14.06.2026 10:38
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Uradi sam
 Print Thread
DIY Externi fIlter u cijevi "Hazarton 2000"
Biohazard
Evo da predstavim jos jedan DIY prijekat.
Radi se kao sto sam naslov kaze o Externom filteru napravljenom od kanalizacione cijevi. Filter je visok oko 60cm, a koliko vode stane nisam mjerio uglavom je tezak Smile
Za izradu ovog filtera sam koristio cijev fi 200, dva poklopca i jednu spojnicu za istu cijev. Par koljena i nastavaka od vargona, pumpa i filter masa.
Opis:
Izrezao sam cijev na odgovarajucu velicinu, postavio spojnicu na donji dio cijevi i poklopac na spojnicu. Na spojnici sam izbusio rupu i postavio vargon koljeno, cijev za vodu gdje ce biti dovod vode iz akvariuma. Od viska cijevi sam napravio korpice za filter materijal, sa ruckicama za lakse vadjenje ( kopija od originalnih filtera Smile ) Visak cijevi fi 200 sam izrezao na 3 dijela za 3 korpice izmjerio sam fi izrezao sam ih uzduz tako da kada ih sastavim udje knap u filter. Zalijepio sam ih Epoxi ljepilom.
Dno za korpice sam uradio od one plastike koja sluzi kad se kreci da se macak malo okapa od nju ne znem tacno kako se zove.
Onda sam popunio korpice sa filter masom a na dno ispod korpica sam natrpao sitno isjecenog na krugove buzir crijeva za el. kablove.
Na kraju sam cijev zatvorio sa poklopcem na kojem je pricvrscena pumpa Atman od 2000L/h naravno isto na vargonove cijevi. Jos sam na poklopcu ugradio ozraku koja se koristi za radijatore radi lakseg pokretanja filtera i da ne ostaje nikako zraka u filteru. Povucem vodu i kad se napuni odvrnem ozraku i sav zrak izadje na nju. Upalim filter i zeze punom parom Smile Crijeva za dovod i odvod sam koristio ona od ves masine jer imaju malo veci fi. Kada stavim obicni slauf smanji mi protok jer je pumpa pojaka.
Nadam se da sam dobro objasnio. Evo i slika a one govore vise od 1000 rijeci Smile
Biohazard attached the following images:
5_78.jpg 4_110.jpg 3_176.jpg 2_264.jpg 1_307.jpg

Biohazard
Od filter materijala sam koristio Bio kugle, Keramiku, Plastificiranu akvaristicku vatu i akvaristicku spuzvu.
10_37.jpg 9_40.jpg 8_42.jpg 7_47.jpg 6_76.jpg

Biohazard
To na kraju izgleda ovako Smile
12_25.jpg 11_43.jpg

Biohazard
Posto sam preko ovog filtera odradio dovod i odvod vode pa reko da usput i objasnim kako sve ovo funkcionise.
Plavom bojom su oznaceni polozaji ventila a crvenom smjer toka vode.
Slika broj jedan pokazuje kako filter normalno radi kada je u pogonu, ventil za tank je otvoren a ventil za dovod - odvod je zatvoren.
Slika 2 pokazuje kako radi kad se ispusta voda iz tanka, ventil za tank je zatvoren dok je ventil za odvod otvoren i pumpa baca vodu u sifon u sudoperu stim da na slici 5 u sudoperu dovod mora biti zatvoren a odvod otvoren i prljava voda ode gdje joj je i mjesto Smile
Slika 3 i 4 pokazuju, kada smo ispustili dio vode iz tanka zatvorimo ventil na slici 4 za odvod odvrnemo ventil na slici 3 i otvorimo dovod vode na slici 4 i cista voda ide u tank.
Kada se napuni cistom vodom samo ponovo zatvorimo ventile dovoda i to je to filter nastavlja da uobicajeno funkcionise.
Za malo da i sebe zbunim hahahahhaha.
Pokretanje filtera u pogon je vise nego jednostavno. Usisnu cijev potopimo u tank i na izlaznu cijev iz filtera samo malo povucemo ustima i voda pone da se slijeva u filter dok ga ne napuni. Stim da uvijek ostane zraka u filteru iznad pumpe ja sam ugradio ozraku od radijatora. Kad se filter napunio zakacimo u tank i izlaznu cijev i onda na ozraku ispustimo ostatak zraka koji je ostao u filteru upalimo filter i radi bez ikakvimh problema skoro lakse neko fabricki Smile
a_13.jpg b_19.jpg c_19.jpg

