|
pocetak sa aq od 15l, pomoc
|
| BJL |
Posted on 26.01.2013 19:16
|

član
|
pozz svima, imam aq od 15l, pre nedelju dana sam ga stavio da se ciklira, voda je bistra i cista, e sad danas sam ubacio tri ribice, jednog koridorasa i dve platike muzjaka i zenku [tako mi rece prodavac ], aq ima podlogu od separacije i bice i neke biljke nezahtevne posadjene cim odem do ns jer kod nas nema nigde da se nadje [backa palanka], imam potopnu pumpu sa filterom atman f301 koja i vrsi aeraciju, da li sam pogresio oko izbora riba a planiram i jednog anticitrusa da ubacim, i koliko da im drzim svetlo [stedljiva sijalica 11w] i u kom periodu dana, stavicu i sliku aq dok se ciklirao a posle kad slikam slikacu ga sa ribicama, i jos nesto kao da se ribice kriju ispod pumpice, dal im je jako svetlo il se jos nisu privikle jer kad ugasim svetlo one kao da se oslobode i plivaju svuda po aq[img][img][/img][/img]
BJL attached the following image:
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 26.01.2013 19:46
|

Administrator
|
Pozdrav.
Sve je OK.
Ubaci par nezahtevnih biljcica malo anubijica, mozda i neku plivajucu (drezga, pistija), neki kamicak. Svetlo drzi upaljeno 10-12 sati (bitno je da ne krenu da se stvaraju alge). Polako citaj teme na forumu, baci pogled u galeriju, dobices neku ideju kako sloziti i urediti prostor. Ribama treba malo prirodnog ambijenta i vremena da se opuste i oslobode... |
| |
|
|
| BJL |
Posted on 26.01.2013 20:12
|

član
|
hvala na savetu, danas sam ih stavio [ribice] u aq oko 11h i od tada pa do 19h mi je gorelo svetlo, tad sam ugasio, da li da drzim svetlo od 09h do 21h ili od 21h do 09h, i kazi mi za izbor riba, ja bih jos nesto ubacio ove su jako malene oko 2cm pa mi prazan aq, dal bi mogao ubaciti jos 3 do 4 barbusa [ako sam dobro napisao] jel se slaze sa ovima, i kad se platike razmnozavaju jel kad dostignu neku velicinu ili kad, hvala |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 27.01.2013 04:11
|

Administrator
|
Svetlo neka gori danju. I tebi je lepse da gori kada si budan i gledas akvarijum, a ono ima ulogu i da donekle imitira dnevni ciklus sunca i prirodnu smenu svetlosti i tame.
Akvarijum sada izgleda prazno, ali vec poneki kamen, korencic i biljcica dace mu dodatnu punocu i zivopisnost. Naravno da mozes ubaciti jos ribica. Ipak treba paziti da se ne pretera i da se akvarijum ne preoptereti ribljom biomasom. To je posebno vazno u pocetnoj fazi kada se akvarijum i filter cikliraju i stabilisu. Ubaci jos 3-4 ribice i to one koje ti se svidjaju i koje su ti oku drage, ali nemoj sve odjedamput. Dve po dve na svakih 10ak dana. Pitaj samo prodavca u radnji da li se te sto hoces slazu sa onima sto vec imas i koliko rastu. Tvoj akvarijum je mali i maksimalno moze da istrpi 10ak komada manjih ribica od par cm kada bude dobro zacikliran i uz pravilno odrzavanje higijene.
Svi mi kada smo ulazili u ovaj hobi hteli smo: "odmah i sve", ali ovo je hobi za strpljive i uzivanje u njemu treba da je na duge staze i lagano. I biljkama i ribama treba vremena da narastu, i akvaristi vremena da sazri zajedno sa svojim akvarijumom. Zato samo polako i na tenane. Brzina i prenatrpavanje su jedna od najcescih pocetnickih gresaka. To se cesto zavrsi u prvih mesec dva pomorom faune i barsko-algavim izgledom akvarijuma..., Pocetnik se razocara, prodje ga pocetnicki zanos i sve zabatali...
Zato lagano... |
| |
|
|
| BJL |
Posted on 27.01.2013 13:16
|

član
|
juce okacio sliku i danas neznam, a hteo staviti sliku kamenja koje bih ubacio u aq, jel moze malo objasnjenje |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 27.01.2013 14:35
|

Administrator
|
Evo link ka temi za postavljanje slika:
http://www.mojbil...post_47654 |
| |
|
|
| BJL |
Posted on 27.01.2013 14:41
|

član
|
evo da pokusam
BJL attached the following images:
|
| |
|
|
| don hose |
Posted on 27.01.2013 14:44
|

član
|
Ides na REPLY, pa napises poruku, zatim dole imas ubaci sliku.
Kliknes na to, izaberes sliku koju hoces i Post reply.
Slike pre toga moras smanjiti. Moze obican microsoft picture manager, ides na resize i kucas 600x400 sa strane i ok |
| |
|
|
| BJL |
Posted on 27.01.2013 14:44
|

član
|
to je kamenje sa obale dunava, ocisceno celicnom cetkom i jos cu ga prokuvati, jel ok za moj aq |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 27.01.2013 15:51
|

Administrator
|
Ovo je najverovatnije lomljeni kamen kojim se utvrdjuju obale. Sto se tice hemizma i uticaja na vodu u akvarijumu ne bi trebalo da bude vecih problema u nezahtevnim akvarijumima sa nezahtevnim biljkama baziranim na odstajaloj cesmovaci. moze da bude sa malo vise krecnjaka (nisam u ovo siguran) ali u gorenavedenim uslovima to ne bi trebalo znacajno da utice na hemizam vode.
Ono sto je meni upitno kod lomljenog kamena je njegova estetika. Previse ostrih i ravnih ivica i linija i glatkih velikih jednoobraznih povrsina. Uvek vise volim kamen ciju su povrsinu oblikovale sile prirode (sunce, vetar, voda, temperatura). Naravno da i ovakav kamen moze da se upotrebi i lepo ukomponuje u akvarijumu, ali potrebno je dosta umeca da se lepo slozi i ukomponuje sa biljkama. Prirodno oblikovan kamen nudi vise opcija u slaganju i lakse ga je uklopiti u postavku... |
| |
|
|
| BJL |
Posted on 27.01.2013 17:16
|

član
|
evo kuvam ga vec dva sata jel to dosta i jel moze kad se ohladi odma u aq, i da li da prvo povadim ribice i slazem ili da slazem dok su one tu |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 27.01.2013 17:59
|

Administrator
|
Dosta kuvanja oladi ga hladnom vodom i u aq. Mogu biti ribe unutra dok slazes kamenje. |
| |
|
|
| BJL |
Posted on 28.01.2013 19:23
|

član
|
evo i slikica, levo nazad ce doci biljke kao i iza kamena i ispred pumpe
BJL attached the following image:
|
| |