14.06.2026 11:58
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
"Disbalance" 110 litara - Zander
zander
Akvarijum: 110 litara

Biljke: Microsorum needle leaf, Eleocharis Palustris, Lilaeopsis brasiliensis, Bolbitis sp. prothalium, Elatine hydropiper i to bi bilo to za pocetak.
Kasnije planiram da ubacim mahovinu.

Filtracija: Sundjer filter i DIY skimer (powerhead - atman 301)

Rasveta: 3 X T5

Ribe: nekoliko Hypesobricon amandae, 3X Otocinclus affinis, 2-3 Crossocheilus siamensis, 1 Ancistrus dolichopterus

Akvarijum je formiran danas.

Evo i nekoliko slika za pocetak...

Na dno akvarijuma sam stavio PPP sistem koji sam napravio poput resetke i preko toga sam super lepkom zalepio mrezicu za komarce kako mi sljunak ne bi propadao u sistem gde ubacujem djubrivo.
Preko PPP sistema sam stavio kvarcni sljunak u debljini oko 5-6cm.

lh3.googleusercontent.com/-g8_eLkoRD1M/US0oVlV3GnI/AAAAAAAABM0/hJHugvECbro/s800/1re.JPG

Odlucio sam se da posle duzeg vremea vratim Microsorume u akvarijum.
Microsorum sp "Needle leaf" sam vezivao na grane...

lh6.googleusercontent.com/-4_zDDRYCSNc/US0oV3qhxYI/AAAAAAAABM4/FkCFxKOIWlo/s800/2re.JPG

Od opreme iz predhodne postavke sam jedino promenio sundjer filter. U predhodnoj je postavci bio filter sa dva sundjera, sada sam ga zamenio sa ovim sto ima samo jedan sundjer...
Grejac sam izbacio, ovo je sada sva oprema

lh4.googleusercontent.com/-Q1IAZg5tUGo/US0oY6vzn-I/AAAAAAAABNU/-ebwGb0QDY0/s800/5re.JPG

I ovako sam zavrsio danasnje radove oko akvarijuma. Voda se jos nije izbistrila. Vidi se da stakla nisam brisao Smile ostalo je malo zaprljano od predhodne postavke, sredice se to sve polako...... Smile
Posle jednog dana i odstojale vode ubaceni su stanovnici, zatim sam pokrenuo CO2, filter i dodao djubrivo u podlogu. U vodu sam jedino sipao FFM od Easy Life-a.

To bi valda bilo to... Smile

lh3.googleusercontent.com/-ZjY4OT-moRo/US0oZoHbvvI/AAAAAAAABNc/_o39hDg6uyM/s800/6re.JPG

Biohazard
Ja koliko vidim ti samo koristis ove sundjer filtere, nista jace. Kako su se pokazali i dali je to dovoljno da odrzava vodu cistom? Od hranjive podloge nisi nista koristio?
Znaci ides samo na PPP prihranu?
Vjerujem da ce ovo da bude odlicno kao i svaki tvoj akvarium do sada Wink

zander
Samo predhodni akvarijum sam odradio sa sundjer filterom i evo sada ovaj. Inace u drugom akvarijumu koristim kanister filter ali sada kad se setim nisam ga cistio jedno 5 meseci Lips sealed
Nema ovde nesto mnogo riba koje bi prljale akvarijum, voda je kristalno cista uvek, nema zamucenja i sitnih cestica da plivaju a sundjer operem recimo svaki drugi put kada menjam vodu.
Da, od hranljive podloge nisam ni ovaj put nista koristio. Samo PPP sistem.
Videcemo kako ce se pokazati, nadam se da sledi update Cool

afrika
Svaka ti cast, co'ece, u poslednje vreme stancujes nove postavke! Applause Ja sam jedno vreme koristio slican sundjer-filter kao skimer. Odlicno je to sokocalo, pogotovo sto je sam sundjer odlican. Izvini ako sam propustio taj deo price - kako ga pokreces? Moj je isao na klasicnu vazdusnu pumpu pa me je to malo irititalo. I nikako nisam uspevao da mehurice napravim finijim ili da ih potpuno neutralisem, gurao sam i neke rasprsivace, cigaret-filter i sl. i opet nista...

www.ciklidi.net
zander
Radi klasika na vazdusnu pumpu, ali ovaj sundjer filter nema rasprsivac nego vazduh ulazi u cev samo kroz mali otvor u cevi od recimo 2-3mm i to je to. Vazdusna pumpa je u postolju avkarijuma. Najvise od svega sto se cuje je puckanje baloncica na povrsini vode, nista drugo. I da, nema prskanja vode jer na mestu gde vazduh izlazi iz te cevi je koleno koje usmerava vodu... Dobra je to stvar.
Ovakve sundjer filtere koristim u akvarijuma gde su mi Crystal Red Shrimpovi, a po nekim snimcima na youtube sam vidjao tako neke sundjer filtere da ih koriste uzgajivaci CRS.
Po meni za biljni akvarijum sa solidnim brojem stanovnika, malim ribama itd je ovo dovoljno. Jedino treba oprati taj sundjer na svake dve nedelje recimo, ali lako se skida i lako se ispira tako da nije neki posao... Thumb up

