|
Riparijum / moj prvi biljni AQ
|
| don hose |
Posted on 08.01.2013 22:58
|

član
|
Pozdrav svima,
Hteo bih ovde da predstavim moj projekat, jos ne zavrseni, cekaju se jos neke stavri pa da se pusti u pogon.
Cekam filter, grejac ....
Pa da krenemo
Prvo je stiglo postolje, biom podloga i naravno AQ
Dimenzije AQ su 80 duzina 49 sirina i 34 visina, staklo 10mm
|
| |
|
|
| don hose |
Posted on 08.01.2013 22:59
|

član
|
Zatim ide panj koji je izvdjen iz Dunava letos, zajedno sa stablom
|
| |
|
|
| don hose |
Posted on 08.01.2013 23:00
|

član
|
Zatim ide osvetljenje
LED smart sijalica 12w, daje crveno i plavo svetlo, zajedno daju rozu boju kao sto cete videti
|
| |
|
|
| don hose |
Posted on 08.01.2013 23:01
|

član
|
Zatim panj, koji sam kuvao u kotlanci, ne pusta boju
|
| |
|
|
| don hose |
Posted on 08.01.2013 23:05
|

član
|
Deo bilja ce izlaziti iz aq, za sada su mi ljiljani u mislima, plavi 
I svo bilje gledam da bude low light, znaci nezahtevno
Podloga = planiram ppp onaj sistem od cevi za infuziju ili ako neko zna nesto bolje gde da se uzme, zatim sljunak, da se cevi ne zapuse, pa osmokot ...
Tu sam stao, razmisljam da li da stavljam zamlju za cvecepa sljunak odozgo, a zemlju malo sa peskom da mesam 50/50
Koje biljke predlazete i sta mislite
Filtracija eheim 2213, grejac ce biti negde oko 150-200w
Molim vas za predloge , zaista mi znaci sada, u nedoumici sam sto se tice bilja i naravno sta mislite o mojoj podlozi koju planiram |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 08.01.2013 23:16
|

Administrator
|
Sve izgleda interesantno. Jako volim riparijume i nadam se da ce ovaj projekat zaziveti punom parom. Kada sam video onaj veliki panj na drugoj slici pomislio sam kako ce uci u staklo..... 
Salu na stranu partimo razvoj...
Lampa i nosac deluju estetski interesantno, ali boja svetla, jacina i rastojanje od povrsine vode mogu predstavljati problem za submerzne biljke.
Videh i tockice na komodi. Ako si ih vec stavio imaj u vidu da moraju biti kvalitetni i da ce nositi jedno 200-250kg komode, stakla, harda i vode. |
| |
|
|
| don hose |
Posted on 08.01.2013 23:19
|

član
|
Tockici skinuti pre nego sto je dosao AQ 
To sam odmah odradio, ne prepustam slucaju nista
Sto se tice svetla, bas probiram ne zahtevne biljke da budu u vodu .
Nisam uspeo da nadjem lampu sa 2 grla, imam problem sa plafonom, ne moze nista da visi sa njega, a morao sam mao na estetiku da pazim
Hteo sam da rizikujem i probam sto se tice ove rasvete, pa cu gledati kako sve napreduje.
Gde bih mogao u NS da nadjem Ljiljane? ili neko drugo bilje koje cveta, a moze iz vode |
| |
|
|
| cvecar |
Posted on 08.01.2013 23:41
|

član
|
Probaj u Basti ,Plantland-u ili u nekim bolje snabdevenim cvecarama.Puno veca ponuda ce biti za nekih mesec dana a u martu ima Novosadsko prolece pa ako te ne mrzi da cekas...Na deo iznad vode bi mogao probati sa nekim jednostavnijim orhidejama a za akvarijumsko bilje koje cveta u submerznom obliku pitaj Miroslava iz Rainforesta,sigurno zna najbolje. |
| |
|
|
| Mandic |
Posted on 09.01.2013 00:56
|

Super Administrator
|
Evo je jedna ''ne toliko akvaristička'' tema 
Sviđa mi se početak.
Prvo to mi je uplao u oko jeste osvetljenje. Ono to me ne brine toliko jeste to to vidim dosta dnevne svetlosti i koju će, verujem, biljke maksimalno iskoristiti, zato to čisto sumnjam da će im se svideti boja svetlosti koja dopire od sijalice.
to se tiče podloge: tu sam siguran da će se javiti ekipa koja je koristila ppp sistem. Po meni, osmocote treba da ide iznad zemlje za cveće, a ne ispod, jer ukoliko je daleko od korenja, neće imati ni potrebe da oslobađa hranljive materije, naročito ako se tu nađe zemlja za cveće u stalnom dopingu sa ppp. Nekako imam osećaj da se bolji efekat postie stavljanjem osmocota iznad zemlje, a ispod zavrnog sloja...
to se nabavke biljaka tiče, dobio si već par dobrih saveta
Lukovice ljiljana mislim da moe naći i u Univeru... |
| |
|
|
| don hose |
Posted on 09.01.2013 11:00
|

