14.06.2026 06:06
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
Alge ili nesto drugo?
Slovenski1000
Pozdrav svima pre svega. U akvarijumu koji mi je neki biljni prvenac pojavilo mi se sve i svasta sto do sad nije. Od zelene koncaste pa sve po redu kako to sleduje, pocetnicima. Sa svim sam se nekako izborio, moram priznati, i uz vasu pomoc, ali za ovo sad nemam ni ideju a kamoli resenja. Akvarijum je low liht. Sad vec star 5 meseci. Bilke su sasvim solidno napredovale, napreduju i sad, ali sam bio prinudjen da ih stavim na djetu. Na tepih biljkama HM i HC se prvo pojavilo. Izgleda kao da su biljke udimljene. Mladi listic ima leppu zelenu boju posle nekoliko dana dobije crni obod i to nastavlja da se siri po celom listu. Sto je stariji list to je sve izrazenije dok na kraju list skroz ne odumre. To se sad pojavljuje na svim biljkama. Redovno 3 puta u dve nedelje vrsim zamenu vode 30 do 50 %. Morao sam zbog zelene koncaste alge koju sam mehanicki uklanjao. Dodavao sam serin florena. Imam i izrazeni sediment na podlozi, koja se na povrsini cesto stvrdne, kada menjam vodu i sifoniram. Podloga kvarcni sljunak. Filter je Ehimov u akvarijumu sa sundjerom. Akvarijum je srednje ubiljen. Oko 100l Procitao sam ceo deo posvecen algama ali nisam nista slicno video da je neko pisao. Cak mi propadaju i microsorumi. Jedino jos na anubias nani nisam primetio. Na njoj ima zelene tackaste koje se pojavljuju i na staklu povremeno. Od faune imam 10 neonki 3 ancitrusa i 7 kozica koje su nedavno stigle. Menjanje vode, cesmovaca. Znam da Suboticu bije glas da imamo dobru vodu, ali verujte to nije svugde tako zavisi koji deo grada. Znam da je voda tvrda i da ima mnogo krecnjaka. Karakteristike vode u akvarijumu ne znam. Nemam merne listice. Ako neko zna ili je naisao na ovakav slucaj molio bih da mi kaze resenje. PozdravThrough wall

Slovenski1000
Napomena nadam se da sam dovoljno podataka dao ako sam nesto zaboravio ja se izvinjavam. Unapred hvala

biobiofizicar
Imam i izrazeni sediment na podlozi, koja se na povrsini cesto stvrdne, kada menjam vodu i sifoniram.

Molim te opisi malo ovaj sediment i stepen stvrdnjavanja.
Sta podrazumevas kao dijeta za biljke?

strujas
Mozda biljkama nedostaje prihrane.
Biobio je postavio jednu slicicu na kojoj se vidi kako izgledaju listovi kada im nedostaje ponesto od prihrane.
Na zalost nisam uspeo ponovo da je nadjem na sajtu, ali ti pokusaj pa vidi da li neki od listova lici na one sa slike.

Slovenski1000
Napisao sam da vodu menjam 3 puta za dve nedelje, i u roku od tih 5 dana na sljunak kvarcni 2 do 4 mm promeni boju i dobije neku bledo smedju boju (to je predpostavljam kamenac od cesmovace) i na nemu nastane tvrda kora, pa je neophodno sifoniranje. Imao sam koncastu algu pa sam prestao i sa prihranom a i sa dodavanjem serinog florena. Na to sam mislio kada sam rekao da sam morao staviti biljke na djetu. To sa biljkama sto sam opisao u postavci se desava u poslednje 3 nedelje. Nesto razmisljam dali je neko resenje i dali bi se nesto promenilo ako bih vodu za zamenu uzimao nekoliko dana ranije pa stavio da odstoji? Ali ako je to neka alga nisam siguran da bi to bilo resenje. Dali da pokusam tretirati biljke i podlogu sa hidrogenom? Hmm svasta mi se vrti po glavi. No odluku cu uskoro morati doneti jer ce se kolekcija biljaka zestoko smanjiti. Through wallThrough wall

strujas
Druze, menjaj ti vodu i dalje, to ti je po mom skromnom iskustvu najbolji lek za koncastu. Ali pocni opet da prihranjujes bilje.

strujas
chelydra wrote:

Evo ilustracije:
www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/29318_105420392836116_100001044685589_48710_1785442_n.jpg

Na tu sam mislio Smile
Hvala za pomoc

biobiofizicar
To sto pominjes braonkasti talog i kasnije otvrdnjavanje napominje diatom sa silikatnim talogom. Ako ih ima dosta u cesmovaci kojom menjas aq vodu tako nekako se ponasa cela prica. Sto se tice biljaka nastavi sa prihranom, a mozda je vreme da pocnes da dodajes DIY makro sa mogucnostima pojedinacnih doziranja. Tesko je u cistom kvarcu odgajiti biljke bez dodavanja preko tecne kolone.

Slovenski1000
Vidim iz postova da se zaista trudite da mi pomognete pa vam se zahvaljujem na tome. Ako je je diatom sta treba da radim da resim problem??? Biljke sam prihranjivao sa N P K 19-9-27 Murtonik. To sam nasao na jednom sajtu, ali mi se onda pojavile alge u ogromnim kolicinama i bogat izbor vrstaShock. Pa sam onda malo usporio samo da ih se oslobodim. Sad mi se opet ovo pojavilo. Taman sam sakupio po meni lep izbor bilja nesto preko neta veliki deo od kolege Pejca. HC mi je skoro sav i propao pa je ostalo par strukova. Sve ovo se pocelo i pojavljivati na tepih biljkama. Mada sad polako ide i po ostalim. Pocecu sa prihranom. Onu sliku strujas sam ja video ali to je za bilje a sta sa otvrdnjavanjem podloge i silikatnim talogom??? Hvala i pozdrav svima!!!!!

krcko
Diatom bi trebalo sam da se povuče, a za taloenje silikata-silikatnu algu, reenje je omekavati vodu. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
biobiofizicar
Cini mi se da sam negde citao da neki fosfat remouve-ri uklanjaju i silikate iz vode.

Slovenski1000
Dali bi pomoglo da stavim cesmovacu da odstoji recimo 5 dana pre svakog menjanja vode?? I mozda dodavanje destilovane, ako bi, dali mozda zna neko koliko bi trebalo da se dodaje?? Frown

krcko
Problem sa silikatima je u jednom periodu imao i Aquamaniac, pa ako uoči temu, moda napie ta je preduzeo, mada mi se čini da je to bila nabavka RO uređaja? Moe meati sa destilovanom ili demineralizovanom vodom, odnos pola/pola, dok ne suzbije pojavu. Voda iz česme da odstoji bar 48h.
Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,286 jedinstvenih poseta