlosti ce biti stedljiva sijalica, Osram 6400K, 20W (ako nadjem 14 ili 15W onda ta). Ova sijalica (20W) ima oko 1000 lumena. Rendering index 8. Ili ti 20W 864 (ovo da se vidi da sam se edukovao po pitanju svetlosnih momenata). Sad, znam da je to mozda previse W, tj. lumena ali za pocetak cu da probam sa fotoperiodom od 10 sati dnevno. Ako bude potrebe stelujem to.

Razmisljao sam da pocnem sa izmenom 50% vode svaki drugi dan, odstajalom vodom, posle foto perioda. Ako ne bude islo kako treba, probao bi sa svakodnevnim izmenama vode.
Zastoč
Kapiram da je posle fotoperioda voda puna kiseonika, pa mi se cini da odstajala voda ima manje kiseonika u sebi. Biljke ce, nadam se, u toku mracnog dela ciklusa trositi kiseonik iz odstajale vode i same sebi pripremiti CO2.

Ako napredak biljaka izostane ili bude previse slab onda cu, prvo, probati sa duzinom fotoperioda i izmenama vode, mozda i kolicine. Drugi potez, ako se izgubim u svemu navedenom (a nekako mi se cini da hocu) je prehrana. Kako, koliko, po kom sistemu... ne znam, moram jos da razmisljam, procitam, pitam.

S jedne strane otisao sam u OT, ali opet, s druge strane sve ovo ima veze jedno sa drugim. Ako nije slicno, onda je suprotno, a to znaci da posmatramo stvar iz drugog ugla. O kako sam samo pametan Through wall

Ako se biljke budu razvijale pusti cu to tako neko vreme ili dok me drzi strpljenje, pa onda idem dalje. Kuda, ne znam.

Eto mojih razmisljanja i materijala za vase komentare.

Ceo pukus je osmisljen kako bi stekao neka licna iskustva, osecaj i upoznao dole navedene biljke

Ah da, biljke: http://www.mojbil...ead_id=360
Zasto te biljkeč Zbog ovoga http://www.aquati...il=75&z=11

Hvala na pomoci i pozdrav!

.

paleoglodit je napisao:
Hmmmm eksperiment deluje nekako vec osudjen na propast. Mozda se varam .... neka kazu i drugi svoje misljenje.
Prvo mnogo ti je 10 sati za bilo koji pocetak. Drugo sta znaci samo svetlo bez icegač Cega nece bitič
Jaka svetlost bez icega vodi do nicega = eksperiment propao.
Itd itd
Bolje eksperimentisi sa vec oprobanim receptima pa kad ti to uspe onda pravi ovakve ekstremeThumb up

isnogood je napisao:
Vrsljajuci po netu dosao sam do zakljucka da bi mogao da probam gore navedeni experiment. Kad kazem bez icega to znaci bez: podloge, CO2, EasyCarba i svih ostalih mikro i makro elemenata. Sta dobiju u vodi, to im je.

Nadam se da nije problem sto postujem link ka drugom forumu, ali tamo sam nasao text i sliku.
Na kraju texta, poslednja recenica + slika:
http://www.aqua-a...ticle_id=2
Evo jos jednog akvarijuma istog autora:
http://www.aqua-a...ad_id=1032
I tekst sa ovog foruma (nalazi se na ovoj adresi http://www.mojbil...ticle_id=6 stavka 4. zadnji pasus):
Low-tech akvarijumi imaju manje potreba za izmenama vode da bi se sprečile oscilacije nivoa CO2. Ovakvi sistemi trebaju konstantan nivo CO2 da bi se izbegli problemi sa algama. Voda iz česme je bogata sa CO2 i svakom nedeljnom izmenom dodajemo solidnu količinu CO2 koju biljke potroe za dan-dva nakon čega ostaju bez CO2 do kraja nedelje...

