Da pređem na stvar. U stanu nemam puno mesta gde bih mogao da postavim novi akarijum dimenzija koje bih voleo, akvarijum ispod jednog metra duzine i nije neki akvarijum! :face: :face: :face:
Naravno salim se...mozda...
Imam jedan jako lep stalak koji elim ovog puta da iskoristim a poklapa se sa dimenzijama akvarijuma koji mogu da stavim u stan.
Odlucio sam se za AquaEl-ov nano set! Iskoristicu ovu priliku da predstavim ovaj akvarijum, nesto kao "product review" iliti recenzija proizvoda i ocenjivanje kvaliteta istog.
U setu sam dobio:
- stakleni akvarijum dimenzija 30 x 30 x 35
- hang on filter protoka 1200 l/h
- rasvetu: 2x11W - 1 x10.000 kelvina i 1 x 20.000 kelvina
Mislim da su mogli da stave i jedan od fantasticnih mini grejaca koje ova firma proizvodi, malo bi siguran sam uticalo na cenu ali su mogli i trebali to da urade. To im je jedan minus...
Jako lepo su smislili nako da se kaci svetlo na akvarijum i jako mi se dopada sto su neonke odvojene po pitanju napajanja tako da mogu da odredim koliko dugo ce koje svetlo da radi. Veoma dobro i pametno resenje bitno za korale.
Svidja mi se izgled akvarijuma i kako je "legao" na postolje. Jeste da je postolje malo vece i zapravo manenjeno za akvarijume sa oblim prednjim staklom, mislim da je lepo legao. Imao sam opciju da biram izmedju ovog akvarijuma i akvarijuma sa oblim ivicama prednjeg stakla ali sam se odlucio za ovaj ravan zato sto ipak te obline "krive sliku" .
Pored akvarijuma nabavio sam neke testove koji su mi neophodni. Uzeo sam SALIFERD-ove profi testove za
NO3
Ca
PO4
KH/Alk
jos mi fali jedan za Mg ali bice i to. Uzeo sam i SERA Marine salinomer koji je naravno neophodan. Nisam ga samo "bazdario" pa cu i to morati da odradim sto pre.
Filter mi se jako dopada. Imam opciju da kao filter masu stavim ama bas sta god da treba. Ima dve komore i sve se moze lepo izvaditi napolje, napuniti filter masom i po potrebi ocistiti. Bas su razmisljali o svemu.
Mislio sam da treba da dokupim samo Kolarila Nano pumpu za cirkulaciju vode ali nema potrebe za tim jer flter ce odraditi i taj posao. Opcija podesavanja brzine protoka je dobra stvar i zavisno od korala koje cu staviti unutra, odredicu brzinu protoka koja njima najvise odgovara.
Na nosacima poklopca su napravli male zazore kako bi se na iste zakacio na primer kabal od grejaca. Lepo resenje...
Jos jedna dobra stvar koju je proizvodjac smislio i odradio je poklopac. Lepo su odsekli i obrusili poklopac tako da ne smeta nag on filteru.
Sve u svemu, to je to sto se tice samog akvarijuma. Mislim da sam dobar akvarijum pazario i da odnos cena/kvalitet je u potpunosti opravdana, cak sta vise. Gledao sam koja je cena filtera kad se posebno pazari i koja je cena rasvete. Filter kosta oko 40-45 eura, rasveta za takav akvarijum kosta oko 40 eura a ja sam ovaj komplet platio 85 eura. Dakle, ispada da sam sam akvarijum dobio za dz!
Moja ocena za ovaj akvarijum je 5-. Taj minus je, kao sto sam gore naveo, zbog toga sto su mogli da stave i jedan grejac i bila bi cista petica, cak sta vise 5+.
Znam da je nano akvarijum teze odrzavati od velikog ali sam recimo spreman na to. Potrudicu se da, uz pomoc kolega akvarista, napravim jedan stabilak i dobar nano reef!
Sto se tice flore i faune koja ce biti u ovom akvarijumu, jos nisam sve odlucio pa kako budem odlucivao tako cete o istom biti obavesteni u ovoj temi.
