|
Pomoc! Biljke stagniraju.
|
| Srky Boy |
Posted on 07.06.2012 10:03
|

član
|
Pozdrav svima. Kod mene uvek neki problem. A ovaj put ocekujem pomoc i savet od najiskusnijih. odmah cu da napomenem da sam prelistavao forum ovih dana uzduz i poporeko ali samo sam razvio ideje sta bi mogao biti problem a ne i kako da problem resim.
Opis stanja.
Akvarijum je dimenzija 70d-35-40v bruto 98L, neto (bez podloge, samo voda) 80L.
Svetlo je 2x24w T5 HO i radi od 10-18h, od 8-10h i od 18-20h rade 2x18w t8 Arcadia freshwater i original tropical.
Podloga je zemlja za cvece ,,Unija" Zrenjanin odstajala u vodi 1 mesec, izmesana sa akvalitom, debljine 2cm, preko stavljen kvarcni pesak 2-4 mm granulacije, debljine 3-4 cm.
CO2 iz boce 1 mehur u sec. rastvara se na super difuzor Up-Aqua velicine L (veci) a iznad njega je motorna pumpa koja usisava sitne mehurice i razduvava ih po akvarijumu. CO2 je ukljucen od 10-18h dakle dok sija jako svetlo i to preko magnetnog ventila.
Filter je spoljasnji stakleni, sa motornom pumpom AT 301 230l/h sa tim sto je smanjen protok. Sundjer u filteru perem jednom nedeljnon. Prve dve nedelje je radila motorna pumpa AT 102, 500l/h a na spray baru su rupice bile okrenute ka biljkama, posle prelazim na AT 301 i smanjujem protok, rupice postavljam vodoravno.
Temperatura u akvarijumu je 24 c.
Tvrdoca vode, voda je tvrda, iz cesme, samo ne znam koliko je tvrda.
Raspolazem sa rastvorom KNO3, KH2PO4, K2SO4, Easy life ProFito, Ferro, Carbo, a danas nabavljam i Ureu.
Ne raspolazem sa drop chekerom, bilo kakvim tasterima.
Sa dodavanjem mikro i makro elemenata sam poceo odmah po formiranju akvarijuma makro pon. sre. pet. NO3 13ppm, na nedeljnom nivou 39ppm, PO4 0,5ppm na nedeljnom nivou 1,5ppm, K2SO4 tada jos nisam dodavao jer nisam imao. Uto. cet. ned. ProFito 2,5ml a Ferro 0,5mm. Znaci na nedeljnom nivou ProFito 7,5ml a Ferro 1,5ml.
Posle dve nedelje nisam bio zadovoljan jer biljke nisu napredovale, pojavila se zelena koncasta (mislim od amonijaka, iako sam prvih 10 dana menjao po 40% vode svaki drugi dan), takodje se pojavila u tragovima crna cupava oko glose samo na podlozi, a na biljkama jos neka braon. Biljke ne rastu. Ili veoma sporo.
Posle toga prelazim na MCI metod djubrenja i pocinjem sa KNO3 protokolom ( dodavanje samo KNO3 dok se ne pojavi zelena tackasta, da bih utvrdio nedeljni nivo KNO3 koji mi je potreban.) Prema istom meni je potrebno 50ppm NO3 nedeljno, sto mi se cini suvise. Podeljeno u tri nedeljne doze. Potom zapocinjem sa PO4 protokolom (dodavanje fosfata dok zelema tackasta ne nestane, to je nedeljna doza, koja se deli na tri i dodaje tri puta u toku nedelje.)
Bilje i dalje stagnira, zelena koncasta nestaje, sem u mahovini, crna cupava oko glose se polako pojacava.
Od zivog sveta imam 18 neonki, 4 koridorca, 4 anscitrusa, 20 jarica.
Od biljaka :
1. Limnophila sessiliflora - stagnacija + braonkasta alga
2. Myriophyllum mattogroscence - stagnacija + braonkasta alga
3. Rotala R. stagnacija, izduzivanje, svetlo zelena, donji listovi odumiru
4. Hydrophila polysperma - stagnira, svetlo zelena, donji listovi odumiru
5.Cryptocotyne bez nekih problema
6. Glossa raste ali je napada crna cupava
7. Nymphaea tiger lotus red nikad mi nije bio bolji, jedina biljka koja napreduje i koju nista ne dotice.
Zadnih 5-6 dana dodajem i K2SO4 stanje isto.
Citajuci sve i svasta vidim da previse K dovodi NO3 na nulu. Da samo dodavanje KNO3 dovodi PO4 na nulu. Pocinjem da razmisljam da nije moja podloga kriva za sve. Kada je CO2 u pitanju, mislim da ga ne mogu ubacivati vise jer sam mu doziranje odredio tako sto sam podigao ribe do povrsine a onda ga malo smanjio. Jedino da nije njegovo variranje doprinelo jer ga nocu ne ubacujem. Ali u to nisam siguran. Mislim da su biljke u gadnom nedostatku necega, ne znam zasto, ne znam cega i ne znam kako da to ispravim.
Pitanja koja me muce su:
1. U cemu je problem?
2. Kako ga otkloniti?
Ono o cemu ne razmisljam je rasturanje akvarijuma.
Postavicu slike da se dobro vidi kako to izgleda i na sta lici. Ako se nasao neko koga ne mrzi da sve ovo cita a ima dovoljno znanja i iskustva o ovome bio bih mu veoma zahvalan na pomoci i savetima. A nadam se da cu ovako i drugima pomoci. |
| |
|
|
| Srky Boy |
Posted on 07.06.2012 10:27
|

