14.06.2026 06:14
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Novi akvarijum, sta dalje ?
westorbit
Posle "male vecnosti" provedene na forumu u cilju opismenjavanja mojih akvaristickih sposobnosti konacno sam formirao moj prvi biljni akvarijum.
Dimenzije 70*40*40, 3 komorni stakleni spoljasnji filter, filter materijal je filter vata, bio kugle i siga u komadima velicine pola sake, pumpa Atman at-f201, svetlo 3 za pocetak a spremna i 4. stedljive sijalice po 25w 6700K, planirano dodavanje CO2 iz boce kroz motornu glavu, hranljiva podloga podloga zemlja za cvece ( u sastavu Evo sastav koji je:
Supstrat proizvođača "Unija" iz Zrenjanina (to je stari naziv)
pH 5.7
Mineralne materije 66%
Organske materije 33%

N <33000 mg/kg
P2O5 1.3% lakopristupacnog 2240 mg/kg
K2O 15% lakopristupacnog 8390 mg/kg
Fe 9097 mg/kg
Mn 329 mg/kg
Zn 67 mg/kg
Cu 19 mg/kg
Pb 22 mg/kg
Ni 15 mg/kg
Cr 20 mg/kg
Cd 2 mg/kg ) u kolicini od 10 litara i sve je to pokriveno sa 15 kg kamencica granulacije od 1-3 mm, lista bilja koju sam posadio je :

Ludwigia repens
Limnophila sessiliflora
Ceratopteris cornuta
Ludwigia x arcuata
Najas guadalupensis
Proserpinaca Palustris Cuba
Rotala rotundifolia
Echinodorus tenellus
HM Hemianthus micranthemoides
Riccia fluitans
i jedna sirokolisna kojoj neznam ime a nalazi se u levom uglu ispred hrasta.

E sada... mene zanima
1. Preporuka za foto period posto je ovo tek formirani akvarijumč
2. Misljenje o samoj filtraciji i cirkulacijič
3. Da li poceti sa dodavanjem CO2 od samoga pocetka i u kojoj meri ili ipak sacekati da se zalista sveč
4. Koliko treba ovakvom akvarijumu da se isciklira ili preporuka za nacin samog cikliranja koje bi bilo najdelotvorniječ ( za sada nisam nista ubacivao od nekih preparata koje ubrzavaju proces cikliranja).
5. Koliko bi cesto trebalo da se menja voda . Ja sam za sada u ova 4 dana koliko je akvarijum vec u funkciji promenio 2x po 20% vode , direktno iz cesme.
6. Kada poceti sa dodavanjem makro i mikro elemenata i eventualni savet za nacinč
7. Vase misljenje o samom uredjenju akvarijuma č

Za sada toliko Grin
Edited by westorbit on 12.03.2012 21:06

westorbit

Nesto mi ne ide bas sa posavljanjem fotografija Sad

westorbit
Mislim da moze i ovako. Eto linka
westorbit attached the following image:
1_365.jpg

Edited by krcko on 24.01.2012 23:36

zander
1. Preporuka za foto period posto je ovo tek formirani akvarijumč
-Dosta je to prazan akvarijum za pocetak pa pazljivo kreni sa svetlom. Mnogim biljkama koje si naveo bice za pocetak dosta i 2 od 4 sijalice, ali ako ces kretati sa 3 stavi u prvih par dana ne vise od 6h. Ja bi preporucio posto si pocetnik da krenes sa 2x25W, bar u prvih nedelju dana
2. Misljenje o samoj filtraciji i cirkulacijič
3. Da li poceti sa dodavanjem CO2 od samoga pocetka i u kojoj meri ili ipak sacekati da se zalista sveč
-Pocni odma da dodajes i CO2, polako, da ne preteras... Dobro bi bilo proveriti kolicinu CO2 sa drop checkerom
4. Koliko treba ovakvom akvarijumu da se isciklira ili preporuka za nacin samog cikliranja koje bi bilo najdelotvorniječ ( za sada nisam nista ubacivao od nekih preparata koje ubrzavaju proces cikliranja).
5. Koliko bi cesto trebalo da se menja voda . Ja sam za sada u ova 4 dana koliko je akvarijum vec u funkciji promenio 2x po 20% vode , direktno iz cesme.
-Za svaki slucaj menjaj malo cesce vodu u pocetku. Ako imas vremena da svaka 3 dana promenis po 20-30% bilo bi OK. Ako nista, menjaj je bar jednom nedeljno po 50%
6. Kada poceti sa dodavanjem makro i mikro elemenata i eventualni savet za nacinč
7. Vase misljenje o samom uredjenju akvarijuma č
-To je jos rano govoriti, upoznaj se malo sa biljkama, popuni akvarijum pa se onda polako okreni uredjenju.
Nisam bas na sve odgovorio.... Wink
Srecno!

