Ovu biljku pronasao ili bolje rečeno uveo u akvaristiku Biobiofizicar gacajući po barama dok je nameravao da napravi Drinsko-mačvanski biotop. Neko vreme je biljka rasla kod njega u akvarijumima a na jednom Novosadskom okupljanju mi je doneo jedan pelcer ove biljke, pa sam krenuo da je razmnoavam.
Tada kao ni sada nisam 100% znao tačan naziv ove biljke jer mi je po veličini delovalo da se radi o Eleocharis accicularisu nađenom u prirodi.
Kasnije kako je biljka krenula sa rastom video sam da je to neki dosta veći Eleocharis. Pretragom po internetu i pretragom biljnih vrsta po raznim pdf-ovima uglavnom iz rezervata prirode Zasavica doao sam do nekoliko različitih vrsta Eleocharisa koji se tamo spominju.
Po slikama i svemu ostalom to sam pročitao mislim da se radi o Eleocharis palustris-u.
Kako god ga zvali, ova biljka moe da ima jako lepu budućnost u ukraavanju biljnih akvarijuma, pa ko hoće i u aquascapingu i takmičenjima.
O zahtevnosti ne bi pisao mnogo jer kada se uključi vie ljudi u temu stvoriće se neka slika o zahtevnosti, minimalnim uslovima koje trai i svemu ostalom.
Evo samo nekoliko slika ove biljke, vec je bilo reci o njoj a nije otvorena tema za ovu biljku...
Kod biljaka iz roda Eleocharis teko je uočljiva veličina sa slike pa ću okačiti malo vie slika.
Emerzno, u prirodi:
U akvarijumu:
Ovu su teme gde smo do sada spominjali ovu biljku na forumu: Link1 i Link2
Da Zander nije bio uporan da ga odgaji, razmnozi i popularise u aquascapingu i pored svog mog gacanja po barama tesko da bi ovaj Eleoharis ostao primecen kao interesantna biljka za nase akvarijume.
Ovaj eleoharis sa stanovista aquascapinga i aquascaperske fotografije ima samo jednu manu. Puno se uguscuje i centralni deo zbuna iz koga raste kada ugusti postaje jedan zeleni vertikalni neprozracni stub. Savetujem proredjivanje tako da stalno bude prozracan. Bas kao po obodima zbuna gde tek iz runnera pocinje da raste, pa vidimo tek, tek poneku vlat trave nejednakih duzina. Centralni bokor zbuna je dobro proredjivati jer je tako i manja verovatnoca da uhvati algu. Kada je ultra gust moze se ponasati i kao fina mrezica za lov necistoca koje plivaju u vodi, a to je prvi uslov da kasije nahvata i algu.
Kada se gleda uzivo ples ovih tankih dugih vlati trave u vodenoj struji stvarno deluje hipnoticki i opustajuce. I najmanja riba kada propliva kroz njega sve pocne da se njise i leluja.
Ipak na aquascaperskim fotkama najbolje mi deluje ili kao redak prozracan travnati fon od srednje do umerene visine (dok jos ne dodirne povrsinu vode) ili ako ispred njega ima visokih biljaka (ili drugih visokih detalja) onda kao onaj najdalji fon trave povijene na povrsini. Predugacki vertikalni goli gusti, zeleni centralni stubici ove trave deluju na fotkama pomalo narusavajuce u odnosu na ukupnu kompoziciju fotke.
Posto sam imao priliku da je drzim u akvarijumu mogu reci da je definitivno atraktivna biljka. Upravo to njeno lagano hipnoticko lelujanje u struji vode me je opcinilo. Daje dodatnu dinamiku celom akvarijumu jednom sporom, neznom kretnjom koja je suprostavljena zum-zum jurcanju ribica. Kompletni prizori u akvarijumu sa ovom biljkom plesu. Verovatno je i to jedan od razloga sto je mnogi (koji je u poslednje vreme gaje u svojim staklencima) sade tako da bude vidljiva celom svojom visinom od dna do povrsine. Navukli su se na valcer koji ona igra pred nasim ocima. Ipak treba imati u vidu da je to je tesko docarati na staticnoj aquascaperkoj fotki.
