Koliki je vek akvaskejperske postavke? Mislim, da li takva postavke moe due da opstane u akvarijumu? Laičko pitanje, jer se nikada nisam bavio akvaskejperskim postavkama.
Mogu opstati godinama, ovisno o kakvom postavu se radi. Odrava se normalno kao i svaki akvarij, samo uz malo vie truda(opet ovisno o kakvom postavu se radi).
Zavisno od postavke, odrzavanja, biljaka koje su upotrebljene i zelja samog vlasnika. Vremenom svakako dolazi do odredjenih transformacija, ali one su i pozeljne da akvarijum ne postane smrtno dosadan. Sto je hard bolji i univerzalniji trpi vise kasnijih varijacija u rasporedu i rastu biljaka. Nezahtevniji akvarijumi bogatiji mahovinama, i rizomskim biljkama naravno da traju duze uz manja odrzavanja nego Hi tech sa stabljikastim ili brzorastucim biljkama. Ovi Hi tech ne trpe periode lenjosti, a stabljikaste biljke svakako traze povremeno"prepakivanje" zbunova zbog ogoljavanja u donjim spratovima. Ima tu jos i drugih biljaka koje neko vreme lepo cuce u akvarijumu, a onda naglo osvoje prostor (ako im sve odgovara), pa traze radikalnije prorednjivanje zbuna (recimo blyxa).
Za dugogodisnji zivot postavke dobro je prebaciti je posle pocetnog perioda intezivnog rasta i bildovanja bio mase u rezim umerenije prihrane svetla i CO2 taman dovoljno za zdrav zivot biljaka sa dobro razvijenim korenovim sistemom u stabilnom i zrelom akvarijumu.
Znaci visegodisnje trajanje aquascaperske postavke je moguce koliko i trajanje svakog biljnog akvarijuma.
Neko moje iskustvo pokazuje da 3-4 godine nisu problem. Posle ovog perioda i drvenasti hard se znatno otopi uz pomoc kozica, algara (ancistrusa) i prirodnih procesa raspadanja na povrsini drveta. Na primer u mojoj postavci 'Drvo" za tri godine debljina sunkenrot grana smanjila se 2-3 puta... Sto su grancice tanje brze se tope i nestaju....