14.06.2026 03:43
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Rasveta
 Print Thread
Fotoperiod ''non-stop''
Mandic
Ovih dana sam bio u frci sa vremenom i nisam gasio svetlo u jednom akvarijumu, uopte, nekih 3-4 dana. U početku sam ''strepeo'' od pojave algi, ali sad, kako vreme prolazi, sve vie razmiljam: ''da li je to moda dobro to ne gasim svetlo?''...?!?! Znam da deluje banalno, čudno i zbunjujuće, ali...

Sad sam malo prelistavao teme o fotoperiodu i uopte o osvetljenju... U sutini, jedino loe to moe da se desi jeste ''cvetanje algi'', tj. ''zelena voda''. Pojava svih ostalih algi se donekle moe preventirati i dodatno sanirati čećim izmenama vode i posedovanjem raznih algojeda, a i to ''cvetanje'' se moe sanirati. Razmiljajući o svojoj nemarnosti, palo mi je na pamet nekoliko hipoteza, koje su moda i tačne.

Dakle, ukoliko se ne gasi svetlo u akvarijumu, biljke same biraju kada će zavriti fotosintezu i kad će početi sa proizvodnjom CO2. No, kako nemaju sve biljke iste potrebe za svetlom, pa samim tim ni za CO2 i O2, dolazim do nekog zaključka da bi se mogao odrati primarno biljni akvarijum u kojem bi fotoperiod bio ''non-stop''. Neke biljke bi usvajale CO2, a neke bi ga otputale, u zavisnosti od stepena prilagođenosti na takve uslove.
To je jedna hipoteza.... Druga, koja za sobom povlači i tu prvu, jeste vezana za usvajanje hranljivih materija. Ako se ne varam, biljke ih usvajaju samo u toku fotosinteze, da ne kaem u toku fotoperioda, a poto bi u ovom slučaju fotoperiod bio 24/7 i biljke bi vremenom dozvoljavale due osvetljenje, pa bi samim tim due usvajale hranljive materije i bolje napredovale.

Eto to je ono o čemu već danima razmiljam i voleo bih da ''čujem'' ta vi mislite o tome? Da li je izvodljivo, tj. ima li neke logike u ovome to sam napisao? Smile

afrika
U vezi s teorijskom pozadinom price mogao bih samo da lupam. Sto se tice prakse - drugar odavde je skoro 3 god. gurao aq od 100-tinak L (rasveta prilicno slaba, 0,30 i kusur W po L, T8 uz svesrdnu pomoc dnevnog svetla vecim delom dana), mahom nezahtevne biljke (ludwigie, anubie, nymphaea, egeria i sl.), bez prihrane u vodi i malo jacom podlogom, s nedeljnim izmenama dela vode - i sve je raslo bas dobro i zdravo, a alge nikad nisam primetio ili barem ne u nekoj zabrinjavajucoj kolicini. Mozda bi vredelo da se pokusa, pogotovo sto bi prednosti i mane bile evidentne verujem vec posle max mesec dana pa bi i koncept mogao da se resetuje i vrati na isplativiji put Smile

www.ciklidi.net
Mandic
Dakle, izvodljivo je! Cool

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,630 jedinstvenih poseta