Pozz ljudi evo ovako da postavim neke svoje proracune koji mi se ne podudaraju EI sistem i Chack Calculator.240 320 Litara
+/- 3/4 čajne kaičice KN03 3x a nedeljno
+/- 3/16 čajne kaičice KH2P04 3x a nedeljno
+/- 1/4 čajne kaičice K2S04 3x a nedeljno
+/- čajne kaičice (15ml) Mikroelementi 3x a nedeljno
50% nedeljna zamena vode
Po kalkulatoru ispada 3/4 ksicice KNO3 4.2 g posto je 1 kasicica 5.6 e sad,uneo sam podatke akvarijuma od 250l pise Suggested Tank Target level 5ppm.Ali u koliku god kolicinu vode da razmutim KNO3 dobijam 10ppm u akvarijumu.Pa me interesuje ko tu sad gresi?Verovatno ja Samo sam pratio uputstva.
Kada dodas 4,2 g KNO3 u 250lit akvarijum bez obzira da li dodao u prahu ili prvo razmutio u litar vode pa sve sasuo u akvarijum rezultat je za NO3 10 ppm-a (pod pretpostavkom da ga predhodno nije bilo u akvarijumskoj vodi.)
Koji si kalkulator ili uputstvo koristio (link)?
Kada se kaze ciljana koncentracija mozda se misli na neku usrednjenu nedeljnu vrednost uzimajuci sa jedne strane dinamiku dodavanja (koliko puta nedeljno dodajes), a sa druge strane neku dnevnu potrosnju KNO3 od strane biljaka i nedeljnu zamenu vode...
Koristio sam onaj Chuck's Planted Aquarium Calculator.Ali ok ja cu ipak po uputstvu na ovom sajtu:http://www.aqua-art.org/clanak/EI-sistem-doziranja-22.html