14.06.2026 13:11
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
Hloroza VS Nekroza
isnogood
Ova tema je nastala iz teme Utricularia graminifolia u kojoj je Srdjann postavio sledeće pitanje Pancu:

Panco wrote:

Zato te molim da te tvrdnje kada je biljka hloroticna i nekroticna resavas pojacavanjem svetla zadrzis za sebe, da novi clanovi ne bi opet dosli u zabludu da biljke rastu od mnogo svetla i mnogo CO2,

Imao bih pitanje za Panca jer ja sam jedan od onih ,,novih clanova", sta treba preduzeti kada je biljka hloroticna a sta kad je nekroticna, odnosno cega su to simptomi? Izvinjavam se za off, moze Panco da mi odgovori i na PP.

isnogood
Panco:

Srdjann wrote:

Panco wrote:

Zato te molim da te tvrdnje kada je biljka hloroticna i nekroticna resavas pojacavanjem svetla zadrzis za sebe, da novi clanovi ne bi opet dosli u zabludu da biljke rastu od mnogo svetla i mnogo CO2,

Imao bih pitanje za Panca jer ja sam jedan od onih ,,novih clanova", sta treba preduzeti kada je biljka hloroticna a sta kad je nekroticna, odnosno cega su to simptomi? Izvinjavam se za off, moze Panco da mi odgovori i na PP.

Iz dosadasnjeg iskustva uglavnom je uzrok nedostatak AZOTA u oba slucaja. Nedostatak moze biti uzrokovan razlicitim uzrocnicima:ne ubacivanjem dovoljne kolicine N, Ph vrednost podloge (ispod 6,8Ph vecina nasih biljaka propada), prihrana preko vodene kolone kada imas jako sitnu podlogu i razni antagonisticki faktori o kojima se pise po raznim forumima koji se bave ishranim bilja.
Razlika izmedju AZOTNE i Fe hloroze je uglavnom u boji biljke
Kod Fe hloroze biljke su uglavnom svetlo zelene boje dok kod AZOTNE hloroze biljke naginju zutoj boji koja prelazi u belu i kod hronicnog nedostatka se javlja nekroza i kod mnogih biljaka umiru vrsni zavrseci.
Neko moje uopsteno zapazanje od kojeg pocinjem da dijagnostikujem sta biljci fali. Iskustvom stices osecaj koji ti niko ne moze preneti.

Srdjann
Interes mi je da se ova tema dobro raspravi, da bi pomogla ne samo meni vec i drugima koji se sretnu sa tim problemom. Pokusacu da isnogood-ov odgovor jos vise rasclanim i otvorim jos pitanja.
nedostatak AZOTA uzrokovan
1.ne ubacivanjem dovoljne kolicine N - resenje pojacati doze N

2.Ph vrednost podloge - ovde se mozda misli na zemlju za cvece, jer kupovne su PH neutralne, e sad procitao sam da se i podloga od zemlje za cvece vremenom pretvara u PH neutralnu (u svakom slucaju da li se ovde nesto moze preduzeti, sem kompletnog vadjenja?)

3.prihrana preko vodene kolone kada imas jako sitnu podlogu (da li se podloga granulacije 2-3mm smatra presitnom i ima li resenja za ovu situaciju)

4.antagonisticki faktori o kojima se pise po raznim forumima koji se bave ishranom bilja. (Mislim da predoziranje sa K smanjuje N na nulu - neka me neko ispravi ako gresim, i neka me neko dopuni ako moze)

Znaci cilj mi je da se utvrde svi faktori koji dovode do hloroze i nekroze i moguci nacini delovanja kad se ti slucajevi dese. Molio bih one koji imaju iskustva da se ukljuce u temu i podele svoje znanje sa drugima.
Edited by Srdjann on 03.10.2012 10:26

Mandic
Ja ću se ubaciti u temu i to samo u onaj deo gde se spominje pH podloge.
Na drugom forumu sam čitao da pH podloge i treba da bude blago kisela. Imao sam jednom prilikom, u akvarijumu, zemlju za cveće čija je pH bila između 5 i 6 (ne sećam se tačno) i nije mi propadalao bilje, nego naprotiv-bujalo je i lepo napredovalo...

Panco
2.Ph vrednost podloge - ovde se mozda misli na zemlju za cvece, jer kupovne su PH neutralne, e sad procitao sam da se i podloga od zemlje za cvece vremenom pretvara u PH neutralnu (u svakom slucaju da li se ovde nesto moze preduzeti, sem kompletnog vadjenja?)

Ja ću se ubaciti u temu i to samo u onaj deo gde se spominje pH podloge.
Na drugom forumu sam čitao da pH podloge i treba da bude blago kisela. Imao sam jednom prilikom, u akvarijumu, zemlju za cveće čija je pH bila između 5 i 6 (ne sećam se tačno) i nije mi propadalao bilje, nego naprotiv-bujalo je i lepo napredovalo...

