14.06.2026 06:14
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Uradi sam
 Print Thread
Akvarijum 300 L
Cishi
Pozz ljudi,evo da se oglasim posle duzeg vremena,konacno sam se sredio u svom licnom stanu i organizovao se pa je vreme da se predje na veci akvarijum. Lepio sam vec akvarijume prijateljima do nekih 200 litara bez vecih problema svi su odlicno ispali i drze se junacki. Sad sam odlucio da napravim za sebe jedan od oko 300 litara,u planu mi je da bude duzine 120 cm visine 60 i sirine 40 cm. Konkretno me zanima sa kojom debljinom stakla mogu da se provucem da li je dovoljno 8 mm ili moram 10 mm,da li da ga lepim na dno ili oko dna i da li mogu da pucam na 65 cm visine i sa kojim staklom. Ojacanja sam planirao duzinska dole i gore i 3 poprecna. Naisao sam mnogo podeljenih misljenja oko lepljenja na dno i oko dna pa zato pitam. Da napomenem da bih koristio crni Silirub ili Soudal kako ga ko vec zove. Pozdrav i hvala u napred za savet.

Igor Smile

club-shots.com
Biohazard
Pozz.
Ja licno na te dimenzije nebih isao ispod 10mm cak sta vise stavio bih 12mm jer sto je sigurno sigurno. Prvanstveno zbog toga sto imas veliku visinu akvariuma a ako budes jos isao na 65 onda nema sanse ispod 10mm, al ja kazem ja bih i na 60 opucao 12mm.
Sto se tice lijepljenja ja sam sa Moketom sebi lijepio tank dimenzija 100x50x50 i prednju i zadnju stanu sam isao oko dna a bocne na dno tako mi je nekako najbolje bez ikakvih ojacanja smo uradili i evo ga hvala bogu drzi Smile
Javice se jos kolega vjerujem i dace savjete iz svog licnog iskustva.

Cishi
Tako nekako sam i ocekivao sto se debljine tice. Znam da mozda malo preterujem sto se visine tice ali neverovatno koliko mi se svidjaju visoki akvarijumi i hocu da priustim sebi jedan takav. Video sam ga u jednom restoranu izdaleka,konobar mi rece da je 65 visina bukvalno sam ostao bez teksta koliko to masivno izgleda i koliku preglednost samog vodenog sveta daje ta dimezija Smile

club-shots.com
biobiofizicar
Drago mi je sto je novi projekat mnogolitrasa na pomolu.
Obicno se lepi oko dna ili na dno, a evo imamo i primer kombinovanog kod Biohazarda, ali nisam ti ja neki reper za lepljenje akvarijuma. Kako god lepio (obzirom na planiranu visinu) bitno je da spojevi budu odradjeni dobro i najkvalitetnijim silikonom. Ovakva visina zahteva da se dobro osmisli i kvalitetna prodorna rasveta, posebno ako planiras biljni akvarijum, pa jos sa tepih biljkama u prednjem planu.
Edited by biobiofizicar on 12.12.2012 12:07

zander
Evo ti jedna tema sa ovog foruma - Reč-dve o dimenzijama akvarijuma.

Po meni si napravio odličan izbor to se tiče visine akvarijuma. Ranije sam neto zbog aquascapinga umiljao da bi pravio akvarijum sa manjom visinom i većom dubinom, kao zbog kasnijeg fotografisanja i mogućnosti da na fotografiji jo vie dobijem na dubini akvarijuma, mada, sva sreća to sam se o'ladio od te ideje... Eto sa tog linka i odgovor zato...

Ovde ima jednu staru temu koja ti moe moda biti od pomoći u daljem planiranju... LINK

krcko
Kada planira visinu akvarijuma, prvo je razmiljanje o zavlačenju ruku u isti, kada neto treba raditi. Ako si dvometra, nema problema sa tim. Prilikom svih razgovora sa ljudima koji se profesionalno bave izradom akvarijuma, glavno pitanje im je bilo oko visine i, tu uvek savetuju povećani profil stakla, čak veći od preporučanog. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Coa
10mm sa KP obradom

120x40x65

120 x 65, 2kom, prednja i zadnja
117,7 x 37,7, 1kom, dno
37,7 x 65, 2kom, bocne
110 x 6, uzduzna ojacanja
37,7 x 15, poprecno ojacanje.

Bitno je da se radi sa masinski obradjenim ivicama, kao i da ''meso'' bude oko 1,5mm, da se ne lepi staklo uz staklo.

Dakle nije samo debljina stakla vec i neke finese, pa moze od 10mm sa dovoljnim faktorom sigurnosti.

Cishi
Iscitao sam mnogo tema u kojima ljudi pisu o njihovim dimenzijama i nacinima na koji su lepili njihove akvarijume. Nadjoh da dosta akvarijuma koji su vecih dimenzija od mog koriste u nekim slucajevima cak i 8 mm staklo. Recimo akvarijum od 2 metra duzine i 50 visine je pravljen od 8 mm sa ojacanjima a akvarijum od 160 litara koji se u principu pravi sa 8 mm radjen je sa 12 mm staklom. Nema logike u vecini slucajeva. Necu da se zezam,znam iz iskustva da visina igra najvazniju ulogu,sto je vislji vodeni stub to je opterecenje vece na staklo. Razmisljam da bi 10 mm izdrzalo jer mi je dubina (sirina) akvarijuma samo 40 cm,radio bih donja i gornja ojacanja i razmisljam o minimum 3 poprecna ojacanja takodje od 10 mm debljine. Odlucio sam se za crni Soudal. Sto se tice moje visine visok sam 187 cm a ceo akvarijum bi stojao na polici od 40 do 45 cm visine. Hauba viseca sa 2 HM reflektora,otvoren tip akvarijuma ali o tome kad dodje na red Smile

club-shots.com
Cishi
I ako ima neko iz Panceva ko je voljan da mi ucini uslugu da se raspita kod staklorezaca koliko bi me izaslo staklo od 10 milimetara za gore navedene dimenzije neka se javi u PM jer kod nas u Kuli je dosta skuplje i mora da se narucuje i da se ceka po nekoliko nedelja jer oni to dobijaju u nekim velikim tablama pa im se ne isplati samo zbog mene da narucuju..