.

daweed je napisao:
Da ne bi coveku kvarili temu otvori novu s nazivom npr. experiment... A vezano za to, mislim da toliko svetlo bez prihrane na tolicki aq nece da izadje na dobro... Evo ja cu ti reci nesto iz svog iskustva... Nema teoretske sanse da biljke prezive...GrinNo noSad

isnogood je napisao:
Temu sam ja otvorio, kako bi apsolutno razjasnio neke termine.
Mojom krivicom je ista otisla u drugom smeru.
Kao sto rekoh, ako krenu stvari po zlu prva intervencija je u duzini fotoperioda i izmenama vode.

Da li da otvaram novu temu ili da nastavim ovdeč

EDIT: prihvatam i uvazavam skoro svaku sugestiju, ako nista drugo barem je dobro razmotrim. Samo ako kazes da ce da pocrkaju biljke moras da objasnis zasto, jer ako ne znam zasto nisam dosao ni do kakvog upotrebljivog saznanja.

paleoglodit je napisao:
isnogood je napisao:
Samo ako kazes da ce da pocrkaju biljke moras da objasnis zasto, jer ako ne znam zasto nisam dosao ni do kakvog upotrebljivog saznanja.

Biljke ce pocrkati pre svega zbog nedostatka mAkro elemenata (NPK) jer da ih ima dovoljno u cesmovaci onda bi ih bilo previse za nas te bi voda bila nama nepodobna za pice. I to je dovoljan i presudan razlog mada ih ima jos

Kad imas jako svetlo treba ti i svega ostalog u velikim kolicinama.

Meni se nehoticno istrosila podloga pod jakim svetlom i biljke su samo stale i pocele da propadaju a alge su se hranile njihovim izmucenim listovima u fazi propadanja..
Bolje kreni po propisu jer ce te to sve skupo kostati a i nema neke svrhe.
Naravno da ima velikih razlika u izdrzljivosti biljaka .....

isnogood je napisao:
Kako objasnjavas akvarijume iz mog predjasnjeg postač
Necu da kazem da nisi u pravu, samo pokusavam da sakupim sto vise informacija.

photoivek je napisao:
isnogood je napisao:

Nadam se da nije problem sto postujem link ka drugom forumu, ali tamo sam nasao text i sliku..

zato bi bio problemč!
ako negde jeste, ovde to nije problem!
valjda će se vremenom nai članovi opustiti....
moe sve to ne vređa, nije vulgarno i prosto itd...

isnogood je napisao:
Nov sam, ne znam, pa rekoh da pitam.
Photoivek, moze tvoj komentar na gore napisanoč

photoivek je napisao:
moda ujutro....
sada sam sdamo preleto, odo da spavam!

isnogood je napisao:
Laku noc.

paleoglodit je napisao:
isnogood je napisao:
Kako objasnjavas akvarijume iz mog predjasnjeg postač
Necu da kazem da nisi u pravu, samo pokusavam da sakupim sto vise informacija.

Mislim da je bolje da saznas iz prve ruke.
Ja u to ne verujem.Ili ne verujem da to moze duze opstati. Bar ne sa mojom cesmovacom. Ima i to veze.
Lako je praviti eksperiment sa nano.Ti uradi to ako zelis pa nam javljalj sta se desava.
Moje iskustvo sa jakim svetlom i menjanjem vode jednom nedeljno je negativno posle iscrpljenja podloge ( i NEdodavanja NPK) a cuo sam i za druge takve slucajeve.
Ako ti i uspe ima da se nacekas da sve to naraste

