Evo da predstavim i vama novu vrstu na ovim prostorima. Uspeo sam uz par dobrih ljudi da je dovucem na nasu teritoriju
Fenomenalno izgledaju, preslatki su, a za biljne su dusu dali, u odnosu na svoju familiju izgledaju stvarno pigmejno. Rastu do 3cm u duzinu. Aktivni su non stop, oni i kozice kod mene ne staju.
Evo jedne moje fotke, inace ih je jako tesko uhvatiti, jer su stvarno brzi i ultra aktivni.
Prilično interesantna vrsta. Viđao sam ih po nekim belosvetskim akvarijumima i zaista odaju lep utisak, naročito kada se nalaze u većem broju. YouTube Video
Dobro, samo da se zna neki red. To je najbitnije.
Samo strpljivo.
Inace, sad sam bas proveravao ikru i u 90% je zdrava. Javite mi samo koliko vas interesuje, da znam dokle da primam porudzbine i dokle red da se pravi.
Ma moze, nego samo da kazem jedno. Ovu temu sam otvorio da bi pretstavio nesto novo kod nas, a ne da bi pravio spisak za prodaju.
Naravno da je sve ok, samo kazem da se ne pretvori u vasar.
Posaljite mi poruke tog tipa na pp i nema problema.
A kad smo vec kod toga da kazem da ce riba biti za mesec dva, neki ce dobiti iz prve ture, za recimo mesec, neki kasnije, posto je interesovanje stvarno ogromno.
Vidjao sam ih pre par godina, nisu bas jeftini a prilicno su mali i osetljivi... Ne bih ti preporucio da ih drzis sa Apistogramma ili slicnim ciklidima. Bolje ih odvoji sa nekim manje opasnim vrstama, nije retko da ih patuljasti ciklidi ubiju kada se mreste.
Sto se tice odnosa interesovanja i mresta, velika je disproporcija prisutna. Naime od 7 zenki dobijeno je 15tak jaja, a od kojih je 8 oplodjeno. I to evo posle 5 dana su pocela da se naziru okca unutar ikre, to me je veoma obradovalo. Ali videćemo koliko će i da li će uspeti prvi mrest pigmeusa u srbiji i okruenju.
Lepo si ih predstavio i, primećujem, naterao i uvoznike da se malo trgnu, pa bi trebalo uskoro da ih bude u prodaji . Malo je neprijatno to su kolege pretvorile ovu temu u potranju-pijacu.
Ribe sam prvi put video zajedno BioBiom u prodaji u Sloveniji, pre dve godine. Pozdrav
Prisecam se Krcko i da sam bio impresioniran kada sam prvi put video ove malce. I malo je falilo da ih tada cimnem za Bgd. Da nije toliki put i tolikih granica sigurno bi ih doneli.
Pohvalno je sto ce se uvoznici aktivirati po pitanju ove ribe, ali jos je pohvalnije sto je i Dule poterao mrest.
Riba vredna paznje i dobar komunalac za manje akvarijume i osetljivije biljne tepihe.
Pa nije bas i da su preskupi... Ja sam ih pre godinu i par meseci video za nesto manje od 1.5e komad u maloprodaji u Pragu...
Bice sigurno slicna stvar kao sa Nannostomusima. Tad su u Pragu bili oko 1e u maloprodaji zatim sam ih video kod nas za 250-300din a sad im se cena spustila blizu one koja vlada u Ceskoj... Kao i kod svih ostalih riba.
Mali savet za akvariste: Ne padajte na trendove, ne lozite se na "popularno" nabavite ono sto volite i sto mozete da cuvate kako treba...