|
mali pokusaj..
|
| Yves |
Posted on 17.05.2013 20:38
|

član
|
Dobar dan, dobri ljudi!
Sa poprilinom 'malim' zakasnenjem eto i mene sa predstavljanjem. Jos jedan clan u ovom prelepom hobiju. Pocetak kao i u vecini slucajeva nije bas najsjaniji ali nadamo se boljem. Zahvaljujuci vasim postovima dodjoh do veoma korisnih informacija jer u mom okruzenju nema ljudi sa ovakvim interosovanjem. Prica krece pre nekih mesec dana, mic po mic posadih svoje prve biljcice- Hemianthus callitrichoide, Hemianthus micranthemoides, Ceratophyllum demersum, Rotala rotundifolia- par komada serpentina sa primesama zbog kojih ima crvenkastu boju-za vikend idem u akciju skupljanja seprentina na Goc bice sivo-zelenog!- kamencici granulacije oko 2mm, filter AT 1500, osvetljenje mi je slabo T4 8W jer nisu imali odgovarajuce za 50l akvarijum zbog dimenzija tako da cekam porudzbinu, osvetljenje je pink al za koji dan ce se i to promeniti. Od suplemenata Easy Carbo i ProFito. Biljcice su krenule sa rastom ali nisam sigurna da li je ta prehrana dovoljna. Rekla bih da nemaju intenzivnu boju. Mozda neki predlog oko prihrane?
Ovo je prva postavka,prvi put. Eksperimentisanje kominacija tek pocinje
Ribice sam vec imala neonkice,razbori, koridoras i borac koji se odlicno slaze sa ukucanima. dobrica nema sta.
Problema sa algama nisam imala jos uvek. Narode, sta mi predlazete za prihranu? Imate li neke savete o kombinaciji biljaka u malom akvarijumu? |
| |
|
|
| ZoSo |
Posted on 17.05.2013 20:57
|

Administrator
|
Evo i zvanično da ti poelim dobrodolicu na forumu!
Dok ne rei adekvatnu rasvetu i podlogu, nezahvalno je davati neke savete za prihranu.....
Ako koristi carbo i profito, moda bi kasnije mogla razmisliti i o nekim makroelementima, pa i o dodavanju recimo osmokota u podlogu.
I samo jo da napomenem, da bi jedna slika vredela vie od sto reči, pa ako si u mogućnosti slobodno kači slike, bit će lake davati savete  |
| |
|
|
| Yves |
Posted on 17.05.2013 21:10
|

član
|
e da. podloga. stavila sam rainforest podlogu, pa kamencice sitne granulacije pa ove krupnije suma sumare 4-5cm za sada sve funkcionise bez algi. fotku pokusavam da postavim ali mi se ne da. nessto ne stima. postavicu uskoro nadam se..
Yves attached the following image:
|
| |
|
|
| Yves |
Posted on 17.05.2013 21:12
|

član
|
fotka je slikana telefonom tako da ne ocekujte lepotu fotografije. al bice i slikane fotoaparatom  |
| |
|
|
| ZoSo |
Posted on 17.05.2013 21:22
|

Administrator
|
E, vidi to za podlogu je bitan momenat......, u deklaraciji te podloge pie da ima i mikroelemenata, pa ja onda za sada ne bi dodavao ni taj profito 
Samo obrati panju na zamene vode, da budu redovne i dodavaj carbo po deklaraciji proizvođača i to bi bilo to. |
| |
|
|
| Yves |
Posted on 17.05.2013 21:30
|

član
|
'Fala ZoSo sta mislis kad bi trebala poceti sa prehranom?pusticu za sada ovako da raste mada nisam bas zadovoljna izgledom. ma,igrarija je tek pocela  |
| |
|
|
| HORUS |
Posted on 17.05.2013 21:41
|

član
|
Da li si i biljke nabavila od Rainforesta? |
| |
|
|
| Marinjo |
Posted on 18.05.2013 20:44
|

član
|
Dobrodosla, na forum. Rasveta ti je suvise slaba, tako da ces mozda imati problema sa rastom biljaka najvise mislim na HC. Za manje aq dobro zavrsi posao i stedna sijalica, laka je za ugradnju i ne zauzima puno prostora u krovu. Ja ih koristim u kombinaciji sa neonkama a mogu i samostalno. Ako se odlucis za dodavanje stednih sijalica prilikom kupovine naglasi prodavcu da ti da sijalicu od 6500 K. |
| |
|
|
| Yves |
Posted on 17.08.2013 16:57
|