KBDNK je napisao:
Isnogood-e odakle krenuti....
Sad treba imati strpljenja i pisati.
Cenim tvoju volju i entuzijazam za napredak i uspeh u ovoj oblasti i neću da kaem da si na pogrenom putu ali...ima mnogo velikih "ali" u tvojim pokuajima.
Najgore to moe da ti se desi je da naidje na nekog koji će "s visine" da komentarie tvoje pokuaje i da te pravi na ko zna kakvog, da linkuje ka tekstovima, knjigama, člancima....
Ne tako davno i ja sam bio na početku biljne akvaristike iako sam iza sebe imao vie od 20 godina akvaristike. Sećam se da zimus uopte nisam znao odakle treba da krenem da čitam teme na forumu i ta je bitno i kojim redosledom...ma nisam znao nita...totalni dunster...Ni sada nisam mnogo odmakao ali čovek se uči dok je iv.
Ne znam ta pokuava da postigne eksperimentom. Svaki eksperiment kao naučna metoda za istraivanje i dolaenja do saznanja podrazumeva postavljanje određene pretpostavke koja se ispituje eksperimentom i posle kojeg se izvode određeni zaključci.
Koliko sam ja uspeo da skontam ti pokuava eksperimentom da dokae da je moguće neto to 95 aktivnih članova 2 od 3 najaktivnijih foruma na naem jeziku o biljnoj akvaristici tvrde da je nemoguće. To je svojevrstan inat ili tvrdoglavost...koje osobine su u određenim momentima pozitivne osobine mada mogu da ti kaem da moe i sa manje napora i muke da dokae da je to nemoguće.
Mnogo toga si konkretno rekao i linkovao da bi sve komentarisao sa svojim skromnim znanjem ali evo jedan primer.
Linkuje ka aq sa kontesta koji ima 3 l bez djubrenja i Co2, 14 w svetla, 12 sati fotoperioda i 100% zamenom vode, sa tri vrste bilja a onda kae da će vriti zamenu 50% vode svaki drugi dan, da će u 5 l imati 20W svetla ili 200 lm/l, 12 sati fotoperiod, a da će povremeno smanjiti fotoperiod na 10 sati pa da će menjati odstajalom vodom i čeće i vie ako krene loe.
Odmah pogreno linkuje jer ovo na kontestu nema veze niti paralele sa tvojim eksperimentom poto je 100% zamena vode potpuno drugačije od 50% zamene svakog drugog dana. Da ne govorimo da je kod ovako malih aq neverovatno bitno koliko je izvor svetlosti iznad povrine vode, da li aq vidi dnevno svetlo, količina bilja pa i broj račića koji sadri aq sa kontesta. Jer zna kolika je razlika kod ovakvih aq ukoliko je sijalica 2 ili 3 cm iznad povrione vode, a da ne pominjem poklopac od stakla, pa i temperature vode, temperature ambijenta jer velika razlika u ove 2 temperature moe da uslovi magljenje staklenog poklopca koji gui svetlo...a da ne pominjem neto drugo.
Zamisli tek koliki uticaj će imati to da li ima 2 ili 3 struka rotale i da li su oni ukupne duine 10 ili 25 cm.
Mala promena kod ovako malih aq ima veliki uticaj da ne kaem gotovo neverovatan.
To to kae da posle fotoperioda aq ima mnogo kiseonika u tvom slučaju ne znači. Posle prvog fotoperioda ne znam koliko će imati kiseonika ali znam da će imati alge, koju vrstu i koliko mogu i da pretpostavim ali ajde da ne pametujem.
Forum je čudo. Ova tema će ostati jo dugo na forumu. Ti će postati poznati član foruma i ugledan aquascape-r pa će se iz te perspektive smejati sam sebi i svojim pokuajima.
Moda sam konfuzan ali nije lako biti ba precizan u odvraćanju te od ćorava posla...
Nadam se da si ovo shvatio dobronamerno.
Na aqua artu ima jedan tekst koji kae da sve počinmje svetla. Da svetlo diktira nivo CO2 a potom to određuje koiličinu makroelemenata i na kraju mikroelemenata. Biljna akvaristika je nita drugo nego vetina balansiranja svega i svačega sa svim i svačim...Pre ili kasnije će to shvatiti.
Mora malo dublje da gleda u neke probleme...i ne gubi nadu i strpljenje jer to donosi uspeh u svemu pa i u biljnoj akvaristici.
Pozz

zander je napisao:
Neka proba čovek. Pa nek nam javi al ne u ovoj temi nego u nekoj drugoj!

Koliko će biljaka a koliko algi da bude videćemo, pa eto jo jednog iskustva za sve nas. Nisi ni ti KBDNK dobro proao sa algama pa eto, moda to nekom bude lekcija a da nisi ni svestan!