član
|
Fontinalis antpyretica i alga u njoj. Ni mahovina ne raste.
Edited by Srky Boy on 07.06.2012 10:35
|
| |
|
|
| Srky Boy |
Posted on 07.06.2012 10:29
|

član
|
Myriophyllum mattogroscence i braonkasta alga u njemu.
|
| |
|
|
| Srky Boy |
Posted on 07.06.2012 10:31
|

član
|
Levo je Rotala R. a desno polysperma
|
| |
|
|
| Srky Boy |
Posted on 07.06.2012 10:32
|

član
|
Glossa i crna cupava u njoj.
|
| |
|
|
| Srky Boy |
Posted on 07.06.2012 10:34
|

član
|
I Nymphaea lotus kome nije nista.
|
| |
|
|
| Srky Boy |
Posted on 07.06.2012 10:37
|

član
|
Da docaram katastrofu koja se najbolje vidi na rotali.
|
| |
|
|
| bobi |
Posted on 07.06.2012 22:09
|

član
|
pozdrav srky...ne muci dusa, rasturi akvarium, najdi novi trevki i uzivaj spas nema na akvarium koga ce trgne so algi. kakov sakas protokol furaj toa e sve bezveze |
| |
|
|
| kojot |
Posted on 07.06.2012 23:45
|

Moderator
|
Kada je formiran akvarijum? |
| |
|
|
| Srky Boy |
Posted on 08.06.2012 10:04
|

član
|
Pre tacno mesec dana. |
| |
|
|
| afrika |
Posted on 08.06.2012 12:08
|

član
|
Srky Boy, nisam narocito iskusan, ali sam, poput vecine verovatno (u manjoj ili vecoj meri) prolazio kroz slicne situacije i resavao ih u hodu. Malo je besmisleno razmatrati sad deo o prihrani, tvrdoci, Ph i sl. bez adekvatnih testera, ja licno ne mislim da je problem u podlozi. Nisi ni preterano obazrivo krenuo s tecnom prihranom u startu pa da tome pripises slab rast bilja i razvoj algi. Nije mi najjasniji onaj deo oko spray-bar-a, ali ti savetujem da odmah krenes s prozracivanjem aq (dok ne dobijes savete i od iskusnijih), nezavisno od ubacivanja CO2. Ili dodaj motornu glavu ili mali rasprsivac, mislim da se bilje muci sa usvajanjem te organike iz podloge. I sam cesto previdim taj momenat s kiseonikom u biljnom akvarijumu.
Edited by afrika on 08.06.2012 12:15
|
| |
|
|
| kojot |
Posted on 08.06.2012 14:14
|

Moderator
|
Znači jo je mlad...
Prestani sa hranom kroz vodenu kolonu, daj biljkama neki normalan fotoperiod, od 7- 8h svih tih sijalica , ovo to si napisao kao fotoperiod ja ne znam ta je ali 12 sati svetla je previe za ovako mlad aq.
Kasnije kad biljke dobiju bitku, kreni da se igra sa svetlom, ako ti je to fetish  |
| |
|
|
| Srky Boy |
Posted on 08.06.2012 16:41
|

član
|
afrika wrote:
Nije mi najjasniji onaj deo oko spray-bar-a, ali ti savetujem da odmah krenes s prozracivanjem aq (dok ne dobijes savete i od iskusnijih), nezavisno od ubacivanja CO2. Ili dodaj motornu glavu ili mali rasprsivac, mislim da se bilje muci sa usvajanjem te organike iz podloge. I sam cesto previdim taj momenat s kiseonikom u biljnom akvarijumu.
Kad sam formirao akvarijum stavio sam veci protok u filteru 500l/h, a rupice na spray-baru izokretao u razlicitim pravcima jer sam mislio da ce se bolje rasporedjivati prihrana po akvarijum ako voda iz spray bara bude izlazila u razlicitim pravcima. Posle par dana na Myriophyllum mattogroscence se pojavila ta braon alga i ne raste dovoljno brzo, vec bas sporo. A voda koja je izlazila iz spray bara je udarala direktno na njega. Posle sam rupice postavio vodoravno tako da voda izlazi iz spray bara prema povrsini a protok smanjim na oko 180l/h ( stavio sam AT-301 motornu glavu.
Imam vazdusnu pumpu ukljucenu non stop, a u akvarijumu motornu glavu koja razbija CO2 i razduvava ga po akvarijumu. |
| |
|
|
| Srky Boy |
Posted on 08.06.2012 16:44
|

