14.06.2026 08:25
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
25 litara, prvi put
isnogood
Lava kamenje, sloeno na osnovi 32x32cm.
Visina akvarijuma je 25cm.
isnogood attached the following images:
lr_dsc_1133.jpg lr_dsc_1132.jpg lr_dsc_1119.jpg

isnogood
Zapremina 25,6 litara.
Sa ovom količinom ljunka i lave staje 17 litara vode (po toj zapremini ću da računam prehranu, kad počnem sa istom).
lr_dsc_1152_2.jpg lr_dsc_1152.jpg lr_dsc_1151.jpg

isnogood
Rasveta MH 70W. Reflektor je udaljen 60cm gornje ivice akvarijuma.
isnogood attached the following image:
lr_dsc_1160.jpg

isnogood
"Posađeno" malo mahovine, Monosoleniuma i patrljci HC u očajnom stanju.
Za početak bez CO2 i prehrane.
lr_dsc_1168.jpg lr_dsc_1169.jpg

isnogood
Filter unutranji , Atman.
lr_dsc_0006.jpg

Arcus
Jako fino. Pratim ovu temu! Hoće stavljati grejač ili će stalno biti na sobnoj temperaturi?

Jeca
Jedna vrsta mahovine ili vise?

Bice zanimljivo ispratiti kako ce se razvijati situacija sa HC-om u ocajnom stanju bez CO2. Srecno. Smile

Odlican kvalitet fotografija.

isnogood
Dok ne vratim ribice neće biti grejača, tj. zbog biljaka ne bi stavljao grejač. Mislim da temperatura ne bi ila ispod 18 stepeni bez grejača (preko zime), a ne verujem da bi biljkama to neto preterano smetalo. Zapravo znam da mahovinama ne smeta, a za HC treba pogledat po bazama biljaka.

Jedna vrsta mahovine, nisam imao para za vie Smile A za HC videćemo ta će biti.

Moe fotografija bolje, probaću za vikend da se malo poigram i sa setovanjem aparata i sa rasvetom.

Jeca
Vrlo moguce da grejac nece biti ni potreban, zbog rasvete.

Kakav je ovo cuperak?
Jeca attached the following image:
lr_dsc_0006_1.jpg

branimir ok
Koje bi tu jos mahovine ubacio da pregovaramo o transferu Cool .Lepo izgleda malisa Thumb up

isnogood
Čuperak Smile To je ona biljka koju si mi onomad nabavila.
Oldenlandia salzmannii AKA Hedyotis salzmannii. Vraćam je iz emerznog u submerzno i to u loe submerzne uslove. Da vidimo kakav je korov... Isto vai i za HC.

Za sada nita ne bi ubacivao. Slab sa vremenom i ovo da pratim. Da vidimo kuda će ovo da krene. U akva opu su mi bile velike oči, svata mi je padalo napamet Smile

Istraivanje svetla:
1. red
MH reflektor (70W) / MH + jedna "zilberica" / MH + dve zilberice
2. red
MH + tedljiva (865, 15W), bočno sa zilbericom / MH + tedljiva, bočno (druga pozicija) sa zibericom / MH + tedljiva, bočno (druga pozicija) sa zilbericom + zilberica
3. red
MH u liniji sa prednjim staklom / MH u liniji sa prednjim staklom + zilberica / MH u liniji sa prednjim staklom + tedljiva bočno sa zilbericom + zilberica

mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/varijacije.jpg

Treba pogledati prvu i poslednju, čisto da se vidi kolika je razlika:

mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/01_i_11.jpg

WB na svim slikama je isti, poenta je bila istraiti različitu organizaciju rasvete.

Na kraju, MH u liniji prednjeg stakla i bela pozadina.

mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/lr_dsc_0043.jpg
varijacije.jpg 01_i_11.jpg lr_dsc_0043.jpg

Edited by isnogood on 22.09.2012 03:01

biobiofizicar
Pozicije rasvete su jako bitne i sa igrama svetlosti i senke mogu mnogo da uticu na opsti utisak. To je jos izrazajnije kod akvarijuma sa "crno-sivo-belim" stenama i linijskom strukturom pukotina, pa ako je jos sve puno zidano u visinu eto drasticnih razlika u izgledu akvarijuma. Dobro je sto se igras i sa svetlom.

Obzirom da ovaj mali akvarijum ima scaperske ambicije ja bih vec sada porazmislio kako resiti i problem kamenja uz bocne stranice i njihovih odraza koji sacinjavaju sastavni deo slike akvarijuma. Trenutno sa onom ravnom pukotinom izmedju izgledaju kao dve polutke "guze". Pricam ovo jer sam se sa ovim problemom i ja sreo u toku slaganja mog mini-fini malca...
Ovo generalno vazi za celu liniju spoja podloge i bocnih stakala, ali je najizrazenije upravo na kamenju koje je naslonjeno uz bocna stakla.

Jeca
Srednja, zbog najprijatnije difuzije svetla, bez jakih obrisa i najbolje dubinske ostrine. Moje dunster zapazanje, na osnovu prikazanog detalja. Da li je podesavanje aparata na svim fotografijama isto? Ako moze cela.

