14.06.2026 10:41
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OSTALO - RAZNO » Opušteno
 Print Thread
Procureo 300L akvarijum
mladinaucnik
Kao sto sam naziv teme kaze, 300L akvarijum procureo. Doduse akvarijum je stariji od mene, (32 godine). Sva sreca da sam pre odlaska na posao otisao da ga pogledam jos jednom, i kad sam prisao, cujem da negde voda zubori. Sa zadnje strane, na polovini akvarijuma voda curi. Steta u stanu nije velika, na vreme sam primetio. Ribica nema mnogo, uglavnom neon tetre, ancistrusi i koridorusi. Od bilja valisneria, jedan ogroman echinodorus, anubia nana i vise vrsta kripti (one male i jedna ogromna).

Citam forum i razmisljam: da li da skidam silikon i da ga prelepim ili da skupljam pare i da kupim novo staklo ili cak da nadjem nekog ko ce da napravi nov? Ili mozda cak i fabricki akvarijum, tipa juwel ili nesto slicno. Stajao je na postolju pravljenog za njega od metalnih cevi, ispod ima mesta za po 2 akvarijuma od 70ak litara.

Dimenzije su 135x60x40 (dxvxs) 10mm staklo, ako me secanje dobro sluzi lepljen je oko dna, jedino su prednja i zadnja strana poklopljene (upustene) sa bocnim ivicama (sto nije sretno resenje - kazu iskusni; obicno prednja i zadnja strana idu kao "poklopci"Wink. Za nov akvarijum slicnih dimenizja novaca nece biti do kraja godine.

Dok se ne steknu uslovi, ostajem na 1 od 50L i jos jedan od 20L.

biobiofizicar
Ako stakla nisu izgrebana ili negde ostecena i budzet je tanak ne vidim razlog da ne prelepis ponovo. Laganica projekat - kad uhvatis vremena - svakako ce biti brze gotov nego cekati kraj godine...

pedja
bio-bio je u pravu.lagano nozicem za struganje skines stari silikon ,ako treba odneses staklorescu da prekroji bocne strane(da bi prednja i zadnja mogle da nalezu kako treba)i kad uhvatis sat-dva slobodno,ponoivo ga slepis.najjeftinije i najbrze resenje,naravno,pod uslovom da staklo nije izgrebano i osteceno.
Thumb up

bobi
noz u race i seci na visina napravi go 40sm. odlepi go ubavo(ja gi odlepuvam so metro za merenje) nov silikon i uzivaj u spremanje nova postavka

Srafciger
Kolega, a da uslikas ti to da vidimo o cemu se tacno radi, pa da damo neki jos konkretniji savet?

www.MojBiljniAkvarijum.org
mladinaucnik
Slike akvarijuma prvi deo.
Nadam se da se nesto makar moze pametno zakljuciti sa slika.
mladinaucnik attached the following images:
sdc10139.jpg sdc10138.jpg sdc10137.jpg sdc10136.jpg sdc10135.jpg

mladinaucnik
Drugi deo.

Jos da dodam par stvari.
Prednja strana je okrenuta k zidu.
Sa prednje strane (na jednoj slici se vidi staklena lajsna) je vec jednom procureo, pa je imobilisan sa lajsnom.
Ivice stakla mi deluju da su lepo odescene, da nije kos lom, ivice su obrusene.
Vec sam polako poceo da skicam stari silikom, doduse samo sa coskova.
Ojacan je sa 2 lajsne od gore (skinute su).
Na prednjoj i zadnjoj (a vetovatno i na bocnim stranama) ima manjih i mozda koja veca ogrebotina.
Akvarijum ima brat bratu preko 30godina.

Nije problem da se ocisti stari silikon, polako, 10 kutija sa ziletima i zuljaj. Sta nakon toga? Treba to i zalepiti kako pravila nalazu.

Videcu sta cu dalje, hoce li me zivci izdati kod ciscenja Angry
mladinaucnik attached the following images:
sdc10143.jpg sdc10142.jpg sdc10141.jpg sdc10140.jpg

bobi
solna kiselina u race ocisti go stakloto odlepi sve i posle ako treba krati ako ne lepi taka. srecno so odlepuvanjeto

mladinaucnik
Hvala bobi na predlogu. Probacu sa sonom kiselinom.

mladinaucnik
Update:
Akvarijum rasturen bez nekih vecih problema.
Silikon je stvarno kuluk skidati. A primetio sam da je zadnja strana krenula da puca, u jednom od coskova, ima pukotina oko 1cm duzine, od ivice ka unutra. A i neke od ivica nisu ravno odsecene Sad
Jedino sto preostaje da se odnese kod staklara pa da se masinski odsece po 1-2cm sa ivica i da se smanji.

Za sad staklo stoji u dvoristu, ceka neko srecniije vreme. (mada kako stvari stoje, tesko da ce se taj akvarijum ponovo sklopiti)

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,967 jedinstvenih poseta