14.06.2026 13:12
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 3

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Novajlija - Juwel Rio 180
stefslob
Pozdrav svima, nov sam u akvaristici i svaki savet bi mi dobro dosao. Evo za pocetak mog aq starog 10tak dana. Sve je standardna oprema za Rio 180, a uskoro stize i co2 sistem kao i osmoza. Za sad easy life proizvodi. U aq trenutno imam kraljevske neonke, ancistruse, kozice i sulawesi puzeve. Planiram jos neonki i rhodostomusa a bavim se mislju da probam i sa discusima kasnije. Evo nekih slika. Svaki predlog bitan! Hvala vam Smile

Morao bih da poradim na punoci aq, pogotovo zadnjeg plana.. Sta mislite o Valisneriji nani ili spiralis?
stefslob attached the following image:
moj_aq_forum.jpg

Edited by stefslob on 03.12.2012 15:04

stefslob
Sulawesi i ancistrus, kraljevske neonke i kozice..
my_aq_forum.jpg

stefslob
DIY
my_aq_forum3.jpg

biobiofizicar
Lep pocetak. Nadam se da ova ultra bela podloga nece sakupljati previse prljavstine i algi. Koje biljke jos dodati je stvar tvoga licnog ukusa. Valisnerija nana bi svakako lepo sela u neki coskic u pozadini, ali dug je spisak sta bi tu sve lepo selo... - zavisi od tebe. Obzirom da planiras i CO2 i RO samo nebo je granica...
Lep i ovaj moonlightThumb up

Lagano i guraj napred u istrazivanjima biljne akvaritike.

stefslob
Hvala biobio.. Zamisao je da ta bela podloga jedina ostaje bez bilja, a ovo sa strane bi trebalo uskoro da prekrije tepih staurogyne sa desne, kao i helferi sa leve strane, uz mozda dodatak nane izmedju helfera i kamena, tako da ce taj beli put biti jedina vidljiva podloga, ispod koje inace nema supstrata, pa cu lakse usisavati.. Verujem kad ubacim jos ribica, bice bogatije, ali s obzirom da je ovo sam pocetak, zadovoljan sam kako izgleda uzivo! Smile Valisnerija me kopka, kao zavesa.. razmisljam...

Biohazard
Dobro doslica.
Fino si sredio za pocetak. Koliko vidim dobro si isplanirao sta i u kojem pravcu zelis da idem.
Jedino sto bodi oci je ova bas jako bijela podloga ali hajde sam kazes da ce strane da prekriju biljke pa ce stim biti i manje vidljiva. Samo polako i strpljivo Wink

biobiofizicar
Obzirom da je podloga inertna, kao i na vec delimicno posadjene vrste biljaka i ono sto ce ti u buducnosti pruziti CO2 i RO svakako ces morati ici i na pojacanu prihranu preko vodene kolone, a verovatno i na dodavanje nekih hranjivih tabletica pod odredjene biljke...
Otom - potom, ali razmisljaj i o tome.

stefslob
Sacekacu da vidim kako ce sve da se razvija pa cu da odlucim sta dalje. Trebalo bi za dva meseca da dostignem ono sto zelim, ako bude islo ovim tempom. Vrlo lepo napreduju sve biljke.. Ako stavim diskuse, onda u svakom slucaju necu razmisljati o dodavanju jos mnogo biljaka...

stefslob
Bio bio, profito vec ceka svoj red, jer u delu gde je aq ubiljen imam tropikin supstrat. Dok ne odstranim visak hranjivih materija, ne bih pocinjao sa dodatnom prihranom.. Koji je period otprilike, kada bih morao da pocnem sa profitom, s obzirom na jaku podlogu?.. Hranjive tabletice zvuce zanimljivo?

biobiofizicar
Diskusi malo suzavaju temperaturni opseg zivotu u akvarijumu. Te blago povisene temperature oko 28 celz niti su prava uzivancija za diskuse da pokazu svu svoju lepotu, niti su bas prijatne biljkama. Naravno da i ova kombinacija riba i biljaka moze i vise puta je pokazana i dokazana i na stranicama ovog foruma, ali je ipak kompromis vrlo uske temperaturne zone...

stefslob
Bas zbog temperature se i kolebam. Morao bih da drzim na 28, a u stanu su mi oscilacije velike, jako grejanje zimi, jako hladjenje leti, pa se sad desava da temp oscilira za 1,5 stepen gore dole, od ujutru do uvece.. a i t5 greju poprilicno!