Edit: Neka pita i za 12 mm za svaki slucaj Grin

club-shots.com
biobiofizicar
Ovo sto kaze Coa o obradi ivica i lepljenju sa zazorom uzmi u obzir - zna sta prica.
Isto vazi i za Radmancevu temu na aquaartu na koju je Zander postavio link.

Sto se tice visine police imaj u vidu i pozicije sa kojih ce se akvarijum najcesce gledati. Ova visina koju si naveo (40-45cm) je za gledanje sa kauca ili kreveta. Visine oko 70cm su za gledanje sa stolica, a od 90cm na gore iz stojeceg stava. Naravno da moze neki cm gore dole u zavisnosti od visine akvarijuma, visine posmatraca, itd...

Ova niska polica koju planiras ce znatno umanjiti vidno polje na akvarijum sem ako ne sedis nisko ili ako nisi puno daleko u sobi, bez obzira na visinu akvarijuma koji hoces da pravis. Neki idealni pogled na akvarijum je da kada ga gledas iz tacaka iz kojih ce se najcesce gledati da vidis i povrsinu dna i povrsinu vode iznutra.

Niske postavke akvarijuma na visinu 40cm i nize imaju jos jedan ozbiljan nedostatak, a to je sifoniranje podloge slobodnim padom. Ako dno sifoniras u kofu koja se brzo napuni imas tek 10-15 cm visinske razlike vodenog stuba sto je slab cug za sifoniranje. Ako crevo za sifoniranje ide u WC solju koja je na nivou patosa na kome se nalazi i akvarijum situacija je nesto bolja i imas stalnih 20-30cm vodenog stuba, koji malo bolje vuku mulj sa dna...
Ovo pricam iz iskustva posto drzim neke akvarijume na 30ak cm i silno se cimam kod sifoniranja dna.

Cishi
Stojao bi u sobi u kojoj se nalaze 2 standardna dvoseda jedan nasuprot drugog koji su inace jako niski za sedenje pa sam iz tog razloga racunao da bi niza visina police odgovarala. Mada sad kada si pomenuo sifoniranje kontam da si u pravu,moglo bi dosta problema da nastane,imam jedno bure visine 50 cm koje inace koristim za tu svrhu tako da ce polica onda morati da ide cak i na 50 - 60 cm. Hvala sto si mi otvorio oci Thumb up Jel se radi o standardnom brusenju ivica koje rade stakloresci ili nesto drugo? Ranije su mi samo sekli stakla i standardno ga obrusili,ivice nisu bile ni ostre a ni previse izbrusene..

club-shots.com
Coa
Ovo su masinski obradjene ivice
Coa attached the following image:
kp_obrada.jpg

Cishi
Da da na to sam i mislio obraticu paznju,hvala na najjednostavnijem objasnjenju Smile

club-shots.com
cvecar
Jedno pitanje,jesi nabavio crni soudal u kuli?Trazim vec neko vreme po Kuli i okolini pa nemogu da nadjem.

Cishi
Nema ga u Kuli a ni u blizoj okolini ali sam ga uspesno narucivao preko interneta i nikad problema nije bilo uvek sveze pakovanje stizalo. Javi se ako hoces preko poruke pa mozemo iskombinovati nesto zajedno Wink

club-shots.com
Rainforest
Ja kao proslavljeni lepilac akvarijuma bolje da cutim, ali evo jednog dobrog kalkulatora za staklo:

http://www.living...ckness.zip

ubacite vrednosti za dimenzije, marginu sigurnosti =maksimalni pritisak koje staklo moze da izdrzi / pritisak koji vlada u akvarijumu (stavite najmanje 3) i dobićete minimalnu debljinu stakla kao i bending (savijanje na sredini).
Takodje je moguće izvući maksimalne dimenzije sa već postojećim staklom.

http://www.rainforestsrbija.com
Cishi
Pravo da ti kazem ja ovde ne mogu da se snadjem slab sam sa exelom Through wall

club-shots.com
strujas
Cishi wrote:

I ako ima neko iz Panceva ko je voljan da mi ucini uslugu da se raspita kod staklorezaca koliko bi me izaslo staklo od 10 milimetara za gore navedene dimenzije neka se javi u PM jer kod nas u Kuli je dosta skuplje i mora da se narucuje i da se ceka po nekoliko nedelja jer oni to dobijaju u nekim velikim tablama pa im se ne isplati samo zbog mene da narucuju..

Edit: Neka pita i za 12 mm za svaki slucaj Grin
anas u

Bio sam danas u pancevackoj staklari , metar kvadratni desetke je 2 200 dinara, dvanaesticu trenutno nemaju.
Broj telefona maloprodaje je 013 34 24 45 pa ih kontaktiraj.
Ako ti treba neka pomoc oko narucivanja ili preuzimanja stakla javi mi se na PP.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,376 jedinstvenih poseta