Trenutna moda - ili ne, ali drago mi je sto u poslednje vreme ova biljka osvane skoro u svakoj biljnoakvaristickoj postavci koja se pretstavi na nasim forumima... Mislim da je vredi posaditi i pustiti da zaplese pred nasim ocima
Pre neki dan sam bio u Budimpesti pa sam posetio jednu prodavnicu koja forsira biljnu akvaristiku (greenaqua) i videh tropicin eleocharis sp. ( http://www.tropic...x?pid=132D ) Covek mi je objasnio da je to nova biljka iz tropice i da je pravi hit. Kolicina u saksiji je bila vise nego jadna ali sa cenom dostojnom jedne tropice. Sta mislite da li je u pitanju ista biljka. Ako jeste, da li je moguce da je tropica drpila vase otkrice sa zasavice.
He he...
Dospesmo u prve redove....
Vidi se da njihovi spijuni redovno posecuju stranice MBA....
Za dogodine cemo reklamirati Patamogeton crispus.... Mozda i njega ubace u prodaju
Moguce da je to ista ta biljka, ali koliko sam gledao Eleocharisa ima dosta vrsta, a i taj Eleocharis Palustris nazivaju jos i E.macrostachya, E.smallii, E.xyridiformis a i na nasim prostorima sam nalazio da su mu davali jos neka imena. Meni se svidelo Palustris pa sam tako prvi put i napisao
"...Zbog čestog variranja nivoa vode, ova vegetacija je relativno slabo izdiferencirana u kvalitativnom pogledu.
Kao karakteristične vrste za ovu vegetaciju su:
Cyperus flavescens, Eleocharis palustris, Juncus bufonius, Agrostis
alba, Polygonum amphibium, Rorippa amphibia, Bidens tripar
tita, Trifolium fragiferum, Potentilla anserina, Bidens
frondosus, Leersia orizoides..."
-Ako se malo pretraziju po netu naci ce se jos dosta naziva i mozda i stvarno drugacijih vrsta Eleocharisa, sada je pitanje samo koliko cemo mi pomesati nazive tih biljaka, verovatnoj je da postoji jos velikih vrsta Eleocharisa, jer koliko ja znam bilo je slucajeva da su ljudi cak poceli da mesaju Eleocharis accicularis sa Eleocharis parvulom. U slucajevima kada accicularis dobije takve uslove da raste nisko zakljucak bi bio da je to parvula. Kasnije ta biljka ode kod drugog akvariste pod nazivom E.parvula i onda se to tako prosiri... Videcemo kako ce biti sa E.Palustrisom.
Verujem da ima puno vrsta Eleocharisa ali mi je bas indikativno da se pojavio u tropici istovremeno kada se sirio po akvarijumima na balkanu. Zbog toga mi to deluje tako. Slicno je bilo i sa pogostemonom helferi, njega su navodno prvi brali tajlandjani i stavljali u akvarijume, pa su onda tim tragom krenuli i iz tropice u ekspediciju za niim. Na slican nacin je i "pronadjena" HC.
Biobio, kaće da me vodi da beremo to, ja jos uvek nemam tu biljku.
Moguce je to sto kazes.
Pre koji dan razmisljam o tim novim stvarima koje se uvode u akvaristiku i ajde bas ovu biljku da navedem kao primer. Temperatura je ono o cemu razmisljam. Biljka ce se pojaviti u prodaji a sa strane ce biti napisano recimo temperatura od 18-28... A ta biljka recimo u prirodi raste u optimumu na dosta nizim temperaturama.
Slicna stvar je i sa Elatine Hydropiper.
To su tako neke stvari koje velike kompanije namecu da bi bile pogodnije za prodaju, tj za sto siri krug ljudi, tj akvarista... Ne kazem da nece rasti na 26C, ali kao Evropska biljka verovatno je da joj odgovaraju nesto nize temperature.
Za temperaturu opet da nastavim iako je malo offtopic. Recimo Bee shrimp ili Crystale red/black kozice. Negde se navode temperature na kojima ih treba drzati od 21-26C, negde 22-24C. To su po meni pogodnije temperature za akvariste nego za te kozice. One u prirodi zive verovatno na nekih 15-18C mozda cak i koji stepen nize, ali kome ih onda prodati. Naravno mogu da zive na tim temperaturama koje oni navode ali su (po meni, a mozda nisam u pravu) za njih to dosta visoke temperature... Ja ih recimo razmnozavam na 17-18C
Toliko o tome kako velike kompanije i trgovina guraju neke stvari u akvaristici.
(to je samo moje misljenje naravno, sto ne mora da znaci da je ispravno)