afrika
To je ista sprava, hvala! Ako smem da primetim, dobro je i sto oni nastavci (pa i taj gornji s kolenom) mogu i da se "rotiraju" i tako usmerava mlaz vode iz filtera Thumb up

www.ciklidi.net
Mandic
Lepo si ovo skockao Smile pravi, lepi disbalans.
Naročito mi se sviđa izbor biljaka i riba! Thumb up
Kao da preferira sitno u krupnom, tj. sitne, tanke biljke i malene ivotinjice u velikom akvarijumu. Smile

branimir ok
Ti cika Zander samo stancas ove postavke zavidim ti na tolikom vremenu provedenom pored stakla Thumb up.Dobar pocetak Wink pratimo dalji razvoj .

pedja
Zanderu,kako napreduje Disbalance akvarijum?Ima li koja nova fotka...Photo

zander
Nadam se da ce za koji dan, mozda malo vise, biti jedna zavrsna fotka.
Ubacio sam jos hardscapea, tj malo sam ga nabacao. Uzivo sada izgleda OK, ali moram uslikati da vidim na sta to lici Nooo
Mislim da sam malo zakomplikovao ovaj put sa hardscapeom i mozda ga i upropastio, ali pokusacu nesto da iskombinujem za kraj.
Javljam se kad bude Photo

Bar ce naslov teme odgovarati izgledu akvarijuma... Wink

zander
Evo kakvo je trenutno stanje, imam tu jos neke stvari da dodam uglavnom u levom prednjem planu...
Grana breze koja stoji vodoravno, njen prednji deo treba da se natopi jos malo i da legne na podlogu, tako mislim da ce biti bolje... A onda taj deo koji je secen planiram samo malo da zamaskiram nekom biljkom da se ne vidi...
Videcu kako ce to sve na kraju ispasti....... Photo
zander attached the following image:
disbalance.jpg

biobiofizicar
Malo kontriraj nagib jednoj od ovih koso-vertikalnih breza, da ne budu paralelen.
Interesantan koncept divljine i kao sto kaes levo napre treba zabuniti i prelaz trave ka staklu unerediti...

pedja
pa...lepo se uzbunio,pravi nature scape Thumb up
biljke su zdrave i zadovoljne.
a reci mi dali je to drop checker nesto pobrkao ili ja vidim braon boju reagensa.ili je do fotke.
da li ti breza boji vodu?

zander
Jeste pobrljavio je drop checker. Inace je u zutom, ali je pobrljavio posle jedne zamene vode. Verovatno reagensu nesto ne odgovara promena pH, pa rikne....

Drop checker sam stavljao posle sto godina jer sam dobio od ZlogBrke CO2 atomiser pa posto je rastvaranje CO2 mnogo bolje nego ono ranije sto sam imao morao sam malo da ga nastelujem.

Doslo je i do promene u filtraciji, kupio sam jos jedan kanister filter (atman2) i taman na njega nakacio taj atomizer... Te promene su uradjene pre dve nedelje, a dotle je akvarijum funkcionisao kao na onim prvim slikama, sa sundjer filterom i diy skimerom...

To je ovaj CO2 atomizer
atomizer.jpg

Slovenski1000
Au Zander i ti ga bas uglancao. Gledao sam tvoje akvarijume,, ti brate neumes da omanes.Applause

zander
Ma nekako mi na slici izgleda smesno, uzivo mi je super. Upravo cekam cika Panca da poijemo jedno Beer pored akvarijuma Musik

biobiofizicar wrote:

Malo kontriraj nagib jednoj od ovih koso-vertikalnih breza, da ne budu paralelen.
Interesantan koncept divljine i kao sto kaes levo napre treba zabuniti i prelaz trave ka staklu unerediti...

Probao sam, pa sam vratio kako je bilo, videcu za finalno slikanje kako mi se ucini da je bolje, ali racunam na taj predlog, te grane se lako premestaju... Thumb up

zander
Evo jos jedna Photo

"Uvek neuredno i pomalo divlje" Secret
disbalance1.jpg

bobi
:applauseGrinaj za zavrsna so napred levo pozbunasta treva dobro bi dosla edna Blyxa japonica ili Microsorum Pteropus "Windelov"

Biohazard
Bravo zander. Bas je neobicno i sto kazes divlje. Dali je ova breza bila 100% suha kada si je ubacio u akvarium? i kako se ona ponasa u vodi mislim nepravi nikakve probleme? kao i svako drvo.
Fino se razrastao samo da se ugusca jos malo prednji plan Thumb up

zander
Breza je bila skroz suva, nisam je natapao. Malo sam je samo isprao pre ubacivanja. Za 4-5 dana se ono najdeblje drvo natopilo.
Za sada nisam primetio da pravi neke probleme, nece ona jos dugo biti tu, uslikam zavrsnu i vadim sve to napolje Smile

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,071 jedinstvenih poseta