Imao sam srece sto je jedan kolega Vlada Paunovic ponudio mi pomoc u vidu vode iz njegovog akvarijuma, kako bih ubrzao postupak "starenja" akvarijuma i pomoc od kolege Arcusa kog svi sa ovog foruma dobro znate, koji mi se takodje ponudio da mi pomogne oko postavljanja akvarijuma i od kog sam dobio prve "pelcere" korala.
Par reci o ceni kostanja akvarijuma i odrzavanja istog, mislim da je to dosta interesantno i mozda neko izvuce neku pouku iz svega oboga i
mozda neko krene i sam u jednu morsku avanturu...
Jos davnih dana sam se obeshrabrio kad sam zeleo da krenem sa morskim akvarijumom kad sam video nekoliko ljudi koje poznajem da su odprilike potrosili para za jedan morski od circa 100 litara kao kad bi pravili malte ne 10tak sladkovodnih od po 200 litara.
Naravno, znao sam da postoji opcija da se napravi nano akvarijum ali nisam imao oko sebe ljude koji se makar nesto razumeju u to i nisam hteo da slusam i kurtu i murtu na tu temu. Cekao sam neki pravi trenutak ako tako nesto uopste I postoji.
Upoznao sam par ljudi, posavetovao se, sagledao koliko sta odprilike kosta i upustio se u morsku avanturu.
Pokusacu da se setim svega i da ispisem sta je koliko kostalo, da znate, Vi koji eventualno razmislajte o morskom nano akvarijumu i pravljenjem istog, sta Vas ceka iza coska
Nisam Pirocanac (cast kolegama iz Pirota i okoline) pa da sagledam situaciju iz 1001 ugla pre nego sto se uhvatim za dzep, ali sam se potrudio da sve sto je moguce bolje sagledam, pogledam, proverim, pa da se tek onda latim kupovine i opremanja.
Naravno, napravio sam par gresaka, napravicu ih bogu hvala jos ,ali cu se potrudi da sto manje gresim jer to nije nije nimalo dobro ni za dzep ni za zdravlje.
Ja cu da upisem sta je koliko kostalo I sta ocekujem da ce koliko para kostati. Ako neko ima, a verujem da ce imati, neka pitanja tipa zasto sam to i to tako i tako uradio kad je moglo drugacijetu sam, samo pitajte i dobicete odgovor.
SAM POCETAK - OSNOVNE STVARI KOJE SU MI TREBALE
Akvarijum fabricki, dimenzija 30x30x35 sa odgovarajucim filterom I rasvetom: 84 eura
Neophodni testovi za vodu 3 razlicita testa: 24 eura
So za pravljenje vode, malte ne najkvalitetnija moguca: 3 eura po kilogramu
Kvalitetan zivi kamen circa 4 kg: 45 eura
30 litara destilovane tj demineralizovane vode: 5 eura
So za pravljenje 30 litara morske akvrijumske vode: 3 eura
Ukupan zbir: 161 EURO
To je minimalni trosak tj. koliko para vam treba da bi ste uopste pokrenuli akvarijum. Ustvari, toliko je mene kostalo to zadovoljstvo. E sad, nisam morao da pazarim te testove, mnogi rade bez testova u staru, sto donekle ima a I nema smisla. Ja eto, jos nisam niti jednom proveravao parameter sa tim testovima. Smatram da je jako rano za to. Naravno sasvim je moguce da gresim. Znaci mogao sam da za pocetak prodjem sa troskom od 137 eura ali nisam.
CENA "ODRZAVANJA" AKVARIJUMA
Za pripremu 1 vode za morski akvarijum potrebno je u 1 litru destilovane iliti demineralizovane vode staviti 36 grama soli (podatak vazi za vrstu soli koju ja koristim, svaka so ima svoju kalkulaciju)
Na svakih 10 dana menjam vode tj. 7 litara. Za pripremu 7 litara vode potrebno mi je 270 grama soli, sto u parama znaci da mi treba circa 1 euro nedeljno, tacnije negde oko 0,7 eura.
Za vodu mi trebaju isto pare, posto nemam aktiviran RO uredjaj. Za deset litara vode nedeljno ( onih 7 za pravljenje morske I ostatak za dolivanje onog sto je isparilo) treba mi 170 dinara.
