14.06.2026 13:13
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Bistrichak
alem85
Pozdrav svima,moje ime je Alem i dolazim iz Travnik(BiH).

Akvaristikom se bavim godinu dana, a aquascape nisam imao ni jedan potpuno uspjesan. Naravno, bilo je pokusaja raznih ali bez citanja i dobrog planiranja...

Za vrijeme pauze od cetiri mjeseca bez akvarija (zbog bebe i selidbe:-) pipremao sam novi projekat koji ce bii ozbiljniji nadam se. Planiram raditi nature akvarij otvorenog tipa. Za dobar scape trebat ce mi svi vas savjeti. Danas sam se poceo igrati sa hardom (jednom stranom za sada)..

Staklo: Dimenzije 120x50x50.
Postolje: Diy ada style
Filter: JBL CristalProfi e1500
Svijetlo: 2 x MH 150w
Podloga: JBL Aquabasis plus pojacana sa malo osmacota (ako nadjem). Preko ovoga ide rijecni pijesak tamniji.
Gnojenje: PPS metodu cu ganjati. Naravno tu je i co2 sistem.

Hard: Driftwood pronadjen u lokalnim rijekama i kamenje iz rijeke.

Bilje: Microsorum pteropus narrow, microsorum patuljasti i klasicni, Bobitis heudelotii, blyxa japonica, cuba, rotala i jos par nekih vrsta ako uspijem ocuvati u kanti.
alem85 attached the following images:
img_20121208_222437.jpg img_20121207_081752.jpg

Edited by alem85 on 09.12.2012 00:18

Vlada991
Svaka cast, lepo uradjeno. Koja je debljina stakla? Ojacanja? Vidim da si napravio kuciste za MH, kao Biohazard, da li si kao i on, prigusnicu i upaljac stavio van kucista?

Cekamo dalji razvoj... Samo napred! Smile

froger
Vrlo lepo napravljeno. Zelim ti da i to sto unutra budes radio bude isto ovako dobro. Smile

http://www.geocities.ws/dusan_kojic/index-2.html
zander
Lepo izgleda, vidi se da sa dosta elana ulazis u ovaj projekat i da pazljivo i polako sve radis Thumb up
Sto se tice djubrenja napisao si vec sta ces koristiti a to mislim da ces tek da vidis kasnije, jer ni podloga nece biti nesto pretarano hranljiva ali na toliku rasvetu mislim da ces morati dosta jace prihranjivanje da imas jer je bitna i koncetracija u vodenoj koloni, al to ces jos videti, ne vredi unapred...
Bas me zanima dalji razvoj ovog akvarijuma, redovno slikaj pa javljaj kako napredujes Thumb up
Lepe dimenzije akvarijuma Beer

alem85
Vlada991 wrote:

Svaka cast, lepo uradjeno. Koja je debljina stakla? Ojacanja? Vidim da si napravio kuciste za MH, kao Biohazard, da li si kao i on, prigusnicu i upaljac stavio van kucista?

Cekamo dalji razvoj... Samo napred! Smile

Hvala, sve je isto kao kod Hazrda sto se svjetla tice, ja nisam diy majstor pa mi je nas zajednicki kolega prodao svoje mh. Staklo je 1 cm debljine bez ikakvih ojacanja. Mehanicki rezano i lijepljeno u preduzecu Kristal koje je najvece staklarsko preduzece u BiH. Dali su mi i atest a bio je kod njih napunjen 20 dana. Valjda ce drzati :-):-)

alem85
froger wrote:

Vrlo lepo napravljeno. Zelim ti da i to sto unutra budes radio bude isto ovako dobro. Smile

hvala :-)

alem85
zander wrote:

Lepo izgleda, vidi se da sa dosta elana ulazis u ovaj projekat i da pazljivo i polako sve radis Thumb up
Sto se tice djubrenja napisao si vec sta ces koristiti a to mislim da ces tek da vidis kasnije, jer ni podloga nece biti nesto pretarano hranljiva ali na toliku rasvetu mislim da ces morati dosta jace prihranjivanje da imas jer je bitna i koncetracija u vodenoj koloni, al to ces jos videti, ne vredi unapred...
Bas me zanima dalji razvoj ovog akvarijuma, redovno slikaj pa javljaj kako napredujes Thumb up
Lepe dimenzije akvarijuma Beer

