Ovo je moj 3. pokuaj sa ovom prekrasnom biljkom. Prva dva sta propala, biljka je jednostavno počela da se topi i izvadila sam je.
Dobila sam je krajem 3. meseca i izgledala je ovako
Prvi mesec je nekako vegetirala, nije rastla, a nije ni propadala, nakom mesec dana počeli su znakovi propadanja, kao proli put počela je da se topi, ali istovremeno iz podloge počeli su da rastu novi listici.
I danas, nakon 4 meseca evo ona počela je, da se iri i mislim, da če HC da polako gubi bitku
Kao to sam pročitala, na samom početku treba joj manje svetla (ja sam reflektore okrenula prema unutra) i nadam se, da mi ovaj pokuaj uspe.
Interesuju me vaa iskustva.
Pozdrav
Ovo mi je drugi put da drzim ovu biljku, prosli put mi je biljka rasla ali nije izgledala bas lepo, ovaj put cu nesto malo drugacije da radim... I prosli put kao i sada vezivao sam je na lava kamenje.
Postupak vezivanja je isti kao i kod Riccie ali je vezujem na lava kamen.
Utriculari-i je ovaj put trebalo oko 5-6 dana da se privikne i da krene da izlazi iz mrezice, tj da raste. Korenje joj se vec sada lepo pricvrstilo za lava kamen i sledece sto cu uraditi je skidanje mrezice i konca sa kojom sam je pricvrstio na kamen.
Malo o uslovima koje trazi ova biljka i mojim iskustvima sa njom...
Dodavanje dvovlentnog gvođa (po meni) je obavezno, male količine - ali često.
Najbolje za to mi se pokazao WuxalFe (diy) ili Seachem Iron. Koncetraciju PO4 drim na oko 1ppm, NO3 10-20ppm ali je najbitnije to jest najtee obezbediti joj dostupno gvođe a da pri tome naravno nemamo problema sa algama ukoliko ga stalno dodajemo.
U mekoj vodi sa dodavanjem CO2, sto se podrazumeva, ju je daleko lake drati, na tvrdoci preko 8KH ne bi ni savetovao drzanje ove biljke mada moe i u tvrđoj vodi da raste. Kod mene je opstajala i periodicno napredovala na 12KH.
Evo slike 10ak dana nakon vezivanja, jednu kolicinu sam ipak ostavio u saksijici... (Ovo je isto stiglo iz Slovacke, tako da zahvaljujem Srafcigeru)
Dok on ne dodje, da napisem koju...
Drugacije ga gaji, drugaciji mu je sastav podloge, nema nista 'organsko' u podlozi, kod mene ima (zemlja za cvece) i velika je razlika... Znam jer se vidjamo dosta cesto pa razglabamo o svemu...
Kod njega je gornji sloj kvarc, kod mene je separacija recnog sljunka.
Sistem je isti - PPP sistem, ali je opet nesto razlicit izbor djubriva.
On preko vodene kolone (trenutno) slabije djubri, ja odokativno sipam dosta jake koncetracije svih makro i mikroel...
U sustini recept je u mnogim stvarima dosta drugaciji (takvi su i rezultati po UG kod njega i kod mene), ali je sistem djubrenja isti - PPP sistem.
Kod mene je UG malo prosarana sa algama i ne odgovara joj bas nesto moja kombinacija zemlja za cvece i aqua soil...
moje iskustvo je, da kada biljka krene da zuti i listovi da postaju providni i da propadaju, glavni razlog tome je ili nedostatak svetla ili nedostatak mikro/makro elemenata koje biljka usvaja preko vode.
znaci pojacati svetlo na 1W po litru i dodati vise mikro/makro elemenata.
moje iskustvo je, da kada biljka krene da zuti i listovi da postaju providni i da propadaju, glavni razlog tome je ili nedostatak svetla ili nedostatak mikro/makro elemenata koje biljka usvaja preko vode.
znaci pojacati svetlo na 1W po litru i dodati vise mikro/makro elemenata.
Mi na ovom forumu se obicno prvo predstavimo, pokazemo svoj akvarijum, predstavimo svoje biljke i svoje tvrdnje podhranimo fotografijama.
