14.06.2026 13:12
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Baza biljaka
 Print Thread
Lilaeopsis occidentalis
paleoglodit
Evo moje navodno Littorelle Uniflore (čWink
Biljka je kupljena anonimna ali na netu je jedina koja lici i po opisu i po brzini rasta i strukturi unutrasnjeg tkiva lista.
Nije se nesto razvijala dugo (mesecima) ali je prezivela u tami zbuna HM dva meseca.
Sad je jedan deo prebacen u aq. sa jakim osvetljenjem i CO2 i pocela rapidno brze da raste i da poprima duplo vece dimenzije. Jedini razlog sto nisam siguran da je u pitanju Littorella je to sto ima kao neke clanke na listovima koje mesecima nisam primecivao. U opisu na netu se kaze da su listovi semicilindricni ili priblizno tome. Moji su listovi skroz cilindricni. Biljka je atraktivna jer podseca nekako na kaktus pa su mi sinule neke ideje oko mesta sadjenja. Voleo bih da cujem i vasu procenu da li je to ta biljka.
Znam da niko nije u mogucnosti da je vidi uzivo ali mozda skapira preko neta. I na netu se dosta razlikuje njen izgled od fotke do fotke.Help:p pa makar i pogresan. Trazim samo odokativnu procenu tj nije bitno ako pogresimo jer eto razvija se. Napomenucu da je prezivljavala i na 30C mada kazu da je max temp 25C jer je biljka sa severa. Inace samo se jednom pojavila i nikad vise u prodaji. Trazili su 26 eura pa kad su videli da niko ne kupuje smanjili su na uobicajenu cenu od 8 eura .Ovde se cene biljaka po saksijici krecu od 5 do 8 eura normalno.

Littorella uniflora (Shoreweed)
Velicina busena: 3-5 cm
Visina: 3-5 cm (redje do 10 cm)
Svetlo: Srednje/Jako
Temperatura: 1-25C
pH: 6-7,5
GH: Od veoma meke do tvrde
Rast: Spororastuca
Srednje zahtevna

Raste na obalama, plicacima ali i na dubinama i do 3m obicno na peskovitom dnu sa minimalnim kolicinama nutrienata. Poreklo: Mocvare i jezera severne Evrope i severne Amerike.
Ako ima dovoljno svetla siri se vegetativno praveci tepih krutih semi-cevastih (ili priblizno cevastih) listova. Pogodna je za prednji plan. Unutrasnje tkivo lista je sundjerasto.

Ugljenikom se snabdeva kako iz podloge tako i iz vode sto znaci da se uspesno razvija i bez dodavanja CO2. Naravno da CO2 pospesuje rast. Biljka cveta u prirodi kada su joj vrhovi van vode. To se ne desava u aq. jer je niskog rasta.
LINK 1 LINK 2 LINK 3
paleoglodit attached the following image:
l1.jpg

Edited by paleoglodit on 09.02.2011 23:39

paleoglodit
Ove dve slike su dok se nije bas brzo razvijala
l2.jpg

paleoglodit
U aq sa jacim svetlom i CO2
l3_1.jpg

Edited by paleoglodit on 16.03.2009 18:34

paleoglodit
Nisu bas neke fotke ali jbg (aq sa jacim svetlom i co2)
l5.jpg

Kum 1229
Vrlo zanimljiva biljka,ja se nazalost nisam jos sreo sa njom ali bi je sigurno udomio kada bi je video negde u nekom shopu. Bas se da primetiti na tvojim slikama kako biljka usled jaceg svetla ide u vis,a na slabijem formira zbun,da li sam u pravu ili me to oko vara Cool. pozz paleoglodit Beer

paleoglodit
Ne vara te oko. Ona je sad duplo visa i duplo deblji su joj listovi. Sad je drzim ko zlato jer ko zna da li ce se opet pojaviti u prodaji. Koliko sam video i Tropica je proizvodi.
Ja bih je stavio u supljine nekog kamenja u nekom buducem scape-u tako da naglasim njen "kaktusoidni" izgled.
Edited by paleoglodit on 16.03.2009 18:47