darko

Nemoj odmah da pocinjes sa prihranom. Prvo pogledaj kako se biljke ponasaju, pa ces videti sta im treba. Ima jedna jako poucna slika ovde na sajtu koja je meni u mnogome pomogla. Tice se prihrane, tacno se vide nedostaci na biljci i sta bi trebalo ucinit. probacu da je iskopam.

Trebao bi da dodas jos biljne mase,sa pretezno brzorastucim biljkama, bar dok se akvarijum ne isciklira, da ti ne bi buknule alge s'obzirom da je akvarijum "svez".

puno pozdrava i samo napredBeer

darko
Evo nasao sam ti ovu sliku

http://mojbiljnia...post_30546

www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/29318_105420392836116_100001044685589_48710_1785442_n.jpg
Edited by biobiofizicar on 25.01.2012 12:44

westorbit
Hvala na fotografiji, znacice mi .

westorbit
Update posle skoro mesec dana. U medjuvremenu sam poceo djubriti po EI-metodi ( makro elementi DIY) , i profito. Danas sam ubacio 6 gupika cisto kao pilote pa cu da vidim, ako bude sve ok za nedelju dana ubacujem kardinal neonke.

http://imageshack...3550v.jpg/

Voleo bih da cujem vase misljenje, hvala.

Pitanje: Cini mi se da mi Proserpinaca Palustris Cuba i ludwiga-e sporo napreduju. Da li mozda ne ko zna zastoč Osvetljenje 1w\l, foto period 8 sati .
img3550v.jpg

Edited by biobiofizicar on 23.02.2012 23:14

biobiofizicar
Jesi li poceo i sa dodavanjem CO2 i ako jesi da li biljke perlajuč

westorbit
biobiofizicar je napisao:
Jesi li poceo i sa dodavanjem CO2 i ako jesi da li biljke perlajuč

Jesam, poslusao sam Zander-a i poceo da dodajem CO2 od samoga pocetka, ali mi bilje ne perla osim posle promene vode. Sad

biobiofizicar
Za pocetak pojacaj CO2, oprezno ako ima riba ili poboljsaj rastvaranje.
Imas li Brojac mehurova ili dropchecker da mozes da pratis CO2č

westorbit
biobiofizicar je napisao:
Za pocetak pojacaj CO2, oprezno ako ima riba ili poboljsaj rastvaranje.
Imas li Brojac mehurova ili dropchecker da mozes da pratis CO2č

Brojac mehurova imam, iz pocetka sam pustao co2 sa pumpom koja mi ubacuje vodu u akvarijum iz filtera i video da se isti ne rastvara bas najbolje i ubacio jos jednu pumpu u akvarijum koja mi sluzi samo za tu svrhu ( vidi se sa fotografije , donji-zadnji-desni ugao). Prvih mesec dana sam ubacivao 1/2 mehura u sekundi a od skora 1 mehur u sekundi. Dropchecker ne nemam Sad , ali probacu malo da pojacam CO2 pa javljam sta se desava.

westorbit
Mali update.

U medjuvremenu sam nabavio co2 difuzor, pustam 1 mehur u sekundi. Stanje je ostalo ne promenjeno sto se tice problema sa perlingom, tj. i dalje akvarijum perla samo posle promene vode. Mozda je utisak bio subjektivan, ali i posle para dana koriscenja difuzora mi se cinilo da bilje i dalje sporo napreduje. Zatim sam dodao jos jednu stedljivu sijalicu 18w , ali od 2700 K i upario sa dosadasnje dve od po 25W od 6700 K i biljke su malkice zivnule, ali od perlinga i dalje nista.

Da li je moguce da je biljkama bila potrebna toplija svetlost koju daje zuta sijalica pa je zbog toga usledio mali napredak ili je prosto difuzor uradio svoje tek posle nekog vremena ?
Da li je mozda problem u skrami koja mi se javlja u nekoj maloj meri ? Kapiram da je prouzrokuje co2.

