|
PPS-pro i EI sistem
|
| isnogood |
Posted on 23.08.2009 00:45
|

Moderator
|
Da li bi neko od iskusnih clanova pojasnio ova dva pojma, onako sistemski i detaljno:
1. PPS-pro
i
2. EI sistem
Hvala |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 23.08.2009 11:48
|

član
|
Koliko ja kapiram EI sistem se zasniva na prekomernom doziranju svega tako da nikad nista ne fali i onda se aq. resetuje zamenom vode i odstrane viskovi.
PPS naprotiv dodaje svega samo koliko je potrebno na dnevnoj bazi. Taj sistem je tezi za izvedbu jer treba preciznije proveravati vrednosti za svaki konkretan aq.
Bolje je da ne razradjujem detalje jer je ovo sustinska razlika koja ti pomaze da izaberes jedno od ova dva. Mozda je PPS sigurnija varijanta ali i komplikovanija.
Edited by paleoglodit on 23.08.2009 14:48
|
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 24.08.2009 21:54
|

Moderator
|
Kopao sam u medjuvremenu svugde i svagde + tvoj post i jasno mi je o cemu se radi.
Razliciti pristupi prehrani biljaka.
Slozio bi se sa tobom da je PPS tezi, u smislu da je tesko nastelovati doziranje svih elemenata sto tacnije. Narocito kada si pocetnik kao sto sam ja 
Mozda poceti sa bildovanjem sistema, pa polako redukovati unos makro i mikro elemenata, a sve to uskladiti sa promenama vode...
Edited by isnogood on 24.08.2009 21:58
|
| |
|
|
| photoivek |
Posted on 25.08.2009 12:05
|

član
|
Fora je da zna tačnu dnevnu potronju hranljivih elemenata!
Ukoliko je zna moe tačnu dozu svakodnevno dozirati bez puno zamena vode...
Ukoliko to ne zna onda je najbolje dozirati vie nego to biljkama treba (ali im i dati uslove da troe tu hranu: CO2, svetlo) pa na kraju nedelje resetovati sistem zamenom vode!
Tom Bar je u txt-u o EI-u napisao da je on merio dnevnu potronju hranljivih elemenata nekim digitalnim spektrofotometrom... izmeri, đubri i na kraju dana izmeri ponovo...
Ovo je naravno komplikovano i skupo.
Ti ako eli PPS da koristi najbolje je (moda i nije ali je svakako najjeftinije) da sam polako ustanovi koja ti je doza potrebna....
Druga laka varijanta je (mada ako uzme u obzir stalno menjanje 50% vode jednom nedeljno....) EI sa CO2 i dosta svetla. (jo jedna nedostatak je, pored menjanja vode, brzina rasta biljaka pri ovom načinu gajenja biljaka koja je stvarno nesnosna i često je potrebno orezivanj biljaka...)
Eto, oba sistema imaju svoje prednosti i mane i treba odabrati onaj koji ti je laki za upotrebu.
Nadam se da sam ti makar malo pomogao! |
| |
|
|
| zander |
Posted on 25.08.2009 15:08
|

Administrator
|

Probaj i jedan i drugi sistem, koji ce ti se bolje pokazati zavisi i od podloge i hrane koju dobijaju biljke iz nje. Isto tako i od vrsta biljaka, neke se hrane preko korena isključivo a neke jednostavno preko lista... Pa iz toga zavisi i kakva je podloga...
Biljni akvarijum, ako tei nekom pravcu aquascapinga, grubo podeljeno moe da bude Nature (uglavnom slabiji potroač ili Holadnski (uglavnom veći potroač micro i makro), pa se ova dva sistema đubrenja ne pokazuju isto kod jednog i drugog. Kroz jako kratko vreme će uočiti razlike i videti koji ti sistem i koje doze mikro i makro vie odgovaraju, uglavnom nita komplikovano. |
| |
|
|
| photoivek |
Posted on 25.08.2009 17:47
|

član
|
zander je napisao:
Biljni akvarijum, ako tei nekom pravcu aquascapinga, grubo podeljeno moe da bude Nature (uglavnom slabiji potroač  ili Holadnski (uglavnom veći potroač micro i makro), pa se ova dva sistema đubrenja ne pokazuju isto kod jednog i drugog. Kroz jako kratko vreme će uočiti razlike i videti koji ti sistem i koje doze mikro i makro vie odgovaraju, uglavnom nita komplikovano.
ovo sam zaboravio!
tačno tako!
jednostavno je za holandezere EI kao stvoren dok je za nature postavke potrebno potrefiti koliko im hrane treba! |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 25.08.2009 20:46
|

član
|
Hmmmm eksperiment deluje nekako vec osudjen na propast. Mozda se varam .... neka kazu i drugi svoje misljenje.
Prvo mnogo ti je 10 sati za bilo koji pocetak. Drugo sta znaci samo svetlo bez icegač Cega nece bitič
Jaka svetlost bez icega vodi do nicega = eksperiment propao.
Itd itd
Bolje eksperimentisi sa vec oprobanim receptima pa kad ti to uspe onda pravi ovakve ekstreme
Edited by paleoglodit on 25.08.2009 20:47
|
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 25.08.2009 21:42
|

Moderator
|
Vrsljajuci po netu dosao sam do zakljucka da bi mogao da probam gore navedeni experiment. Kad kazem bez icega to znaci bez: podloge, CO2, EasyCarba i svih ostalih mikro i makro elemenata. Sta dobiju u vodi, to im je.
Nadam se da nije problem sto postujem link ka drugom forumu, ali tamo sam nasao text i sliku.
Na kraju texta, poslednja recenica + slika:
http://www.aqua-a...ticle_id=2
Evo jos jednog akvarijuma istog autora:
http://www.aqua-a...ad_id=1032
I tekst sa ovog foruma (nalazi se na ovoj adresi http://www.mojbil...ticle_id=6 stavka 4. zadnji pasus):
Low-tech akvarijumi imaju manje potreba za izmenama vode da bi se sprečile oscilacije nivoa CO2. Ovakvi sistemi trebaju konstantan nivo CO2 da bi se izbegli problemi sa algama. Voda iz česme je bogata sa CO2 i svakom nedeljnom izmenom dodajemo solidnu količinu CO2 koju biljke potroe za dan-dva nakon čega ostaju bez CO2 do kraja nedelje...
Edit: Tema se nastavlja na ovom linku
Ovde je tema PPS-pro i EI sistem
.
Edited by zander on 26.08.2009 01:19
|
| |
|