zander
Prvi put vidim tu biljku i na internetu. Najvie mi se svidja link2 ona slika sa APC-a tu je verovatno u full formi. Zanimljivo... A prezentacija ti je već prepoznatljiva Smile

paleoglodit
Da bas tako je izgledala kad sam je kupio samo malo kraca.
E sad kad procesljas internet i vidis fotke iz prirode uvuce ti se sumnja da mozda nije to ta biljka.
Ustvari ta biljka je pomalo amfibijska. Opstaje i na vlaznoj obali kad se voda povuce ali takodje i totalno pod vodom.

deep blue
Jako je lepa!Koliko vidim tropica je nesto vise i nema u svom programuSad

paleoglodit
Blue, a gde to gledasččč Mislim taj tekuci program TropiceShock
Edited by paleoglodit on 16.03.2009 21:57

deep blue
http://www.tropic...efault.asp

paleoglodit
Hvala Blue.
Pre su imali.
Ko zna mozda im se ne isplati zbog sporog rasta

deep blue
Menjaju oni povremeno program dodaju i oduzimaju,zastočko znaBeer

paleoglodit
Biljka je podivljala pod jakim svetlom i CO2. Trenutno dostize 22 cm !!!. Slabo se siri sa strane ali vec vidim i to je pocelo. Sad definitivno lici na mini-bambus i ćlankovitist lista je jasno uocljiva. Neki listovi su postali semicilindrični kao sto se navodi u opisu Littorelle u.
Jos malo pa ce da iybije na povrsinu a onda cemo videti da li ce da cveta Cool
I dalje je kruta.
4_12.jpg

Edited by paleoglodit on 03.04.2009 15:15

ZoSo
Tebi će na kraju ovaj mali gupikarijum ispasti najlepi aq.! Grin

paleoglodit
Evo i runnera
14_1.jpg

deep blue
Jako lepa biljka,poteca me na Isoetes japonicu,biljku koju vec neko vreme hocu da nabavim.

paleoglodit
ZoSo je napisao:
Tebi će na kraju ovaj mali gupikarijum ispasti najlepi aq.! Grin

Heh, ZoSo, to mi je onaj srednjei aq. a gupikarijum je onaj mali.I on je sve simpaticniji a od njega sam najmanje ocekivao. Od onog najveceg sam ocekivao najvise a ispao je najgori osim riba. Ove dva gupike ovde izigravaju "Guppy-checker"Shock mada vidim ova ce da se okoti. Sta cu sa tolikim gupikama ne znam. Voleo bih da imam gomilu aq. pa da probam da se igram selekcije.

deep blue je napisao:
Jako lepa biljka,poteca me na Isoetes japonicu,biljku koju vec neko vreme hocu da nabavim.

E bas na jednom sajtu o Littorelli se pominje ta Isoetes japonica sa kojom se najlakse moze pobrkati ova. Sad ne mogu da se setim sajta.
Edited by paleoglodit on 03.04.2009 19:31

paleoglodit
Resio sam da ispravim ime ove biljke (kao i naslov teme) jer mi je na to ukazao chelydra
Moja biljka bas je identicna kao sa linkova koje je nasao chelydra

http://www.beachw...eopsis.htm

http://upload.wik...ntalis.jpg

Jos uvek mi je ziva ta biljka ali se ne siri mnogo neke sam izvadio i zanemario na povrsini i tu su brze napredovale tako plutajuci i rastuci van vode a neke stabljike su pocrvenele. (slikacu kad budem 'teo)....
Evo i jedne koze na njenim stabljikama
332.jpg

branimir ok
Nesto mi je poznata ova fotka Beer

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,148 jedinstvenih poseta