14.06.2026 08:25
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Echinodorus quadricostatus var. magdalensis
tusta
Prole godine sam nabavio dotičnu biljku iz emerznog uzgoja i uspeno je prilagodio akvarijumskim uslovima. Za uzvrat od samo par početnih pelcera imao sam prekrasne bunove. I to je izgledalo ovako...

i47.tinypic.com/34ilrut.jpg

Podloga je bila inertna, dodavao sam mikro i makro elemente po pps pro sistemu i sve je bilo ok... E onda sam vrio reorganizaciju celog akvarijuma oko nove godine, biljku presadio u drugi, i za vrlo kratko vreme nakon toga ostao bez ijednog pelcera, listovi su izumirali iz dana u dan i kraj.

Srećom, sačuvao sam jedan pelcer u kozičnjaku i on je svih ovih zimskih meseci ostao takav kakav jeste, niti je propadao, niti je napredovao, "bukvalno mumicifiran". Sad kad bolje razmislim, pretpostavljam da je razlog bio prilično niska temperatura u proseku 16-17 stepeni, ali i to da sem neto malo humusa u podlozi, nita od prihrane od hemije nisam dodavao u njemu.

E onda iz elje da vidim ta će se desiti, pre nekoliko dana sam ga prebacio u drugo staklo gde vladaju neki koliko-toliko normalni uslovi... i ta se desilo? Bukvalno je preko noći izbacio vreicu i krenula je nova biljka, a evo već iz iste vreice posle samo nekoliko dana gura četvrtu. Znači ista priča razmnoavanja kao i kod tenellus-a.

I dolazim do poente ove priče. Ono to sam primetio i to me plai je činjenica da najstariji listovi vrlo brzo propadaju na matičnoj biljci, ne bih da prođem kao prvi put pa mi trebaju par saveta. Pretpostavljam da je normalno da propadaju jer matična biljka gura i hrani nove biljkice, ali nisam potpuno siguran... Posle koliko pelcera da prekinem vre od matične da bih je povratio i uopte svaki konkretan savet kako je uspeno umnoiiti i očuvati.

Da naglasim da u podlozi od prihrane imam samo osmokot i neto malo gline, ali da redovno po nekom svom sistemu u tom staklu gruvam hemiju sa sledećim vrednostima na nedeljnom nivou,

-nitrati 15 ppm
-kalijum 20 ppm
- fosfati 1 ppm
- gvodje 0,5 ppm

CO2 gledam da odrim na 1 mehur u sekundi koliko god da je moguće s obzirom da je diy varijanta....

Eto to je to, pomagajte u savetima, jer zaista oboavam ovu biljku a verujem da i medju vama ima onih koji bi je eleli u svom staklu... Pa ako Bog da, da ide sve kako treba, biće vika u ponudi sasvim sigurno Smile

http://blogoye.net/poglavica/
zander
Pa ovi uslovi koje si sada naveo mi se cine skroz OK, trebalo bi verovatno da krene malo bolje i da ga razmnozis. Ako ga razmnozis javljam se za pelcer, nisam nikad drzao tu biljku pa nemam neki poseban savet da ti pomognem. Javljaj kako napreduje Thumb up

tusta
Da kucnem u drvo, za sada super, evo na fotki se vidi maticna biljka, crvenim strelicama su obelezeni ti stariji listovi koji polako propadaju i to je ono sto me zabrinulo u startu, no paralelno pored novih pelcera izbacuje i nove listove pa mislim da je sve to normalno... Plavim strelicama su obelezene nove biljkice, ima ih za sada 5. i super napreduju, i mislim da cu ovih dana da ih sve odvojim od maticne, mada je ona poludela i nastavlja da gura i dalje Grin

i45.tinypic.com/1z71kpz.jpg

Kako god, ako svaka od tih 5 proporcionalno izbaci do kraja meseca jos toliko, eto biljaka na pretek Grin

Ovako mlade biljkice razbacane nisu ni upadljive ni zanimljive,
ali kada se grupisu u zbun super je...

i46.tinypic.com/dmzcr6.jpg

Dusu dala za prednji plan u nekog holandeza Grin

http://blogoye.net/poglavica/
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,722 jedinstvenih poseta