Ps: pilot gupike vracene vlasniku, a ubacio sam 30 Paracheirodon-innesi i dve kozice.
1_201.jpg

Edited by westorbit on 11.03.2012 21:13

biobiofizicar
Em vise svetla po intezitetu, em si dopunio spektralnu karakteristiku nekim delovima spektra koji je nedostajao onim sijalicama od 6700K. Skrama je cudo - dodje i prodje, a najcesce nisam uspeo da ukacim razlog. Dodatno mreskanje povrsine bi trebalo da odradi svoje. Ubaci par plutajucih biljaka na povrsinu tek da vidis da li i one perlaju. Ako je CO2 dovoljno, a tik su ispod lampi morale bi. To bi znacilo da treba jos jedna sijalica...
Prihrana ti je po EI, imas podesivi CO2 i hranjivu podlogu nema razloga da ne ides sa jacim svetlom.

westorbit
biobiofizicar wrote:

Em vise svetla po intezitetu, em si dopunio spektralnu karakteristiku nekim delovima spektra koji je nedostajao onim sijalicama od 6700K. Skrama je cudo - dodje i prodje, a najcesce nisam uspeo da ukacim razlog. Dodatno mreskanje povrsine bi trebalo da odradi svoje. Ubaci par plutajucih biljaka na povrsinu tek da vidis da li i one perlaju. Ako je CO2 dovoljno, a tik su ispod lampi morale bi. To bi znacilo da treba jos jedna sijalica...
Prihrana ti je po EI, imas podesivi CO2 i hranjivu podlogu nema razloga da ne ides sa jacim svetlom.

Zaboravio sam da napisem. Pokusavao sam ici sa tri stedljive sijalice od po 25 W, sve tri su bile po 6700 K. Foto period je bio ne promenjen i co2 takodje a javljale su mi se braon alge po listovima biljaka posle dva dana, sto nije bio slucaj kada su radile samo 2 sijalice. Nije mi logicno posto se braon alge u javljaju kada nema dovoljno svetla, a kod mene je bio slucaj obrnut. To se ne desava od kako koristim 2x25W 6700 K + 1x18W 2400 K .

Probacu da ispratim savet sa plutajucim biljem i sa jos jednom 25W 6700K, ukupno 3x 25W 6700 K + 1x 18W 2400K . Javljam sta se desava.

biobiofizicar
MOzda da probas 2x2400K + 2x6700K ili jos bolje ako ta jedna sto je dodajes bude negde izmedju po kelvinazi - da popunis potencijalne rupe u spektru. Mozes da probas i da ta cetvrta bude od nekog drugog proizvodjaca. Osramove i Philips (tornado ili master) stedljive su se dosta dobro pokazale, a mislim da u hidroponici imaju i namenske stedljive growluxice.

krcko
Početak: 4. stedljive sijalice po 25w 6500K
Sledeće o rasveti: 18w , ali od 2700 K i upario sa dosadasnje dve od po 25W od 6700 K
Poslednje: 2x25W 6700 K + 1x18W 2400 K .
Da li se ovde provlače neke greke u navođenju Kelvina?
Pozdrav

http://www.adsrs.org/
westorbit
krcko wrote:

Početak: 4. stedljive sijalice po 25w 6500K
Sledeće o rasveti: 18w , ali od 2700 K i upario sa dosadasnje dve od po 25W od 6700 K
Poslednje: 2x25W 6700 K + 1x18W 2400 K .
Da li se ovde provlače neke greke u navođenju Kelvina?
Pozdrav

Da tako je. Podkrale su se greske. Izvinjavam se na tome. U startu je kupljeno 4 sijalice od po 25W 6700 K (ne 6500, to je greskom napisano), ali su me iskusniji sa foruma savetovali da krenem samo sa dve sijalice od 25w 6700K. Tako da su u pogonu bile dve stedise osim u periodu kada sam ja povremeno dadavao i vadio trecu od 25W 6700K. U medju vremenu sam kupio i 18W 2400 K koju sam ubacio na mesto trece sijalice koju sam povremeno ubacivao i sada je stanje 2x25W 6700K + 1x18w 2400K .

Dakle greska je, "bele" stedise su od 6700K, a ne od 6500K.

westorbit
Danasnje stanje sa svetlom: 3x 25W 6700K+ 1x18w 2400K. Co2 podignut oko 1,5 mehura u sekundi. Celo poslepodne akvarijum perla kao lud ! Grin Grin Grin

Hvala svima koji su mi pomogli Cool

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,379 jedinstvenih poseta