14.06.2026 08:25
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Transformer
tusta
Akvarijum: 100 l.

Formiran: početkom januara

Podloga: Osmocote, glina, riblja kaka, ljunak granulacije od 4-6 mm

Rasveta: 72W, 4x18 T8 (2xsylvania grolux, 2xdaylight)

Prihrana:
- DIY CO2 (1 mehur u sekundi),
- DIY mikro - makro elementi (
naizmenično, svaki drugi dan, nedeljom zamena 1/3 vode)
- nitrati 15 ppm
- kalijum 20 ppm
- fosfati 1 ppm
- gvodje 0,5 ppm

Filtracija: kanister filter Atman EF1

Fauna:

15 paracheirodon innesi, 10 hyphessobrycon herbertaxelrodi, 10 rasbora heteromorpha, 10 filigere, 3 Kryptopterus bicirrhis, 5 korija, 2 ancitrusa, 2 sijamsca, 1 hypostomus plecostomus,
kozice (nepoznat broj)

1. Ovako je bilo na startu: (10. januar)

i46.tinypic.com/fbzzb9.jpg

2. Međufaza: ( 11. mart)

i49.tinypic.com/2m6n57d.jpg

3. Trenutno stanje (11. maj)

i46.tinypic.com/2gsjpmo.jpg

i48.tinypic.com/4jw7eq.jpg

i48.tinypic.com/2q3afrm.jpg

Flora:

01.staurogine sp
02.marsilea hirsuta
03.hydrocotyle verticillata
04.hedyotis salzmannii
05.proserpinaca palustris
06.hydrocotyle dissecta
07.vesicularia dubiana
08.cryptocoryne indonesia
09.monosolenium tenerum
10.cladophora aegagropila
11.sagittaria subulata
12.hygrophila corymbosa
13.cryptocoryne undulata
14.cryptocoryne parva
15.anubias barteri var.angustifolia
16.microsorum pteropus "Windelov"
17.myriophyllum aquaticum
18.ludwigia x arcuata
19.hygrophila polysperma Sunset (rosanervig)
20.amania gracilis
21.alternanthera rosaefolia
22.bolbitis heudeloti
23.heteranthera zosterifolia
24.bacopa monnieri
25.ludwigia mullertii
26.pogostemon Octopus
27.limnophila sessiliflora
28.eleocharis acicularis
29.myriophyllum scabratum
30.alternanthera reineckii
31.hygrophila diformis
32.ceratopteris thalictroides
33.microsorum pteropus "narrow"

A dalje? zavisi od visine računa za struju Angry, ako bude kao ovih prethodnih meseci, odmah kreće antistres terapija, čupanje, bockanje, presađivanje, i lupanje glavom o zid... Through wall

a ako i to ne pomogne, tu je Beer

Wink

http://blogoye.net/poglavica/
darkoh
Vidi se da bilje uziva a i ti u njemu. Ovako na prvu i ne izgleda da ima toliki broj vrsta. Mnoge vrste si savladao pa je vreme za neki scape. Jel razmisljas o nekoj postavci? Bilja ima na pretekGrinBeer

kojot
33.vrste Sunce ti poljubim Grin
Grupisi lagano sad.

tusta
U ovom staklu nece biti skejpa....

Zaboravio sam da kazem da mi ovaj akvarijum dodje u poslednje vreme neto kao eksperimentalni, skladitim sve moguće biljkice koje mogu da se natrpaju u njemu, posmatram njihovo ponaanja u određenim uslovima tako u grupi, konkretno mislim na moje eksperimentisanje sa hemijom u kombinaciji sa rasvetom i podlogom, trazeci neku idealnu meru u balansu, izmedju nezahtevnih i zahtevnih biljkica, sto i nije bas lako, ali ide mi lagano, i sem staurogine sp koja je super krenula a onda naglo pocela da propada, sve ostalo je manje vise OK. Ipak sam ja jos uvek pocetnik u ovom hobiju, tek cu u septembru sklopiti godinu dana kako umacem svakodnevno ruke Grin

Sto se skejpa tice tu je 300 litras koji je tehnicki spreman da se pokrene, ali ja nikako da se nakanim sa startom, a i omeli me zdravstveni problemi koje sam imao u prethodnih nekoliko meseci. Bogu hvala sad je konacno sve OK pa u skorije vreme nadam se startu Smile

tusta
... a evo jos jednog eksperimentalnog od 100 l. i u njemu iskljucivo vrsim prilagodjavanje emerzno uzgajanih biljkica u submerzne i posmatranje tog procesa, i to mi je full zanimljivo Grin

i45.tinypic.com/2n205fl.jpg

gocepp
Dobar akvarium i dobro zasaden so bilki . Poglavica napisi nesto poveke okolu diy makro-mikro elementite . Me interesira i dodavajneto na glina vo podlogata napisi kako ja spremas glinata . Pozdrav.............Wink

biobiofizicar
Opisi i nama kako recima tako i proprati fotkama ovu transformaciju.
Mnogima moze biti zanimljivo da je isprate....