Svega i svačega ima na netu... Samo otvorite drugu temu Thumb up

isnogood je napisao:
Zander, mozes da premestis ovu temu na adekvatno mestoč
Mislim, vec smo poceli neku pricu, pa da ne startujem nanovo. Vec se raspisalo.
Ako moze. Hvala u svakom slucaju

zander
isnogood je napisao:
Izvinjavam se svima, zander tebi posebno, ali prosto sam morao da odgovorim na post KBNBK-a.
Nisi pazljivo procitao moj post.
Sa experimentom sam rekao da cu da idem sledecim redosledom:
1. bez prehrane, sa izmenama vode,
2. prva intervencija - promena rezima fotoperioda i izmene vode,
3. ako ne bude islo onda pocinje prehrana.
Takodje sam rekao da ne znam kako bi prehranu vrsio, da li nesto sto bi licilo na EI i PPS, sa ili bez CO2....
Poenta NIJE da dokazujem da je nesto moguce ili ne, a iz prostrog razloga sto je moje znanje preskromno. Zato sam ovde i postavio pitanje.
Poenta JESTE da, uz malo ili mnogo muke, upoznam blize ono o cemu sam citao, a tu ulazi i proces upoznavanja sa biljkama kada imaju oskudne ili, mozda, nikakve uslove kakvi su jako svetlo i minimalna podrska u prehrani. Da uocim kako se bilje ponasa, sta strada, ako strada. Primetices da u svakom mom postu ima "AKO" a to je iz razloga sto ne znam. Da probam, ako dodjem do prehrane, da "osetim", prepoznam, saznam i na kraju znam, kako i koliko ima dati.
Cela poenta je da u praksi naucim nesto, a eksperiment je jedino uspeo ako ja saznam nesto, tj. naucim nesto.
Linkovi nisu backup moje price vec primeri koje sam nalazio. Ne kazem da su mi poznati, niti da su apsolutno tacno prezentovani, niti da je sta moguce, samo me je to zaintrigiralo.
Zato bi voleo da pocnem klot, od pasulja sa pasuljem, a na kraju da spoznam kako se to pravi pasulj sa kobasom i zacinima.
U pitanju je samo moja edukacija, uz vidjenje ucenijih ljudi od mene. A svoje iskustvo bi rado podelio, kako god se eksperiment odvijao i zavrsio. Onako, za opste dobro.

isnogood
Nisam nasao na netu ni jedan rezultat analize pijace vode za Beograd. Zapravo za ni za jedno mesto. Mozda nisam bio dovoljno uporan, ali sam nasao PRAVILNIK O HIGIJENSKOJ ISPRAVNOSTI VODE ZA PI;Ć;E ("Sl. list SRJ" br. 42/98 i 44/99).
Sad, pravilnik je dokument koji odredjuje referentne vrednosti, tj. nije analiza, ali s obzirom na situaciju moze da pomogne, donekle.
Evo strane sa koje se moze skinuti pravilnik (u pitanju je Word dokument), stavka pod rednim brojem pet:
http://ekologija....20vode.htm
Na strani 12 su date maksimalne vrednosti neorganskih materija u vodi za pice.
Mozda ovo pomogne za neku "saciometrijsku" analizu cesmovace za moj eksperimentč
Recimo za K stoji maksimalna vrednost 12mg/L. To mu onda dodje, ako sam dobro izracunao (a matish mi nije bas najbolja strana) da, u slucaju maksimalne dozvoljene kolicine kalijuma u pijacoj vodi isti ima vrednost 12ppm... Takoč Ne kazem da je to vrednost na mojoj cesmi niti da je to dovoljno za ishranu biljkama, samo sam malo racunao.

