14.06.2026 13:12
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
No name
afrika
Evo, da predstavim i svoj prvi aq koji je lepljen iskljucivo da bi se u njemu nasle biljke Wink Dimenzije su 63x35x35cm, podloga nekoliko saka Sphagnum treseta pomesanog s manje kvarcnog sljunka (2-3mm), preko plasticna mrezica i kao zavrsni sloj crni "sljunak"; iznad aq je "mobilna" tanka staklena hauba (naknadno cu fotke tog cuda) i 3 armature - trenutno rade 2 Osram lumilux daylight 18W. Aq je prakticno nepokriven, a hauba je iznutra oblozena samolepljivom "ogledalo" folijom. Filtracija stakleni trokomorni filter (tzv. eko) - bio kugle i perlon; motorna glava 450L/h. Biljke su sadjene juce i danas - trenutno nista od hemije, kao ni CO2.
Biljke: HC, Eleocharis acicularis, Blyxa japonica, Microsorum pteropus "Narrow" i "Philippine".
afrika attached the following image:
dscn8394.jpg

www.ciklidi.net
afrika
...
dscn8402.jpg

www.ciklidi.net
afrika
...
dscn8405.jpg

www.ciklidi.net
afrika
...
dscn8406.jpg

www.ciklidi.net
Dusan79
Ja cu ovako iz mog ugla gledano reci samo jedno!!! Thumb upThumb upThumb up

Ali ovaj detalj sa biljcicom u pukotini kamena...eee to je pun pogodak!!

dexter
Ove microsorume koje si okacio na kamenje koji su u levom delu Aq. je Philippine i on kada se razraste ima da ti preraste.Moja savet je da ga stavis iza kamenja.
Edited by dexter on 23.07.2009 09:13

www.aquaplants.org
kgakva
meni se licno nesvidja crna podloga ostalo je superThumb up

http://www.svetakvaristike.com/
silwert
da je kamenje crne boje imao bi utisak kao da je suma krenula rasti iz ocvrsnule lave na havaima mada to je samo moje misljenje

afrika
dexter1974 je napisao:
Ove microsorume koje si okacio na kamenje koji su u levom delu Aq. je Philippine i on kada se razraste ima da ti preraste.Moja savet je da ga stavis iza kamenja.

Neiskustvo, jb ga - zbog guste forme sam mogao da se opkladim da je u pitanju "Narrow"! Smile Sigurno ce onda ici iza - mozda jedino da sacekam da se malo razraste, pa onda...

da je kamenje crne boje imao bi utisak kao da je suma krenula rasti iz ocvrsnule lave na havaima mada to je samo moje misljenje

Smile Razmisljao sam o crnoj lavi, ali je imam u onom dr. aq pa me je smorila...

www.ciklidi.net
Kum 1229
Mozad ne bi bilo lose da kombinujes crvenu lavu jer bi ti bio odlican kontrast sa bojama koje imas,inace mi se svidja akvarijum i bice super postavka kada se izboris sa algama (posto sa njima ima svako problem)...Thumb up

Kum 1229
Da zaboravio sam reci sto se tice algi, mislio sam na belo kamenje koje se dobiti zelenu boju sto bi meni bilo prirodno, ali ako ne zelis da bude tako onda je bolja crvena lava. Ja licno nemam problema sa algama posto sam ih pobedio Beer

grujanic87
Nije lose za pocetak,mnogo lepse ce da izgleda kad se sve razraste i malo ususka to kamenje.Ako imas mogucnosti menjaj ga i zbog meni ne prirodnog izgleda a i zbog algi.

afrika je napisao:
Biljke: HC, Eleocharis acicularis, Blyxa japonica, Microsorum pteropus "Narrow" i "Philippine".

Ne znam da li ja dobro vidim ili si ti u zabludi za HC No no
Mislim da imas HM Frown

afrika
grujanic87 je napisao:
Nije lose za pocetak,mnogo lepse ce da izgleda kad se sve razraste i malo ususka to kamenje.Ako imas mogucnosti menjaj ga i zbog meni ne prirodnog izgleda a i zbog algi.

afrika je napisao:

