14.06.2026 10:40
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: SUBMERZNO- EMERZNO » Wabikusa
 Print Thread
Wabi-bio-kusa
biobiofizicar
Ako se sećae svojevremeno sam se igrao sa tresetnim kokosovim saksijcama.
LINK

Evo jedan novi eksperimentić sa wabi kusa pogačicama na moj način.

Ideja je da u jednom akvarijumu imam već pripremljene bunove i ukorenjene biljke i biljke prednjeg plana izrasle u tepihe i kada slaem novu postavku samo da ih prebacujem u novo staklo na odgovarajuće mesto.

Prva varijanta je klasična lava i vezivanje na nju pecarokim najlonom. Mahovine tako naravno jako dobro rastu, a ranije su mi tako rasle i kripte, HM, HC,...

Evo vezao sam HM na lavu, a probaću sa jo par biljnih vrsta, pa da vidimo kako tera...

Prednost lave kao podloge je to ne prlja vodu, ali je kruta i nepodlona modeliranju i oblikovanju i biljkama treba neto vie vremena da se ilicama uhvate u pukotine kamena.
biobiofizicar attached the following image:
lava_2.jpg

Edited by biobiofizicar on 20.04.2012 08:20

biobiofizicar
Nekako najvie nade polaem na akvaristički filter sundjer krupne granulacije. Predpostavljam da se koren u njemu moe lepo razvijati.

Uzeo sam crni sundjer velike granulacije i isekao pravougaonike oko 5x10xm debljine oko 2cm. (na fotki naspram neba vidi se da je sundjer redak). Zatim sa makazama sa strane po sredini debljine uao polako u sundjer i unutra seenjem proirio i napravio komoricu. U nju sam ubacio malo kamenčića i lave kao oteanje, malo kokosovog čipsa i kao prihranu JBLovih drobljenih kugli i komadiće supstral tapića. Osmocote bi bio bolji, ali nisam imao.

Biljke debljeg stabla "sadite" tako to provučete pincetu odozdo kroz sundjer, rairite rupu, ubacite biljku, blago izvučete pincetu i sundjer se skupi oko biljke. Sitnije biljke i mahovine poubadate u rupice sundjera ili privremeno veete najlonom dok se "ne prime"

Tipujem na ovu "podlogu" jer je dovoljno prozračna, u komoricu u sundjeru moe da se dozira prihrana, lako se modelira prema skejpu i sundjer moe da se stisne i ubaci izmedju kamenja, na kraju sve moe da se u novoj postavci pospe tankimslojem ukrasne podloge.

Za tepih biljke planiram da pravim neto tanje komade, pa ako se prime onda sečete tepih po potrebi i slaete u novi akvarijum.

Videćemo kako će ovo ispasti posebno sa biljkama prednjeg plana...
Ovo su uglavnom ideje i razmiljanja.
sundjer.jpg

biobiofizicar
Jedna varijacija klasične sadnje u saksijice. Punjenje saksijice je isto kao i kod sundjera samo sam je obukao u ensku najlon čarapu da sadraj ne izlazi napolje a zavrni sloj je komadić korićene filter vate
saks.jpg

biobiofizicar
I za sada jo jedna kombinacija sa enskim čarapama. Sadraj unutra opet isti: malo kamenčića, malo lave, malo kokosovog čipsa, malo prihrane. Sve se uvee na suvo, odseku vikovi, potopi se u posudu na par sati, pa kokos nabubri i jo dodatno rairi pore na čarapi i pusti boju. Najlonom uvezan HM.

Ova podloga je takodje donekle zgodna za oblikovanje, ali nema naknadnog ubacivanja čvrste prihrane i pitanje je kako će se biljke prihvatiti na nju.

Od svih kombinacija jedino je iz sundjera malo ispadalo trunje u vodu, ali da sam ubacio osmokot to bi bio pun pogodak...

Izvetavam kako će se ovo razvijati....
carapa_1.jpg

afrika
Odlicni saveti, korisne fotke. Ja bih jos dodao i mogucnost s kamenom vunom (ono sto radi Rainforest), konkretno mislim na HC, ja se nisam susreo s laksim i efikasnijim nacinom sadnje ove biljke. Busencici od 1-2cm su kompaktni i izrazito se lako rasporedjuju. Verujem da ce slicno biti i u vasoj reziji s crnim sundjerom...

www.ciklidi.net
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,967 jedinstvenih poseta