paleoglodit
Iskreno, dopada mi se tvoja temeljnost .
Pazi jedini ogranicavajuci faktor za mene je tezina nabavke bilja kao i nihova cena ovde u Grckoj.
Znaci nije mi svejedno da upropastim neku biljku od standardno 8 eura za eksperiment.
Prioritet mi je da ocuvam biljku a ono sto joj smeta ce se pokazati hteli mi to ili ne. Nije isto da eksperimentises sa Cubom ili sa Anubijom. Shvatas.
Drugo nije uopste jednostavno menjati vodu tako cesto kada imas vise akvarijuma.
Ajd videcemo. Necu da te odvracam nikako.
Bilo bi intersantno da napravis i kontrolni aq. (iste velicine i sa istom florom) na koji bi primenjivao neki od rezima djubrenja pa da mozes da poredisThumb up
Edited by paleoglodit on 26.08.2009 02:09

isnogood
@KBDNK
Evo, jos tri puta za redom sam procitao tvoj post. I dalje, kao i posle prvog citanja, ne osecam dobronamernost u istom.
Jednostavno me je, tokom citanja, ubijao tvoj stav "vidi, da ti JA objasnim".
Npr, ja ne tvrdim da ce u vodi biti puno kiseonika posle fotoperioda, ali mi logika nalaze da pomislim da ce ga biti vise nego pre pocetka fotoperioda, a da ce cesmovaca biti bogatija sa CO2 u odnosu na vodu iz akvarijuma.
Mozda sam ja tu nesto propustio, zato sam i postovao, da vidim sta kazu ljudi sa vecim znanjem.
Mozda gresim, i mozda sam, sto bi moja zena rekla "tezak co`ek", a mozda mi samo tvoj stil pisanja i izrazavanja ne lezi. Ali znam, niti imam sta dokazivati, niti sam ista tvrdio. U tom smislu ako mozes pomoci, hvala. Ako mislis objasnjavati kao u prethodnom postu - nisi od koristi.

Ja kad imam pacijenta (citaj: ucenika) trudim se da mu dam deo slagalice i da ga nadahnem da istrazuje. Dam hintova koliko treba (u odnosu na znanje, zelju i sposobnosti) i dalje ga pustim da se sam koprca. Koj se snadje dodje na jos jedan cas, ko ne... jbg. nismo kompatibilni.
Kako mi prija da prodajem svoje znanje, takav mi sistem prija i kada sam u poziciji ucenika. Ocekujem da budem usmeren, inspirisan i isprovociran, a ne pogresno procitan i prekoren.

Toliko od mene na post KBDNK.

isnogood
Paleoglodit, ja planiram da pocnem pricu u 5 litara. Mala litraza pa bit lakse. Imam nesto premalo biljaka, pa ako bude donacije super, ako ne pazar mi ne gine. Na kraju krajeva mogu da krenem sa tih premalo.

Sto se tice temeljnosti, dok sam isao u skolu nisam bio nikakav djak, ali takva mi skola i zanimanje da sa diplomom mogu da idem u toalet.
Kad sam poceo da radim, zagrizao sam i trenutno sam vrlo zadovoljan postignutim.
Eto ista filosofija i sada, zagrizao sam, u pitanju je praksa i znam da ce mi trebati sigurno mnogo vise vremena da savladam neke osnovne stvari nego u mojoj struci.
Svakako da postoji razlika kada su u pitanju vrste biljaka. Moja znanja su mala i po pitanju biljaka, pa sam gledao sta i kako drugi rade, pa rekoh da probam sa necim sto se meni cini moguce (rekao sam CINI, znaci zborim uslovno, ne afirmativno)

E to sa kontrolnim akvarijumom je i meni palo napamet, i mozda ce biti. Mora samo zena da odobri budzet hahahhahahahhaa.
To bi bio jos jedan aq od 5 litara, EasyLife Nitro i Fosfo (nabavljeni EasuCarbo i ProFito), duplo bilje, nesto za mreshkanje vode i DIY CO2. I dupli grejaci, tamo od kraja septembra, kad krene `ladno.

...definitivno cu morati da porazgovaram sa zenom.
To mu dodje kao dve igracke Smile A i duplo iskustvo u istom vremenskom periodu.

Odo da ubedim zenu.

