|
Drvo za akvarijum?
|
| mladinaucnik |
Posted on 10.02.2013 13:49
|

član
|
Pozdrav svima.
Nabavio sam komad drveta koji je stajao u jednom terarijumu pre jedno 10ak godina i od tada je camio u podrumu. Drvo mi deluje kao ono sto se moze naci u PetCentru na NBgd, pa me interesuje da li se uz adekvarnu pripremu (kuvanje u slanoj vodi, pecenje u rerni i eventualno jos nesto) moze koristiti kao dekoracija u akvarijumu.
Pre sam imao slican panj (po igledu drveta i strukturi), doduse malo veci (koji nije uspeo da stane ceo u lonac da ga kuvam, a i cale bio neurozan pa je rekao da je dosta da vri sat vremena), i nije se pokazao kao sretno resenje: otpustao je malo trunje koje je prljalo filter dosta brzo.
Znam da je najbolje sunken root, ali za tako nesto trenutno nemam uslova (citaj novaca), mozda jednog dana kad se steknu uslovi.
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 10.02.2013 14:13
|

Administrator
|
10ak godina u podrumu je garancija da je suvo, bez svezih patogena i gljivica koje cesto povucemo donosenjem komada direktno iz prirode. Neznajuci nista o prirodi i vrsti ovog drveta ja bih ga samo dobro ocistio srednje tvrdom cetkom, popario vrelom vodom, svakako natopao, a ancistrusi su mi se pokazali kao najbolji cistaci i glodaci drveta. Potopi ga u neko bure ili kadicu i vidi kako se ponasa u smislu raspadanja, bojenja vode,... |
| |
|
|
| mladinaucnik |
Posted on 10.02.2013 21:43
|

član
|
Hvala Bio.
Ako se ne varam, takvi komadi drveta i danas se mogu kupiti na NBgd u Pet Centru, (trebalo bi da su) od iste sorte. |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 11.02.2013 00:27
|

Administrator
|
Ako je mangro onda je tvrd, ali dosta mu treba da se natopi i legne i dugo farba vodu u boju caja. Ipak vazi za drvo koje je "zdravo" za akvarijum i hemizam vode. |
| |
|
|
| mladinaucnik |
Posted on 11.02.2013 09:32
|

član
|
Taj prethodni panj (pisalo na etiketi mangrov, mada i na tarabi svasta pise - oko 10e je bio panj od 7-8kg, nisam ga merio) jedno malo parcence, vrcak koji je strcao, sam morao da odsecem da bi panj mogao da udje u akvarijum, i mogu da kazem da sam se prilicno namucio da odecem to malo parcence. Testera je bila dobra, ostra, a drvo tvrdo ko sam djavo.
Brzo se natopio, tj odma je legao na dno, nije se podizao.
Videcu kakva iskustva ce da me snadju sa ovim komadom sto sam nabavo. |
| |
|
|
| HORUS |
Posted on 09.05.2013 13:27
|

član
|
Kakva su iskustva sa panjčićem? Interesuje me jer ja stalno petljam sa panjevima. |
| |
|
|
| mladinaucnik |
Posted on 10.05.2013 11:44
|

član
|
Taj panj se bas i nije pokazao kao sretno resenje. Malo je farbao vodu, vise da se raspadao, pa se filter dosta brzo zaprljao. Izgleda da nije bas sretno resenje za akvarijum, tj da ide u vodu. Mada se anubije (bile vezane za panj) i ancistrusi nisu bunili.
Sad stoji u podrumu, dok ga tata ne bude napravio rostilj od njega (nadam se da nece u neko skorije vreme).
Kako sam ga izvadio, voda je prostala providnija, da se tako izrazim, tj kristalno cista nakon par dana. Dok je panj bio u akvarijumu, voda je po duzini akvarijuma kad se gleda, bila nekako mutna. |
| |
|
|
| HORUS |
Posted on 10.05.2013 13:28
|

član
|
Da li je voda mutnija, ili je boja drugačija? Ako je samo promenila boju to moe čak da mu da neki mek. Ako je voda mutnija, onda ima problemčić. Problem je i to to je panj počeo da se raspada, kao to ti kae. |
| |
|