Naravno, nemam nameru da razunam koliko para je struja i sl. troskovi, da ne kazem gluposti
Dakle, nedeljno me ovaj akvarijum kosta 250 dinara.
Kada prikopcam RO kostace me neverovatnih 77 dinara, verovali ili ne
Moram opet da napomenem da je ovo kalkulacija za gore navedeni akvarijum u kom cu drzati tj drzim meke korale koji su najmanje zahtevni.
Ova niska cena ima svoje mane a to su, na primer:
- velicina akvarijuma
-izbor onog sto mogu da drzim u njemu
Ako se neko pita zasto sam uzeo fabricki akvarijum a nisam sam pravio, pa odgovor je zapravo jako jednsotavan: rasveta i hang on filter koji sam dobio u ovom setu odvojeno kostaju cca 85-90 eura...dakle, sam akvarijum dodje kao gratis artikal u ovom setu.
Rasveta je jedna od najskupljih stvari u morskoj akvaristici, pored nje mozete, verujte mi, da potrosite jos puno para na dodatnu opremu ali zapravo za neke morske akvarijume nemate potrebe za tim.
Najbitnija stvar je da u samom startu znate sta sve mozete da drzite za pare koje ste spremni da odvojite za odravanje svog akvarijuma i da se toga naravno pridrzavate.
Sto se tice izbora korala koji se mogu drzati u jednom ovakvom da ga nazovem "low budget" akvarijumu je veoma velik!! Cak sta vise po meni najlepse stvari koje jedan koral moze da pruzi mozete staviti u jedan ovakav akvarijum.
Ako Vas interesuje, na netu pogledajte korale pod terminom "soft corals" i "LPS corals" i videcete kako preterano dobrih stvari mozete staviti u jedan nano akvarijum.
Naravno, nemozete bas sve tek tako da stavite, morate ipak malo da se raspitate sta sa cime moze da se stavi i sta koliko raste, koje su mu potrebe...nije to bas tako lako..
Naravno, kao i u svakom drugom, ne sme se preterivati. Ja licno sada vec imam sasvim dovoljno, mozda i previse vrsta za akvarijum tih dimenzija, ali ne brinem se...da se one sve rasire treba im vremena.
Neki bi rekli da cu za 6 meseci tek imati pravi mali reef...ja kazem da ga imam vec sada, nije tako bogat na oko, ali je veoma, veoma bogat vrstama korala...
evo nekih lepih slika LPS i Soft Korala. Ispod svake slike imate na latinskom ime genusa pa pored toga "street name". Ako vas ne mrzi, ukucajte latinski naziv tih korala pa cete viseti koliko raznih boja imate...
Evo nekih slika mekih korala i takozvanih LPS korala koji se mogu staviti u morski akvarijum sa minimumom opreme ALI se mora strogo voditi racuna koliko koji rastu, da li mozete ista mozete sa cim kombinovati.
Nemogu reci da bas sve ovo mozete da stavite u jedan akvarijum...treba vam vise mesta, ali cisto da imate predstavu da postoji sasvim lep iz mozete da stavite od korala u jedan ovakav akvarijum
I naravno par fotografija mog nano reef akvarijuma
Prve dve faze su zelene i braon alge. Cyano bakterija ne znam u koju od te dve faze ulazi ali mislim je ona nekako neovisna od te dve faze, da je ili imas ili nemas.
Sto se tice pumpe, pa nisam je stavljao ali razmisljam da li da je stavljam ili ne. U sustini mislim da mi je protok sasvim dovoljan za korale koje drzim. Verujem da je i to jako bitno, koje korale imas u akvarijumu i koje potrebe isti imaju.
Sto se tice cistacke bande, ja bih dodao samo par racica kod tebe i to bi bilo to. Em su lepi, em su korisni. Mada, moras da proveris sta jedu ti racici koje bi uzeo. Ako su na primer algari a nemas algi, uginuce ti.
Verovao ili ne, proslo je u totalu nepuna dva meseca... 19.02. sam pokrenuo akvarijum...par slika...vec sam ih postovao al me ne mrzi da ih postavim ponovo...sta cu kad sam luuud...