EDIT: u svakom slucaju eksperiment ce biti propracen foto zurnalom, na svaki drugi dan. Prvenstveno radi mene, da bi mogao da kontrolisem promene. Stativ, ista pozicija, isto svetlo. Zbog obima vizuelnih elemenata kojima se bavim u toku dana nisam u stanju da vrsim analitiku desavanja u akvarijumu po secanju. Klik, skljoc pa poredjenje.
Edited by isnogood on 26.08.2009 01:54

paleoglodit
U isto vreme smo pisali pa nisi mozda procitao moj predhodni post. Usput da ti kazem da ja nisam nesto iskusan.
Dodao bih jos da me jako kopka sta se desava sa algama u slucaju tih aq. sa "low-odrzavanjem & high light" To je sve nekako kontra onim teorijama da nikad nista ne fali u vodi jer ako zafali eto pakosnih algi koje preuzimaju inicijativu.... Sad
Kad je u pitanju cesmovaca eto sam Bog zna sta sve ima ili nema i koliko je sve to konstantno. Oni samo pominju max ali ne i minimalne kolicine.Sad

Svaka ti cast za sve to "kopkanje"Thumb up
Edited by paleoglodit on 26.08.2009 02:33

krcko
Da ti poneto pomognem to se tiče vode . Ovo se razlikuje po delovima grada . Novi Beograd , gde sam ja , GH - 14-16 , KH - 12-14 , pH - 7 . Za CO2 ne pije vodu da ga ima bogatijeg u česmovači , jer nakon 10-15 min. vrednost pH poraste na 7,2 - 7,5 to ukazuje na gubitak ovoga gasa . U zavisnosti od Godinjeg doba , vrednosti su promenljive , a u ovom periodu Leta moe imati i povećane koncentracije NO2 . Detaljniju analizu moe uraditi u Gradskom zavodu za zatitu zdravlja , u ulici Despota Stefana . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
isnogood
"kopkanje"... znas kako kaze u filmu Maratonci trce pocasni krug "iskopace tebe bili..."
To je valjda entuzijazam koj me uhvatio, a i zelja za prckanjem.

Da ne kazem da se pribojavam, bolje da kazem da me interesuje koje ce se alge izroditi. I taj podatak ce biti zanimljiv za analizu. Ako krenu nemilosrdno ne gine mi intervencija, sto mehanicki sto hemijski.

Minimalne vrednosti, to si dobro primetio. Cuva nas zakon da se ne potrujemo, a da li voda koju konzumiramo moze da odradi ono sto bi trebalo da odradi u nasoj ishrani.... jbg. Sta je to konstantnoč Grin

Istina, voda jeste razlicita po Beogradu. A i logicno je, razliciti izvori "napajanja", razliciti kvaliteti.

Izmericu vrednosti cesmovace, i to odmah po sipanju i nakon 24h pa cu da ih uporedim sa vrednostima iz mog akvarijuma.
Znam da je kod mene u akvarijumu (nema unosenja CO2) pH 7.6 sto je zanemarljivo vece od podatka koji nam je dao Krcko.

Krcko, sa ovim podacima si me zabrinuo. Nisi bas poljuljao, ali tako mala razlika u vrednostima pH ne zvuci dobro.

Jbg, para za analizu nema. Zato cemo sami da vrsimo analizu u ovom experimentu.

krcko
Nema zbunjivanja , ovo su moji ulazni podatci vode sa česme , kada utanjim novčanik za remineralizacione soli RO vode , pa pribegnem meavini . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Kum 1229
@isnogood: posto pratim sve ovo sto se pise i u dosta slucajeva vidim nepotrebno napisane recenice kao sto su: nagovoricu zenu ili bio sam ucenik pa sada sam ucitelj ali sam ipak ucenik (ovakvi opisi svoga zivota ili zivljenja smaraju mnoge) tako da smatram da ih treba u potpunosti izostaviti itd. Da ne bi puno filozofirao posto je u ovoj temi vec dosta napisano na taj nacin,ja bi samo zeleo da se tvoj eksperiment zapocne i da ova tema krene u tom pravcu,pa da pricamo malo o akvaristici i da vidimo sta gde i kako... Pozzz Beer