član
|
kojot wrote:
Znači jo je mlad...
Prestani sa hranom kroz vodenu kolonu, daj biljkama neki normalan fotoperiod, od 7- 8h svih tih sijalica , ovo to si napisao kao fotoperiod ja ne znam ta je ali 12 sati svetla je previe za ovako mlad aq.
Kasnije kad biljke dobiju bitku, kreni da se igra sa svetlom, ako ti je to fetish 
Da ja sam krenuo odmah sve kao da je akvarijum iscikliran i da je krcat biljem. A priznajem nemam iskustva sa makro elementima. Stizu mi danas, sutra jos neke biljke pa cu i to ubaciti, a za svetlo cu te poslusati. |
| |
|
|
| Srky Boy |
Posted on 08.06.2012 16:47
|

član
|
Ono sto mene buni je sto biljke izgledaju kao da im fali nesto,( sem lotosa) fosfati, nitrati, ne znam ni sam, jer na rotali se vide donji listovi koji pokazuju neke simptome. A i ona sama je izduzena svetlo zelena, nemam pojma koji joj je. A nerviram se posteno oko svega. |
| |
|
|
| daweed |
Posted on 08.06.2012 18:22
|

član
|
Ono to ti sigurno fali, sudeći po slikama su mikro elementi...
Poto ti je akvarijum mesec dana star računaj da nema podlogu jer ti ona trenutno ne slui ničemu... |
| |
|
|
| Proba |
Posted on 08.06.2012 21:37
|

član
|
Moj post se zasniva na matematickom tumacenju kalkulatora poput Chuck-ovog i uzeo sam u obzir EI, PPS i druge priblizne metode prihrane. Ponavljam, ovo je samo delimicno licno iskustvo.
Smatram da je nivo doziranja NO3 previsok (39ppm) za tako mlad AQ. PO4 je na propisanom nedeljnom nivou od 0,5 do 2ppm-a, ali je opet nizak u odnosu na N. PPS pro metod predvidja odnos N:P=10:1. Kod tebe je taj odnos vise od 25:1. Otuda i visak N.
Usput, po mom misljenju, imas nedovoljno svetla za navedene biljke sa kojima imas problema. Bez obzira na dugacak fotoperiod, sto opet ne valja (12 sati), svetlo ti je u glavnom delu (10-18) oko 0,5w/l (ako sam dobro shvatio raspored rada). |
| |
|
|
| daweed |
Posted on 09.06.2012 01:12
|

član
|
Viak nitrata ne moe da dovede do manjka ni jednog jedinog elementa... Dakle viak nitrata njemu ne moe da bude problem... Viak Azota moe da mu bude problem ukoliko sve biljke rastu kao lude a on pri tome ima problem sa algama, to ovde nije slučaj... Njemu je osnovni problem nedostatak hrane to je vie nego jasno uočljivo na biljkama..
E tu dolazimo do onog... Nitrati se ponitavaju ali je to prosto nezamislivo nemoguće sa podlogom starom mesec dana... količina bakterija koja se nastanila u podlozi je moda 40tak posto, moda, dok to krene proćiće jo mesec dana... Dakle ti trenutno u aq dodaje odličnu dozu N, P i solidnu K ali zato ti je doza mikroa nula... Moda i ne bi imao problem kada bi smanjio svetlo i pustio da biljke kuliraju tih 2 meseca dok ne krene gnojenje iz podloge |
| |
|
|
| Borisn1910 |
Posted on 09.06.2012 01:17
|

član
|
Moe li slika kompletnog aq sa frontalne strane, da se vidi kolika je ukupna masa bilja. Kod mene već godinama primenjujem isti način prihrane i CO2 pa mi se desi da mesec dana biljke divljaju pa onda mesec dana stagniraju. Nisu ni sve biljke jednako aktivne tokom godine, npr valisnerija (barem kod mene) četiri meseca ide kao luda pa onda stane na četiri pet meseci pa tako ponovo. Strpi se da biljke puste koren i dođu do zemlje biće sve bolje. Svetla ima dovoljno ali pusti da sve sijalice rade sve vreme i ako zatreba čeće menjaj vodu. Takva su bila moja istustva, srećno. |
| |
|
|
| Jeca |
Posted on 09.06.2012 03:17
|

član
|
Ono sto ja primecujem je preveliki razmak izmedju listova tj. izduzenost stabljikastih biljaka sto ukazuje na nedostatak svetla, kao i blago hloroticna boja pojedinog bilja. Braon alga dodatno potvrdjuje ovu pretpostavku.
Pojacaj svetlo, a smanji fotoperiod. Neka gore sve sijalice, ali znatno krace.
Oscilacijama u dodavanju CO2 crna cupava se posebno raduje. Bilo bi dobro da ga ne gasis uopste.
Mozda ti deluje zbunjujuce to sto si dobio previse saveta od svih nas, ali pojava vise vrsta algi ukazuje na niz gresaka. |
| |
|