krcko
Ne bih da te puno pokolebam, spisak biljaka u akvarijumu je poeljan zbog ideje o Discus-ima. Od ovog to vidim, retko koja biljka će preiveti u nekom duem vremenskom periodu. Drugi detalj, jata riba utiču na Discus-e i stvaraju im nervozu. Treće, potrebne su Ti i masivnije biljke, gde će imati zaklon, kako od svetla, tako i od uobičajenog međusobnog hijerarhijskog nadmetanja. Preporuka mi je puno čitanja o Discus-ima, savetovanje sa akvaristima koji ih imaju u ukrasno-biljnim akvarijumima. Neke veće količine hemije-đubriva, nisu uopte poeljne, sve to će uticati na promene parametara vode, na dnevnom, pa čak i u vremenskom rasponu od 2-3 sata, nisu poeljne. Početak Ti je dobar, za lep biljni akvarijum. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
stefslob
Update - dodao sam eleocharis acicularis, i pretpostavljam da je ovo viskoko sa desne stradne echinodorus tenelus..
20121205_015056.jpg

zander
Dobrodosao.
Jedino sto po meni nedostaje je srednji plan sa nekim srednje visokim biljkama ili nekim hardscapeom, da bude kao prelaz izmedju visokih biljaka nazad i tepiha ili bele podloge napred.
Na primer na desnoj strani gde je Althernatera je to po meni najuocljivije, ispred nje se nalazi Staurogyne koja zna da napravi isto dosta visok zbun ali... Po meni bi recimo Blyxa japonica jako lepo izgledala na tom mestu tj u srednjem planu u ovakvom akvarijumu...

Ne znam koliko imas svetla i koliki je fotoperiod ali pazljivo sa tim, ukoliko si pocetnik verovatno jos nisi iskusio probleme kakve alge mogu da ti nanesu i to u vrlo kratkom vremenskom periodu, narocito ovako u pocetku, sa belom podlogom, relativno malom biljnom masom, bez CO2 itd. Nekad su problem alge a nekad je problem sam rast biljaka, vrlo cesto je problem i jedno i drugo, nadam se da neces imati tih problema, izvestavaj redovno kako napreduje akvarijum Bye

stefslob
Zander, hvala na pomoci Smile Da li si mislio da stavim blyxu ispred panja, izmedju staurogine i erectusa? Razmisljao sam o tome, ali ako stavim blyxu mislim da ce previse "travastih" biljaka da bude pored vec postojecih echinodorusa i eleocharisa sa leve strane. Sta mislis o nani?
Sto se tice rasvete imam Juwel High Lite Day, T5, 45 watts x1, i Nature T5, 45 watts x1. CO2 dodajem tecno 5-6ml dnevno, easy carbo, a uskoro kupujem i co2 sistem. Fotoperiod mi je 4-2-4.5, tj. od 12-16, pauza 2 sata pa 18-22.30. Kasnije cu imati kontinuiran period od max 10 sati, plus mesecina 1.5h pred spavanje..
Za sad nemam problem sa algama, ali bih preventivno poceo sa algexitom? Od algara imam ancistruse 2 kom, kozice mozda 10 kom, sulawesi puzeve, i ove male napasti, puzeve koje ne znam kako da istrebim sem mehanicki, jer se mnoze li mnoze..
ps staurogynu necu pustiti da raste visoko, zelim samo tepih od nje, mozda blizu srednjeg plana da ima malo vecu visinu, postepeno.. da se uklopi sa tom bliksom ili vec necim drugim..
022.jpg

stefslob
p.s. od ribica imam 35 kom kraljevskih neonki, planiram jos 20tak za par dana, kao i rhodostomuse ili eventualno ghost fish.. One ce dati dodatnu punocu akvarijumu, ali polako.. danas je dve nedelje od postavke..

Biohazard
Samo ti polako i nemoj da zuris. Ko zurio vrat slomio Grin Strpljenje je bitno.
Kako drug zander rece fali mu malo Harda jos malo kamenja ili neka grancica ali ja bih cisto isao jos koji kamen. Recimo da odvojis lijevu i desnu stranu od ovog putica kamenom da malo poredas, ali polako jos ce tu biti premjestanja i tumbanja, samo strpljivo i bice to ko bombona Wink

zander
Mislio sam na Blyxu izmedju Althernatere i Staurogyne, ali sa slike bi rekao da je ta Althernatera skoro u srednjem planu vec pa mozda tu i nema mesta za Blyxu.
Uglavnom moja zamisao koju sam hteo da ti prenesem je da napravis akvarijum tako da ima jasno odvojen prednji, srednji i zadnji plan. Na fotografiji tako izgleda mnogo bolje a i uzivo je konstantno dobar narocito ako su u srednjem planu biljke koje rastu nesto sporije (Blyxa, microsorumi, Bolbitisi, veci zbunovi Staurogyne ili sve to u nekoj kombinaciji sa nekim hardscapeom - kamenje ili granje prekriveno mahovinama).
U periodima kada se trimuju biljke iz zadnjeg ili prednjeg plana srednji plan koji je 'sporiji' ostaje takav kakav je i akvarijum konstantno izgleda lep, i na slici i uzivo. Dajem ti savet kojeg se ni sam ne pridrzavam Grin

zander
Evo jedan tekst. U delu gde pise 'kompozicija' pise bas o tome... LINK.

stefslob
Definitivno mi treba srednji plan i jedan mopan panj koji ce ici umesto vulkanskog kamena, na koji sadim windelow a da ima i grane koje se protezu ka sredini aq. Procitao sam text, hvala, koristan je.. Nego gde ima ove bilje koju spominju? Mayaca fluviatilis? Odlicno izgleda, ali je nisam vidjao nigde..

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,153 jedinstvenih poseta