Jako se trudim oko ovog projekta jer sam zagrizao za ovo pravo. Mnogo truda, novca, ucenja haha ali ispaltit ce se ako napravim lijep scape :-) Podloga nece dugo izdrzati sigurno pa je nisam mnogo ni stavio. Prvi put da koristim bilo sto drugo osim zemlje sa kojom se nisam zelio peglati ovja put. Naravno, prihrana ce biti obavezna i nadam se da ceme tu savjetovati jer nikada nisam gnojio ranije :-(

Evo u nastavlku fotka od jutrosnjeg igranja, molim vas da mi pomognete oko harda, gledam da izgleda sto dublje. Svaki komentar i sugestija su dobrodosli:-)
alem85 attached the following images:
img_20121209_094924.jpg img_20121209_094816.jpg

biobiofizicar
pozdrav.
Lep projekat.
Sto se tice harda leva strana je OK sa desne bih uklonio one dve najduze grane ka centru i pokusao da izbegnem ono ukrstanje grana sa leva i desna u centru. Mozda razmisliti o kamenoj brani ka prednjem staklu i srednjoj stazici koja bi sprecila eroziju tla kada se akvarijum napuni vodom. Naravno ne treba praviti zid od kamena nego ga utopiti u zemljiste da delimicno bude vidljivo. Ostalo korektno i sasvim dovoljno da se odlicno nadgradi biljkama.

alem85
biobiofizicar wrote:

pozdrav.
Lep projekat.
Sto se tice harda leva strana je OK sa desne bih uklonio one dve najduze grane ka centru i pokusao da izbegnem ono ukrstanje grana sa leva i desna u centru. Mozda razmisliti o kamenoj brani ka prednjem staklu i srednjoj stazici koja bi sprecila eroziju tla kada se akvarijum napuni vodom. Naravno ne treba praviti zid od kamena nego ga utopiti u zemljiste da delimicno bude vidljivo. Ostalo korektno i sasvim dovoljno da se odlicno nadgradi biljkama.

Odradio sam sve ovako kako si objasnio i ekstra izgleda bas! Eroziju sam sprijecio (valjda) tako sto sam komadice plasticne flase izrezao i radio drenazu sa njima.Pored toga pojacao sam branu malo sa kamenom :-)

Mislim da cu danas zavrsiti sa hardom.

Molim vas da mi sugerisete e koje bilje gdje da stavim jer nemam tu bash mnogo iskustva. Mislio sam da u centralne dijelove lijevog i desnog brda vezem microsorume, da na padinama stavljam blyxu japonicu i ili nesto slicno:-) prednji plan cuba ili glossa?? Iza kombinacija rotale (prema sredini pozadine) a iza vidjet cemo nesto vecih lsitova.

zander
Evo recimo moj predlog
Kombinacija br1.
Zadnji plan: Rotala sp green i Ludwigia Arcuata,
Srednji plan: Microsorum narrow, mahovine i Blyxa a moda i bolje bez nje.
Prednji plan: Glossostigma elatinoides pomeana sa Eleocharis parvulom ili moda jo bolje Echinodorus tenellusom.
Kombinacija 2:
Zadnji plan: Cypreus helferi, Eleocharis viviapara ili palustris ukoliko moe da ga pokupi nekako iz Novog Sada Smile ,
Srednji plan: Cryptocorine nieg rasta, Microsorum needle leaf ako moe da ga nabavi, Echinodorus tenellus.
Prednji plan: po koja manja Cryptocorina i Glossostigma meana sa Ech.tenellusom.

Naravno ima mnogo kombinacija i jos mnogo biljaka koje moe da doda na ovaj spisak al ne treba ni preterivati Wink

Samo ne znam zato toliko jaku rasvetu koristi. Mislim da se u tome mnogo preteruje, jer bilo koja biljka moe da raste na mnogo manje svetla, na akvarijume od preko 200 litara treba izbegavati malo to pravilo i taj odnos watt po litar, iako se i do te litrae bilo koja biljka moe gajiti na 0,7W/l sa običnim T8 sijalicama, koje ne isijavaju toliko jako.... Kaem ti to, jer biće primoran da svoj akvarijum većinu dana gleda dok je ugaeno svetlo, a mnoge biljke će pre da se istope na jakom svetlu nego na nekom umerenom ili dosta slabijem svetlu... Naravno tu dolaze i neminovni problemi sa algama, korićenje algicida i akvarijum počinje da ti stvara samo jednu veliku muku...
Al dobro, ta je tu je, nadam se samo da neće biti problema...