član
|
PPP Metod, stavljam samo radi dodatnog osiguranja, a i da posle odredjenog vremena mogu da dopingujem 
Na to sam mislio sljunak, pa mislim na to zemlju za cvece ili hranjivu podlogu (treset) to bih stavio i sa gornje i donje strane u mrezicu za komarce (samo me brine da se ne zacementira sto bi se reklo) pa ppp metoda da nema neki prolaz kasnije, na to osmokot, pa sljunak ili pesak?
Valja li ta zamisao? |
| |
|
|
| don hose |
Posted on 09.01.2013 15:10
|

član
|
Od biljaka planiram low light biljke
Echinodorus tenellus
Anubius
Hydrocotyle verticillata
Bacopa(ali nju cu jos videti) caroliniana mada mi se svidja jako
Hygrophila polysperma - sunset
Mycrosorum
Echinodorus
Za sada to, e sada cu jos videti |
| |
|
|
| Goxx |
Posted on 10.01.2013 20:24
|

član
|
Ovo moze da ispadne extra, mada mislim da ce trebati malo jace svetlo.
Imao sam slicnu ideju (jednu od mnogih ). A inspiracija... vredi videti
http://www.plante...p?t=150555 |
| |
|
|
| Rainforest |
Posted on 12.01.2013 01:02
|

član
|
Ja bih odmah diskvalifikao tu ljubicastu rasvetu od 12W i predlozio MH od 150W. Emerzne biljke traze mnogo vise svetla nego submerzne.
Takodje bih predlozio da pomocu motorne glave i tankog creva dovedes vodu na vrh panja i pustis je da se polako sliva niz panj a panj oblozis mahovinom, koja ce svu tu vodu lepo kao sundjer rasporediti oko sebe, pretpostavljam da bi to bilo zanimljivo. Idealna biljka koja bi mogla da bude pola u vodi a pola van vode i da izgleda lepo je echinodorus a ako zelis nesto bas egzoticno onda bi mogao u obzir da dodje i bolbitis.
Ljiljani i orhideje su nov moment u biljnoj akvaristici, bilo bi veoma zanimljivo. |
| |
|
|
| don hose |
Posted on 19.01.2013 11:52
|

član
|
Stiglo bilje, pa je nastala i prvobitna postavka.
|
| |
|
|
| don hose |
Posted on 19.01.2013 11:53
|

član
|
Podloga sitno kamenje, Hranljiva podloga za vodeno bilje sa dodatkom gline 4l i osmokot negde oko 200g
Od biljaka ubaceno:
Maticni Echinodorus
2x Anubius
Cladophora aegagropila
Ceratophyllum demersum
Ljiljan zuti
Plavi ljiljan
Pontaderi Cordata
Kala
Carex variegata
Alisma parviflora
Sagittaria sagittifolia
i jos neke
Videcemo kako ce se ponasati...
Temperatura u aq 20,2 stepena
|
| |
|
|
| don hose |
Posted on 19.01.2013 11:56
|

član
|
Zahvalio bih @Rainforest na predivnim biljkama, sve je stiglo lepse nego sto sam ocekivao. Hvala puno
Podigao sam malo temperaturu na 22 stepena,stavljen grejac
Malo je mutna voda, razmisljam na 3 dana da menjam oko 10-15l
Punicu aq postepeno, ovako cu ostaviti jedno 2-3 nedelje, da malo krene sve |
| |
|
|
| Srdjan R |
Posted on 24.01.2013 09:14
|

član
|
Don Hose, ti samo copy-paste, akvarijum org.-MBA i obrnuto! |
| |
|
|
| don hose |
Posted on 24.01.2013 10:34
|

član
|
Ne vidim sta je tu problem, a narocito sta je tu tvoj problem....
Koliko vidim vecina clanova ovog foruma su i na drugom...
I ne znam da li si otvorio nalog samo da bi meni nesto rekao, posto ti je ovo prvi post, ali molim te batali me. Gledaj svoja posla!!! |
| |
|
|
| don hose |
Posted on 24.01.2013 10:40
|

član
|
I za tvoju informaciju, ovde sam dosta informacija procitao, koje tamo nisam, i obratno.
Kao sto i na ciklii.org citam o ciklidima....
Na raznim mestima ucimo o raznim stvarima.
Ja ovaj forum smatram veoma poucnim. Ko sto sam ovde video ppp metodu tamo sam video mini co2 sistem itd.
I mnogo drugih clanova posecuju razne strane forume, ne vidim sta je tu problem. |
| |
|
|
| don hose |
Posted on 24.01.2013 12:20
|

član
|
Da kazem samo, da jos filtraciju nisam pokrenuo, jer je nivo vode malo nizi, a ipak mi aq u sobi pa da mi ne sisti spray bar.
Menjam vodu svaki 3 dan , negde oko 15 l.
Cini mi se nisam siguran, ali kao da je krenula braon alga. Onako kao masno nesto u jednom delu aq(i imam osecaj malo voda da se oseca, nista strasno, ali kao malo).
Planiram da ukljucim danas filter, dodam vode, uzmem kog algara otocinclus ce da padne . Paniram i koju helenu iz malog aq i par amazonaca.
Moram da kazem da je ovo bilje za jezerca pocelo da radi. Krtole su krenule, gde su bile stabljike, vidim da su malo izrasle i pontaderia je krenula. |
| |
|