14.06.2026 07:08
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Baza biljaka
 Print Thread
Eusteralis stellata
Blue
Dobio sam pre nekih desetak dana 1.5 (jedan i po:) primeraka ove biljke. Kako sam je posadio, nije ni mrdnula, niti raste, niti propada, kao da je vestacka. Video sam po netu da se cesto spominje da ova biljka hoce povremeno da prestane sa rastom. Ono sto se ne poklapa je sta se desava posle i koliko to traječ Uslovi su sasvim adekvatni (svetlo, prihrana, CO2). Ne znam koji joj je djavo. Ili se nije jos navikla na uslove u mom akvarijumu. Ako neko ima kakvu idejuč

kgakva
najbolje da je das meniGrin ja nemogu nigde da je nadjemThrough wall

http://www.svetakvaristike.com/
Blue
Bice, bice, samo malo da se opasulji... Smile

zander
Jel krenula da rasteč
Meni se deavalo ranije da zaglibi sa rastom na vrhu, listovi krenu kao da se uvrću, da li je neto falilo ili bilo u viku ko zna, ali onda je putala bočne izdanke nie kod podloge... Čak je drugačije rasla u jednom istom akvarijumu, u nekim periodima... Inače nije neto posebno zahtevna biljka.

zander
Evo slike, sa leve strane raste normalno. A sa desne, gde sam označio ide stabljika bez listova ali dole puta pelcere...
zander attached the following image:
eust.jpg

Blue
Moja i dalje ko vestacka, nit smrdi, nit mirise. Nema bocnih izdanaka, a vrh jeste nekako ukovrdzan, inace biljka izgleda zdravo i pravo. Pokusacu sutra da je premestim i vidim da li ce biti neke promene ili, ako zakljucim da je to previse komplikovano ili da nema boljeg mesta, onda cu da rascistim malo oko nje, pa da vidimo sta ce biti.

krcko
Interesantno je ovo kod Zandera , obično , kovrdanje listova ukazuje na nedostatak kalcijuma , hmmm . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
katjusa
Deava se isto i kod mene, ali to je za ovu biljku (kao sam pročitala) neto normalno, recimo 5 jih je sasvim OK, a jedna stane Frown i to u istom aq, na par cm2. Sa trimanjem vrhova polako počinje sa putanjem bočnih izdanka.
Treba joj i malo vie vremena, da se aklimatizira Wink
Pozdrav

Blue
@krcko
Sa ovom vodom iz BG vodovoda, tesko da ce imati nedostatak CaSmile

@katjusa
Da imam tih 5 ispravnih, ne bih se ni zalio, nego imam samo jednu i to falicnu... Grin
Da probam da joj odsecem vrhč

katjusa
Kod mene se ovi "bolestni" vrhovi nikad nisu oporavili, tako da, ako bi biljka bila moja, ja bih probala ...
Ali ipak ima moda neko jo koje rijeenje Wink
Pozdrav

zander
Probaj da odseče vrh, svakako i njega posadi. (kad već ima samo jedan pelcer)
U mom slučaju je tako nastavila normalno da raste, a sad pitanje je kakvi su ostali uslovi u akvarijumu. Ali predpostavljam da je sve ostalo OK, jer netrai ona ba neke specijalne uslove
Edited by zander on 26.07.2009 12:31

Blue
zander je napisao:
Probaj da odseče vrh, svakako i njega posadi. (kad već ima samo jedan pelcer)
U mom slučaju je tako nastavila normalno da raste, a sad pitanje je kakvi su ostali uslovi u akvarijumu. Ali predpostavljam da je sve ostalo OK, jer netrai ona ba neke specijalne uslove

Uslovi su sledeci:
Temperatura: 25-26C
CO2: kvasac-secer, 1-2 mehura/sec, prema drop checkeru 10-20ppm
Makroelementi: (navedene doze na nedeljnom nivou, podeljeno u 2-3X)
NO3: 7-10ppm
PO4: 0.7ppm
K: 12-15ppm
Mikroelementi: Profito prema uputstvu na pakovanju podeljeno u dnevne doze
Rasveta: oko 0.5W/l daylight, sa reflektorima, ES se nalazi tacno ispod lampe
Zamena vode: 30-50% nedeljno, obicno iz 2 puta
Podloga: zemlja za cvece, pesak-sljunak 2-3-4mm
Dal' sam nesto zaboravio...č

Ostale biljke napreduju dobro do odlicno, a to su (bez nekog posebnog reda):
Pogostemon helferi, Lilaeopsis brasiliensis, Eleocharis parvula, Marsilea hirsuta, Cryptocorine undulata, Rotala nanjenshan, Rotala rotundifolia, Lysimachia nummularia Aurea, Heteranthera zosterifolia, Proserpinaca palustris, Hygrophila salicifolia, Hygrophila polysperma Rosanervig (Sunset), Ludwigia repens Rubin, Egeria densa, Limnophila sessiliflora. Ima tu jos po nesto, al' je od skora u akvarijumu, pa jos ne mogu da sudim o napretku.

katjusa
Blue, ta se desilo sa biljkomč

Evo i jedne moje, koja raste veoma interesantno. Ne znam zbog ćega, do sada su sve rastle "normalno".

www.shrani.si/f/20/qp/28JiytUs/stellata2.jpg

www.shrani.si/f/25/aJ/3cWYO7Dm/stellata1.jpg

Pozdrav

Blue
Na kraju je ostao samo patrljak koji je, kad sam se najmanje nadao, poceo da pusta izdanke. Sada imam nekoliko mladih biljaka koje cekaju ratni rasporedSmile
Nikako da shvatim sta je s' ovom tvojom biljkom, nesto se izuvijalaSmile

kojot
Takva je.Nekad stablo krene da se uvija,nekad se gornji listovi skvrce,ali bar kod mene napreduje odlicno i uzima vise mesta nego sto bi trebalo,vise je ne rasadjujem,dosla je na povrsinu i sad posta nove biljke bukvalno iz korena tj.pelcere na samom dnu stabljike.LUda i lepa.

zander
Ovo jo nisam video Smile

kojot
Pa onda svrati!!!Beer

ZeleniMrav
Primjetio sam da ima za nabaviti novih vrsta Pogostemon stellatus-a i nikako da nadjem na internetu koja je razlika izmedju narrow,grof,broad,fine leaf... i normalneč!
Ima netko mozda kakve slike ili objasnjenječ
Ovo je moja biljka i sad nemam pojma dal je normalna ili narrow a ta grof verzija mislim da vise lici na Pogostemon erectusShock

lh6.googleusercontent.com/-a49gCRsNyHg/TrGcPQdLgkI/AAAAAAAAC_Q/28S6TZFSIe8/s800/IMG_6234.JPG
Edited by ZeleniMrav on 02.11.2011 20:41

pesavranjanac
...
pesavranjanac attached the following image:
aj.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,495 jedinstvenih poseta