alem85
Nzalost, necu moci pola ovih biljcica da nadjem. Napravim nocas puni lsiting onoga sto imam na raspolaganju ili cu imati u narednih nekoliko dana. Pa cu zamoliti da mi pomognete da nesto iskombinujem. Sto se tice svjetla, receno mi je da moram pokriti ovu duzinu tanka sa dva mh. A trenutne sijalice su kao kod biohazarda tako da i nisu bas prejake. Naravno, ako bude love da se jednom uzme orginal onda bi fakat moglo biti rpejako ali i tada ima opcija dizanja u visinu :-) Do sada sam koristio samo fluo svjetla i t5 i t8 u kombinaciji i bio sam jako zadovoljan samo sto ne izgleda to sve zajednofino u sobi. A jako mi je stalo da akvarij bude shminka :-) Sta je tuje, ako bude previse obe, drzat cu samo jednu a druga ce naci svoga kupca :-)

evo jedna katastrofalna fotka od jutros. Izvinjavam se jer je sa mobilnim u sred dana uzas.Samo em zanima sta mislite o hardu.Kako izgleda sve to i da li mogu preci dalje :-) ili da jos malo pomjetram?
alem85 attached the following image:
556860_10151267255507418_137019368_n.jpg

zander
Tesko bi jedna sijalica pokrila toliku povrsinu, a bilo bi mnogo senke. Resenje je moglo da bude recimo 2X70W MH.
Za neku postavku sa mnogo biljaka tj neki holandski stil to bi jos i bilo OK, ali videces i sam sta se desava.

Ne kazem ovo samo zbog tebe, i mnogi drugi clanovi i neregistrovani akvaristi ili pocetnici koji planiraju svoj akvarijum citaju ovaj forum pa mogu da zakljuce da im je neophodna ovakva rasveta, a u sustini po meni je to veci problem nego bilo sta drugo. Treba pogledati recimo Isnogoodov akvarijum od 160 litara cini mi se sa jednom sijalicom samo od 70W, pa da vidis da sa tim mozes da odradis kao i on bilo kakav tepih.

Podizanje svetla visoko iznad akvarijuma pravi problem jer ti svetlo udara u oci dok si bilo gde u prostoriji ili pored akvarijuma. Jeste estetski najbolje resenje otvoren akvarijum narocito sa MH rasvetom ali uvek ima ono ali.
Da ne skrecem dalje sa teme, ocekujem taj spisak biljaka pa da ti pomognemo u izboru Wink (ili da te jos vise zbunimo) Grin

Biohazard
Aleme ako se mene pita Zander je i vise nego u pravu. Ja ti nebi preporucio pogotovo ne u pocetku da ti rade obje sijalice jer ces imati problem ako ne budes imao dovoljno biljne mase.
Najbolje po meni opet kazem, rijesenje bi bilo ako nekada budes mjenjao sijalice da uzmes 2komada po 70 W kao sto rece Zender. Jer MH nije za igranje i puno su jace u odnosu na T5 i T8. Uglavnom vidjeces i sam samo strpljivo Wink
Kod mene radi jedna pa eno uporedi pocetak i sada biljke su se i vise nego utrostrucile a tvoj je tank samo duzi 20 cm.

alem85
zander wrote:

Tesko bi jedna sijalica pokrila toliku povrsinu, a bilo bi mnogo senke. Resenje je moglo da bude recimo 2X70W MH.
Za neku postavku sa mnogo biljaka tj neki holandski stil to bi jos i bilo OK, ali videces i sam sta se desava.

Ne kazem ovo samo zbog tebe, i mnogi drugi clanovi i neregistrovani akvaristi ili pocetnici koji planiraju svoj akvarijum citaju ovaj forum pa mogu da zakljuce da im je neophodna ovakva rasveta, a u sustini po meni je to veci problem nego bilo sta drugo. Treba pogledati recimo Isnogoodov akvarijum od 160 litara cini mi se sa jednom sijalicom samo od 70W, pa da vidis da sa tim mozes da odradis kao i on bilo kakav tepih.

Podizanje svetla visoko iznad akvarijuma pravi problem jer ti svetlo udara u oci dok si bilo gde u prostoriji ili pored akvarijuma. Jeste estetski najbolje resenje otvoren akvarijum narocito sa MH rasvetom ali uvek ima ono ali.
Da ne skrecem dalje sa teme, ocekujem taj spisak biljaka pa da ti pomognemo u izboru Wink (ili da te jos vise zbunimo) Grin

Jos sam se vise zbunio majke mi, jedni mi govore da je dovoljno ( kada sam nabavjao svi su mi govorili da idem 2x150w) danas kada sam se isprsio za ove lampe kontan jesam bacio lovu... ebi ga. Imam jos i problem sto ova desna nikako da se upali do kraja, ne znamd a li je do struje jer kada je stavim na lijevu onda radi punom snagom ali promjeni boju ide malo na zuto. Sta mislis sta vi moglo biti ??? Sad sam vratio an desnu stranz jer kontam da je korisnije da imaju istu boju svijetla pa da jedna slabije radi nego da eksperimentisem nesto. Sztavio sam da se ona prva pali jer mi se cini da onda bolje povuce. Probat cu onda da nastimam da mi radi jedna strana 3-4 sata pa onda druga isto toliko??

