14.06.2026 13:12
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 3

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: AQUASCAPING » Aquascaping
 Print Thread
Moj prvi biljni akvarijum:)
ambis
Pozz evo da ne budem jedini biljni akvarista bez postavljenog biljnog akvarijuma posto mi je jedan pokusaj pre mesec dana propao hihi Grin I ja da presdstavim svoj akvarijum nije nesto ali se nadam da ce se razviti u lep akvarijum.Da napomenem ovaj akvarijum je formiran pre 10-ak dana vecina biljaka je iz Rainforesta nesto sam nabavio bas direktno iz akvarijumskih uslova od raznih akvarista.Samo bih zahvalio Miroslavu iz Rainforesta i Aquashopu na njihovim proizvodima.I naravno ljudima sa Mojbiljniakvarijum.org da ne imenujem mnogo ljudi mi je pomoglo i objasnilo mnoge stvari koje nisam znao.Akvarijum je 100x50x60 zidana pozadina iza pozadine je prelivni filter,grejac Atman 200w i Atman pumpa 600L.Trenutno ovetljenje su 2xGroluks neonke mislim da je to za sada malo ali sam narucio jednu juwelovu i jednu Resunovu neku od 10000 kelvina taku su mi rekli Grin .Podloga je PPP sistem preko kurpnija granulacija kamena oko 10-ak mm,mreza za komarce pa tera magma zemlja mesana sa DeponitMIX Profesional hranljivom podlogom,ponovo mreza za komarce pa kvarcni beli sljunak granulacija 1-3 mm.Sera CO2 samo mi je boca 500g ali narucio sam od 2kg,podesen je na 1 mehur u sekundi.Valjda cu ovaj put uspeti da odrzim i stvorim optimalne uslove za ove lepe biljke.
ambis attached the following image:
imag0691.jpg

ambis
Izvinjavam se mala ispravka oko osvetljenja trebutno 2x juwel 30w T8,sa narucenim koje treba da stignu juwel 30w T8 i Resun 10000k 30w T8.

zander
Lepo je za pocetak i voleo bi da bude sve ok.
Skrenuo bi ti paznju samo na jednu stvar. Sto se tice podloge pa i akvarijuma u celosti, ako gledas ko sta kako na forumu radi onda bi bilo dosta zgodno da probas da prekopiras to sve od njega. Ovako ti imas mesavinu mnogo stvari...
Recimo ljudi koji koriste terra magmu uglavnom ne koriste ppp sistem, a ni jedan koji koristi ppp sistem ne koristi terra magmu. Neki koji koriste godinama terra magmu vremenom su dosli do saznanja da je dobro pomesati je sa gradjevinskim peskom i preko nje koristiti sitniji ili krupniju granulaciju podloge itd. Ili recimo prosejati je i izbaciti sve krupnije stvari iz nje... I slicno.
Ta zemlja ti moze napraviti zestoko velik problem, ali u nekim slucajevima i ne mora. U kombinaciji sa ppp sistemo stvar mozda moze biti i gora... Sve ima svoje i nista nije slucajnost, jedino sto mi mozemo da nagadjamo sta se to desilo pa je krenulo po zlu...

Tako da ako slusas neko sa foruma i ugledas se na neki njegov fazon, onda pogledaj po forumu njegove akvarijume, obrati paznju kako sta radi. Podlogu, rasvetu, da li omeksava vodu ili ne i koliko sa svim tim ima uspeha...
Kazem jos jednom, pogledas njegove akvarijume pa onda odlucis, ali se onda drzis samo toga, narocito ako si pocetnik u svemu.

ambis
Ok hvala na savetu,ja inace resavam ako ovo propadne da unutra ubacim ciklide.Jer jer veliki akvarijum,a kupicu manji oko 90-litara za biljke da eksperimentisem.Mozes li mi samo objasniti zasto ne ide zemlja za ppp sistemom posto sam ovaj hobi zavoleo tek pre 3 meseca i ne znam mnogo stvari.Ne razumem posto je u sredini nije povrsinski sloj.Inace sam paratio vase akvarijume video sam da stavljate PPP sistem pa mali deo ne secam se neke zemljice,pa hydraton kuglice pa od gore kamenje malo kupnije granulacije cini mi se od 3-6-8 sad nagadjam.Ali sam pokusao da ubacim sve sto sam procitso da je dobro.Jednom ste mi i sami rekli da zemlja moze da bude kao sto nijedna druga podloga ne moze zato sam je ubacio,mada nema je puno ona srednji sloj mozda 2 cm.Ovako preko PPP samo koliko da prekrije cevi da se djubrivo lepo rasporedi.Znaci mozda 1 cm 2 cm,pa zemlje i hranljive podloge jedno 2 cm i na kraju kvarca ima vise zbog biljaka.