Dzo
Bravo Biohazard ! Sjajan, i cini mi se veoma praktican sistem.
Mada ja volim druge tipove filtracije i uvek imam sumnju u kanister da ce da pusti, izgleda prilicno sigurno.
Koliko ti je vremena trebalo da napravis sve ovo?

Biohazard
Iskreno dosta je siguran. Koliko dugo? hm ako se nakanis mozes za dan sve da zavrsis samo sto sam ja to a i sve ostalo polako pravio, osmisljao i testirao da kasnije nebih imao problema. A sve ukupno Lampa, Filter, Postolje i Akvarium sam radio jedno mjesec dana ali ne svaki dan kazem opet nako polako i sigurno da me kasnije nebi glava bolila, jer tu je i mala beba i posao i zena Grin Polako ali sigurno Wink

biobiofizicar
Super odradjeno!!!
Kako dihtuje poklopac i kako otvaras i zatvaras kod pranja filtera?

isnogood
Zanima me kako si dno lepio, tačnije kojim/kakvim lepkom.

Biohazard
biobiofizicar wrote:

Super odradjeno!!!
Kako dihtuje poklopac i kako otvaras i zatvaras kod pranja filtera?

Poklopac dihtuje super jer kada kupis cijev unutra dodje fabricka dihtung gumica koja kad se zatvori poklopac dihtuje perfektno i nema sanse da procuri. Kad perem imam metalnu polugicu pomocu koje otvorim filter vrlo lako Smile

isnogood wrote:

Zanima me kako si dno lepio, tačnije kojim/kakvim lepkom.

Dno isto tako dodje gumica i nece curiti kao i na spojnici ali ja sam ih ipak zalijepio Epoxi ljepilom

biobiofizicar
ima li neka bravica ili navoj na poklopcu ili ga drzi samo guma koja dobro dihtuje?

Biohazard
Nista nema samo guma koja vise nego dobro dihtuje Smile
Znaci ona ima svoj zlijeb u cijevi u kojoj stoji i onda se samo poklopac stavi odozgo i dobro sisne da udje unutra i to tje to. Mogu se tu dodati dodatna pojacanja ali fakat nema potrebe jer je ovo ovako sasvim dovoljno.

Marinjo
Applause

Moke
Joj jesi ovo ismislioMock

Biohazard
Ne ne to si ti osmislio Grin samo je ovaj malo modificiran Mock

Moke
Red card

zander
Applause
Ja sam od ovih cevi na slican nacin pravio stubove za smolu
Edited by zander on 19.12.2012 22:05

photoivek
Biohazard wrote:

Filter je visok oko 60cm, a koliko vode stane nisam mjerio uglavom je tezak Smile
Za izradu ovog filtera sam koristio cijev fi 200

ne mora da meri, moe da izračuna...
povrina osnove x visina = zapremina

V=r^2 pi x h
r= 100mm =10 cm
pi je priblino 3,14
h je priblino 60 cm

kada to pusti kroz digitronče, obzirom da je visina priblino 60 cm dobije i priblinu zapreminu od oko 18,8 litara...

https://minepi.com/photoivek
Biohazard
I kada odbijemo sav materijal koji je unutra i pumpu neka ostane odoka 15l vise nego dovoljno Thumb up

Gjuro
Bravo majstore odlican DIY proekt Applause

Borisn1910
Svaka čast, kod mene ovakav isti radi već tri godine, a ugradio sam jo sedam komada kod prijatelja i poznanika, drago mi je da se jo neko setio iste ideje i sproveo je u delo. Moj je napravljen o 160 mm a kod drugih sam radio sa manjim cevima jer su i akvarijumi bili manji.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,947 jedinstvenih poseta