Ja jos ni jednu biljku nisam uzgajao na vise od 0,7w/l i to na T8 sijalicama. A ovo sto cu sada reci nece ni malo biti skromno ali tepihe u Srbiji retko ko ima kao ja. I to sam sve podhranio slikama.
Recimo ovaj tepih Utricularie je rastao na 0,6W/l, sa veoma slabom prihranom preko vodene kolone, na Novosadskoj tvrdoj vodi. Na taj isti nacin sam uzgojio tepihe Lilaeopsis brasiliensis-a, HC-a, Elatine hydropiper koju nisam predstavio.
Zato te molim da te tvrdnje kada je biljka hloroticna i nekroticna resavas pojacavanjem svetla zadrzis za sebe, da novi clanovi ne bi opet dosli u zabludu da biljke rastu od mnogo svetla i mnogo CO2, sto se pokazalo veoma stetno po biljnu akvaristiku na ovim podnebljima.
U Srbiji momentalno 10ak ljudi a mozda i manje, mogu svoje tvrdnje podhraniti slikama i imaju konstantno biljke za ponuditi i biljne akvarijume i retko ko ima jaku rasvetu, a ko je i ima drzi akvarijum u mraku 20 sati.
A po stanju biljke na avataru mogu da predpostavim ostatak price...
Ovi stariji, to na forumu, to u biljnoj akvaristici, znaju da nije isto 1W T5 i 1W T8 rasvete. Kada se u priču uključi i 1W MH priča postaje jo komplikovanija.
A priča moe da bude "tricky" i kada je reč o samo jednoj sijalici: iznad 160 litara visila je ista MH sijalica od 70W koja danas visi iznad 25 litara. Koliko je to W/L za akvarijum od 160 litara, a koliko za akvarijum od 25?
Nominalno mu dođe 0.43W/1l za veći akvarijum prema 2.8W/1l za manji akvarijum, tj. akvarijum od 25 litara je 6.5 puta jače osvetljen. Međutim ova matematika pada u vodu kada se uzme u obzir kolika je udaljenost izvora svetlosti od povrine vode, a jo dramatičnije se menja kada se tome doda i visina vodenog stuba, jer 160 litara moe da bude zapremina akvarijuma visine (u cm) 20, 30, 40, 50, 60....
Eto, jedna sijalica a toliko matematike. Koliko se matematika komplikuje kada se uzme u obzir činjenica da sijalica od 70W tip MH emituje jednu količinu lumena, sijalica od 70W tip T8 drugu, a sijalica od 70W tip T5 treću. Ista snaga, različita količina svetlosti koja se emituje.
I da bi bilo zanimljivije situacija se dodatno komplikuje kada u priču uključimo reflektor, jer velika je razlika kada se sijalica nalazi u nosaču tipa luster, reflektor sa buvljaka i profesionalni reflektor. Tada dolazimo do teoretskog kraja (koji je nemerljiv jer opremu nemamo) koji se zavrava sa luxom, tj. jedinicom kojom se meri količina svetlosti koja osvetljava neku povrinu.
Mala digresija: na forumu nisu bitne samo teme koje se vide kao Latest Active Forum Threads. Ima starih tema koje na vrlo kvalitetan način obrađuju razne aspekte naeg hobija (a i mnogo ire), to kroz konstruktivnu raspravu, sukobljena miljenja ili jednoglasne stavove.
Mnogo pitanja se razmatralo, dosta vremena potroeno da se iskustva podele i ukrste.
Koliko sam otiao u OT, toliko i nisam.
Traio sam, svojevremeno, izvor koji troi Watt-e za tu formulaciju 1w po litru i, gle čuda, nisam nigde naao.
Kome je ovo jednostavno za računanje neka ubaci u priču i LED rasvetu.
Srdjanne, tvoje pitanje o koracima koje treba preuzeti u slučajevima hloroze i nekroze, isto kao i Pancov odgovor su prebaceni u temu Hloroza VS Nekroza koja se nalazi u podforumu Prihrana.
Dobro pitanje si postavio Edited by isnogood on 03.10.2012 00:09