14.06.2026 13:13
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Projektujmo kozodrom
froger
U planu mi je da spremim biljni aq sa kozicama i mozda po nekom neonkom.
To bi trebalo da izgleda nesto kao AQ Dexterovog oca:

http://www.mojbil...ead_id=195

Prilicno sam ogranicen - sa kintom, naravno, (a i ovako nisam neka bistrica) Smile, a uz to o biljnom akvarijumu jako malo znam, mada se vec dugo bavim razmnozavanjem riba.

Akvarijum bi bio oko 50 litara. Imam nekolkio praznih koji mi zvrje u podrumu, a imam i stakla, pa bih mogao i da uradim neki nov, ako ovi koje imam nisu odgovarajuci.

Planirao sam da u podlogu u najlon carapi strpam Terra magme ili carobne zemlje, pa preko toga kvarcnog peska granulacije 1-3 mm. Kvarca takodje imam od ranije, zemlja ovde u BGD-u ima da se nadje.
Planirao sam da zemlju promuvam u par voda da isperem najsitnije cestice, a mineralizaciju koja se ovde na forumu preporucuje bih izbegao ako nije neophodna. Vidim da Kisleon to tako radi. Jeste da mu alge buknu, ali se i smire brzo. Imam i cistog treseta koji bi mogao u carapu mesto zemlje.

Za svetlo bih kupio neke fluo cevi od 60cm 18w, jer imam prigusnice, drzace, startere...

Od bilja bih ubacio neke nize Microsorum-e, Anubije, Vesiculariju, S. subulatu, neku Valisneriju, nesto crveno (kriptokorinu?)...

Dekoracija - Imam panjic od vinove loze (odstojao u vodi - ne smrdi i ne muti vodu), jedan mopan, a u pet shopu ima i mangrova pa ce mozda i oni da se koriste. Kamenje nisam siguran da li da stavljam jer planiram da voda bude nesto meksa, a ne bih da mi kamenje menja hemiju.

Voleo bih da mi pomognete u izboru fluo cevi (treba li tu i neka stedljiva), filtraciji, a ako budem pravio novi aq mozda i preporuka dimenzija.

Takodje me zanima koliko DIY CO2 moze da doprinese u brzem razvoju ovog bilja (da li je i potreban, mada vidim da ga Dexter koristi), treba li kakve prihrane...

Cela prica je za sada sasvim slobodna za izmene, mada bih izbegao vece troskove.

Naravno sve cu faze fotkati, pa mozda izadje zanimljiva tema.
Edited by froger on 21.08.2012 11:52

http://www.geocities.ws/dusan_kojic/index-2.html
krcko
Dobrodoao i u Akvarističke teme. Zamolio bih Te da izmeni drugu reč u nazivu teme, runo je ova vredna bića i njihovo prebivalite ovako nazvati. Igranje sa DIY CO2 moe brzo da eliminie Caridine( DEX je koristio bocu pod pritiskom sa igličastim ventilom). Pozdrav

http://www.adsrs.org/
zander
Au cika Krcko sto si nesto nakrivo nasadjen danas Cool

Trebao si mu napomenuti da je za pocetak dobra stvar da uzme Dennerle ili neki gotov Tunze CO2 sistem.

Pa ideja je koliko vidim, da se za pocetak sa nesto manje novcanih jedinica zapocne solidan biljni akvarijum sa dosta kozica...

To naravno da moze da se uradi sa DIY CO2, sa DIY CO2 moze da se napravi, a i pravili su ljudi i dan danas prave takve biljne akvarijume da oni sa Tunze i Dennerle sistemima mogu samo da se Thinking - smajli koji govori sta sam ono hteo reci, a da ne upotrebljavam neke ruzne reci. Naravno da treba paziti, treba paziti i kada se stavlja ruka u akvarijum da nam rasveta ne upadne pa to ne spominjemo, jer to i nije ono sto je pocetnik u ovoj temi hteo da pita.
...