član
|
Evo i mene posle duuugo vremena. nisam bila 2 meseca u rodnome gradu tj doma tako da mi je zapoceti aq propao... marinjo i jos par vas -poslusala savet,nabavila bolje osveljenje. HORUS - biljke sam narucila od rainforista i prezadovoljna sam! biljke odlicne a isporuka brza. profi su nema sta! respect neko kamenje sam cekala i cekala i cekala al ne docekah tako da sam krenula sa onim sto sam imala a to je neki serpentin koji sam dovukla sa Goca.
Kad vidim vase aq prosto me sramota da ubacim fotke svog! 
Posto mi je burazer maznuo oba fotoaparata a i aq nije 'fotogenican' evo par fotki sa telefona
Oprema i podloga je kao kod starog osim osvetljenja- 3x8 W neonke
Od biljnog sveta:
Anubis bateri nana
Eleocharis parvula
Ceratophyllum demersum - zbog viska hranljivih materija za svaki slucaj u pocetku
Hemiantus callitrichoides
Monosolenium tenerum
Cardamine lyrata |
| |
|
|
| Yves |
Posted on 17.08.2013 17:02
|

član
|
evo prve..
|
| |
|
|
| Yves |
Posted on 17.08.2013 17:03
|

član
|
druga..
|
| |
|
|
| Yves |
Posted on 17.08.2013 17:04
|

član
|
3..
|
| |
|
|
| Yves |
Posted on 17.08.2013 17:05
|

član
|
4..
|
| |
|
|
| Yves |
Posted on 17.08.2013 17:12
|

član
|
rekla bih da Anubia ne ide sa Eleocharis po izgledu... da li ce uspeti u toj kombinaciji s obzirom da imaju totalno opozitne potrebe za osvetljenjem? pa onda nadjoh da biljke sa velikim listovima nisu za male aq a moje od 50l a s druge str Anubia je odlicna za nas pocetnike i tako se greske nizu.. ima li predloga za kombinaciju biljaka u malom aq? |
| |
|
|
| kisleon |
Posted on 17.08.2013 19:22
|

Administrator
|
Pozdrav i dobro dola.
Sve je stvar ukusa. Sa epifitskim biljkama moe oivičiti brzorastuće biljke koje će često iati. Ili ih staviti na tamnije mesto gde druge biljke nemaju dovoljno svetla. |
| |
|
|
| Yves |
Posted on 17.08.2013 21:53
|

član
|
Pitanjce jedno- dal mi je dovoljno 3x8 W osvetljenja? To mu dodje za 1W manje nego sto je potrebno za tu litrazu ,jel da? A u aq 40cm duzine je tesko naci tamno mesto.. nadam se da mi nece alge krenuti na Anubias.. |
| |
|
|
| HORUS |
Posted on 17.08.2013 22:11
|

član
|
Ako se ne varam, akvarijum je od 50 litara? Za biljni akvarijum bi trebalo minimum rasvete od 25W. Ja čak preporučujem da ide na 0,7W/l. Kako ubacuje sve vie biljaka povećavaj do pomenutih 0,7W/l. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 18.08.2013 12:44
|

Administrator
|
Yves wrote:
rekla bih da Anubia ne ide sa Eleocharis po izgledu... da li ce uspeti u toj kombinaciji s obzirom da imaju totalno opozitne potrebe za osvetljenjem? pa onda nadjoh da biljke sa velikim listovima nisu za male aq a moje od 50l a s druge str Anubia je odlicna za nas pocetnike  i tako se greske nizu.. ima li predloga za kombinaciju biljaka u malom aq?
rekla bih da Anubia ne ide sa Eleocharis po izgledu...
U pravu si, nije neko pravilo ali obicno je tako. Narocito u manjem akvarijumu.
da li ce uspeti u toj kombinaciji s obzirom da imaju totalno opozitne potrebe za osvetljenjem?
Uspece ako bude svih uslova da Eleocharis raste, napredovace i Nana. Problem je sto je manji akvarijum i njega je obicno malo teze stabilizovati da sve ide bez problema i bez algi, a da biljke lepo rastu...
Anubia je odlicna za nas pocetnike
Tako je, a Eleocharis je mao teza biljka i posto je biljka iz emerznog uzgoja malo ces teze izaci na kraj sa njom posebno u novom i manjem akvariumu.
Parvula je kako je pre neki dan BranimirOK pisao u temi o toj biljci malo teza, da bi lepo napredovala obicno joj je potrebno da se hrani malo bolje preko korena. Moze da raste i bez toga, ali poređenje sa i bez dobre podloge je nebo i zemlja... CO2 
Ima li predloga za kombinaciju biljaka u malom aq?
HM, HC, E.acicularis, Rotala green, Staurogyne, M.umbrosum, Lysmachia itd. Mahovine, Ceratopteris siliquosa ako ces je redovno skracivati... To su neke biljke koje su mi pale na pamet... Naravno moze i nesto krupnolisno da se ubaci, za pocetak je najbitnije da ima sto manje problema sa algama.
I nemoj mnogo brinuti za visak hranljivih materija u novom akvariumu, dovoljno je da menjas vodu redovno, ali isto tako od samog pocetka mnoge biljke traze odgovarajucu koncetraciju djubriva, bar u vodi ako u podlozi nemas nista. Rasveta je OK, za kasnije ako budes htela mozes je pojacavati, videces vec...
 |
| |
|