Inace, kakav foto period mirrpedlazes sada kada imam ovo preskupo svijetlo koje mi je prejako :-( sta da radim d a uizvicem situaciju i da napokon uzivam u ovom hobiju. Svaki put mi se nesto zakomplikuje??

Uglavnom, od bilja na raspolaganju imam dosta microsoruma tri vrste (mini, narrow i obicni), par saka glosse, malo cube, nekoliko pelceva blyxa japonice, staurogyne sp, Hm-a, Rotala sp. "Nanjenshan", marsilea hirsuta, echinodorus latifolius mogu doci do jos jende vrste rotole i valesnerie. Dajte prijedloge sta da koristim i gdje ? Smile Smile Smile

PS. molim i komentar na desnu stranu i ukupan hard.
alem85 attached the following image:
img_20121210_201344.jpg

biobiofizicar
Hard je korektan - sada sve zavisi od sadnje i biljaka i sta ce od grana biti sakriveno, a bice dosta onih koje su usmerene ka nazad.

Poravnaj malo podlogu skroz uz prednje staklo. U centru ti je otisla u nulu sa dnom a desno imas malo viska.

krcko
" Imam jos i problem sto ova desna..."
trenutno mi je nekoliko mogućnosti u glavi, moe biti problem do predspojne naprave, ili ima negde u samoj instalaciji povećan otpor. ta se deava kada im promeni mesta? Pozdrav

http://www.adsrs.org/
alem85
krcko wrote:

" Imam jos i problem sto ova desna..."
trenutno mi je nekoliko mogućnosti u glavi, moe biti problem do predspojne naprave, ili ima negde u samoj instalaciji povećan otpor. ta se deava kada im promeni mesta? Pozdrav

KAda promjenim mjesta, ova sijalica sto slabije vuce odmah pocne da sija punim kapacitetom ali u nekoj blago uztoj nijansi. Dok ova druga sija isto slabo kada je stavim desno. Kolega mi kaze da je do otpora. Na tu jednu uticnicu koja je poseban vod. Spojio sam dvije mh i konvertor az grijanje. medjutim ni kada iskljucim konvertor nema promjene u ponasanju. Zamjenio sam i produzni kabal za mh sijalice i opet sve isto. Stvarno ne znam u cemu je problem. Samo zuji jako ova velika kutija starter ili kondenzator (totalni sam laik za elektroniku) . Inace, u okviru lampe nalazi se samo sijalica, sve ostalo je ispod akvarija. Uzeo sam od kolege, ona kaze da je kod njeg sve korektno radilo.

alem85
biobiofizicar wrote:

Hard je korektan - sada sve zavisi od sadnje i biljaka i sta ce od grana biti sakriveno, a bice dosta onih koje su usmerene ka nazad.

Poravnaj malo podlogu skroz uz prednje staklo. U centru ti je otisla u nulu sa dnom a desno imas malo viska.

nazalos popizdio sam i desnu stranu skroz izmjenuo. nisam nikako bio zadovoljan. ne ide mi jendostavno

krcko
Znači, lampe su ok. Pogledaj u kakvom je stanju to desno leite za sijalicu, moda negde dobro ne nalee, ili ima patine, moda sloj crnila-garei zbog slabijeg kontakta, pa tu ima prelazni otpor. Ako je to dobro, onda ima problem u provodnicima, ili nekom od elemenata predspojne naprave. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
alem85
krcko wrote:

Znači, lampe su ok. Pogledaj u kakvom je stanju to desno leite za sijalicu, moda negde dobro ne nalee, ili ima patine, moda sloj crnila-garei zbog slabijeg kontakta, pa tu ima prelazni otpor. Ako je to dobro, onda ima problem u provodnicima, ili nekom od elemenata predspojne naprave. Pozdrav

Provjerim ujutru pa javim. :-) hvala mnogo krcko. vec sa se zabrinuo.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,159 jedinstvenih poseta