Sve sto si napisao, deluje ok. Za rasvetu i tu litrazu i te biljke koje si spominjao pa i jos neke su ti dovoljne 2xT8 sijalice. Tu mozes razne kombinacije da pravis, recimo moj izbor bi bio aquarella i phillips 765, ali pored njih da imas jos po koju neonku pa da podesis boju kakva tebi odgovara.
Pored toga bi bilo dobro da za kasnije ostavis mesto za dodavanje jedne ili mozda i dve stedljive sijalice, jer nikad se ne zna.
Filtracija moze da ti bude obican prelivni filter. Kozicama odgovara cesca zamena vode. Recimo 30-50% vode nedeljno je ok, a moze i cesce po manje (20-30% npr).
Za biljke cu se potruditi da ti nabavim, to sto si nabojao i mozda jos po nesto sto bi verujem tu moglo da raste. Za podogu, bi ti moj predlog bio da uzmes carobnu zemlju. Nema potrebe ispirati je ali kako hoces, dobra stvar moze da bude mesanje nje sa obicnim peskom, na suvo pa onda u podlogu. Preko toga bi ja stavio obican recni sljunak granulacije 2-4, 2-5mm. I to bi bilo to nadam se.
Da, DIY CO2 ne moras zapocinjati od samog pocetka, bar bi ga ja uveo malo kasnije. Za protok kroz filter bi uzeo najmanji powerhead, atmana 301 oznake cini mi se i napravio neki sprej bar duzinom celog akvarijuma...

Jeca
Izvinjavam se sto upadam, ali zaintrigiralo me ovo sto si napisao Philips 765. Koja smatras da je njena prednost u odnosu na 865? Ja imam General Ellectric 765 i u praksi se pokazala ok, ali me zanima teorija.

zander
Moze i 865, ja uglavnom koristim 765, pa sam zato napisao.

edit: Moram da dodam da ja nisam nesto verziran po izboru sijalica, namestim onako kako mom oku odgovara i to je to. T8 sijalice koristim dok ne crknu. Oslabi intezitet ali taman toliko svetla vise imam na samom pocetku da i kada oslabi nema nikakvih problema sa rastom biljaka ili sa bilo cim drugim.
Edited by zander on 21.08.2012 16:59

froger
krcko wrote:
Zamolio bih Te da izmeni drugu reč u nazivu teme, runo je ova vredna bića i njihovo prebivalite ovako nazvati.

Gos'n Krcko ne znam kako da izmenim naziv - gde se ta opcija nalazi? Nadam se da mozes ti, ako ti nije tesko. Tema bi mogla da se zove npr. "Projektujmo biljni akvarijum sa Caridinama".

OK?

Zander hvala na iscrpnom odgovoru.

Pre dvehiljadite godine sam drzao radnju pa imam dosta opreme koja mi skuplja prasinu. Sada gledam zvrje mi prazna i dva akvarijuma 90x40x40, pa mozda i njih aktiviram, mada ce verovatno za pocetak ipak ici nesto manje.

Imam nekoliko Sicce Micra powerhead pumpi, mislim da je protok oko 400 litara, pa cu verovatno njih da koristim.

Kazes: "aquarella i phillips 765, ali pored njih da imas jos po koju neonku pa da podesis boju kakva tebi odgovara. "

Jel to podrazumeva jednu aquarella, jednu philips i jos jednu po zelji?

Takodje mi preporucujes recni sljunak. Posto se bavim i razmnozavanjem riba koje zive u mekoj vodi, voleo bih da imam bolju kontrolu nad tvrdocom vode, a nisam siguran kako bi to funkcionisalo uz takvu podlogu. Naravno ako mislis da je recni pesak bolji za bilje zbog mikro, makro ili vec kojih elemenata ili iz nekih drugih razloga onda cu da radim tako.

Da li da powerhead smanjim na najslabiji protok? Bojim se da bi mi bilje patilo bez CO2 ako bude mnogo talasanja povrsine.

Kad kazes sprej bar pretpostavljam da bi to bila cevcica izbusena na vise mesta? Ako je to, na kom razmaku da busim rupe i koje velicine.

Za ove gotove CO2 sisteme mora da pogledam kolko to kosta, pa cu onda da razmatram njihovu nabavku.

Hvala ti na ponudi za bilje. Ako sam dobro razumeo ti si u NS, a ja u BG, daleko je to. Ovo sto trazim verovatno cu da nafatam ovde.

Najvaznija mi je pomoc da dobijem pravi savet, da ne ucim na tezi nacin.Smile
Edited by froger on 21.08.2012 17:13

zander
Za Red Cherry ti nece trebati meka iliti 'kisela' voda, tako da pretpostavljam neces spremati meku vodu nego ces koristiti vodu iz cesme?
Druga stvar je sto ces, ako hoces da imas veci broj lepih i velikih kozica cesce menjati vodu pa ce se kvalitet vode odrzavati na taj nacin.
Recni sljunak koji ja koristim nisam primetio da uopste povecava kiselost i tvrdocu.
Ali ako je izbor kvarcni, nemam nista protiv, meni je cisto zbog prirodnijeg izgleda.

