Ovih dana sam bio u frci sa vremenom i nisam gasio svetlo u jednom akvarijumu, uopte, nekih 3-4 dana. U početku sam ''strepeo'' od pojave algi, ali sad, kako vreme prolazi, sve vie razmiljam: ''da li je to moda dobro to ne gasim svetlo?''...?!?! Znam da deluje banalno, čudno i zbunjujuće, ali...
Sad sam malo prelistavao teme o fotoperiodu i uopte o osvetljenju... U sutini, jedino loe to moe da se desi jeste ''cvetanje algi'', tj. ''zelena voda''. Pojava svih ostalih algi se donekle moe preventirati i dodatno sanirati čećim izmenama vode i posedovanjem raznih algojeda, a i to ''cvetanje'' se moe sanirati. Razmiljajući o svojoj nemarnosti, palo mi je na pamet nekoliko hipoteza, koje su moda i tačne.
Dakle, ukoliko se ne gasi svetlo u akvarijumu, biljke same biraju kada će zavriti fotosintezu i kad će početi sa proizvodnjom CO2. No, kako nemaju sve biljke iste potrebe za svetlom, pa samim tim ni za CO2 i O2, dolazim do nekog zaključka da bi se mogao odrati primarno biljni akvarijum u kojem bi fotoperiod bio ''non-stop''. Neke biljke bi usvajale CO2, a neke bi ga otputale, u zavisnosti od stepena prilagođenosti na takve uslove.
To je jedna hipoteza.... Druga, koja za sobom povlači i tu prvu, jeste vezana za usvajanje hranljivih materija. Ako se ne varam, biljke ih usvajaju samo u toku fotosinteze, da ne kaem u toku fotoperioda, a poto bi u ovom slučaju fotoperiod bio 24/7 i biljke bi vremenom dozvoljavale due osvetljenje, pa bi samim tim due usvajale hranljive materije i bolje napredovale.
Eto to je ono o čemu već danima razmiljam i voleo bih da ''čujem'' ta vi mislite o tome? Da li je izvodljivo, tj. ima li neke logike u ovome to sam napisao?
U vezi s teorijskom pozadinom price mogao bih samo da lupam. Sto se tice prakse - drugar odavde je skoro 3 god. gurao aq od 100-tinak L (rasveta prilicno slaba, 0,30 i kusur W po L, T8 uz svesrdnu pomoc dnevnog svetla vecim delom dana), mahom nezahtevne biljke (ludwigie, anubie, nymphaea, egeria i sl.), bez prihrane u vodi i malo jacom podlogom, s nedeljnim izmenama dela vode - i sve je raslo bas dobro i zdravo, a alge nikad nisam primetio ili barem ne u nekoj zabrinjavajucoj kolicini. Mozda bi vredelo da se pokusa, pogotovo sto bi prednosti i mane bile evidentne verujem vec posle max mesec dana pa bi i koncept mogao da se resetuje i vrati na isplativiji put