Mislim da imas HM Frown

Uz duzno postovanje, posto sam ja ipak izraziti amater u aquascapingu - sta znaci "neprirodan izgled kamenja"č! Ovo kamenje je s Ozrena - takvo je pronadjeno, nije lomljeno naknadno i sl. Kako nesto sto potice iz prirode i pritom nema na sebi posledice ljudskog "modelovanja" moze da ima "neprirodan izgled"č!
Moguce da je HM - ja sam je dobio kao HC; u starijem aq ima guscu formu, mada je s vremena na vreme orezem (ovo su neki od "pelcera" dobijeni poslednjim orezivanjem) - u tom nikada ne preraste 5cm, mada sam ja uporan i ne dajem joj preko 2cm (posledica je da "puzi" po podlozi, ali opet kazem - moguce da je HM koja se tako ponasa samo zbog periodicnog orezivanja)... Shock

www.ciklidi.net
afrika
Elem, treba mi savet - ovaj Hard Core-Heavy Metal (sta god da je) je zamisljen na tom mestu da bi kao razbio tu "zrakastu" strukturu biljaka u ovom aq [acicularis, blyxa, pa i "narrow"], ako me razumete - e, sad, sto ga duze posmatram, sve mi se vise cini da je ipak trebalo ostati veran tim "zracima", pa se ja pitam da li da umesto HC/HM samo na tom mestu ubacim Echinodorus tenellusč
Edited by afrika on 24.07.2009 10:12

www.ciklidi.net
kgakva
mislim da bi sa echinodorusom bilo dosta jednolicno.ova varijanta mi je lepsa e sad to je moje misljenje..Thumb up

http://www.svetakvaristike.com/
grujanic87
afrika je napisao:
grujanic87 je napisao:

afrika je napisao:

Mislim da imas HM Frown

Uz duzno postovanje, posto sam ja ipak izraziti amater u aquascapingu - sta znaci "neprirodan izgled kamenja"č! Ovo kamenje je s Ozrena - takvo je pronadjeno, nije lomljeno naknadno i sl. Kako nesto sto potice iz prirode i pritom nema na sebi posledice ljudskog "modelovanja" moze da ima "neprirodan izgled"č!
Moguce da je HM - ja sam je dobio kao HC; u starijem aq ima guscu formu, mada je s vremena na vreme orezem (ovo su neki od "pelcera" dobijeni poslednjim orezivanjem) - u tom nikada ne preraste 5cm, mada sam ja uporan i ne dajem joj preko 2cm (posledica je da "puzi" po podlozi, ali opet kazem - moguce da je HM koja se tako ponasa samo zbog periodicnog orezivanja)... Shock

Nepririodno u smislu da mi se ne svidja raspored kamenja a i imaces problema sa odrzavanjem ako planiras da ostane tako cisto.Taj kamen na levoj strani mi je previse uspicen i neprirodan.Evo malo prelistaj ovde jos koji put pa mozda nesto novo i smislis

A ono je HM 100%
Edited by grujanic87 on 24.07.2009 21:46

daweed
Ono jeste HM i tu se svi slazemoSmile. E sad.... Meni je stvarno preveliki kontrast crne podloge i belog kamenja za sada... Ali mislim da kad se HM razraste i lepo oreze, blyxa takodje da ce to belilo dati jednu lepu notu... Kako ces ocuvati to belilo ne znam, ali bice dobro... Jedino bih dodao gloso s jedne i sa druge strane da razbije monotoniju iglicastih listova i naravno ostavio jedan centralni putic.... S tim sto bi bilo lepo kad bi ti Eleocharis izrastao do maksimuma i time malo prerastao kamnje....

http://daweedaqua.tk
zander
Kako napreduje akvarijumč

afrika
Haha. nema ga vise - u stvari jos uvek je tu, ne stizem da ispraznim vodu, ali u njemu nema biljaka. Neka najnovija desavanja u mom ovozemaljskom zivotu, extremni manjak slobodnog vremena, neizvesnost u pogledu mog buduceg prebivalista i bla, bla, bla, doveli su do toga da, posle cca 7-8 godina u kontinuitetu, jedan po jedan aq "gasim". Ove biljke su sve do jedne preseljene u Tattoo aq (taj ce preziveti sve) - uslikacu ovih dana pa saljem da pogledate. I ovaj sa slike ce zavrsiti kao kolateralna steta - ako nekog zanima, na prodaju je. Izvinjavam se adminima na zloupotrebi i debelom off-u, ali sve racunam ova tema inace umire, a steta da se barem jedna fotka ovog aq ne nadje i na ovom forumu... Grin
aq_9.jpg

Edited by afrika on 19.08.2009 02:23

www.ciklidi.net
kojot
Steta za sve to,ciklidas je bas lepThumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,148 jedinstvenih poseta