Jel to podrazumeva jednu aquarella, jednu philips i jos jednu po zelji?
Mislim da imas sa strane u steku jednu-dve za namestanje boje koja mozda tebi vise odgovara, aquastar, floru...

Taj najslabiji powerhead ne moras da smanjujes, i nemoj da talasas mnogo ili uopste povrsinu vode.
Sprej bar, da to mislim na izbusenu cev na vise mesta, za rupe i velicinu, odokativno. Ja sam koristio burgiju 3,2 i busio po 15-20 rupica, ako ti to nesto znaci...

Ne znam zasto je "kozodrom" los naziv, iznenadilo me je to Grin

ZoSo
Ja navijam da odma pokrene te veće akvarijume, već ako ih ima Thumb up
Samo pripazi, napisao si da stoje prazne, ako je u pitanju vie godina , zna silikon popustiti prilikom punjenja!
Moda sam ja propustio neto, ali mislim da se ne treba bojati rečnog ljunka, ne bi smelo tu biti krečnjaka u nekim količinama da utiče na tvrdoću vode, na kraju krajeva i to moe proveriti pre formiranja.....
Za start ti je najbitnije da dobro razmisli oko podloge, to ti je jedina stavka to posle u hodu ne moe promeniti, ili korigovati, a da ne mora ceo akvarijum razbucati..., ovo kako ti je Zander napisao je sasvim ok, za takav neki niskobuđetni kakav ti eli.

krcko
" Ne znam zasto je "kozodrom" los naziv, iznenadilo me je to "
Ne pie da je lo, već ruan. Malo povodom ovoga van teme, ta označava ova kovanica (trkalite za koze, goattrack, moda?). Ako je upotrebim u bilo kom pretraivaču kao Goatshrimp-kozica račić, dobijem super recepte za pripremanje jela.
Dosta sam...
DIY CO2 mi je upao u oči kao napomena da treba voditi puno računa o emisiji CO2 iz takvig sistema, ako nemamo iskustva.
Izbor rasvete je ispravan po Zanderovom predlogu, zadovoljiće i biljne vrste i Svoj pogled na podvodni svet.
Svakako pravi kombinaciju neke od dnevnih 6-6500 K i onih koje pogoduju biljkama, ovde raspon moe ići i od 3-10000K ( Philips Aquarelle ), moe se koristiti i Osram Fluora ili Sylvania GroLux, ali i neonke sa karakteristikom 830 i 840( pomenuti Dennerle kao biljnu forsira od 2700K ).
Nisam mislio nita loe sa svojom molbom, pa eto, razjasnio sam je. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
branimir ok
Meni se naziv teme svidja .Deda ko ti je kriv sto si staromodan Grin
Posto imas akvariume od 50l obrati samo paznju koliko zemlje stavljas i moj ti je savet da ne ispiras vec da prosejes na neko sitno sito krupne stvari izbaci .
Drugo CO2 moze DIY za ovu litrazu ali mora da pazis da ne pobijes koze sto je u 50 l dosta lako .Ja licno koristim vazdusne pumpe u svim manjim akvariumima .
Sto se tice rasvete tu se bas ne razumem ali mislim da imam najgoru Musik

edison
Kako i ZoSo i ja navijam da odma pokrene veći akvarijum, sporije su promene u njemu nego u manjim. Koliko vidim da već ima neko predznanje tako da jo poslua Zandera i Branimir ok-a u vezi zemlje i uspeće sigurno. Thumb up

www.mojbiljniakvarijum.org
biobiofizicar
Mopan, mangro dosta boje vodu, posebno ako nisu pre toga bili u njoj.

Ako hoces meku vodu i zbog razmnozavanja riba tu onda mora da ide i RO.

DIY CO2 jeste jeftiniji, ali ima dosta cimanja oko njega u poredjenju sa ostalim CO2 sistemima i pokazalo se u praksi da je DIY CO2 jedan od najcescih ubica koza (i riba) u hobistickoj biljnoj akvaristici. Posebno kada se ljudi uce kako da ga koriste. Doduse u ranim fazama koriscenja cesto pobiju faunu i sa drugim CO2 sistemima. Sa zvonastim difuzorom DIY moze da prodje.