KBDNK
isnogood je napisao:
@KBDNK
Evo, jos tri puta za redom sam procitao tvoj post. I dalje, kao i posle prvog citanja, ne osecam dobronamernost u istom.
Jednostavno me je, tokom citanja, ubijao tvoj stav "vidi, da ti JA objasnim".
Npr, ja ne tvrdim da ce u vodi biti puno kiseonika posle fotoperioda, ali mi logika nalaze da pomislim da ce ga biti vise nego pre pocetka fotoperioda, a da ce cesmovaca biti bogatija sa CO2 u odnosu na vodu iz akvarijuma.
Mozda sam ja tu nesto propustio, zato sam i postovao, da vidim sta kazu ljudi sa vecim znanjem.
Mozda gresim, i mozda sam, sto bi moja zena rekla "tezak co`ek", a mozda mi samo tvoj stil pisanja i izrazavanja ne lezi. Ali znam, niti imam sta dokazivati, niti sam ista tvrdio. U tom smislu ako mozes pomoci, hvala. Ako mislis objasnjavati kao u prethodnom postu - nisi od koristi.

Ja kad imam pacijenta (citaj: ucenika) trudim se da mu dam deo slagalice i da ga nadahnem da istrazuje. Dam hintova koliko treba (u odnosu na znanje, zelju i sposobnosti) i dalje ga pustim da se sam koprca. Koj se snadje dodje na jos jedan cas, ko ne... jbg. nismo kompatibilni.
Kako mi prija da prodajem svoje znanje, takav mi sistem prija i kada sam u poziciji ucenika. Ocekujem da budem usmeren, inspirisan i isprovociran, a ne pogresno procitan i prekoren.

Toliko od mene na post KBDNK.

Auh..
najvie sam se plaio ovakvog tumačenja i ako sam neto pokuavao da izbegnem to je da me tako protumači.
Ako nisi primetio ja nikada nisam rekao da sam neto posebno stručan već naprotiv da se čovek uči dok je iv. Čak to vie pokuao sam da ti "uduvam" vetar u ledja, da istraje i da uspe u ovom hobiju i da postane poznat u svetu aquascaping-a.
ao mi je ako si shvatio ovo pogreno. Niti jednom nisam pokuavao da te omalovaam već naprotiv.
elim ti sve najbolje...
Iz mog posta jedino ovu moju rečenicu si mogao da shvati pogreno "...Mnogo toga si konkretno rekao i linkovao da bi sve komentarisao sa svojim skromnim znanjem ali evo jedan primer...."Ova opaska "skromno znanje" se odnosi na moje skromno znanje a ne na tvoje. Rečenica je trebalo da glasi "...Mnogo toga si konkretno rekao i linkovao da bi JA sve komentarisao sa svojim skromnim znanjem ali evo jedan primer...". To je jedina moja nepreciznost u izraavanju...
Pored toga Zander je napisao:
Neka proba čovek. Pa nek nam javi al ne u ovoj temi nego u nekoj drugoj!

Koliko će biljaka a koliko algi da bude videćemo, pa eto jo jednog iskustva za sve nas. Nisi ni ti KBDNK dobro proao sa algama pa eto, moda to nekom bude lekcija a da nisi ni svestan!

Svega i svačega ima na netu... Samo otvorite drugu temu
Zandere, pa ja nisam proao dobro zbog neznanja isključivo...ali ba zato i postoji tema na ovom forumu o mojim problemima, grekama, glupostima...da je čitaju i pročitaju SVI...i da SVI izvuču zaključke KAKO NE TREBA RADITI.
Čovek je kulturno biće i treba da znanje prenosi jedan na druge. Svako treba da se uči na mojim grekama ali i na svim ostalim a najmanje na svojim. Ako se meni neto olupalo o glavu zar treba svakom i svima...Normalno da ne. Zar nije bolje i lake proučiti moju temu i videti gde sam ja pogreio i to ne raditi.
Meni nije bio problem da kaem "LJUDI, ja sam pogreio jer NE ZNAM"..."Nemojte da radite ovako"...i sl.
Jo jednom isnogood-e izvini ako si me pogreno razumeo...nisam imao nameru da te uvredim, omalovaim ili da ti se obraćam s "pozicije visine" ili sa tonom "Vidi da ti ja objasnim" jer se toga gnuam...
Preko svega toga ja mnogo vie ne znam nego to znam tako da mi sada nije jasno iz kojih mojih reči si to zaključio ovako kako si zaključio.
Bilo kako bilo isnogood-e...elim ti puno uspeha u eksperimentu...i aquascapeingu uopte...Thumb up
Pozz

