Nosim se suludom mislju da upotrebim najsitnije kuglice hydrotona kao jedini i zavrsni sloj podloge u jednoj drvenoj postavci, takodje i kokosov cips preko kao dekoraciju. Ne planiram ista da sadim u takvu podlogu, ali me interesuje kakve su sanse da napravim boom u aq - pretpostavljam da su kuglice bogate gvozdjem, a kokosov cips je u stvari treset I sve bi to nicim ometano "curelo" u vodu. Ima li ko iskustva u vezi s ovim - da li je zamisao unapred osudjena na katastrofu? I pre svega, hoce li to uopste da ostane na dnu? Unapred hvala na odgovorima
Hydraton kuglice su jako lagane, moraces da cekas dosta dugo da se natope vodom. Nisu one kao aquaclay, slicne jesu ali se jos teze natapaju. Ako hoces tako nesto onda ti predlazem aquaclay. Kuglice su totalno inertne, ako su dobro oprane naravno.
Kokosov cips, je poput treseta. Treset u agronomiji predstavlja organsko djubrivo i pisalo se mnogo o njemu kako nastaje i od cega. Postoje razlicite vrste takvih treseta (zavisi od nalazista i od uslova u kojima je treset nastajao).
A treset od kokosovih vlakana ipak ne mozemo poistovetiti sa ovim tresetom koji obicno spominjemo u akvaristici, iako podseca na njega.
Taj treset bi trebao da je vrlo otporan na razlaganje, i zato je i pogodan i koristi se u hidroponik sistemima, kao i kamena vuna, vermiculit, hydraton kuglice itd.
Za hidroponik sisteme je poenta da nema organike, samo se koriste mineralna djubriva. Tako da ne mozes od njega, pa ni od hydraton kuglica ocekivati nista posebno (u smislu nekog negativnog uticaja na vodu).
Edited by zander on 10.05.2012 19:52
Veliko hvala, Zander, na iscrpnom odgovoru. Onda nema sumnje, probacu s kokosom i aquaclay-om, cini mi se i da prirodnije izgleda. Ako se ne varam nisu pravilne kuglice u pitanju kao kod hydratona.
Ja imam podlogu samo od hidrortona , sa vrlo malo akva kleja na vrhu.
Trebalo mu je jedno mesec dana da se potpuno natopi vodom, ali sada skoro da i nema razlike izmedju ove podloge i kvarca.
Doduse bilje mora maaalkice pazljivije da se sadi.
Sa ubacivanjem osmokota spricom u podlogu nema nikakvih problema.