Gore predstavljen akvarijum je funkcionisao od 19.02.2012 do 29.05.2012 i za to vreme su nastale sve gore postavljene fotografije.
Kako sam u medjuvremenu nabavio akvarijum vecih dimenzija, fabricki pravljen za morsku akvaristiku, u smislu da je rasveta pogodna za morsku, resio sam da prebacim sve iz ovog akvarijuma u taj novi akvarijum. Samim tim sam povecao litrazu sa 30 litara na cca 100 litara.
Tako da, ovaj akvarijum nije u funkciji od 29.05. i sve iz njega se sada nalazi u novom akvarijumu koji cu predstaviti u za to posebni temu gde ce se moci pratiti, koga interesuje, razvoj zivog sveta u njemu.
Naravno, prevashodno zarad sebe a onda i zarad ostalih zainteresovanih za morsku akvaristiku, pratio sam i pratim troskove akvarijuma te cu iste pravovremeno izloziti.
Prelepo izgleda.
Jedna mala primedba, struja koju trosi akvarijum nije bas zanemarljiva stavka, (grejac 100W, sijalice, filter), malo po malo pa se nakupi.
Jos bi dodao i da kad prikljucis RO uredjaj nece bas da kosta 77din kako si napisao. Sta da rade oni koji nemaju RO uredjaj? Valjalo bi i tu stavku ubaciti u celu racunicu.
Jos jednom prelepo uradjeno. Sve pohvale
Ja sam oduevljen onim to sam video i mogu vam reći da se polako pecam na ovu nano varijantu. Biljni mi je ipak na prvom mestu ali kako stvari stoje jedan nano morski će da krene čim pre.
Struja kao trosak je nesto sto uopste zelim da stavljam kao stavku, ako imas akvarijum, ma kakav da je, onda struja ti treba pa treba, trosim je pa je trosim.
Da li na PC kad kuckam po forumu, da li na muziku kada ukljucim stub, da li na TV kad gledam fuZbal, klima...struja je tu pa je tu, nije to toliki skok da bi ga uzimao u obzir...sve u svemu, ne racunam i ne zelim da racunam struju...
RO...smesna stavka, RO se upali jednom mesecno, napravi nekih 50tak litara vode i miran sam skoro 2 meseca...
Oni koji nemaju RO moraju da racunaju da ce im trosak biti uvecan na nedeljnom nivou za jednu flasu od 5 litara destilovane vode ili neke kupovne druge vode, na primer voda Vrnjci u prevodu, skok od max 110 dinara nedeljno...opet nije neka jaka cifra...
Ja to nisam uracunao posto ja taj trosak nemam, pisem samo svoje licne troskove naravno, svako treba da sagleda iz svog ugla i da doda ili oduzme troskove...
A sto se tice RO...kada malo bolje covek pogleda, u Novosadskoj prodavnici Aquashop moze da se pazari RO uredjaj za nekih 65 eura vise nego dobra osmoza...kad stavis na papir, ako nemas RO uredjaj ili nemoze ti niko iz okoline, mislim na prijatelje koji se bave morskom, nema aparat, onda ti se isplati pazatiti isti.
Realno, pusac se odrekne jedne do dve kutije cigara nedeljno i to je to...oni koji ne puse...jedna krmaca piva manje ili litra vina manje i to je to...oni koji ne piju pivo ili vino...ok, necemo preterivati, ipak govorimo o akvaristima
Cika Edisone, sve sto sam naucio, saznao, video...sve sto znam, znaces i ti i sve sto mogu da pomognem, tu sam i za tebe i za druge kolege akvariste!
predivan je bio malisa, ali pretpostavljam da ce veci biti jos lepsi i jedva cekam njegovo predstavljanje...da li si imao problema sa nekim algama prilikom rada ili sa ribicama,koralima,posto racunam,da se u tako malom aq parametri vode lako menjaju
Jako lep nano morski akvarijum, mnnogo volim kad vidim po slikama kako je akvarijum napredovao kao time lapse smo napred jedva cekam da vidim kako ces napraviti sledeceg.