14.06.2026 10:38
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Nano 13 l.
tusta
Reih da napravim stanite samo za kozice, malo sam se dvoumio oko dimenzija s obzirom da bi akcenat bio bačen i na biljkice, i na kraju sam naao neko kompromisno reenje, 13l.

Dakle, dimenzije akvarijuma: 30, 22v, 20d

Filtracija: najmanji moguci sunjdjer filter koji sam uspeo da pronadjem

Podloga: Humus, sitan pesak, i tanak sloj ljunka (samo koliko da prekrije pesak)...

Rasveta: 20W tedna, to mu dodje skoro 2W po litru..
Foto period: 12 sati

Namerno forsiram jako svetlo, da bi obezbedio adekvatnu količinu algi koje bi se nale na meniju kozicima, a ujedno biljke perlaju kao lude, pa je voda prebogata kiseonikom, a algi ima na meniju taman toliko, koliko im je potrebno za svakodnevnu ishranu, ili u prevodu, koliko god da se pojave, kozice to obrste preko noći pa je akvarijum ćist ko suza....

Grejanje: Nema, sobna temperatura, uglavnom je temperatura vode oko 17 stepeni.

Zamena vode, jednom ili 2 puta nedeljno, kako kad, po 1/3...

i40.tinypic.com/25jhyzo.jpg

i39.tinypic.com/macf42.jpg

i41.tinypic.com/2mdqclw.jpg

i41.tinypic.com/5uhkc0.jpg

i44.tinypic.com/142ljl.jpg

Imam u planu da ga malo zacrvenim, i razbijem monotoniju, verovatno ce tamo pored filtera umesto microsorum-a da ide zbun rotale, a u desnom uglu ispod tog brdasceta riccie jedan zbuncic cryptocorine indonesia... toliko za sad Smile

P.S.
Hvala daweed-u i ostalom drustvu na nekim biljkicama, koje su iskoriscene izmedju ostalog za ovo staklo Wink

http://blogoye.net/poglavica/
ACA_NIS
Svidja mi se bas,ali mislim da bi se jos bolja forma postigla trimovanjem,mozes recimo sredinu malo da otvoris,moje misljenje!!!2w po litru,i to 12 sati???Svaka cast na hrabrosti!!!A pozadina na slikama je vrh!!!

tusta
prvo, hvala na komentarima Smile

@ACA_NIS - Tu gde je sada HM je i predvidjeno da dodje malo do izraaja hard, ali sam ga nedavno dobio i izbockao, da se reznice ukorene, jer u koji god aq da ga stavim ribice će da ga počupaju, tako da i tu sledi sredjivanje, pa ću videti nata će da liči ....

@chelydra - akvarijum je formiran oko novo godine i u početku mi je sluio za razmnoavanje i ukorenjivanje sitnih biljkica, pa sam pre par nedelja reio da ga pretvorim u kozičnjak, kada sam ga i skockao... ostao je tu taj HM u prednjem planu da se ukoreni pa će leteti u drugo staklo... a moda neto i zadrim za zadnji levi plan u kombinaciji sa rotalom, videću...

ljunak sam ubacio jer sam primetio da male kozice izmedju ostalog ba vole da se zavlače izmedju kamenčića, pa sem toga nema drugog značaja, a i mom oku vie godi, nego monotona nularica od peska Smile

CO2 sam krenuo da dodajem pa sam posle nekoliko dana odustao, jer se bojim da ne potamanim kozice, s obzirom da nemam drop cheker a litraa je mala... mada nisam neto ni primetio razliku, bar kada je perling u pitanju, ovo jako svetlo i veliki broj kozica (koje se ne vide na fotkama jer su kasnije dodate) izgleda da sasvim dovoljno obezbedjuju CO2 biljkama...

E sad, imam jedan drugi problem, humus koji se nalazi u podlozi, je u stvari glistenjak, a ja budala pre ubacivanja nisam ga sterilisao, pa sam primetio da su se pojavili sitni mikroorganizmi u vidu minijaturnih glistica, a moda su i gliste, hahahha.... koje se s vremena na vreme pojave na staklu, jako su tanke i dugačke svega par milimetra, jedva za primetiti. Ne znam koliko je stvar alarmantna, ali ako se prenamnoe, moraću da ubacim par malaca nekih ivorotki da počiste stvar.

Drugih problema za sada nema, alge namerno izazivam, ali sem prakaste po staklu koja se stvara i koju kozice tamane sa zadovoljstvom i dre pod kontrolom, drugih algi nema.

S vremena na vreme im dodam neto i lisnate hrane, ili bilo koje druge, da im pojačam krvnu sliku Grin

i to je to...

apdejt sledi, nakon sredjivanja ove dungle Smile
Edited by tusta on 06.03.2012 19:07

http://blogoye.net/poglavica/
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,947 jedinstvenih poseta