Srdjann
Jel su one vrednosti nitrata i fosfata vrednosti koje se doziraju svaki drugi dan ili na nedeljnom nivou? Nekako mi je ovo drugo logicnije.

tusta
Srdjann wrote:

Jel su one vrednosti nitrata i fosfata vrednosti koje se doziraju svaki drugi dan ili na nedeljnom nivou? Nekako mi je ovo drugo logicnije.

Da, na nedeljnom nivou, mada sam od pre par dana pojacao kalijum, i nitrate za oko 5 ppm-a, jer je H.corymbosa na starim listovima pocela da pokazuje rane nedostatke kalijuma, a posto ima i dosta drugih brzorastucih biljaka i azot nece biti u visku sasvim sigurno, verovatno da ce sve te vrednosti da se koriguju s vremena na vreme u zavisnoati od kolicine biljne mase.... Ne koristim testere za vodu tako da sve radim odokativno, odnosno krenuo sam sa nekim minimalnim preporucenim vrednostima, a onda kao sto rekoh, samo metodom posmatranja biljaka po potrebi podizem vrednosti...

tusta
biobiofizicar wrote:

Opisi i nama kako recima tako i proprati fotkama ovu transformaciju.
Mnogima moze biti zanimljivo da je isprate....

Pa potrudicu se koliko mi zivci dozvoljavu da propratim fotkama stvar, kada su reci u pitanju tu nije problem Smile Ali posto se radi o drugom akvarijumu (pretpostavljam da mislis na ovaj sa emerznim biljkicama), mislim da bi bilo pametnije da otvorim novu temu, da ne mesamo babe i zabe Smile

zander
33. vrste, evo nama jos jednog podvodno-biljnog zavisnika Smile
Samo javljaj kako ide Thumb up
Sto bi cika Krcko na kraju rekao, pozdrav Bye
Wink

tusta
gocepp wrote:

Dobar akvarium i dobro zasaden so bilki . Poglavica napisi nesto poveke okolu diy makro-mikro elementite . Me interesira i dodavajneto na glina vo podlogata napisi kako ja spremas glinata . Pozdrav.............Wink

Pa ja sam kao i vecina pocetnika krenuo sa pps pro metodom doziranja mikro-makro elemenata, po nekom uputstvu 2,5 ml rastvora (ako se dobro secam) na 100 l vode. Medjutim, to je delovalo OK samo u startu, kada je ukupna biljna masa mogla da stane u dve-tri sake... I meni krenu biljke lagano da propadaju, a ja se i dalje drzao te preporucene doze ko pijan plota.

E onda mi jednog dana pukne film i ja krenem da dozu udvostrucujem na svoju ruku, i gle cuda, biljke zivnule, takoreci preko noci... Kako se biljna masa povecavala tako sam i ja povecavao dozu, pa je na kraju bila i cetvorostruko veca od preporucene.

Znaci taj pps pro metod kod mene nije "pio vodu", kao prvo po pitanju doziranja, a kao drugo, sto je isto jako bitno, uvek je neceg bilo od nutrijenata u visku ili manjku, posto su makroelementi, jel, bili smuckani u jedan rastvor, pa ako mi je nedostajo recimo kalijum, a ja podizao visinu doziranja makroelemenata automatski sam podizao i fosfate i sve ostalo i dolazilo je do disbalansa elemenata u vodi i pojave raznoraznih problema.....

