14.06.2026 06:05
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
Zasicen rastvor ili... ?
tusta
U trenutnom nedostatku cistog KNO3, kupio sam u obliznjoj p.apoteci
po prvi put KNO3 obogacen dvoprocentnim magnezijumom, radi se konkretno o sledecem proizvodu:

http://www.zeleni...zvod_je=61

E sad nastaje problem, u litar destilovane vode dodao sam 165 g doticnog KNO3 da bih dobio pribliznu koncentaciju rastvora nitrata od 1ppm/1ml, medjutim i posle gotovo 12 sati supstanca se nije u potpunosti rastvorila, u flasi na dnu ostaje talog od par milimetara.
Da li su u pitanju necistoce u smesi ili sam napravio zasiceni rastvor nemmm pojma s obzirom da nikada do sada nisam dodavao vise od 100 gr po litru KNO3 i uvek bi se KNO3 jako brzo rastvorio.

Nisam pametan sta da radim s ovim rastvorom I don't know

http://blogoye.net/poglavica/
biobiofizicar
133 g/L (0 C)
383 g/L (25 C)
Ovo su po wikiju rastvorljivosti KNO3 u vodi. Znaci trebalo bi sve da se rastvori.
Podgrej rastvor do nekih 50-60celz pa vidi sta se desava sa talogom.

Moje neko iskustvo sa ovim KNO3 iz poljo apoteka je da u rastvoru uvek ima nekih necistoca i mutnjikavog belog taloga...

tusta
Izgleda da nema pomoci ni od zagrevanja, dodao sam jos i pola litra vode ali talog na dnu se ponovo nahvata, kada promuckam dobijem rastvor boje kao da sam kreč rastvarao, nakon par sati stalozi se i to je to....

@biobio - sta si radio sa takvim rastvorima KNO3 iz p. apoteka, jesi li to cedio kroz nesto, ili si tako dozirao, i kako su se pokazala u praksi...

biobiofizicar
Bas sam o tome pricao sa ekipom iz NS pre par dana. Oni kazu da je taj KNO3 OK. Mene je talog nervirao i kada se sleglo ja sam odlio gornji deo u novu flasu i to koristio. Kada sam ga koristio i nisam nesto bio prezadovoljan i imao sam odredjenih problema u aq. Da li je to bilo zbog njega ili neceg drugog - ne znam. Istini za volju dobio sam ga na nekom od okupljanja u kesici bez etikete kao beli prah, pa i neznam kolike je cistoce. Ja sam ga rastvarao isto kao i dok sam radio sa cistim KNO3.
Znaci: 15ak g na lit destilovane vode da bih dodavao 1ml tog rastvora na 10lit akvarijumske vode svaki dan (po PPSpro). I u toj 10 puta manjoj rastvorenoj kolicini od tebe imao sam talog u flasi.

Ja sam licno od njega odustao jer me je previse nervirala ta no-name mutnjikava supstanca koja je po meni davala losije rezultate u akvarijumu od onog cistog KNO3. Da li je do mene ili do nje nemam pojima ali to su neka moja iskustva od pre godinu i kusur dana...

zander
Grow how, Kemira KNO3 iz poljoprivredne apoteke koristim stalno, ni jedan drugi nisam nikad ni koristio. Nisam imao problem zbog njega nikad, pa ni zbog jednog drugog đubriva iz poljo apoteke...

Dok sam ga rastvarao, rastvarao sam ga stalno u česmovači jer njega nema potrebe rastvarati u destilovanoj vodi ali nebitno. Nije postojao nikad nikakav talog ako recimo stavim 80grama na pola litre, to je dosta zasićen rastvor...

Druga stvar, ovo djubrivo koje si ti naveo ima u sebi i Magnezijuma, ne znam da li se radi o nitratu, sulfatu, hloridu magnezijuma, ali predpostavljam da je reč o MgSO4. U procesu pravljenja te soli moguće je da je bilo prisutnog kalcijuma i tada se pojavi talog tj nečistoća u vidu CaSO4 - gipsa. (ili je neto drugo, mislim da u uputstvu čak pie da djubrivo nije u potpunosti kompatibilno za meanje sa MgSO4, ako je tako onda ko zna, ne znam koji je tačno sastav, ali svakako postoji mogućnost za pojavu gipsa u rastvoru...)
Pre koji dan sam grekom meajući Ca(NO3)2 i K2SO4 (misleći da sam uzeo KNO3) napravio ba takav talog. To se isto desi kada sam probao da ga pomesam sa MgSO4.

Ali da ne skrećem previe sa teme, predloio bi ti da nabavi Seachem KNO3 koji je čist, hehe zezam se, pokuaj po pojloprivrednim apotekama da pronađe Kemirin KNO3, ima ga u pakovanju od 2kg.
To je neko moje iskustvo to bi rekli...

Nikad briga, nikad stres, koristi samo kemirino djubrivo (na EX) Rofl
Edited by zander on 03.09.2012 08:34

tusta
Bacih oko na deklaraciju, koja kaze da se magnezijum nalazi u obliku
Magnezijum oksida (MgO) u kolicini od 2%, e sad listajuci malo po net-u pronadjoh da se reakcijom MgO sa vodom dobija magnezijum hidroksid

MgO + H2O = Mg(OH)2

Da li je taj talog magnezijum hidroksid ili opet nesto trece, to vec nisam siguran, i ono sto me jos zanima i da li je magnezijum hidroksid u toj koncentraciji stetan po faunu u akvarijumu.
Edited by tusta on 03.09.2012 12:21

zander
2% MgO ne znaci da je magnezijum u tom djubrivu u obliku MgO. Kao sto ni 10% K2O ne znaci da u djubrivu imamo jedinjenje K2O.
Nego, to je po nekom medjunarodnom dogovoru oblik u kojem se izrazava procenat, u ovom slucaju magnezijuma.

Npr

Za azot je to oznaka "N", pa onda pored toga negde treba da pise u kom je obliku azot. Amonijacni, nitratni, karbamidni...

Za fosfor je recimo "P2O5" sto ne znaci da imamo jedinjenje fosfor pentoksid, nego je tu samo izraen procenat od nekog fosfornog djubriva, recimo kalijum-dihidogenfosfata ili nekog drugog...

MgO je gotovo skroz nerastvorljiv u vodi (0.0086 g/100 mL (30 C)).

Magnezijum u vodotopivim djubrivima je najčeće u obliku sulfata, nitrata i hlorida. Često se deava da na etiketama ni ne pie u kojem je obliku...
Posto se radi o azotnom djubrivu sa nekom manjom količinom magnezijuma moguce je da se radi o Mg(NO3)2. Ali to je moje nagadjanje samo...
Edited by zander on 03.09.2012 12:40

tusta
Hvala zander,
evo u medjuvremenu nadjoh i slicnu temu ovde na forumu,
http://www.mojbil...owstart=20
na kojoj ste vec diskutovali o doticnom problemu, pa su mi sad stvari daleko jasnije,
kako god, probacu, pa javim rezultate u neko dogledno vreme.

zander
Jeste stara tema, tamo sam neto lupetao za sulfate, dobro si je pronaao Thumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,286 jedinstvenih poseta