Ph podloge kao sto je zemlja za cvece niko ne zna koliki je posto ga nije merio. Ph na ambalazi kazuje momentalnu vrednost u pakovanju, i ona je naj verovatnije stabilna jedno vreme u saksiji u zavisnosti od djubrenja, vode s kojom zalivamo cvece, koliko cesto zalivamo ..... A to sve ne vazi za podlogu u akvarijumu.

Ovo oko ph sto sam pisao zasnovano je na merenju ph podloge u akvarijumu i ponasanja biljaka. Ako je neko merio ph podloge neka se ukluci u temu da razmenimo iskustva.

cvecar
Bas me zanima kako si izmerio pH podloge u akvarijumu, a da ne meris pH vode u tom akvarijumu?I don't know

zander
Istim putem kojim se ubacuje djubrivo u podlogu, kroz crevo od PPP sistema se izvadi uzorak i izmeri mu se pH. Druga varijanta bi bila igla i spric npr.
Nesto slicno sam pisao u temi o Rotalama, o kiselosti zemlje i losem uticaju na neke zahtevnije Rotale, da se ne ponavljam opet...

Veriu
cvecar wrote:

Bas me zanima kako si izmerio pH podloge u akvarijumu, a da ne meris pH vode u tom akvarijumu?I don't know

Ova tema ce ti razjasniti kako je pancu uspelo da izmeri ph podloge. http://mojbiljnia...ad_id=2061

Miti
zander wrote:

Istim putem kojim se ubacuje djubrivo u podlogu, kroz crevo od PPP sistema se izvadi uzorak i izmeri mu se pH. Druga varijanta bi bila igla i spric npr.
Nesto slicno sam pisao u temi o Rotalama, o kiselosti zemlje i losem uticaju na neke zahtevnije Rotale, da se ne ponavljam opet...

Zander jer na krajevim nepovratni ventil da ne udje voda iz akvarijuma Smile

zander
Nisam bas najbolje razumeo pitanje. Inace nema potrebe za nepovratnim ventilom.

Miti
PITANJE JE :Kako regulisete da vam ne ulazi voda iz vodene kolone kada merite ph podloge ?

zander
Konkretno za PPP sistem cu ti napisati, koliko mogu da ti docaram ne znam...
U skroz donjem sloju podloge pravimo sloj krupnije granulacije, u taj sloj mi recimo stane 3 litre vode, kod nekog i vise...
Crevo koje dovodi djubrivo do podloge je recimo 10-ak mililitara zapremine. Kada izvucem 10ml iz creva u podlogu udje iz vodene kolone 10ml. Posto mi nije cilj da merim pH vode iz creva nego hocu da merim ono sto je bilo u podlozi tih 10 ml uzmes i prospes, prospes ako treba i 20ml ili 30ml...

To je tih 20, 30 mililitara koji tebe verovatno bune?

20ak mililitara vode iz vodene kolone ne utice mnogo na te 3 litre ili koliko vec...
I da utice, nas ne interesuje neka eksremno velika preciznost pH, ali nam mnogo govori ako je pH 5,5 - 6 - 6,5 - 7 itd.

Ono sto je Panco napisao za zemlju za cvece, da ne znamo koji je pH isto tako vazi i za djubrivo. I na djubrivu moze da pise da je kiselost na primer 6,5pH. Ali tokom nekoliko dana taj pH moze jako da varira, nakon samo 4-5 dana toliko moze da ode (najcesce) u kiselo da zakuca totalno neke biljke...
Naravno sve zavisi od vise faktora, debljine podloge, granulacije, cirkulacije vode, kocetracije djubriva u podlozi, vrste djubriva, KH vode itd itd. U sustini, zavisi i kako je ko napravio PPP sistem, nismo ga svi isto ni napravili...

zander
Sto se tice pH podloge i uopste rasta biljke pa i hloroze jako se lako moze napraviti ogled u jednom istom akvarijumu se postave case sa raznim podlogama i prati se rast.
Rezultati ne samo po hlorozu nego i po sam rast i bujanje biljaka, mogu da budu jako razliciti, pa se moze zakljuciti sta je za koju biljku bolje... Na kraju se moze doci do zanimljivih rezultata i takvo iskustvo moze da bude totalno razlicito od onog sto se za samu biljku pise tacnije PREPISUJE po bazama biljaka.
Izvinjavam se za mali offtopic iz proslog posta...

biobiofizicar
Sto se tice pH podloge i uopste rasta biljke pa i hloroze jako se lako moze napraviti ogled u jednom istom akvarijumu se postave case sa raznim podlogama i prati se rast.

Jako, jako mudro receno!Thumb up

Preporucujem svakom biljnom akvaristi da se okusa u ovom eksperimentu. Ovako se moze brze doci do konkretnih rezultata i saznanja kako koje biljke rastu i sta im treba iz podloge - mnogo bolje nego da vam sto ljudi o tome prica.

Srky Boy
Skoro sam citao jedan Zanderov post o podizanju PH vode pomocu pepela. Mozda bi se to moglo ukombinovati sa PPP sistemom djubrenja pa se podici PH podloge, ali to bi bilo ograniceno samo na one koji djubre PPP sistemom. Ne znam koliko bi na samu podlogu uticalo povecanje PH vode.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,146 jedinstvenih poseta