E onda sam lepo nabavio fosfate, kalijum i nitrate posebno, smuckao ih u posebne flase i kao sto sam vec odgovorio krenuo sa nekim preporucenim dozama, s tim sto redovno pratim ponasanje biljaka i po potrebei povecavam odredjeni element. To bi bilo ukratko to, nema tu neke filozofije velike Smile

A glina... e ona je upala u akvarijum iz skroz nekih drugih razloga nego sto se da pretpostaviti Smile

Elem, kada sam pocupao gotovo sve biljke oko nove godine i resio da krenem iz pocetka, bilo mi mrsko da vadim podlogu koja je inace bila full inertna. E posto sam citajuci tu na forumu (mislim da je biobio) u nekoj temi pisao o tome, kako bi bila dobra fora, da se riblja kaka prilikom ciscenja kanister filtera cuva i kasnije upotrebi u podlogu, ja sam to iz zezanja i ostavljao po strani Grin ... i nakupila se... u medjuvremenu sam dosao i do osmokota.... E onda ti ja krenem pincetom da bockam osmokot u podlogu i kad sam video da je to zajeban, dosadan i naporan posao, dodjem do ideje da uzmem glinu ubacim u nju osmokot i riblju kaku, oblikujem to u vidu kuglica velicine klikera, ostavim da se osusi na sobnu temperaturu, a onda ravnomerno po celom akvarijumu bodem po podlozi, glina se vrlo brzo raspadne u podlogu i na dnu tako ostane osmokot i kaka... Naravno da na isti nacin mozemo u te glinene kuglice dodati i humus, zemlju za cvece, treset, sta god, i obogatimo inertnu podlogu hranljivim materijama, jako brzo i pedatno, a da ne moramo da sve vadimo van...

E sad ako od gline bude i nesto gvozdja u podlozi, koju bi biljke eventualno iz nje moglo da iskoriste, u tom jos bolje...

To bi bilo to, ukratko Smile

tusta
zander wrote:

33. vrste, evo nama jos jednog podvodno-biljnog zavisnika Smile
Samo javljaj kako ide Thumb up
Sto bi cika Krcko na kraju rekao, pozdrav Bye
Wink

Pa ti to zander bolje znas od mene, kada se navuces na spric, pa makar sa NPK rastvorom, tesko se od toga skida Thumb up

Srky Boy
Cime dodajes K? Jel koristis mozda KCl, za dodavanje K, pored KNO3 i KH2PO4?

darkoh
Opisi napredak bilja kako si dodao miksirane kuglice? Jel si primetio veci napredak bilja ili si se oslonjao samo na spric? Poz

tusta
Srky Boy wrote:

Cime dodajes K? Jel koristis mozda KCl, za dodavanje K, pored KNO3 i KH2PO4?

Kolicina kalijuma iz KH2PO4 je zanemarljiva pa je nisam ni racunao, dodajem ga preko KNO3 i K2SO4,

po mom proracunu iz
KNO3 dobijam 11 ppm, a iz
K2SO4 9 ppm
znaci oko 20ppm kalijuma podeljeno u 3 nedeljne doze....

tusta
darkoh wrote:

Opisi napredak bilja kako si dodao miksirane kuglice? Jel si primetio veci napredak bilja ili si se oslonjao samo na spric? Poz

Pa napredak je bio bas ocigledan, posebno kod biljaka sa velikim korenom, naglo se stvar poboljsala kod sagitarie koja mi je bas dugo mirovala, takodje u to vreme sam imao bas dosta echinodorusa, i oni su poceli da luduju pa su ubrzo bili izbaceni iz stakla Grin a i H. polisperma sunset koja je do tada bila za oplakati, oporavila se i bas sam dobio zdrave biljke prepune pelcera...

tusta
Mali apdejt...
Nesto od biljaka izbaceno, nesto dodato, pregrupisano, malo potkresano... Muci me leva strana... razmisljam da je full pocupam i ostavim samo ledinu i zasadim neku sitnu travuljinu ... Grin
Svaka ideja dobrodosla....
tusta attached the following image:
100_7793-2.jpg

biobiofizicar
Meni u sustini u ovom akvarijumu nista ne fali. Bas je akvarijum - akvarijum. Naravno tu i tamo mogu da rade makaze, da se neki zbunovi uguste i definisu, negde malo da se otvore prolazi (na 1/3 levo)...
Vidim da pomalo zazires (kao i ja) od radikalnijeg bastovanstva i upotrebe makaza, ali probaj.

Zasto su ti skoro sve fotke ovoliko pregorele i ekstremno prezasicene bojama sa ekstremnim kontrastima?

ZoSo
Oboavam ovakve akvarijume, sve i jedna biljka zdrava, ima i crvenih, podloga deluje sasvim prirodno, vesele ribice, ma uivancija Thumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,724 jedinstvenih poseta