|
Promena miscrosorum pteroptus
|
| shone_ns |
Posted on 20.11.2012 11:12
|

član
|
Naime, u mom biljnom akvarijumu, koji je predstavljen negde ovde bilje buje kao nenormalno, ali to je manji problem. Zapravo problema nema uopte, ali desilo se neto veoma čudno.
Poto imam jo dosta akvarijuma i bilje mi je vie nego potrebno, povremeno kad ovaj zaumi povadim deo bilja i potrpam u druge akvarijume. Sad, kad sam prepolovio microsorum pteroptus video sam jedan list koji se "transformisao" u "trozubac", ali sam kompletnu stvar prepisao slučajnosti. Međutim u biljci koja je ostala u akvarijumu dva ili tri nova lista izgledaju isto tako. Nisam imao vremena da uslikam, ali ovih dana ću sigurno postaviti i sliku, mislim da je i rečima dovoljno dobro opisana pojava.
Da li je to normalno (svakodnevno)? Da li se nekome neto slično deavalo? Kako se uopte zove ta pojava? |
| |
|
|
| Biohazard |
Posted on 20.11.2012 12:31
|

Moderator
|
Mislim da sam negdje bas citao i naisao sam na takvu sliku i nesto je slicna ovoj, ali ne mogu da se sjetim o cemu je bila rijec.
Ne znam sta je uzrok tome i dali je normalno ili. Prije mislim da je normalno doduse mozda malo mutira ali vjerujem da je ok hehehe
Javice se neko iskusniji i mozda koje imao ovaj isti slucaj pa nek malo bolje pojasni, eto ja sam stavio sliku da te postedim slikanja
|
| |
|
|
| shone_ns |
Posted on 20.11.2012 14:06
|

član
|
Malo je drugačije... Glavna grančica koja se protee od početka do kraja lista se otprilike na sredini "utojila", tako da list izgleda ba kao "trozubac". Nije problem opaliću telefonom. Videće se... |
| |
|
|
| shone_ns |
Posted on 20.11.2012 20:00
|

član
|
Evo kao to sam obećao. Jedna fotka celog akvarijumu, a druga treba da pokae ta dva lista o kojima sam pričao.
Edited by shone_ns on 20.11.2012 20:06
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 20.11.2012 20:23
|

Administrator
|
Ovakav microsorum pteropus u dodatku imena ima i Tropica. Pored njega poznat je i M. pteropus var. Windelov.
Oba su M. pteropusi, ali genetske varijacije sa ostrva Jave koje je pronasla Tropicina ekipa pretrazujuci tamosnja vodena stanista. Oba ih je i zastitila Tropica kao svoje unikalne proizvode.
Dakle radi se o genetskim mutacijama obicnog M. pteropusa u prirodi svojstvenim samo za par specificnih geografskih lokacija, ali ih je Tropica razmnozila i pustila u akvaristicki promet kao svoje proizvode.
Tako sam bar ja cuo i procitao negde pricu o ovim Microsorumima. |
| |
|
|
| shone_ns |
Posted on 21.11.2012 11:53
|

član
|
Biljka je kod mene nekoliko godina. Vie puta sam je ponovio i svi microsoftu pteroptosi koje imam Su od nje. Imam i windelov i narow i njega. Međutim ova mutacija se javlja u poslednjih mesec dana samo u jednom akvarijumu na biljci koja je barem 2 godine izbacivalia iste listove (normalne, iroke...). Od parametara znam da je carbonate između 1 i 2 i ph oko 7,5. Temperatura 27.... |
| |
|
|
| branimir ok |
Posted on 21.11.2012 12:06
|

Administrator
|
Microsorum pteropus "Tropica" moze da raste godinama ako mu ne odgovaraju uslovi nece da izbaci ove listice sa strane .Imao sam ga i tacno je uocljiva razlika izmedju njega i Microsorum pteropusa po srukturi lista .To su za mene dve razlicite biljke na izgled iste dok su male 
I nije bas mala biljka
Edited by branimir ok on 21.11.2012 12:14
|
| |
|
|
| shone_ns |
Posted on 21.11.2012 12:25
|

član
|
Meni ovaj veliki list to se vidi, dole ne liči na ono to ja imam... Ma da ja i nisam neki stručnjak. Misli da sve vreme imam tropicu a da nemam pojma... Evo jedna malo bolja...
|
| |
|