Biobio imas ostro oko za sve detalje. Sad vidim "guze" i u Mini-fini-ju. Grin Volim ovaj hobi, jer svaki dan naucis ponesto novo. To mu dodje verovatno kao bitna stavka pri sudijskom ocenjivanju na takmicenjima. Ovog malisu kapiram kao igrackicu, sa imperativom na zdravom bilju, uz estetski fino pakovanje.

isnogood
Primetio sam da većina akvaskejpera fotografie akvarijum kao akvaskejper umesto kao fotograf, a to su dva vrlo različita pristupa bez obzira na zajedničke elemente. I tako, kako nema ba mnogo elemenata za igru u ovom staklu (nema biljaka, malo prostora za onoliku lavu) ostaje mi da se igram sa fotografijom. Osnova fotografije je svetlo, tj. bez svetla nema fotografije, pa rekoh da pođem odatle...
Sad se igram fotografa, sve dok ne bude elemeata za skejpirati.

Guza Smile Ima raznih guza, "kočatih" i malih kao ove moje, a ima i mekanih, oblih i velikih kao na ovoj fotografiji:

mojbiljniakvarijum.org/images/news/iwa3r.jpg

Da ne kaem da volim guze, neka bude da mi ne smetaju Smile

Na ovim fotografijama su ista setovanja, osim duine ekspozicije:

mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/varijacije.jpg

ISO 200
F/29
Ekspozicija 0.6sec (za estu 0.5, za sedmu 0.8, a za devetu 0.5sec)
ina duina 32mm (48)
Merenje svetla: pattern
Custom WB

Kad kae srednja na koju misli?

isnogood
Samo MH, ali sputena mnogo blie akvarijumu, i nametena ispred prednjeg stakla, pod uglom.

ISO 200
F/10 (mrzelo me da se bakćem sa stativom)
Ekspozicija 1/20
ina duina 40mm (60)
Merenje svetla: pattern
Custom WB (drugačiji od prethodnog)
lr_dsc_0074.jpg lr_dsc_0072.jpg

isnogood
U velikom akvarijumu je bilo dovoljno elemenata da se oseti dubina (treća dimenzija, od prednjeg do zadnjeg stakla), dok je u ovom malom to malo tee da se postigne hardom i biljkama (naročito kad ih ima ovako malo).

Dok sam se trudio da postignem to veću dubinsku otrinu u velikom akvarijumu, a na račun due ekspozicije, sa ovim malim je situacija obrnuta. Plitka dubinska otrina moe sjajno da poslui za akcentovanje dubine. Bilo je reči o tome u ovoj temi.
Ovo moda nije popularno na takmičenjima, ali s obzirom da nisam takmičar nego hobista (akvaristika+fotografija) moj ugao gledanja je drugačiji. Na kraju, kada bi probali takmičari sa malim litraama da se koriste ovim "trikom" moda bi osvojili koji poen vie, a moda i ne Smile

Sa svetlosno jačim objektivom (jedan kvalitetan portretni objektiv, fiksne ine duine od 50tak mm i F/1.4) dubinska otrina bi bila jo manja, a samim tim i efekat dubine bi bio veći.
Sve tri fotografije su slikane sa F3.5, ekspozicija 1/100, ina duina 18mm (27)*, manualno izotravanje.

mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/triptih.jpg

* Imam objektiv 18-105mm, gde je na 18mm F/3.5, a na 105mm F/5.6. Kako mi je trebao to veći otvor blende fotografisao sam sa inom duinom od 18mm. Na 50mm, a naročioto na 105 ovaj efekat bi bio neprimetan. Zato je gore pomenuti kvalitetan objektiv odlično reenje za ovakve efekte, prvo mogućnost jo pliće dubinske otrine, a drugo ne bi bilo fish eye efekta, tj. izobličenja slike koja se dobija sa kratkim inim duinama.
triptih.jpg

isnogood
Na fotografijama su kadrovi (duplo manji od originala) gde se lepo vidi efekat dubinske otrine.
dof2.jpg dof1.jpg

isnogood
I na kraju fotografisano sa tri izvora svetlosti.
- MH na 60cm od povrine vode,
- jedna tedljiva, samostojeća, uz desno bočno staklo,
- dve tedljive u reflektoru na 40cm od povrine vode, pozicionirane u liniji sa desnim bočnim staklom.
lr_img_20120922_212941.jpg lr_dsc_0069.jpg

isnogood
Razlika je drastična.

mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/lr_dsc_0006.jpg

mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/lr_dsc_0069.jpg

Na fotografijama se vidi manjkavost MH sijalice, tj. tačkastog izvora svetla, čak i kada je visoko postavljen.

Jeca
Mislim na ovu:

www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/varijacije_1.jpg

Svetlost je nekako najbolje rasporedjena. Nema jakih kontura senki, tamnih uglova i fotografija je jasna u svim delovima.

Sa koje udaljenosti slikas i koliko kropujes fotografiju? Koliko jacina kropovanja utice na kvalitet?

Nasla sam neki stari halogeni reflektor od 1000w i planiram da se poigram sa njim u svrhu pravljenja bolje fotografije. Moj prosumer nema full manual, ali pravi odlicne fotografije pri jacem svetlu. Kako ima max. brzinu zatvaraca 1/4000, trebalo bi da bolju fotografiju ako se poigram sa rasvetom. Do sad, prosek koji postizem sa T8 rasvetom je u opsegu 1/15-1/30. Kad bih postigla 1/100, verovatno bi to bilo puno bolje.

Vidim da ovog puta izvore svetlosti nisi ususkao u kartone. Koliko je bitno usmeravanje svetlosti na objekat i nerasipanje od objekta fotografisanja kada fotografises sa vise izvora svetlosti?

Da li je poenta u tome da rasveta bude otkrivena, ne bi li refleksijom pri koriscenju zilberica postigao bolji efekat nego kad fotografises sa usmerenim jednim rasvetnim telom?
Jeca attached the following image:
varijacije_1.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,726 jedinstvenih poseta