Panco
KDBNK moj čovek definitivno po rezonu.Izvinite za of topik Thumb up

zander
Meni nije bio problem da kaem "LJUDI, ja sam pogreio jer NE ZNAM"..."Nemojte da radite ovako"...i sl.

Nije sramota kad čovek ne zna, ja i dalje tvrdim da ni ja nemam pojma, samo isprobavam. A i vara se svako ko misli da zna sve o biljnoj akvaristici, to sam siguran.
Kratak je ivot da jedan čovek isproba sve, zato je tu forum i IDEMO... Ja ovako, ti onako pa uslikamo postavimo sliku na forum pa idemo dalje.
Svako po neki svoj eksperiment koliko god bio "glup" neto ćemo saznati iz toga.
Ne kaem ja nita loe za tvoj akvarijum KBDNK, naprotiv to sam i hteo da kaem da se i iz toga mnogo stvari moe naučiti. Ako ne kako treba, onda kako ne treba... Slične situacije sam imao i ja sa algama, pa nita, Jovo nanovo.
Ovde smo na forumu da naučimo i razmenimo iskustva i da početnicima pomognemo koliko znamo. Zato kaem: "Nek proba čovek"

isnogood
@Kum 1229
Ili o akvaristici ili me zaobidji. I ucenika, i profesora i moju zenu. OKč Ako ti se ne dopada ne citaj, ako ti smeta obrati se administratorima.
Red card za Kum 1229

@KBDNK
Nikad necu reci da nije moguce da sam pogresio ili pogresno protumacio. Da ne smaram Kuma 1229, pa samo da kazem da mi je drago kad se ljudi nadju. Sad, posle prvog ili desetog posta, sve jedno je dok se nadju.
Thumb up za KBDNK

zander
EKSPERIMENT kreće!

Kum 1229
[quote]isnogood je napisao:
@Kum 1229
Ili o akvaristici ili me zaobidji. I ucenika, i profesora i moju zenu. OKč Ako ti se ne dopada ne citaj, ako ti smeta obrati se administratorima.
Red card za Kum 1229

Smatrao sam da malo bolje kontas stvari,ali ocigledno da nisi razumeo sta sam ti napisao pa se ponasas kao ucenik koji prepisuje. Od mene si vec dobio crveni karton samo sto ti ga nisam pokazao,a i zamolio sam te da pises o akvaristici,pa te opet molim da ne prepisujes nego pocni sa ekperimentom. Ja te podrzavam Thumb up Smile

KBDNK
...
@KBDNK
Nikad necu reci da nije moguce da sam pogresio ili pogresno protumacio. Da ne smaram Kuma 1229, pa samo da kazem da mi je drago kad se ljudi nadju. Sad, posle prvog ili desetog posta, sve jedno je dok se nadju.
Thumb up za KBDNK

Drago mi je isnogood-e da smo se "nali"...konačno.

Zandere, i mi se razumemo...nita loe nisam rekao na tvoj prethodni post o mojim problemima sa algama...Upravo tako i ja razmiljam...treba se učiti ne na svojim nego na tudjim grekama.

Pozz svima

biobiofizicar
Sta bi sa eksperimentalnim delom ovog eksperimenta i rezultatima. Interesuje me posto je ovo slicno mom eksperimentu sa teglama za tursiju, a koji se priblizava svom okoncanju....

isnogood
Taj esperiment je zavrsio kao 5 litara, prvi put

LowTech je, ali i low light. Mada bi mogao da pustim 20W da pici 12h pa da vidimo kako ce da se ponasa.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,071 jedinstvenih poseta