Biljke koje si pomenuo bez problema rastu i u tvrdoj cesmovaci i u svetlosno skromnijim uslovima i u siromasnijim podlogama uz sasvim malo prihrane preko tecne kolone. Jaka podloga zahteva i biljke "jakog " ukorenjivanja koje ce se pruziti kroz nju i koristiti to sto je u njoj.

Kao sto rekoh pobrojane biljke sasvim lepo rastu ( a mogu i da divljaju) i u LOW tech aq bez CO2 i na inertnoj podlozi i u tvrdoj vodi uz sasvim malo prihrane (recimo po PPSpro metodu). Govorim iz licnog iskustva.

Ako razmisljas o tome da siris listu biljaka onda ima smisla razmisljati i o jacim podlogama, CO2, jacem svetlu,....

itd, itd,...
Beer

froger
U bre, ni neozbiljnijeg projekta ni boljih projektanata.

@ Zander

Moj fah je razmnozavanje riba, a posto mrestim izmedju ostalog i razne "kiselice" zgodno mi je da imam akvarijum sa mekom vodom. Nedeljno pravim 50-100 litara meke vode, tako da po tom pitanju ne oskudevam, a ne bih voleo da mi nesto otvrdnjava vodu, tako da cu da ubacim kvarc. Mislim da bi tu poneka kriptokorina lepo funkcionisala.

@ ZoSo

Znam za probleme sa silikonom, imam akvarijum iz srednje skole (bilo je to krajem sedamdesetih godina proslog veka) koji i dan drzi vodu ko juce da je zalepljen, a desavalo mi se da neki silikoni posle dve tri godine izgledaju ko zvaka. Lecture

@ Krcko

U pravu si za CO2. Ja sa tim nemam bas nikakva iskustva, a nije da nisam uspevao da pobijem ribe. Cak sam periodicno bivao i veoma uspesan u toj disciplini.Through wall

@ Branimir & Edison

Zemlju cu u najlon carape oko 1 cm debljine. Za akvarijum jos razmisljam. Znam za prednosti velikog akvarijuma.

@ Biobio

Ne smeta mi obojena voda, u nekim akvarijumima drzim treset u filteru. Za omeksavanje vode koristim slabo kiselu smolu i to funkcionise sasvim dobro. Zezaju me stari akvaristi po Beogradu da jos nisam presao u dvadesetprvi vek. Wink

Znam da ovo bilje moze i bez Hi tech sistema, zato sam i odabrao ovu varijantu. Ipak odusevilo me kako to kod Dextera izgleda, pa sam pretpostavio da je CO2 razlog.

Ako moze to da "divlja" i bez CO2 niko nece biti srecniji od mene (ajde dobro, kozice ce biti srecnije) Smile

Ne znam kako ce sagitarija tu da funkcionise.

U svakom slucaju za vikend formiram aq, a dotle da spremim rasvetu i kupim carobnu zemlju. Posle toga stizu fotke.

zander
Sto se tice recnog sljunka, ja nisam primetio da kod mene po akvarijumima podize tvrdocu ni malo.
Npr u akvarijumu sa Crystal red pH i KH kakvog ga namestim takav je i posle nedelju dana.
Dodajem CO2, KH je npr 3 do 4, pH 6,3-6,8 (kako u koje doba), a imam recni sljunak i zemlju u podlozi.
U jednom novoformiranom akv cak imam morski sljunak, e tu moram proveriti sta se desava...
Dobra stvar, ako vec nismo sigurni jel ima krecnjaka je proveriti ga pre stavljanja u akvarijum.
Al ok, kvarc je sigurniji sto se toga tice, ajd reko samo da kazem ovo za recni kako je kod mene...

biobiofizicar
Dodaj na spisak malo HMa malo nekih rotalica i hydrocotilica Ceropterisa, mersileice i sa onim tvojima sa spiska imaces i dovoljan izbor i biljaka prednjeg , srednjeg i zadnjeg plana i sasvim dovoljno ukorenjemih nezahtevnih vrsta da upijaju iz podloge...
Mikrozorumi i anubije to generalno ne rade jer su uglavnom nadzemni. (sve dok ne puste zile u zemlju, a to nekad i ne urade, ako ima dovoljne hrane u vodi....

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,159 jedinstvenih poseta