14.06.2026 13:14
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
My Wet forest :)
Marinjo
Posto sam novi clan na ovom, sjajnom sajtu, red bi bio da se predstavim sa svojom postavkom starom oko 6 meseci.
Za pocetak, generalije : AQ je dimenzija 90*40*50 (d*s*v), tj 180 L + spoljni filter od oko 30 L, motornom pumpom protoka oko 800L/h. Cirkulaciona pumpa 200 L/h se nalazi u aq. U filteru je smesten i DIY difuzor koji rastvara CO2 (boca od 2L) preko motorne pumpe, grejac, termometar... AQ je otvorenog tipa i osvetljen je DIY haubom u kojoj se nalaze 2*T5 neonke Philips Aquarele, jedna stedna od 23W (6500K) i MH Giesemann Tropic 150W 5600 K ( od 10,30h do 15,30h rade T5 i stedna, u 14,30h samo MH do 19,00h i od 19,00 do 22,30 h ponovo T5 i stedna ).
Podloga treset, glina, mrezica, beli kvarc
Voda RO+cesmovaca, Gh 14 Kh 12 Ph 6,8. Djubrenje odokativno sa Easy life Profito i Fosfo...zamena vode sedmicno oko 50 L

Flora : Microsorum pteropus, Microsorum pteropus 'Windelov', Anubias barteri Nana, Hemianthus micranthemoides, Hemianthus callitrichoides Cuba,Hydrocotyle verticillata, Riccia fluitans, Rotala rotundifolia, Didiplis diandra, Ehinodorus tropica, Taxiphyllum ili Vesicularia (nisam siguran ali je mahovina Smile , Blyxa japonica, od skoro i malo Eleocharis acicularis...ja mislim da bi to bilo to

Fauna : Hemigrammus rhodostomus, Paracheirodon axelrodi, Hyphessobrycon herbertaxelrodi, Kryptopterus bicirrhis, Garra Cambodgiensis, Amonier albino...kozice Neocaridina heteropoda...mozda sam nesto zaboravio ali ne zamerite Smile
Otvoren za kritike i savete Wink

a sad malo slicica posto one govore vise od 1000 reci
Marinjo attached the following image:
photo0297_1.jpg

Edited by Marinjo on 22.04.2012 14:59

Marinjo
slika 2
photo0268_1.jpg

Marinjo
slika 3
photo0277.jpg

Marinjo
Slika 4
photo0287.jpg

Marinjo
Slika 5
photo0254_2.jpg

Marinjo
Slika 6
photo0305.jpg

Marinjo
Slika 7
photo0307.jpg

Marinjo
Slika 8
photo0293.jpg

Marinjo
Slika 9
photo0257.jpg

Marinjo
Slika 10
Motorna pumpa i difuzor za rastvaranje CO2
photo0309.jpg

Meraklija
Lepe, zdrave biljke! Ali zar svetlo nije bas jako s obzirom da imas dosta biljaka tipa Microsorum, Nana, kojima odgovara slabo svetlo? Jel si imao problema sa algama?

Kamenje bi trebalo da bude iste teksture, kolko se ja razumem (mada to nije mnogo).

Marinjo
Problema sa algama nisam imao iz razloga jer MH radi relativno kratko, 4,30h...nisam primetio da Microsorumima smeta jace svetlo a Nani i te tako odgovara, jer redovno cveta i trenutno u aq ima tri cveta. Slazem se za kamenje, ali nisam mogao da odolim da ne ubacim ovaj belicasti centralni Wink
photo0105_forum.jpg

biobiofizicar
Pozdrav.
Jako dobar akvarijum....

Marinjo
Tnx Bio...uceci od vas iskusnih akvarista, svakim danom napredujemo sve vise i vise Wink

Marinjo
Nisam ocekivao ovako slabo komentara Sad
Hteo bih da se posavetujem sa vama sta da radim sa povrsinskim slojem skrame koja mi se povremeno stvara, a mene jako nervira...da li je neko od vas pravio neke skimere koji bi kupili tu skramu, ali neko ko ima spoljni filter.

kojot
Skramu je najbolje reiti skimerom, no kako većina nas nema "vremena" za skimer, probaj sa pojačanim mrekanjem povrine ili sa pumpom za vazduh, kod mene pumpica sa kamenom za rasprsivanje par cm ispod povrine zavrava posao.
to se tiče pravljenih skimera probaj da nađe u temi Uradi sam Zanderov diy skimer.

Marinjo
"mreskanjem" vode ili pumpom za vazduh, smanjicu koncentraciju CO2 koji vec dodajem, tako da to nije bas najsrecnije resenje ?

biobiofizicar
to se tiče saveta i nema neke mudrosti jer je akvarijum lep i ide putem kojim si namerio. Meni na fotki jedino bode oci pozadinski microsorum - malo su mu prekrupni listovi za ovu veličinu akvarijuma, ali kako ga obuzdati to mora sam da prokljuvi.

to se tiče mrekanja povrine i ne izbacuje ono tako mnogo CO2 iz vode kako se priča (sem ako ne pravi cunami na povrini). Da se to lepo natelovati sa dodavanjem CO2 da sve ljaka i da skrama nestane...

mojo
Pozdrav, komija. Vidim da se od moje zadnje posete radilo na sređivanu dungle. Drago mi je da si posluao savet. Sada je mnogo bolje. Jedino mi bode oči kamen u sredini, onaj najvii. Ja bih ga izbacio, a taj deo ubunio nekom sitnolisnom biljkom, moda bi i Blyxa dobro legla.

Marinjo
Moracemo komsija nesto da iskombinujemo oko toga Smile

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,168 jedinstvenih poseta