ambis
Izvinjavam se nisam lepo opisao preko PPP sistema veca granulacija kamena oko 10 ak mm,samo da prekrije cevi,mrezica,zmelja i hranljiva podloga,pa kvarc.U prednjem delu ima oko 10 cm mozda mozda je to malo vise a pozda imam oko 20cm.

ambis
Inace je i sam akvarijum 60 cm visok tako da mi debela podloga ne smeta.

Mandic
Lepo si sve skockao, samo obrati panju na to to ti je zander napisao. Kombinacija ppp i bilo koje ''jake'' zemlje moe biti veoma zeznuta, a kombinovanje se moe izbeći tako to ne bi uopte koristio ppp, već ''terao'' akvarijum kao da je samo magma unutra. Obogaćivanje bogate zemlje bi bilo neto poput dolivanja ulja na vatru.
Kasnije, kad zemlja oslabi, lako moe da dopinguje biljke ppp metodom...

zander
Ja sa terra magmom nikad nisam imao bas nikakav uspeh. Sa bilo kom zemljom koja ima mnogo tog kiselog sphagnum treseta ja nisam bio odusevljen, narocito jos kada je zatrpam sa sitnom granulacijom.
Sa ppp sistemom sam koristio 'carobnu zemlju' i to je nesto sasvim - sasvim drugo. Nema tolikog truljenja organske materije, pH podloge mi je ok, i nemam problema sa takvom podlogom evo vec 2 godine. Sa terra magmom ces videti i sam, ja ti kazem samo kakvo je moje iskustvo...
Sto se tice djubrenja kroz podlogu i kolebanja pH koji ide uglavnom prema kiselom i kombinaciji toga sa kiselim supstratom, biljke veoma lako mogu da ti ostanu bez korenja ili da ga uopste ni ne razviju u takvoj sredini...
Videces i sam.
Pratimo sta se dalje desava.... Nadam se da ce da bude OK Thumb up

ambis
Sto se tice djubrenja PPP sistema nemam nameru da ga koristim bar par meseci od postavke,jer mi je covek iz Aquashopa rekao da ova hranljiva podloga drzi dugo.Na uputstvu pise navodno madamcisto sumjjam da traje vise od pola godine.Mada cisto sumjjam jernsam u prethodnoj postavci imao Sera floradepo i trajao je sako 20-ak dana.Ali sa ovom podlogom jos uvek nema potrebe da koristim ppp sistem.Samo preko vodene kolone jednom nedeljno kadammenjam treciju vode Easu Life ProFito.

ambis
Izvinjavam se zbog mojih gresaka u pisanju posto koristim tablet pa sve izmesam Smile

zander
Za ppp sistem pitaj ljude koji koriste ppp sistem. Za vlasnika aquashopa pitas onaj sistem koji on koristi, a za Rainforesta pitas Rainforesta.

Na kraju uzmes slike dosadasnjih akvarijuma svih skupa i kazes, aha to i to mogu da ocekujem ako koristim to i to.
O tome ti samo govorim.

Ne vredi da mesas sisteme.
Edited by zander on 02.03.2013 13:48

ambis
Ok razumeo sam poruku Smile Nista ostaje mi samo da sacekam i da se nadam da ce sve biti u naj boljem redu.Hvala jos jednom svima koji su mi pomagali.Pusti cu kasnije slike dok sam postavljao podlogu nesto sam malo fotografiosao pa cu to podeliti sa vama.

ambis
Evo par sllike.
ambis attached the following images:
imag0655.jpg imag0654.jpg imag0653.jpg imag0652.jpg imag0651.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,153 jedinstvenih poseta